milka1704 74/85 27.12.08, 21:37 W biuście mam 85, pod biustem jakieś 74-75. To tej pory najwygodniejszym stanikiem był 75A push up jednak czuje że już powinnam zmienić rozmiar miseczki. Jaki rozmiar powinnam kupić? w kalkulatorze wyszlo mi 65E...czy istnieje jakiś zamiennik? bo chyba o taki rozmiar trudno..a poza tym "E" PRZERAŻA :) proszę o pomoc. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/85 milka1704 28.12.08, 11:48 Rzeczywiście, twoim rozmiarem "tabelkowym" jest 30(65)DD, ale możesz też spróbować rozmiaru 70C. Jeśli nie trafisz na rozciągliwce, ten rozmiar może okazać się dobry. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/85 milka1704 28.12.08, 11:51 Szukaj staników miękkich, na fiszbinach. Co jest nie tak z 75A? 75A, 70C i 65DD są na mniej więcej tyle samo w biuście, więc jeśli miseczka w 75A jest za mała, to twoim rozmiarem może być raczej 70D lub 30E. Najlepiej pochodź po sklepach i przymierz staniki kilku firm. 70C i 70D znajdziesz wszędzie. Odpowiedz Link
skorupiak9 76 / 89 28.12.08, 12:42 Dzien dobry, Mam wymiary 76 / 89, piersi wysoko osadzone i kroplowate (podluzne i waskie), troche opadajace. Nosze zawsze staniki z fiszbinami, najczesciej rozmiar 75B (czasem mam wrazenie troche za szeroki pod biustem, musze zapinac sie czasem na srodkowe zapiecie) ale miseczka wydaje mi sie dobra. Mam rowniez stanik 70C i troszke uciska pod biustem, ale miseczka wydaje mi sie dobra (choc w niektorych modelach za duza). Bardzo prosilabym o rade co do rozmiaru i ksztaltu stanika. Lubie staniki ktore dobrze podtrzymuja, zabudowane, ale kiedy sie tak scisne i podciagne ramiaczka mam wrazenie ze zamiast piersi mam sztywne stozki wysoko osadzone i wyglada to nienaturalnie.Z kolei stanik miekki, 75B, daje bardziej naturalne wrazenie choc czasem czuje sie jakbym byla niemal naga, piersi nie maja ladnego ksztaltu. Bardzo prosze o pomoc! Odpowiedz Link
a_girl Re: 76 / 89 28.12.08, 16:31 Z tabelki wychodzi 70D lub rozciągliwe 65E (brytyjskie), ale wiadomo jak to z tabelkami bywa :). Po czym poznajesz, że miski w 70C są za małe? Pytam, bo czasem bywa tak, że stanik marszczy się także przy za małych miseczkach. Spójrz tu: balkonetka.pl/2008/5/20/pomarancza-w-szklance i tu: balkonetka.pl/2008/6/2/pomarancza-w-szklance-czesc-ii Czy przy zakładaniu stanika pochylasz się do przodu i wygarniasz wszystko do miseczki? Czy krawędź miseczki nigdzie się nie wbija? Gdzie leży fiszbina w noszonych przez Ciebie stanikach? Okala pierś, nachodzi na nią, leży daleko za piersią? Często też objawem za małej miseczki jest postrzeganie obwodu jako zbyt ciasnego lub uciskającego :). Na początku spróbuj, jak leży na Tobie np. Freya Pollyanna 70D i 70DD lub Freya Rio 70D i okoliczne rozmiary (także 65DD, 65E, 65F...). Wypróbuj też coś z Panache (tu Ci nie doradzę, bo na mnie Panasze źle leżą i zniechęciłam się do nich). Jeżeli Freje i Panasze będą na Tobie źle leżały, kombinuj z innymi markami, które znajdziesz w naszym wątku producenckim ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491 ). Generalnie obwód jest zbyt ścisły jeśli mimo dobrze dobranej miseczki boleśnie się wrzyna, trudno Ci głębiej odetchnąć albo śmiać się. Czasami ma też tendencję do opadania w dół. Dobrze dobrany obwód nie przesuwa się i możesz pod niego wsadzić bez trudu dwa palce. Obwód jest za luźny, jeśli można go odciągnąć od siebie na więcej niż 3 cm, i jeśli po podciągnięciu ramiączek podjeżdża do góry. Odpowiedz Link
skorupiak9 Re: 76 / 89 28.12.08, 21:11 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Jesli chodzi o obwod, to przy rozmiarze 70 czuje jak mnie cisnie (fiszbiny), choc moge wziac glebszy oddech; no i potem po calym dniu zostaja slady czerwone. Ale byc moze to kwestia rozejscia sie obwodu i powinnam taki stanik ponosic kilka dni. Miseczka C jest w porzadku choc czasem mam wlasnie wrazenie ze fiszbina jes w pewnej odleglosci od piersi, podstawa piersi nie opiera sie na fiszbinie tylko na materiale. Tak tez bylo z miseczkami D ktore przymierzalam dzis w Triumphie (ale moze oni maja inna numeracje). Fiszbina pozostawala w sporej odleglosci od piersi, zwlaszcza od strony pach. Jak wlasciwie fiszbina powinna okalac piers? Zakupilam tez dzis (nie wytrzymalam :) ) model Triumpha satin temptation, bialy, o rozmiarze 70C. Fiszbina znajduje sie w odleglosci okolo 1cm, 1,5 cm od podstawy piersi przy maksymalnym naciagnieciu ramiaczek. Mam wysoko osadzone piersi :/ no i juz widze ze obwod i fiszbiny odcisnely mi sie na skorze :/ Sprobuje tych stanikow ktore mi polecilas, dziekuje! Odpowiedz Link
skorupiak9 Re: 76 / 89 28.12.08, 21:27 Czy istnialaby ewentualnie taka mozliwosc zalaczenia linka do zdjecia tego 70C i ewentualnie mojego starego 75B? Odpowiedz Link
skorupiak9 juz wszystko wiem :( 28.12.08, 22:29 Przepraszam za zasmiecanie watku :( juz wiem, zdjecia mozna przeslac na podany na glownej stronie adres. Tyle tylko ze znow nabroilam i wyslalam za duzy rozmiar zdjec :// Odpowiedz Link
kataloglmb Re: 76 / 89 29.12.08, 12:16 Rozmiar 70D jest powszechnie dostępny. IMHO zasadzanie się na drogie trudno dostępne marki jest w tej sytuacji bez sensu. No chyba że dla wrażeń estetycznych. Odpowiedz Link
