juchasiatko 68 / 89 karmink :) 08.02.09, 19:02 Zupełnie nie mam pojęcia co wybrać, do tej pory wchodziłam w jakieś 75C ale już mi się strasznie zeszmaciły. Będę niesłychanie wdzięczna za określenie nie tylko odpowiedniego rozmiaru ale i firmy:) Odpowiedz Link
green_kitty Re: 68 / 89 karmink :) 08.02.09, 19:39 Po pierwsze to wywal to 75 ;) Po drugie sprobuj 60FF lub 65E np kataloglmb.blox.pl/2008/12/Freya-Pollyanna.html Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68 / 89 karmink :) 09.02.09, 12:23 Zajrzyj do naszego wątku dla mam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004 oraz na stanikomanię: stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html Niestety nie mam doświadczenia z karmnikami. Tu są przykładowe staniki w Twoim rozmiarze 30E(65E): tnij.org/maternity30e Odpowiedz Link
green_kitty re :87/75 08.02.09, 21:32 pumciapumcia napisała: > 87/75 A podaj jaki rozmiar teraz na Ciebie pasuje najbardziej? Odpowiedz Link
scarlet_agta > 87/75 - pumciapumcia 09.02.09, 12:15 Szkoda, że nie napisałaś nic więcej :) Z wymiarów wynika 70C, ale z racji tego, że stanikologia nie jest nauką ścisłą dobre może być też na przykład 70D lub 65DD. Najlepiej poprzymierzaj staniki w rozmiarze 70C, może też 70D. Jak masz możliwość to wybierz się do sklepu z pełną/pełniejszą rozmarówka i sprawdź staniki z obwodem 65. Tylko zanim to zrobisz odwiedź stanikomanię: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
kama1982 77/95 i 83/99 09.02.09, 02:26 Hej:) Jakiś czas temu prosiłam o poradę dotyczącą rozmiaru, ale od tamtego czasu pojawiły się nowe okoliczności - nieco powiększyły mi się niektóre wymiary, na szczęście głównie obwód w biuście, w związku z czym proszę o ponowną weryfikację - moich i siostry wymiarów:) Ponadto mój brat przebywa teraz w Anglii i zamierzam go pomolestować o stanikowy zakup:) Musze się jeszcze tylko dowiedzieć, jaka marka i jaki model polecany jest na pierwszy raz jeśli chodzi o przeskok z niedobranych modeli z polksich sklepów w cudowne staniki made in GB;) Więc takie, moje obecne wymiary to: 77cm pod biustem i 95cm w biuście. Siostry: 83cm pod biustem, 99 w biuście. Dziękuję :) Odpowiedz Link
kama1982 Re: 77/95 i 83/99 09.02.09, 09:36 Aha, zapomniałam dopisać, bo to może mieć znaczenie, że obie mamy szeroki rozstaw piersi. W kalkulatorze wychodzi nam - mi: 32E, siostrze 34E. To rozmiarówka brytyjska, nie wiem czy np La Senza ma identyczna, ale jak jeszcze niedawno mierzyłam rozmiar 34C, to obwód był zdecydowanie za duzy, natomiast miska wydawala sie dobra...ale to był miękki stanik, tzn z fiszbinami, ale sama miseczka miękka, bez jakichkolwiek przeszyć czy usztywnień. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77/95 i 83/99 09.02.09, 12:06 Myślę, że w tym wypadku można zaufać kalkulatorowi i wybrać 32E oraz 34E. Oczywiście to tylko punkt wyjścia, bo dużą rolę odgrywa tez konsystencja piersi, czy ilość tłuszczyku na plecach. Dlatego radziłabym może pierwszych zakupów dokonać jednak w sklepie wysyłkowym, tak aby była możliwość zwrotu. Ewentualnie w jakimś polskim sklepie stacjonarnym. No chyba, że brat kupi je po bardzo okazyjnej cenie, wówczas w razie zakupowej wpadki nie będzie wielkich problemów z odzyskaniem pieniędzy dzięki sprzedaży na allegro. Zwłaszcza, że ciężko jest zinterpretować dobroć misek w tym 34C. Teoretycznie powinny być za małe, ale ponieważ obwód był za luźny to może były, tylko nie dało się tego dostrzec. Aha, po polski Wasze rozmiary to: Twój - 70G siostry - 75F Nie są to najczęściej występujące w sklepach rozmiary, ale da się je dostać. Odpowiedz Link