a_girl Re: 76 / 89 29.12.08, 14:58 W sumie racja :). Pisałam raczej z punktu widzenia osoby mieszkającej w Poznaniu, która ma dostęp do Yoshi i swoją drogę stanikową zaczęła od przymierzenia wszystkich Frey tamże ;). Tu jest zdjęcie kobitki prezentującej dobrze dobrany stanik: www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161 Tradycyjnie uznaje się, że zewnętrzna fiszbina (fiszbin?) powinna celować w środek pachy. Inna szkoła rzecze, że po zdjęciu stanika odległość między śladami po fiszbinie a piersią powinna wynosić ok 1 cm. Za wąska fiszbina wchodzi na piersi, za szeroka rozpłaszcza i robi od strony pachy takie właśnie "aureole" na 3 cm ;) Tak wyglądają za szerokie fiszbiny + za mała miseczka: balkonetka.pl/static/uploads/2008/06/pomarancze-na-zywo2.png A tak po prostu za mała miseczka: balkonetka.pl/static/uploads/2008/12/verona-profil.JPG w obu przypadkach na samym dole przy fiszbinie materiał się marszczy, bo miseczka jest za mała. Czy o to chodzi, kiedy mówisz o tym, że piersi nie opierają się na fiszbinie, tylko na materiale? Opcja dwa jest taka: images.figleaves.com/uk/images/eng-gbr/navigation/fit_book/your_bra_size_25.jpg w tym wypadku chodziłoby rzeczywiście o zbyt ścisły obwód, który zjeżdża w dół. Na dole pitupitu pisze o sprawdzaniu obwodu, zakładając go na początku bez miseczek. To może być dobry test :). Jeszcze na temat szpicowatego wyglądu piersi w staniku :). Taki efekt często występuje przy nieodpowiednim kroju. Wiele dziewczyn chwali sobie staniki z tzw pionowym cięciem www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/kaa7-details.aspx Innym odpowiada np. taki krój :) www.comexim.pl/s.php?id=153#gn Wypróbuj kilka różnie uszytych staników i zobacz, co na Tobie najlepiej leży. W razie dalszych problemów wpisz się w wątek ratunkowy :). Możesz też zaczekać i zobaczyć, co Ci napiszą inne dziewczyny, bom ja tu dopiero od kilku miesięcy :). Powodzenia :) Odpowiedz Link
monle 74/93 28.12.08, 16:01 Zmierzyłam się ciasno pod biustem- 74/73 i w biuście- 93 w staniku, 91,5 bez stanika. Powiem szczerze że już nie wiem jaki rozmiar nosić. Zawsze nosiłam 75D, ale faktycznie teraz patrząc był za luźny... Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/93 28.12.08, 22:38 Z tabelki wychodzi 65FF,ale nie każdy jest tabelkowy,spróbuj ten rozmiar,dobrze wygarnij biust do miseczek i odpowiednio podciagnij ramiączka Odpowiedz Link
monle Re: 74/93 29.12.08, 13:00 Dziękuję za odpowiedź :) Teraz udam się na poszukiwania i wkroczę w nowy rok z nowym stanikiem. Już mam dość męczarni w dodatku podejrzewam że wszystkie moje dolegliwości (związane z kręgosłupem i barkiem) wiążą się ze złym podtrzymaniem biustu. Ech... :) Odpowiedz Link
catalinka7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 28.12.08, 16:40 Ja również poproszę o radę. Zmierzyłam się i mam 78/89, mierzone wg waszych wskazówek. Przed świętami było 77/88, więc chyba troszkę sadełka zostało. Niemniej w kalkulatorze wychodzi mi 70D, a dostałam ostatnio od chłopaka stanik marki Etam w rozmiarze 70B i żadne buły mi się w nim nie robią. boję się kupić 70D, na razie zamówiłam 70C i ciekawa jestem jak będzie leżał. Pewnie powiecie, że mam rozsmarowany biust przez pushapy,ale wcześniej nosiłam najczęściej 75B dużo za luźne i to raczej te lżejsze pushapy, bez wkładanych gąbeczek, bo ich nie cierpię. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 28.12.08, 22:41 Próbuj raczej 70D,no chyba ze naprawdę będzie za duże to wtedy 70C w miękkim staniku najlepiej ustalić właściwy rozmiar Odpowiedz Link
catalinka7 Re: 78/89 29.12.08, 11:12 dzięki, na pewno spróbuję i mam nadzieję, że u mnie również trochę 'zmigruje' przepraszam, ze nie wpisalam od razu wymiarow w tytule ;) Odpowiedz Link
hania216 74/81-pomożecie dobrać??jestem nowa:) 29.12.08, 00:33 Dziewczyny!! Przez przypadek znalazlam to forum i oszalalam ze szczescia!!Mma super maly biust, naprawde-nie przesadzam-jak zdejme mojego celowo za duzego push-upato jest zupelnie!!plasko. Po naczytaniu sie tutaj postanowilam moze dobrac sobie cos wlasciwego... Pomozecie mi wybrac moj rozmiar?? Zmierzylam sie: pod biustem (ciasno) 74cm w biuscie 81cm wyszlo mi 65B (??) Do tej pory kupowalam 75A lub B-co w rece wpadlo:/ Polecicie mi jakis dobry stanik i doradzcie, prosze rozmiar?? ALe sie ciesze, ze Was znalazlam:)) Hania Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/81 hania216 29.12.08, 12:30 Jak leżą te 75A-B? Jakie to marki? Z wymiarów wychodzi 70A lub 65C, ale 75A jest przeznaczone na więcej w biuście niż te rozmiary, więc jeśli 75A miseczkowo jest OK, to możliwe, że będziesz potrzebować większych miseczek. Zrób tak: wybierz się na zakupy i spróbuj sobie dobrać miseczkę do obwodu 70. Przymierz staniki różnych firm, o ile to możliwe miękkie na fiszbinach (w takich najłatwiej dobrać rozmiar). Przy mierzeniu stanika pochyl się i wygarnij biust do miseczek - lepiej się ułoży, wyreguluj ramiączka, wyprostuj się. Zwróć uwagę, czy fiszbiny okalają całe piersi, czy nie pojawiają się bułki. Za małe miseczki mogą powodować uczucie ciasności stanika. Dopasowanie obwodu sprawdzisz, zakładając sam obwód, bez nakładania misek na piersi. Jeśli uczucie ciasności pojawia się dopiero wtedy, kiedy zakładasz miseczki, to są one za małe. Zapoznaj się z informacjami w FAQ. Ten wątek też cię powinien zainteresować: tnij.org/cfyt Witamy! Odpowiedz Link
ametyst89 Re: pod biustem 70 w biuście 84 29.12.08, 16:59 Jaki rozmiar nosiłaś do tej pory? Z tabelki wynika 65D, ale tabelka nie jest nieomylna. Nie można jej podstawić pod każdy biust :) Odpowiedz Link
mefiko 74/89 29.12.08, 17:38 Ja również zgłaszam się po pomoc... Wymiary to 74/89, ale biust wymęczony 1,5 rocznym karmieniem (właśnie odstawiłam małego) więc jędrnym nazwać go nie można. Planuję zakup czegoś z FREYA może RIO lub Arabella. Szanse na przymiarki w sklepie stacjonarnym raczej małe więc zakupy będę robiła przez internet. Jaki rozmiar wybrać z podanych modeli? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/89 29.12.08, 20:00 Witam,przy tych wymiarach tabelkowym rozmiarem powinno być 65E,ale w przypadku czarnej arabelli lub Rio powinnaś brać raczej 65DD ponieważ to znane dużomiseczkowce.Pozostałe kolory arabelli trzymają rozmiarówkę Odpowiedz Link
ilona.88 Re: pod biustem 70 w biuście 84 29.12.08, 22:47 Do tej pory niestety kupowałam tanie biustonosze "na oko". Nie zdawałam sobie sprawy jaką krzywdę robię swojemu i tak mikremu biustowi. Postaram się nad tym popracować, choć ceny są powalające (zwłaszcza na studencką kieszeń). Naprawdę nie ma możliwości dobrania odpowiedniego stanika tańszym kosztem? ;) Może mogłybyście polecić mi coś w stolicy? Dziękuję za każdą odpowiedź :) Odpowiedz Link
moonlight80 tanie zakupy 29.12.08, 22:54 Nie zrażaj sie tak szybko mamy swoją giełde forumową tam można kupić coś taniej i ja osobiście polecam tez allegro-ceny sa przystępne a jak coś nie pasuje można sprzedać dalej Odpowiedz Link
boorja 62/80 (84?) 01.01.09, 15:00 Witam wszystkie małobiuściaste :) Nie jestem pewna jaki rozmiar biustonosza byłby dla mnie właściwszy niż obecne 70C Triumpha, którego obwód jest za luźny, nawet najściślejszym modelu jaki posiadam, a miseczka za mała, bułkuje. Moje wymiary to 62cm pod biustem zmierzone ciasno na wydechu i 80cm w biuście mierzone luźno, gdy jestem wyprostowana. Zmierzyłam też podczas pochylenia, wtedy obwód na wysokości piersi wynosi 84 cm. Nie jestem pewna, który z nich powinnam brać pod uwagę. Wg tabeli rozmiarów brytyjskich, zakładając, że nigdzie nie uda mi się dostać modelu o obwodzie 55, powinnam nosić angielskie 28D, lub 28DD, ale obawiam się, że to za mało skoro miseczka w 70C jest ciasna. Nie mam możliwości przymiarki. Mam zamiar kupić przez internet model Portia Curvy Kate rozmiar 28DD i 28E, jednak jeszcze waham się czy to dobry wybór. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 62/80 boorja 01.01.09, 15:26 Witamy. To dziwne, co piszesz. 70C jest na ok. 86 cm w biuście - o 6cm więcej, niż masz! Albo źle się zmierzyłaś (w biuście mierzymy się luźno i oddychając normalnie), albo twój stanik to wyjątkowy małomiseczkowiec, albo jedno i drugie. Czy każde 70C jest na ciebie za małe? Czy mierzysz modele miękkie na fiszbinach? Trudno ci doradzić, bo miseczkowym odpowiednikiem 70C (które, jak piszesz, jest małe) jest 28(60)F, z wymiarów wychodzi 28(60)DD, a między DD i F jest jeszcze E. Może zrób tak: pochodź po sklepach, przymierz miękkie staniki kilku firm i spróbuj ustalić dobrą na ciebie miseczkę przy obwodzie 70 i tym się kieruj przy zamawianiu przez Internet. Jeśli dobre będzie 70D - 28FF, 70C - 28F. Portia to chyba rozciągliwiec, ale ty i tak będziesz musiała skracać / podszywać obwód (chyba, że kupisz jakiegoś ściśliwca). Odpowiedz Link
mazya Re: 62/80 boorja 01.01.09, 17:46 70C jest na 86cm w biuście, ale z obwodem ponad 70 (np. 72/86 - róznica to 14cm. Boorja ma 62 pod więc przy 80cm "w" róznica = 18cm! Nic więc dziwnego, ze 70C może bułkowac. Ja mam mniejszą róznice (65-81) i po zwęzeniu większosci 70C byly na styk. Mi się wydaję, ze powinnaś celować w minimum 28E.. Zwracając oczywiście uwagę na to czy dany model jest wielko- czy małomiseczkowy. Odpowiedz Link
edytas274 73/83 09.01.09, 22:48 witam prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru dodam że piersi bardzo rozlewają się na boki Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 02.01.09, 14:12 pitupitu10: Mam obecnie dwa modele 70C i jeden jest bardzo rozciągliwy, drugi nie. W obydwu miseczka sama w sobie jest za mała, ale "jakoś na mnie leżą" za sprawą zbyt dużych obwodów. Ten z bardzo elastycznym obwodem podciąga mi się na plecach do góry. mazya: Dokładnie. Napisałam, że waham się czy słusznie celuję w 28DD i 28E, bo w nich miseczki mogą okazać się zbyt ciasne. Fundusze mam ograniczone, więc nie mogę pozwolić sobie na szał zakupu kilku modeli za 150 złotych, dlatego na oku mam tańszą Curvy Kate. Na pewno jeszcze poczytam na forum o ściśliwcach oraz dużo- i małomiseczkowcach. Dziękuję Wam za odpowiedź :) Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 05.01.09, 16:38 Nadal zastanawiam się jaką miseczkę wybrać. Trochę rozwiały się moje wątpliwości odnośnie wyboru, gdy przeczytałam tu: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/content/view/10/26/ w jaki sposób obliczyć swój rozmiar. Otóż, skoro rozmiar miseczki dobieramy na podstawie różnicy między obwodem stanika jaki mamy zamiar kupić, a objętością biustu, to w moim przypadku będzie to 80 - 60 = 20 Wg tabeli różnica dwudziestu centymetrów daje miskę D albo DD. Idąc tym tropem będę celowała w DD, przynajmniej na początek. Jestem w stanie dobrać odpowiednią miskę, jeśli wezmę pod uwagę numerację obwodu biustonosza, zamiast moich wymiarów pod biustem? Chyba się nie dowiem dopóki nie przymierzę :) Odpowiedz Link