kama1982 Re: 77/95 i 83/99 09.02.09, 15:14 Dzięki!:) Pomyślałam o bracie, bo on wpada tylko na kilka dni i w razie gdyby rozmiar był zły, mogłabym go prosić o wymianę na inny (chyba da się to załatwić, nie powinni robić problemów). I rzecz jasna na początek prosiłabym o jakiś prosty fason, zabudowany "zbieracz", a nie wymyśle koronkowe cudo. Co do mnie, to ilość tłuszczu na plecach jest hm, normalna chyba, znaczy żadnych fałdek tam nie dostrzegam, natomiast sam biust jest miękki i plastyczny, no i przez lata złęgo traktowania rozszedł się na boki;/ Siostra natomiast jest jeszcze w okresie wzrostu, więc to chyba najlepszy moment na to, zeby wejść z dobrze dobranymi stanikami i nie musieć potem się męczyć, tylko od razu podejść do biustu jak do człowieka;) Ona nosiła 80B/C ;/ Odpowiedz Link
jagodka125 67/76.5 09.02.09, 10:39 według moich obliczen jest to UK 28C (na nasze 60C ???) dotychczas nosiłam oczywiście 70A badź 32/70 :/ wszystko za luźnie... Odpowiedz Link
jagodka125 Re: 67/76.5 09.02.09, 11:41 i jeszcze bym prosiła o jakies firmy może... bo coś nie mogę nigdzie na Internecie znaleźć 60C ani nawet 65A bo ten rozmiar ewentualnie chyba tez by mógł być... :) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67/76.5 09.02.09, 11:54 Witam :) Twoje obliczenia są dobre, jest to rozmiar 60C. Z rozmiarem 60C jest jeden poważny problem - niewiele firm go szyje Wiosną ma wejść do sprzedaży nowa linia Panache Cleo - tam ten rozmiar ma być dostępny: balkonetka.pl/2008/11/06/slodka-cleo-od-panache/ Niestety teraz nie jest jeszcze dostępny :/ Zerknij do tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048 Znajdziesz tam więcej propozycji konkretnych firm i modeli. Poza tym możesz próbować staników w rozmiarze 60D, ale tych, które opisywanych na forum jako małomiseczkowe. One mimo, że na metce maja napisane 60D, w rzeczywistości przypominają raczej 60C, ewentualnie 60 "C i pół". Jeśli zdecydowałabyś się na zakup stanika z obwodem 65, to próbuj raczej 65B. I najważniejsze, nie zrażaj się jeśli pierwszy kupiony stanik nie będzie idealny, tylko próbuj dalej :) Odpowiedz Link
ciaraciara Re: 75/87 09.02.09, 12:36 Proszę napiszcie jaki rozmiar stanika powinnam przymierzyć i jakich producentów??? Teraz noszę "poduszkowe" 75A Odpowiedz Link
yovenna Re: 75/87 09.02.09, 13:03 Jeżeli zmierzyłaś się wystarczająco ciasno to prawdopodobnie jesteś pomiędzy 70C, a 70D (w kierunku raczej 70D :) ) Wiele 65tek może też na ciebie pasować (bo staniki zazwyczaj mocno się rozciągają), zależy od kroju i od tego jaką głębokość miski i szerokość fiszbin potrzebujesz. Celuj wtedy w 65DD (rozmiarówka brytyjska) Podsumowując, rozmiar, proponowane dla ciebie to 65DD, 70C lub 70D. Najlepiej miękkie staniki, firm opisywanych na Lobby: Freya, Fantasie, M&S itd (można trafić na okazję na Allegro) Odpowiedz Link
eyewitness 73/89 coś nie tak :-/ 09.02.09, 14:38 Cześć, czy któraś z Was miała taki problem: przy wymiarach 73/89 z kalkulatora wynika mi rozmiar 30F (65F). Mierzyłam ostatnio staniki freyi i panache miękkie i niestety wnioski są okropne, te staniki zupełnie na mnie nie pasują. Z Panache tango mierzyłam 65D, DD i E i wszystkie mają za duże miseczki, co objawia się marszczeniem na środku biustu, niestety mniejsza miseczka nie obejmuje całej piersi, właściwie już D jest na styk jeśli chodzi o obejmowanie piersi, ale też pierś nie wypełnia miseczki. Z kolei wszystkie Freye są zbyt zabudowane, co objawia się tym, że pierś nie wypełnia całej miseczki (marszczenie w środkowej części), ale za to każdy bułkuje pierś na górze :-( Normalnie jakiś koszmar, chciałam piękny miękki stanik, a wyszłam z usztywnianym Panache Nemesis 65D, który z racji bycia niższym w miseczce leży bardzo przywoicie, choć wróżę mu szybkie rozciągnięcie w obwodzie. Czy są jakieś firmy, które mają dostosowane modele do biustu o dużym obwodzie, a małym promieniu "wystawania"? Będę dzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/89 coś nie tak :-/ 09.02.09, 19:35 Nie wiem czemu w kalkulatorze wyszedł Ci rozmiar 30F. Na wymiary 73/89 kalkulator powinien wyliczyć 30E, tak zresztą podaje w tej chwili. 65F podaje, ale tylko z rozmiarówki kontynentalnej. Być może podczas wcześniejszego pomiaru wyszedł Ci większy obwód w biuście? Jednak z tego co opisujesz mierzone rozmiary wcale nie były za duże, a za małe. Marszczenie na czubku piersi jest najczęściej objawem za małej miseczki, jest to tak zwany efekt pomarańczy w szklance: balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ balkonetka.pl/2008/05/20/pomarancza-w-szklance/ W przypadku Freyi problem ten był dodatkowo spotengowany złą konstrukcją tych staników dla mniejszych piersi - jest to tzw. Freyowa zmarcha. Myślę, że w Twoim wypadku warto mierzyć staniki w rozmiarze 30F i 30E. Przypuszczam, że rozmiary 30D i 30DD będa po prostu za małe. Niestety obawiam się, że stanik, który kupiłaś jest za mały. Pewnie nie dostrzegasz objawów, bo jest usztywniany. Najlepiej byłoby gdybyś wysłała zdjęcia do galerii. > Czy są jakieś firmy, które mają > dostosowane modele do biustu o dużym obwodzie, a małym > promieniu "wystawania"? Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co masz na myśli, więc tym bardziej nie moge pomóc. Odpowiedz Link
eyewitness Re: 73/89 coś nie tak :-/ 10.02.09, 09:32 Dziekuję za odpowiedź, spróbuję dodać zdjęcia do galerii. Mam jeden miękki 65D, jeden usztywniany 65D i jeden usztywniany 65E, to może będzie lepiej widać niż na jednym rodzaju. Poczytałam o tej pomarańczy i tam jest napisane o marszczeniu pod biustem, a mnie się marszczy poziomo na linii brodawek :-( Odpowiedz Link
maheda Re: 73/89 coś nie tak :-/ 10.02.09, 11:32 Nie, nie, nie pod biutem, tylko właśnie wokół brodawek! Z rozmiarami 73/89 powinnaś celować w polskie okolice 65F-65G lub brytyjskiego 30E (bryt. 65E-65F). Odpowiedz Link
mirkajelenska 85/102 09.02.09, 18:09 Nie wiem czy dobrze wpisalam. Taki rozmiar mi wyszedl z mierzenia. Kupilam stanik 80 F i 75 G i oba sa duzo za duze. Pomocy. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 85/102 09.02.09, 18:45 Hupilas polskie czy brytyjskie te staniki? Jak ta 75, ciasna/luzna? W brytyjskich sprobuj 34(75)F. W polskich to bedzie wlasnie 75G. Wygarniasz porzadnie spod pach? Regulujesz ramiaczka? Odpowiedz Link
mirkajelenska Re: 85/102 09.02.09, 19:00 wymiar mam 80 cm na 102, spojrzalam na tabele brytyjskich wymiarow i kupiłam takie rozmiary wlasnie 80 F - bo to oznaczało sciecie o 5 cm w dol i miska z tabelki, ale jest za luzny w obwodzie i mista za duza, drugi jaki kupilam to 75 G, ale tez obwod jest za luzny, miska za duzo, marszczy sie o gory przy mostku, bo jest pusto :(((( Chce nadmienic, ze przez zle noszony stanik mam wrazenie, ze mam plaski biust i do tego szeroko rozstawiony. Mialam nadzieje, ze trafie z tym stanikiem, ale boje sie, ze nic nie wpasuje i juz sama nie wiem jaki stanik kupic :( Odpowiedz Link
mirkajelenska Re: 85/102 09.02.09, 19:00 sorki mialo byc 85 na 102, dtad sciecie o 5 i wynik 80 Odpowiedz Link
joankb Re: 85/102 09.02.09, 19:39 80F (brytyjskie) szyte jest na ok. 106,5 w biuście - jeśli kupiłaś stanik brytyjski to raczej rzeczywiście jest za duży. Podobnie 75G - na ten sam obwód w biuście. 80-ka może być na Ciebie za luźna w obwodzie, powinnaś próbować 75. W firmach brytyjskich - nie 75G, a 75F. Jeśli widzisz, że ten kupiony jest niewiele za duży, być może mogłoby to być 75FF. Ale ja bym zaczęła od któregoś znanego modelu w rozmiarze "tabelkowym" 75F, wtedy łatwiej będzie coś ustalić. Jeśli to polskie staniki najlepiej podaj markę/model - tabelki polskich producentów trochę się od siebie różnią. Odpowiedz Link