maheda Re: 62/80 boorja 05.01.09, 16:50 To, czy lepszy będzie na Ciebie rozmiar 60D, czy też 60DD, zależy od Twojej budowy; od tego samego zależy też, jaki krój stanika będzie na Ciebie pasował. Na wszelki wypadek nie próbuj na początek raczej Freyi, zacznij od Masquerade i innych staników Panache. Mimo wszystko celowałabym na początek w 60D w stanikach z normalnymi miseczkami, w 60DD w "małomiseczkowcach" - opisy znajdziesz w wątkach producentów. Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 05.01.09, 16:57 Mam w planie zakup Portii Curvy Kate. Jeszcze się trochę pozastanawiam :) Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 05.01.09, 17:00 Aha! Mój biust jest jędrny, z czego wynika, że rozmiar miseczki powinnam zaokrąglać w górę. Tak przynajmniej wyczytałam na tym forum. Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 08.01.09, 15:10 Kupiłam! :) Dotarła dziś przesyłka z Dopasowanej. Zdecydowałam się na Portię Curvy Kate 28DD i Flamenco Mileny 60F. Przymierzyłam oba i w obydwu mam lekkie luzy w miseczkach. Jednak mniejsze byłyby za małe, zwłaszcza biorąc pod uwagę możliwą migrację. I pomyśleć, że chciałam brać brytyjskie 28F... Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 09.01.09, 08:55 Nie mogłam się powstrzymać po odebraniu przesyłki i kiedy ubrałam się w Portię, nie zdejmowałam jej już do końca dnia ;) Wreszcie stanik, który mnie porządnie trzyma! Jedynie chwilami fiszbiny trochę wbijają mi się w mostek. Nie wiem jak będzie z Flamenco, bo na razie tylko je przymierzyłam. Oba są śliczne! To pierwsze wrażenia. Pewnie zrecenzuję, jak ponoszę je trochę :) Dziś znów mam na sobie Portię. Nie zauważyłam żeby, któraś z małobiuściastych miała podobne wrażenia jak ja, chyba wręcz przeciwnie, a mam na myśli fakt, że w staniku z ciasnym obwodem oddycham głębiej, bardziej przeponą niż płucami. Z mojego punktu widzenia to duży plus, bo od zawsze mam problem ze zbyt płytkim oddechem. Nie twierdzę, że stanik jest na to rozwiązaniem, ale trochę pomaga. Odpowiedz Link
maheda Re: 62/80 boorja 09.01.09, 17:21 Co do fiszbinów wbijających się w mostek - spróbuj przesunąć nieco (naprawdę tylko trochę!) obwód na plecach... ku górze - sprawdź, może będzie lepiej? Jeśli przesuniesz obwód na plecach za bardzo w górę, to zaczną Cię kłuć fiszbiny po bokach. Odpowiedz Link
boorja Re: 62/80 boorja 10.01.09, 09:11 Dziękuję za radę :) I przepraszam za pomyłkę, bo widzę teraz, że napisałam o wbijaniu się w mostek, ale to mostek stanika wbija mi się w żebra. Pomaga mi minimalne przesunięcie mostka biustonosza w bok. Myślę, że tym problemem powinnam przenieść się już na inny wątek :) Odpowiedz Link
limonadee 73/89 01.01.09, 16:48 mierząc się zgodnie z instrukcjami ściśle pod uzyskałam 73 cm, a w biuście (luźniutko) 89 cm. W elektronicznym bra fitterze wyskoczył mi kosmiczny rozmiar 65 e :) Myśląc o tym uśmiecham sie mimo woli, ale chciałabym wypróbować taki rozmiar. Problem w tym, że popularne marki takich nie mają, a najbardziej profesjonalnym sklepem bieliźniarskim w moim mieście jest Triumph...Zostaje mi net i tu jest problem. Jak widzę zdjęcia staników w rozmiarze 65 e (lub polskie G!!!!) to zastanawiam się CO JA MAM W TĄ MISKĘ WŁOŻYĆ? No a jak mówilam nie mam możliwości pomierzenia. Ja naprawdę jestem małobiuściasta :) Dodam tylko, że do niedawna męczyłam się w osławionym 75 a a teraz jestem w ciut za luźnym i gniotącym 70 c... no i nie mogę sobie wyobrazić moich maleństw w nie - pushupie...HELP :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 73/89 limonadee 01.01.09, 17:42 70C jest gniotące, bo jest przeznaczone na ok. 86cm w biuście, a ty masz więcej, więc pewnie ma za małą miseczkę. Jeśli już sięgasz po obwód 70, to z miseczką D. Przy twoich wymiarach sięgnij po rozmiar 30(65)E. Nie pękaj. :) Odpowiedz Link
aniula155 68,5-69/83,5-84 01.01.09, 19:10 Witam. Pomierzyłam się, na wydechu, bardzo ściśle pod biustem 68,5 - 69 cm. Ale przyznaję, że ściaśniej się już nie da. Bez biustonosza obwób w biuście luźno na wydechu to 80 cm, w miękkim, bawełniaym biustonoszu (bez fiszbin i innych układaczy, rozmiar tego biutonosza to 70A) wynosi 83,5 - 84 cm. Do tej pory nosiłam 70A niezależnie, czy był to biustonosz miękki czy push-up. Zakupiłam na allegro biustonosz w rozmiarze 65C (30C brytyjskie) i pod biustem leży ok (zapięty nawet na ostatnie haftki jest wygodny) ale bistonosz lekko wpija się pod pachami, co z resztą obserwowałam już w fiszbnowcach 70A. Nie jest to dla mnie zbyt uciążliwe, bo pewnie przywykłam - po całym dniu noszenia bistonosza mam odbite ślady. Suma summarum, po studiowaniu tabel rozmiarów zgłupiałam już totalnie. Dodam jeszcze że moje piersi nie są równe i gdy prawej bywa ciasnawo, lewa nie wypełnia miseczki. Jaki rozmiar w końcu mam nosić?? Marzę, żeby wyglądać pięknie w biustonoszu nie usztywnionym żadną gąbką, takim jak ten poniżej. HELP www.figleaves.com/uk/product.asp?product_ID=PE-3410 Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 68,5-69/83,5-84 aniula155 01.01.09, 19:55 Pochyl się, sięgnij pod pachy i wygarnij dobrze piersi do miseczek. Pamiętaj o odpowiednim wyregulowaniu miseczek. Czy nic nie bułkuje? 65C jest przeznaczone na mniej w biuście niż masz. Twoim tabelkowym rozmiarem jest 65D lub 60E (brytyjskie). Najlepiej będzie, jak wyślesz zdjęcia w tym 65C do naszej zamkniętej galerii. Regulamin: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844 Odpowiedz Link
ilsa32 pod biustem 85 w biuście 96 01.01.09, 19:50 jaki stanik???? Doczytałam że 75 E ale jakoś nie wierze jak cale życie B nosiłam. A jak naprawdę to 75E to jaka firma?? Ratunku Odpowiedz Link
moonlight80 Re: pod biustem 85 w biuście 96 02.01.09, 00:27 Rzeczywiście z kalkulatora wychodzi polskie 75E lub brytyjskie 75DD,ale czasami może pasować nieco inna miska,każdy biust jest inny.To 75B to było chyba dramatycznie małe prawda? Poczytaj wątek o dobrym wygarnianiu biustu do stanika-jest na pierwszej stronie forum.Wtedy to E może być realne:) Odpowiedz Link
megcherry Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 01.01.09, 21:23 75/85 , wydaje mi się że duży rozstaw piersi. Odpowiedz Link
moonlight80 75/85 megcherry 02.01.09, 00:33 Rozmiar 65D powinien być dobry,skoro piersi szeroko rozstawione trzeba je zebrać do środka-mostek powinien być wąski,a z boku stanik zabudowany-żeby dobrze zbierał Odpowiedz Link