mirkajelenska Re: 85/102 10.02.09, 16:56 kupilam staniki na stronie kontri.pl wszystko szybko doslali, staniki sa z firmy kostar, podobaja mi sie ale sa za duze moze mi ktos dac gotowac? do 100 zl przy rozmiarze 85 cm w obwodzie i 102 w biuscie, tylko z polskiego sklepu :) od razu kupie :))) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 85/102 12.02.09, 00:31 Przede wszystkim ciężko doradzić coś co na pewno będzie pasować. Możemy jedynie sugerować na podstawie wymiarów i opisów. Ale pewności nigdy nie ma. :] Staniki, które mierzyłaś teoretycznie powinny być dobre w misce. 80F mógł mieć za luźny obwód. Jeśli stanik przymierzałaś zgodnie z zasadami podanymi choćby u kasicy na blogu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html to może oznaczać, że jesteś nietabelkowa i powinnaś brać miskę mniejszą niż wychodzi z pustych obliczeń. Piszesz, że obwód 75 był za luźny, w takim razie może powinnaś spróbować obwodu 70. Choć w stanikach innych firm ten obwód może być już zbyt ciasny - Kostar jest _chyba_ bardzo rozciągliwy. Przy obwodzie 75/34 tabelkowo wychodzi angielski rozmiar 34F, możesz spróbować 34E, a może nawet 34DD, jeśli mierzone 75G było za duże w miskach. Przy obwodzie 70/32 tabelkowo wychodzi angielski rozmiar 32G, ale pewnie taka miska będzie za duża. Może spróbuj 32F lub 32FF. Jeśli chcesz kupić coś w polskim sklepie i do 100 zł to może stanik Carvy Kate w www.dopasowana.pl Mam małą sugestię. W dopasowanej przy zamówieniach powyżej kwoty 150zł wysyłka jest bezpłatna. Może warto zamówić kilka (2-3) sąsiednich rozmiarów, dla porównania. Wówczas niepasujące zwrócisz lub wymienisz w zasadzie za darmo, bo koszty odsyłania staników będą pewnie równe albo nawet niższe niż to co musiałabyś zapłacić w ramach kosztów wysyłki jednego tańszego stanika. Odpowiedz Link
magdziol86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 09.02.09, 23:53 wymiary:70/79 interesuje mnie też polska rozmiarówka z góry dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 70/79 - magdziol86 10.02.09, 09:24 Ze ściśliwców celuj albo w europejskie (w tym polskie) 65B, ze staników z luźniejszym obwodem - w polskie 60D. W rozmiarach brytyjskich będą to odpowiednio 30B/30C (jesteś na granicy rozmiarów brytyjskiego 65B i 65C) oraz okolice 28D (brytyjskie 60D). Więc prawie tak samo :) Odpowiedz Link
pta-szyn 72-73/89-90 10.02.09, 04:27 jaki jest mój rozmiar stanika? mam obecnie arabellę 65D, która podczas przymierzania, po wygarnianiu wg instrukcji wydawała mi się w sam raz, jednak po tygodniu wymiary pod biustem poszły w dół o kilka cm, za to o 1 w górę i zapinam się na ostatnią haftkę, a piersi nie mieszczą się w miseczkach. teraz wymiary wynoszą właśnie 72-73/89-90, mniej pod biustem już nie będzie, bo zostały już tylko żebra. czuję się zagubiona tą szybką migracją i nie wiem w jaki rozmiar powinnam teraz celować. Odpowiedz Link
maheda Re: 72-73/89-90 - pta-szyn 10.02.09, 09:14 Celuj w ściśliwe brytyjskie 65E albo 65F (30E albo 30F), a z rozciągliwców (Arabelka jest przykładem rozciągliwca) celuj w okolice brytyjskiego 60FF (brytyjskie 28FF). Odpowiedz Link
pta-szyn Re: 72-73/89-90 - pta-szyn 10.02.09, 10:43 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, tak właśnie myślałam, lecz wciąż z trudem próbuję pozbyć się fobii literkowej ;) Odpowiedz Link
slasic 67-68/81 10.02.09, 22:54 Witajcie, czy mogłybyście mi doradzić jaki rozmiar stanika mam wybrać? I jaki stanik na początek? Czy Freya Polyanna black będzie ok? (widziałam, że mają sporą "dolną" rozmiarówkę w Intimo). Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
yovenna Re: 67-68/81 11.02.09, 00:23 Czyżby nowa forumka z Krakowa :) Bardzo mi miło. Na 81 "w" powinnaś spróbować, rozmiar 60DD, Freya Polyanna jest raczej ściśliwa (zależy od koloru) i ma standardowe miski powinna być ok, możesz ewentualnie coś w sąsiednich rozmiarach sprawdzić 60D, lub 60E (szczególnie jak wybierasz się na Wysłouchów ;) ) Zwróć uwagę na fiszbiny, nie tylko rozmiar jest ważny... może się okazać, ze np potrzebujesz wąskich lub szerokich fiszbin, które muszą okalać całą pierś i nie wbijać się w pachę. Odpowiedz Link