nautika 74/91 pomocy 02.01.09, 12:47 Witam Biusciaste, mam problem z doborem stanika ... sama chyba zle kombinuje,więc postanowilam poprosić Was o pomoc;-) ... pomózcie dobrać ospowiedni stanik, bo nie stać mnie już na kolejne wpadki zakupowe;-) Moj rozmiar to 74/91, piersi jędne, kuliste, szeroko rozstawione- wlasnie doczytalam, ze rowieniez te parametry maja znaczenie, a wczesniej nie brałam ich pod uwage;) I tak w okresie ostatnich 2 tygodni zakupilam dwa staniki, niestety kompletnie niewypały.... * Pierwszy zakupiony w rozmiarze 65h no name ... pod biustem OK ale miseczka jakby rozplaszczala od srodka piersi, ktore chowaly sie po bokach;( * Drugi to Marks&Spencer-CERISO 70DD teoretycznie powinien pasowac i pod biustem był ok, ale miseczki jakieś maławe, pod pachami bułki;( i miseczki ogolnie wydaja sie za płytkie ;( mam wrazenie,ze lekko splaszcza piersi, chociaz sa dosc lasnie uniesione. * Trzecie podejscie - Spank rozmiar 30 ff - pod biustem lekko ciasnawy, a miski brzydko ukladaly sie na biuscie, znow widoczne bylo splaszczenie, a material u dolu brzydko sie marszczył;-( ten tylko mierzylam Pomocy, jaki stani powinnam kupić? Bardzo prosze o pomoc, bo obawiam sie ze jak moje pozukiwania tak bedą wyglądały, to wroce do poczciwego 75b ;-( Moze znacie jakis konkretny model stanika, ktory moge kupic w ciemno? Licze na pomoc pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/91 pomocy 05.01.09, 00:06 Wiesz co moze wyślij zdjecia do galerii będzie dużo łatwiej coś doradzić.Bo tak z opisu to ciezko wywnioskować, nie wiemy jakie fiszbiny mają te staniki i dlatego nikt CI w ciemno nie da odpowiedzi jaki konkretny model biustonosza będzie dla Ciebie dobry:) Odpowiedz Link
kamilanna88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 02.01.09, 15:48 Witam. Do tej pory nosiłam rozmiar stanika 75B ale po przeczytaniu kilku informacji i przetestowaniu moich biustonoszy stwierdziłam iż rzeczywiście miseczki są za małe, a biust często wypływa tu i ówdzie (że też do tej pory tego nie wdziałam). Moje wymiary to 75 pod biustem i 97 w biuście. Piersi raczej wysoko osadzone. Rozmiary F czy G mnie strasznie przerażają... proszę bardzo o pomoc jaki tak na prawdę powinnam nosić stanik. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 02.01.09, 21:23 Jeśli pod biustem zmierzyłaś się bardzo ciasno, tak, że miarka prawie pękała i na wydechu to możesz wypróbować angielski rozmiar 70F (32F) - w rozmiarówce kontynentalnej będzie to 70H. Jeśli zmierzyłaś się ciasno, ale nie bardzo ciasno to w wielu modelach obwód 70 może być za luźny. Wówczas wypróbuj angielski rozmiar 65G - w rozmiarówce kontynentalnej 65K. Literkofobii powiedz nie! :-) Odpowiedz Link
abw-online 77/97 --> 96/98 po 1,5 miesiąca w nowym rozmiarze 03.01.09, 08:00 Od jakiegoś czasu oglądam sobie gorsety i zastanawiam się nad sposobem wyboru rozmiaru. Czym się kierować? Biustonosz wiadomo - kalkulator, ale jak uwzgledniać obwód w pasie w wypadku gorsetu? Odpowiedz Link
abw-online Zadziwienie 03.01.09, 08:12 Otworzyłam stronę brafittera mariski, żeby przeliczyć sobie na nowo rozmiar i omyłkowo wpisałam 96 (zamiast 76)"pod" i 98 "w". Jakie było moje zdziwienie (zanim zauważyłam błąd) kiedy wyszło mi brytyjskie 85B. Postanowiłam sprzwdzić metodą prób i błędów jakie powinny były być moje wymiary zeby mój stary biustonosz był ma mnie dobry. 90/94 !!! Toż to deska z maleńkimi sęczkami!!! Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 77/97 --> 96/98 po 1,5 miesiąca w nowym r 03.01.09, 12:48 Powiem tak-też miałam fazę na gorsety,przez ręce przeszły mi dwie sztuki freya eva bustier 65E oraz masquerade antoinette też 65E i przy 72 pod biustem b.cisno mierzonym oraz 75-76cm w talii z ledwością się w nich zapięłam.Antoinette ubrałam 2 razy ale miałam straszne kolki międzyżebrowe ponieważ nie mogłam w nim swobodnie oddychać-oddech był znacznie płytszy.Z bólem serca oba sprzedałam. Staniki jak najbardziej nosze 65 wiec uważam ze gorsety powinno sie brać z obwodami nieco szerszymi-chyba ze jest się bardzo szczupłą osoba to wtedy nie ma chyba takiej potrzeby. Ale powiem ze gorset pieknie kształtuje talię i dobrze sie w nim wygląda:) Odpowiedz Link
kaszelup Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 03.01.09, 11:07 Witam:) Moje wymiary to 73/89. Dotychczas nosiłam 75B, ale po lekturze forum wiem, że to zły rozmiar:/ Wg kalkulatora na stronie mariski wychodzi mi 65E. Czy to naprawdę mój rozmiar?? Szukam pierwszego dobrego stanika. Proszę o radę i serdecznie dziękuję:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
moonlight80 73/89 kaszelup 03.01.09, 12:50 Tak Twój prawidłowy rozmiar to 65E,witamy na forum Odpowiedz Link
gagatek78 76/96, chwilowo w ciąży;) 03.01.09, 23:12 Witam, jestem tu pierwszy raz, mam nadzieję że wpisuję się gdzie trzeba. Wymiary jak wyżej, z tym że tabele rozmiarów trochę mnie zrobiły w konia, bo 30G, które mi policzyły, było zdecydowanie za duże, musiałam oddawać. Potem przymierzałam na żywo i ostatecznie stanik, który noszę teraz z upodobaniem to Panache Harmony, rozmiar 65F. Problem tylko w tym, że chyba fiszbiny za szerokie jak dla mnie. Obwód 70 bywa dobry, ale bywa i za duży, po przymiarkach wolę 65, chociaż teraz ze względu na ciążę nie wiem, czy się nie przerzucę na szerszy, żeby tak nie ściskał. Biust mam raczej w kształcie szpiczastym, może dlatego obwód jest pozornie duży, a potem nie ma czym wypełnić miseczek. Co radzicie? Ten Panache jest prawie idealny, ale jak wiadomo, prawie robi różnicę:)) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 76/96, chwilowo w ciąży;) 05.01.09, 00:11 Przy 76cm myśle ze spokojnie znalazłabyś jakieś ciasne 70tki one mogą mieć płytsze miski i węższe fiszbiny niż te same modele z obwodem 65-moze to byłoby jakieś rozwiązanie. Apropo tego harmony to ten model ma szerokie fiszbiny nawet jak na panache wiec może jednak potrzebujesz węższych? A poza tym skoro jestes w ciąży to nie kupuj dużo-i tak pewnie jeszcze trochę powiększą Ci sie piersi a potem to już zainwestuj w dobre staniki do karmienia. Odpowiedz Link
mlekolaczynka 67/91 03.01.09, 23:29 Witam, dzisiaj odwiedziłam forum po raz pierwszy, ale czuję, że jeszcze tu wrócę... spróbuję zacząć od początku. Trafiłam tu, bo chciałam kupić sobie biustonosz przez internet, a nawet 4 lub 5... Do tej pory miałam jeden upatrzony (cudowny jak sądziłam) model. Odkryłam go jakieś 2,5 roku temu i od tamtej pory moje zakupy sprowadzały się do tego jednego modelu w 3 kolorach, białe, czarne i beżowe, ale ich żywot i ciągłe pranie w pralce nie wpływają na nie dobrze, postanowiłam odświeżyć zapasy. Oczywiście nie raz próbowałam czegoś innego, ale jak zwykle każda przymiarka to była katastrofa (cycki piramidy, cycki jak rozpłaszczone balony albo jak zwały tłuszczu - tak prezentowały się w pięknych modelach w pięknych sklepach) więc nosiłam swoje 75B, trochę za luźne, ale na szczęście na obwodzie z silikonowym paskiem który zapobiegał przemieszczaniu się i byłam nawet szczęśliwa. Zastanawiałam się, czy zakup mojego modelu przez neta od razu pomnożony przez 5 wyjdzie mi taniej.. I jak to zwykle przy poszukiwaniach niezorganizowanych pobłądziłam i trafiłam tutaj. Najpierw świetna frajda poczytać takie pełne ekscytacji wypowiedzi i taka byłam pewna, że u mnie jest ok, aż do czasu... Im dalej w las tym więcej drzew i coraz więcej wątpliwości... Podjarałam się i postanowiłam wprowadzić zamiar zmiany w czyn Po coraz bardziej ekstatycznej lekturze stwierdziłam, że muszę się zmierzyć, spodziewałam się jedynie kosmetycznej korekty o te 5 cm obwodu mniej i... masz... zupełny kosmos... Pierwsze pomiary 65/92.. tragedia... na pewno się pomyliłam, palce mi się poprzesuwały, no to drugi raz...dokładniej, pewnie za mocno się ścisnęłam... 67/91... wpisałam się w magiczny kalkulator i 60G według rozmiarówki brytyjskiej i 60K według polskiej... No halo... coś tu jest nie tak, jest w ogóle coś takiego jak 60K? Pomijając fakt, że za Chiny Ludowe nikt mnie nie zmusi do obwodu 60, 65 zupełnie wystarczy i tak się uduszę. jestem normalnej budowy a moje piersi nie są duże, ten rozmiar to jakiś kosmos... Ciekawi mnie wasze zdanie drogie forumowiczki, nie mogę się doczekać odpowiedzi. Pozdrawiam was wszystkie serdecznie :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 65-67/91-92 mlekolaczynka 04.01.09, 11:49 Twoim rozmiarem tabelkowym jest 28(60)G. > Pomijając fakt, że za Chiny Ludowe nikt mnie nie zmusi do obwodu 60, 65 zupełni > e wystarczy i tak się uduszę. Obwód 65 przy 65cm pod biustem to zdecydowanie zły pomysł. Mówi ci to posiadaczka 68cm "pod". Jeśli chcesz, to bierz 30(65)F, ale pamiętaj, że cię ostrzegałam. :) jestem normalnej budowy a moje piersi nie są duże Miseczkowo odpowiada to rozmiarowi 70DD(polskie 70E) i 75C. W spisie treści znajdziesz wątki o sklepach internetowych i stacjonarnych, linki do forumowej giełdy, możesz też kupować na Allegro czy eBay. O konkretnych modelach możesz poczytać w Katalogu: kataloglmb.blox.pl/html Odpowiedz Link
abw-online Re: 67/91 mlekolaczynka 04.01.09, 13:18 Ja równiwż byłam bardzo sceptyczna, gdy w połowie listopada (2008) po raz pierwszy wpisałam swoje wymiary (77/97) do kalkulatora rozmiarów. Wyszło mi 32F brytyjskie czyli 70H polskie, a nosiłam 75 lub 80B (zależy jak się trafiło). Pierwsza wizyta w sklepie po tym przeliczeniu mocno mnie rozczarowała. Przymierzałam biustonosz Dalii Flavia w rozmiarze 70F (a więc o mniejszej niż "kalkulatorowa" miseczce) i wiatr w biustonoszu hulał. Potem trafiłam na stronę www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5805 gdzie znalazłam obrazkową instrukcję jak zakładać biustonosz i postanowiłam zrobić drugie podejście w sklepie z Freyami i Panache prowadzonym przez jedną z forumek w Warszawie (Peachfild). Tu było zdecydowanie lepiej. Okazało się, że 32F to nie jest kosmiczny rozmiar. Przymierzyłam m.in. Polyannę, ale fason mi się nie podobał, więc postanowiłam szukać dalej. Po przymiarce kilku innych modeli Freyi w innym sklepie ostatecznie dobrałam sobie Freyę Lolę 32F. Jednak sprzedawczyni, która notabene pochwaliła mnie za moje rozeznanie w temacie właściwych rozmiarów (O! Dzięki Wam doświadczone forumki za przekazywaną wiedzę!!!), stwierdziła, że ten rozmiar trochę marszczy się w miseczce i dała mi 32E. Ten w końcu zakupiłam. I to był mój błąd. Po pierwsze miseczka była na styk, a ja oczekiwałam na osławioną migrację, więc przydałoby się te trochę luzu. Zwłaszcza, że Lola ma mniejsze miseczki niż standartowe. Po drugie przed paroma dniami przeczytałam notkę joankb forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532 i po zastosowaniu się do jej istrukcji okazało się, że miski są zdecydowanie za małe. Wczoraj byłam ponownie w sklepie i przymierzyłam sobie tę Lolę 32F i leżała w/g mnie bardzo dobrze. Nie kupiłam, bo muszę najpierw odsprzedać nietrafiony rozmiar ;). Tak więc eksperymentuj. Jeśli masz w pobliżu sklep stacjonarny, to hulaj dusza. Jeśli nie, to skoro kupowałaś już przez internet to wiesz, że masz możliwość zwrotu nietrafionego rozmiaru. Jedyne z czym trzeba się liczyć to chwilowe zamrożenie gotówki i poniesienie kosztów wysyłki. Ale cel jest szczytny :): to lepsze samopoczucie, samoakceptacja (jeśli takowej brakowało), ładniejszy kształt piersi, które nie są spłaszczane zbyt małą miseczką. A co do obwodów. Niech nie przeraża ciebie to 60 cm. moja 23-letnia córka ma 67/82 i w niektórych modelach biustonoszy wolałaby rozmiar 55 cm pod biustem, ale takich chyba nie produkują ;). Obejrzyj tabelę prawdziwych wymiarów biustonoszy spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html Zobacz jak rozciągają się te 60-ki. Na prawdę nie udusisz się! Odpowiedz Link