slasic Re: 67-68/81 11.02.09, 14:53 Tak, z Krakowa:) Mnie również miło i dziękuję za odpowiedź! Mam nadzieję,że będzie mi jeszcze bardziej miło, jak dobiorę sobie dobry stanik:D Tak, na Wysłouchów się wybieram... Już jakieś pół roku;) Bo to drugi koniec miasta i tak ciężko się wybrać. Ale mam znowu fazę na dobry stanik, więc może się uda pokonać tę szaleńczą odległość. DD, E... Jak to brzmi w ogóle haha. No nic, fajnie:) Uzbieram odrobinę oszczędności i jadę się ostanikować. PS. Co to znaczy ściśliwa? Tzn. że się nie naciąga za bardzo? Czy może, że się nie rozciąga w czasie? (tak jak jeden z moich staników, który obecnie chyba byłby dobry na słonia...). Odpowiedz Link
yovenna Re: 67-68/81 (na temat ściśliwości) 11.02.09, 22:27 Chodzi o obwody. Staniki w zależności od modeli różnią się ściśliwością. Sprawdza się to zazwyczaj mierząc obwód w spoczynku oraz po maksymalnym rozciągnięciu. To jest teoria. Doświadczone forumki, które wiele modeli sprawdziły "nabiustnie" ;) pozwalają sobie klasyfikować pewne modele: jedne będą ściśliwe, inne rozciągliwe a jeszcze inne standardowe. I tak jeżeli poczytasz na forum, to znajdziesz, ze Freya Rio jest uznana za ściśliwca, podobnie jak Panache Porceline, sugerujemy wtedy brać obwód o oczko wyżej i odpowiednio dobraną miskę. Przy 67 "pod" możesz próbować 65tekn - wśród ściśliwców. W szczególności La Senza i Elle Macpherson produkują sporo takich. Proponuję wtedy sięgnąć po 65C, albo 65D (Elle ma dodatkowo wyjątkowo małe miski) Staniki takich firm jak Panache, Freya, czy Fantasie są bardzo dobrej jakości i raczej nie rozciągają się w trakcie noszenia (jeżeli nawet to minimalnie) więc ściśliwość określa jak bardzo rozciąga się dany model, a nie jak będzie rozciągnięty po trzecim praniu :] Odpowiedz Link
indigo-rose 67/88 11.02.09, 20:45 Na ogół noszę 70A albo 75A. Mam jeden stanik 75B, ale on strasznie spłaszcza mój i tak niewielki biust... no i się naciągnął. Zresztą to mój odwieczny problem: wszystkie staniki dosyć szybko mi się naciągają i "jeżdżą" mi po żebrach, albo w tajemniczy sposób wcześniej dobre miseczki nagle odstają, dlatego mam wrażenie, że nie umiem sensownie dobrać sobie biustonosza... pomożecie? :) Odpowiedz Link
yovenna Re: 67/88 11.02.09, 22:42 Staniki dostępne w sklepach stacjonarnych H&M, są wygąbkowane, rozciągają się w praniu i mają bardzo dziwną rozmiarówkę. Fakt, że twój biust mieści się zarówno w 70A jak i w 75A bardzo mnie dziwi. Wszak Rozmiar 70A jest na około 81 w biuście, a 75A 86 :) Przypuszczam, ze stanik 75B o którym piszesz jest bardzo wygąbkowany i płaski... Przygotuj się. Nie masz "A". Zapomnij po prostu o "A". Takiego rozmiaru nie ma. Rozmiar biustonosza to liczba oznaczająca szerokość obwodu i wielkość miseczki te dwie wartości są nierozwlekane. Czyli, jest 90A, 80A, 70A i 65A, każdy z tych rozmiarów na inny biust. Na i le w biuście tu tabelka: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Nie masz również niewielkiego biustu. Ja mam wymiary praktycznie takie jak Ty i kiedyś na spotkaniu małobiuściastych określono mnie mianem "średniobiuściastej" ;) Spróbuj poszukać staników w rozmiarze 65E lub ściśliwszych 60F, lub 60FF. Twierdzisz, że nie potrafisz dobrać stanika. Tutaj masz instrukcję jak to dobrze zrobić: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Jeżeli nie mieszkasz w dużym mieście (Kraków, Warszawa...) to prawdopodobnie będziesz zmuszona polować w internecie, na Allegro można natrafić na spore okazje. Powodzenia! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67/88 12.02.09, 00:10 > Spróbuj poszukać staników w rozmiarze 65E lub ściśliwszych 60F, lub 60FF. Chodziło raczej o ściśliwe 65E i normalne 60FF (ewentualnie 60F i raczej w modelach dużomiseczkowych). Odpowiedz Link