aaguna 75/95 04.01.09, 11:41 Do tej pory nosiłam 75B. Mój biust nie wyglądał niedobrze a moje kompleksy rosły. Innych nigdy nie miałam! Kalkulator wyliczył mi 65FF, rozciągliwy 60GG, ściśliwy 70E, polski 65J. Tydzień temu zakończyłam karmienie piersią więc pewnie wymiary ulegną zmianie. W czasie i po ciąży biust nie urósł mi dużo dlatego mam nadzieję, że dużo się nie zmniejszy. Proszę o rady. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/95 04.01.09, 13:00 Na początek spróbuj może angielskiego 70E (32E), a polskiego 70F. Później w zależności od zmian wymiarów, migracji, Twojej ściśliwości itp zweryfikujesz rozmiar. Ale poczekaj może jeszcze na opinie osób, które doświadczyły ciąży i karmienia i mają jakieś doświadczenie w tym względzie. Możesz też zapytać jakich zmian się spodziewać w naszym wątku "Dla mam" => forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004 Jest on co prawda dość krótki - czego pojąć nie mogę - w końcu na forum jest trochę kobiet w ciąży, w trakcie karmienia, lub krótszy lub dłuższy czas po karmieniu. Odpowiedz Link
majo.lika 81/96 04.01.09, 17:38 Witam, pytam o rozmiar dla koleżanki, która nie ma konta na gazecie a zaraziłam stanikami :)) dzięki za info, jutro zakupy na brastopie!! Odpowiedz Link
mmajusia Re: 67/78 04.01.09, 21:13 Witam:-)zagladalam tu juz kilka razy i mialam nadzieje ze poradze sobie jakos nie zawracajac nikomu glowy;-)ale jednak bez pomocy sie nie obejdzie:)zgodnie z kalkulatorem powinnam miec 60D czy ja dobrze to licze??w wiekszosci sklepow w ktorych bylam nie ma takiego rozmiaru biustonoszy a jak zaczelam szukac czegos w internecie to wychodza mi jakies modele dla pan z obfitym biustem a ja lubie modele bardziej wyciete takie podobne do DM Serena, ktory tu znalazlam.sama nosze 70B(pod biustem za szeroki a miseczki w miare dobre) czy rozmiar ktorego szukam bedzie dla mnie dobry?i gdzie szukac takich modeli??dziekuje bardzo za pomoc.pozdrawiam serdecznie:-) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 67/78 05.01.09, 00:19 Z kalkulatorka wychodzi rzeczywisćie 65B lub 60D ale skoro w 70B mówisz ze miska dobra to moze potrzebujesz większych niż mówią tabelki. Wtedy musiłabyś wziąć 65C lub nawet D. I na razie nie rzucałabym sie na Twoim miejscu na staniki z obwodem 60-to są niestety często dość zabudowane egzemplarze. Apropo sklepów to masz na górze strony wątki o sklepach stacjonarnych i internetowych jak sie przez nie przedrzesz na pewno coś dla siebie znajdziesz:) Skoro chcesz bardziej wycięte staniki to szukaj modeli half cup. A modelkami nie ma co sie sugerowac i tak mają często źle dobrane staniki a poza tym pokazują ciągle te same panie z tym samym rozmiarem wiec swojego to i tak prawie nigdy nie można zobaczyć:) Odpowiedz Link
lil-oo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 70/76 04.01.09, 21:30 Cześć! czy możecie doradzić mi jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Moje wymiary to pod biustem 70cm w biuście 76cm. Niestety biust jest naprawdę mikro i nie mam pojęcia czy noszę dobre staniki, a także czy jakikolwiek dla siebie dostanę. Wcześniej nosiłam push-up ale rzeczywiście biust tylko się spłaszczał i wcale nie wyglądał ładnie. Obecnie noszę biustonosz firmy Atlantic. Po przeczytaniu DM już wiem, że jest nieodpowiedni:(( Pomóżcie!!! Odpowiedz Link
moonlight80 70/76 05.01.09, 00:21 Spróbuj 65A taki rozmiar można spotkać w wielu sklepach stacjonarnych.Ciasny obwód bedzie lepiej trzymał biust i wygarniaj dobrze go do miseczki to jest wtedy jakaś nadzieja na migrację. Odpowiedz Link
malanovfa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 05.01.09, 02:55 78/86 Zazwyczaj noszę push up'y 75B. A jaki tak naprawdę powinnam? Odpowiedz Link
eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 05.01.09, 04:25 Nie wiem czy dziewczynom nie wkraczam w kompetencje, ale lubię rozmawiać z Nocnymi Markami :) Z kalkulatorka wychodzi 70 C (zarówno u brytyjskich firm, jak i polskich). I wywal push-upy, a przestaw się na miękkie staniki. Efekt będzie o wiele lepszy niż nawet w Twoim "najlepszym" push-upie :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 05.01.09, 13:21 70C powinno być dobre. Zacznij od staników miękkich na fiszbinach, w takich najlepiej widać, czy rozmiar jest dobrze dobrany. Odpowiedz Link
videlecc 68/85 05.01.09, 13:04 Jaki powinnam nosić rozmiar? Z tabeli rozmiarów wynika, że coś pomiędzy 65D(84) a 65DD(86,5) lub analogicznie pomiędzy 60E a 60F. Obecnie noszę 70B, z których nie jestem zadowolona, zawsze uważałam, że są za szerokie, ale nigdzie nie mogłam znaleźć mniejszych obwodów. Teraz chciałabym kupić węższy stanik przez Internet i boję się czy zamówię dobry rozmiar. W sumie już byłam przekonana, żeby kupić 65D, ale natrafiłam na aukcję na allegro, na której sprzedawca podaje przy staniku 60F Curvy Kate, że powinien pasować na osobę o wymiarach 65-70cm / 84-86,5cm (wymiary stanika: obwód: 55-70cm, szerokość fiszbin: 12cm). I teraz znów nie wiem jaki jest mój aktualny rozmiar. Proszę pomóżcie :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 68/85 videlecc 05.01.09, 13:26 Z wymiarów wychodzi raczej 60F (65DD ze ściśliwców), ale jeśli 70B ma dobre (nie za duże) na ciebie miseczki, to twoim rozmiarem może być 60FF. Jeśli zamawiasz ze sklepu, to zawsze masz możliwości zwrotu lub wymiany. Nieudany zakup z Allegro lub giełdy możesz sama wystawić. Odpowiedz Link
l_ka7 71/84 05.01.09, 14:51 Witam, w sumie to nie tyle po poradę, co chcę się też wpisać dla potomnych ;) Ale jak jakaś doświadczona lobbystka zechce coś doradzić to będzie mi miło. Wg kalkulatora: 71/84 -> 65D. Pomiar "w" pochodzi z Peachfield (ale to było w staniku T-shirt), mi wychodzi ciut więcej, zależy też jak "luźno" ma być. Biust mam kulisty osadzony raczej niżej niż wyżej, lekko niepełna góra (która się wypełnia w H&M push-up, rozmiar chyba 75B :P), raczej szeroko rozstawiony (kreski nigdy nie zrobię, nawet dłońmi), klatka z rozszerzających się (a nawet bardzo rozszerzających się). Doświadczenia stanikowe: Po paru przymiarkach (na wpół uświadomiona byłam więc mam mało spostrzeżeń): większość 65D za duża, w tym na usztywnianych widać to dużo bardziej, wyjątek Masquerade Sahara (chyba 65D, nie jestem pewna) dzieli na cztery. Masquerade Aragon 65D(?) pięknie odstaje (z kaczym dziobem). Freya Cassie 65D mogłaby być płytsza, ale "obszarowo" nawet odpowiadała (galeria)(gdzieś znalazłam że oni szyją taki przykrótki wpijający się wewnętrzny skraj -od mostka do ramiączka, też mam takie wrażenie). Poza tym: jedyny mierzony pushup Axami 70B odstaje, 70B Triumpha albo spłaszczają i bułkują, albo w najlepszym razie ładnie osłaniają piersi - zero podtrzymania, którego doświadczyłam we Freyi; natomiast 70C ewidentnie spłaszcza (lub sztywniejsze odstają) aha, Freya 65C: obszarowo miski wydają się za małe, z niewypełnionym czubkiem przy sutku. upublicznię opinie w katalogu, ale poczekam na komentarze galeryjek na wysłane zdjęcia - będę wtedy b-j obiektywna, no i mądrzejsza :) uff, dziękuję za uwagę, i mam nadzieję że ktoś w podobnych wymiarach skorzysta z moich wypocin (ja sama przeglądałam podobne rozmiarowo wpisy). I dodam jeszcze że jakieś pół roku temu się załamywałam że 75A jest za duże (zależy jakie modele jakich firm) - głupiutka :) pozdrawiam Odpowiedz Link
male.a moje wymiary 72/82 06.01.09, 09:06 do tej pory nosiłam oczywiście 75A Wg Waszego kalkulatora wychodzi 65C. Mimo że niedowierzam miałam jużzamiar zamówić jakiś biustonosz w tym rozmiarze, ale jak wpisuje moje wymiary do kalkulatorów na stronach sklepów wychodzi mi zawsze 65B. Więc może lepiej zamówić B? Tym bardziej że ja na prawde płaska jestem ;/ Niestety jestem zdana na razie tylko na zakupy przez internet. Nie mam możliwości przymiarek. Odpowiedz Link
male.a Re: moje wymiary 72/82 06.01.09, 09:20 dodam jeszcze że właśnie skończyłam karmić (a właświe karmię jeszcze raz w nocy) więc nie wykluczam że jeszcze mi uciekną jakieć cm :( i jeszcze jedna taka wątpliwość -czy obwód 65 nie okaże się za ciasny? przeglądam sobie właśnie sklepy z bielizną i często przy tych obwodach piszą że maksymalne rozciągnięcie do ok 67...? Odpowiedz Link
l_ka7 Re: moje wymiary 72/82 06.01.09, 10:12 co do karmienia, to się nie wypowiem kwestia obwodu: "maksymalne rozciągnięcie" czy TEORETYCZNY obówd pod biustem na który powinny pasować? bo to 2 ZUPEŁNIE różne rzeczy (szczególnie u polskich producentów widać takie kwiatki) - zobacz tabelę prawdziwych rozmiarów jak widzisz 65 rozciąga się nawet do 80 i jeszcze więcej. Zależy tez czy obwód "pod" masz tylko z żeber czy też trochę ciałka ->osoby bardzo szczupłe powinny mniej zaniżać, ale wg mnie 65 powinno być na Ciebie dobre (proszę o sprostowanie jak się mylę) na mnie mierzone 65 były przyjemnie ciasne, nie wpijały się jakoś bezczelnie. dobrze jest sprawdzić czy wybrany stanik jest ściśliwy /normalny /rozciągliwy: link do Rozciągliwce i ściśliwce na LB poczytaj też Mniej niz D- staniki, sklepy i porady. Może znajdziesz przydatne dla siebie wypowiedzi/rady. Odpowiedz Link
l_ka7 Re: moje wymiary 72/82 06.01.09, 09:56 Hej, jako że jestem dość podobna więc znów pozwolę sobie odpowiedzieć. Z tym rozmiarem to nie jest tak prosto (zobacz mój wpis tuż przed Twoim). Bardzo dużo zależy od kształtu i rozmieszczenia piersi (za małe na mnie "wymiarowo" 65C Freyi: z jednej strony były za małe obszarowo, a z drugiej miały luzy w sutku). Zanim zdecydujesz B czy C spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie czy masz biust w kształcie kropli czy raczej kulisty (z tego co piszesz -"płaska"- myślę, że masz kształt okrągły), niżej czy wyżej osadzony (mam wrażenie że te niższe mają częściej niepełna górę), szerzej czy blisko siebie, czy klatka piersiowa Ci się rozszerza, czy też jest wąska (i różnica obwodów wynika głównie z biustu). I potem trzeba trochę poczytać który model ma szansę pasować (a i tak nie ma gwarancji póki się nie przymierzy :/) Odpowiedz Link
male.a Re: moje wymiary 72/82 06.01.09, 10:07 stanęłam przd lustm ale chyba nie potrafię opisać swoich cycków ;/ -co to znaczy w ksztacie kropli ...? -nie potrafię sobie tgo wyobrazić. Na pewno góra piersi jest płaska. (być może okrągłe ale nie jestem pewna) Raczej biust wyżej osadzony. Czy blisko siebie czy daleko -nie mam pojęcia. Chyba w sam raz ;-) Odpowiedz Link
l_ka7 Re: moje wymiary 72/82 06.01.09, 10:16 typologię kształtu /osadzenia masz w moim podpisie: kształty biustów - zdjecia, w ogóle wątek fajny do poczytania, mówi o różnicach w tym jak leży biustonosz w zależności od kształtu piersi Odpowiedz Link
l_ka7 Re: moje wymiary 72/82 ALE NIE ŁĄCZ KSZTAŁTU Z WI 06.01.09, 10:19 ale nie łącz kształtu jednoznacznie z wielkością, to są wybrane przykłady Odpowiedz Link
pitupitu10 72/82 male.a 06.01.09, 12:32 Na pewno nie 65B! Ten rozmiar jest na ok. 79 cm w biuście. Zacznij od 30(65)C. Odpowiedz Link