b_marciszonek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 11.02.09, 20:54 moje wymiary to: pod biustem 72-73 a biust 85-86 z tym że naprawdę nie mam biustu moje staniki to koszmar! jaki powinnam nosić rozmiar? jak kupiować, gdzie? Odpowiedz Link
yovenna 72/86 11.02.09, 22:49 Ależ masz biust ;) To, że w sklepach stacjonarnych trudno o odpowiedni rozmiar nie znaczy, że jesteś niewymiarowa. Wiele dziewczyn ma podobne wymiary :) Proponuje miękki stanik w rozmiarze 65DD, ewentualnie z modeli o ścisłym obwodzie 70C lub 70D - pierwszy rozmiar jest raczej trudno dostępny w sklepach stacjonarnych, ale na allegro jest sporo okazji. 70C i 70D można przymierzyć w zwykłym sklepie stacjonarny. Na lobby znajdziesz wiele informacji, który model byłby najlepszy. Odpowiedz Link
b_marciszonek Re: 72/86 18.02.09, 10:37 baardzo dziękuję za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, czy szukać w sklepie stacjonarnym czy kupić w "ciemno" na allegro? Odpowiedz Link
b_marciszonek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 11.02.09, 20:54 moje wymiary to: pod biustem 72-73 a biust 85-86 z tym że naprawdę nie mam biustu moje staniki to koszmar! jaki powinnam nosić rozmiar? jak kupiować, gdzie? Odpowiedz Link
konsta-ncja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 12.02.09, 10:23 Bardzo chciałabym wyrzucic z szafy "pancerniaki" i zakupić bardziej miękkie, proszę o poradę jakie staniczki z tych "miękkich" są najlepsze. Pod biustem 77 cm, w biuscie 95, według bra to rozmiar 70 E. Od lat nosze triumphy, był rozmiar 75 B(wtedy nie miałam pojęcia jak wazny jest obwód pod biustem:), niedawno zmieniłam na 70C, jest lepiej ale nie komfortowo Odpowiedz Link
yovenna 77/95 12.02.09, 10:57 70C jest na około 86cm w biuście Ty masz 9cm więcej więc trudno żeby było komfortowo ;) Kalkulator wskazuje dobry rozmiar. 70E jest na około 94cm w biuście, jeżeli będzie za mały spróbuj 70F. UWAGA! Podany rozmiar jest w rozmiarówce brytyjskiej, Triumph ma inną rozmiarówkę - kontynentalną(zwaną inaczej europejską) nie polecamy jednak staników Triumpha, bo bardzo się rozciągają, a miseczki F raczej nie uświadczysz ;) Wśród ściśliwych modeli możesz spróbować przymierzyć 75D lub 75DD. Na lobby polecamy takie firmy produkujące staniki jak Freya, Fantasie, Panache (zapraszam do wątków odpowiednich producentów). Są to firmy brytyjskie, tutaj masz linka do odpowiedniej tabeli romiarów: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Powodzenia w poszukiwaniu :) Odpowiedz Link
konsta-ncja Re: 77/95 12.02.09, 13:24 Dziękuje bardzo, a z freyi tak na "pierwszy raz" jaki model polecasz? Odpowiedz Link
yovenna Re: 77/95 - model na początek 12.02.09, 14:13 Polecam przede wszystkim miękki stanik. To jaki będzie na ciebie pasował zależy od indywidualnej budowy. Kilka modeli, które mogę polecić to Freya Polyanna - stanik chyba najbardziej polecany na początek, bo ma standardowe miski, standardowy rozstaw fiszbin i taki standardowy jest ;) Freya Retro full cup - trochę sztywniejszy gładki materiał,(ktoś sprzedaje na allegro w rozmiarze 70E w kolorze seledynowym (8zł), chociaż 70E może być trochę za mały. Jeżeli zdecydujesz się na ten model celuj raczej w 70F lub 75DD, bo ma raczej małe miski i jest ścisły) Freya Rio (ten stanik charakteryzuje się wąskimi fiszbinami, ściśliwym obwodem i bardzo dużymi miskami, więc jeżeli zdecydujesz się na ten model to rozmiar 70DD, 70E, albo 75D) Freya Arabella (uważana za rozciągliwca 70E powinien być dobry - cudny stanik, tylko uważaj na czarne wersje - mają wyjątkowo duże miski) Freya Antoinette - również bardzo ładny stanik. Mogłabym tak wymieniać bez końca ;) Polecam nasz małobiuściasty katalog staników: kataloglmb.blox.pl/html Tam znajdziesz informacje o stanikach wraz ze zdjęciami. Polecam! Przymierzając zwróć uwagę na fiszbiny, nie tylko rozmiar jest ważny... może się okazać, ze np potrzebujesz wąskich lub szerokich fiszbin, które muszą okalać całą pierś i nie wbijać się w pachę. Odpowiedz Link
konsta-ncja Re: 77/95 - model na początek 12.02.09, 17:02 mój biust jest szeroko rozstawiony, pewnie na początek spróbuje jakiś freya, chociaż bardzo podobaja mi się curvy kate, podobno maja szerokie fiszbiny Odpowiedz Link
yovenna Re: 12.02.09, 17:09 > mój biust jest szeroko rozstawiony żeby to rozstrzygnąć musisz przymierzyć chociażby jeden stanik. Wtedy doświadczone forumki będą mogły powiedzieć coś więcej :) Odpowiedz Link
konsta-ncja Re: 77/95 18.02.09, 10:22 Dziewczyny proszę o pomoc. Wlaśnie mam swój pierwszy staniczek freya arabella rozmiarek 70 E, pod biustem jest ok, ale mysle że mógłby byc troszkę ściśliwszy, miseczki prawie dobre- jest troszkę miejscza na migrację, chciałabym zakupić jeszcze freya retro basic, w jaki rozmiar powinnam celować jeśli chodzi o ten model?? Odpowiedz Link
m.a.r.l.a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.02.09, 11:22 Witam, proszę was o poradę jaki stanik powinnam nosić. Mój obwód pod biustem mierzony ciasno to 69 cm w biuście luźno 88 cm. Próbowałam skorzystać z tabel rozmiarowych i kalkulatorów na różnych stronach i za każdym razem wynik jest inna od 65 A do 65 F :/ Dodam jeszcze, że chodzi mi o biustonosz na co dzień, proszę pomóżcie mi Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/88 - m.a.r.l.a 13.02.09, 11:50 Witam :) Jeśli zmierzyłaś się pod biustem bardzo ciasno i na wydechu to możesz zacząć przymierzanie od angielskiego rozmiaru 30E (65E). W rozmiarówce polskiej (zwanej też kontynentalną, europejską) będzie to rozmiar 65F. Jednak trzeba pamiętać, że niektóre polskie firmy mają swoją specyficzną rozmiarówkę i przed zakupem konkretnego modelu najlepiej sprawdzić odpowiedni rozmiar jeszcze raz. W przypadku bardzo rozciągliwych staników lepszy może się okazać stanik z obwodem 60 - 28FF(60FF). Przed zakupem (zwłaszcza on-line) konkretnego stanika warto przeczytać o nim w naszym Małobiuściastym Katalogu Staników: kataloglmb.blox.pl/html . Dzięki temu może uda Ci się uniknąć stanikowych wpadek i nietrafionych zakupów. W katalogu możesz sprawdzić, czy dany model nie jest przypadkiem dużomiseczkowy lub wyjątkowo rozciągliwy. Jeśli nie rozumiesz terminologii tam używanej - na przykład nie wiesz co oznacza, że stanik jest dużomiseczkowcem - przeczytaj nasz słowniczek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069. Odpowiedz Link
mery1231 86/73 13.02.09, 15:11 witam i proszę o porade, wszystkie moje staniki są w rozmiarze 75B mam szeroki rozstaw i zawsze fiszbony wbijają mi się w piersi. jaki powinnam nosić rozmiar?? Odpowiedz Link
yovenna Re: 86/73 13.02.09, 15:28 Witam bardzo serdecznie :) To że fiszbiny wbijają ci się w pierś nie oznacza jeszcze, że masz szeroki rozstaw piersi. Rozmiar 75B jest po prostu bardzo dla ciebie nieodpowiedni. Jeżeli dodatkowo to stanik typu push-up, lub inny usztywniany to wcale się nie dziwię, że jest niewygodny :) Rozmiar jaki powinnaś sprawdzić to 65DD. Koniecznie miękki. Polecamy takie firmy produkujące bieliznę jak Freya, Fantasie, Panache... Na Allegro można trafić na okazje. Odpowiedz Link
tishka 73/85 13.02.09, 17:16 mierzylam dzis 70C- za male,tworza sie bulki z przodu, 70D- za duze, odstaja z przodu, sprobowac z 65? Odpowiedz Link
yovenna Re: 73/85 13.02.09, 18:50 > sprobowac z 65? Zdecydowanie, celuj w rozmiar 65D lub 65DD. A jaki model przymierzałaś? Odpowiedz Link
bajbuska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.02.09, 21:12 70/82 wynik mierzenia:) do tej pory 70 A, stanik po prostu "pożerał mi piersi"(o ile można te plaskacze tak ładnie nazwać). Co do pushapów to zamiast coś mi tam podnosić to wręcz ciągnęło mi do dołu... Pomóżcie dobrać rozmiar... Odpowiedz Link
martalem35 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.02.09, 21:49 wg mnie powinnaś spróbować 65c. jeśli się mylę, proszę o poprawienie. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 13.02.09, 22:07 65C (30C) rzeczywiście może okazać się dobre. W modelach o mniejszych miseczkach może okazać się za małe, wtedy warto sięgnąć po 65D (30D). Pamiętaj tylko, żeby przymierzając, wygarniać solidnie biust spod pach do miseczek, patrząc czy fiszbiny okalają całą pierś i skrócić odpowiednio ramiączka - słowem: założyć go zgodnie ze wszystkimi regułami sztuki. Więcej o tych regułach przeczytasz tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html i w razie niepowodzeń nie zrażaj się :) Odpowiedz Link
eleonorka0 ja i moje piegi... 15.02.09, 10:48 Wczoraj trafiłam na tą stronkę, przez przypadek - chciałam sobie wybrać jakiś fajny stanik, który by co nie co podniósł moje piersi (tzw. piegi...). Po skończeniu karmienia mojej córeczki piersią, moje piersi spadły o jakieś dwa rozmiary. Katastrofa :( Pod biustem 71-72cm. W biuście niewiele więcej - 79cm. W staniku typu push up 83cm (Triumph). To najbardziej dopasowany stanik (75A) i jedyny nietargowy :( Doradźcie jaki rozmiar i może na jakie firmy mam patrzeć. Bo z tego co czytam to Triumph nie jest zbyt polecaną firmą. A i tych push upów nie ma tak dużo. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link
yovenna Re: 71/79 - eleonorka0 15.02.09, 11:09 Witam serdecznie nową forumkę :) Jest wiele dziewczyn na tym forum które mają podbne wymiary do twoich. Tutaj jest specjalny wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048 Na Twoje wymiary potrzebujesz rozmiaru 65B lub 65C SZukaj wśród takich firm jak Elle Macpherson, Discover Mademoiselle, M&S. Elle M. w niektórych modelach ma dodatkowo bardzo małe miski, (Coranto, Casablanca) - zdjęcia i opinie w katalogu małobiuściastych - link na stronie głównej. Pozdrawiam bardzo serdecznie ;) Odpowiedz Link
eleonorka0 Re: 71/79 - eleonorka0 15.02.09, 14:56 Dziękuję za odpowiedź. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że moje piegi nie latały by w miseczce B czy C... One są na serio marniutkie... No ale jak nie sprawdzę to się nie przekonam... A czy firma Konrad jest dobra? Znalazłam na allegro, nie wiem czy zaprzątać sobie głowę tą firmą? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link
abw-online Re: ja i moje piegi... 15.02.09, 12:41 A skąd jesteś eleonorka0? Mam na zbyciu staniczek Marks&Spenser 30C, który kupiłam dla córki na eBayu, ale okazał się za mały. Wygląda tak fashion-lingerie.shopping.enclick.com/ceriso-floral-embroidered-padded-bra-PXP2663667 tylko tasiemeczka jest złocisto-kremowa, a nie czarna. Jest to push-up z wyjmowanymi wkładkami. Miseczki lekko usztywnione i chyba mniejsze niż standardowe, bo bardzo zbliżone do Pollyanny 28D Jeśli jesteś zainteresowana pisz na maila abwojtas[at]o2.pl. Jeśli jesteś z Warszawy lub bliskiej okolicy, możesz umówić się na przymiarkę. Odpowiedz Link
pchlisko 69/81 14.02.09, 10:58 Witam :-) Wymiary 69/81 (górny tak w staniku, jak i bez). Biust lekko zezujący. Przez lata nosiłam 70-75 B, głównie push-upy. Miesiąc temu kupiłam pierwszy dość dobry stanik, balkonetkę Fantasie Kara, 30D. Z początku ciasny w obwodzie, teraz się trochę rozchodził, ale nadal zapinam go na ostatnią haftkę. Jest wygodny i ładnie zbiera ale lekko odstaje pod pachami. W tym samym czasie kupiłam też Polyannę 28F, która wciąż jest masakrycznie ścisła i za duża - biust jej nie wypełnia i tworzy się zmarszczka. Mierzyłam też ostatnio Freyę Retro - 65D był za mały, 65DD lepszy, ale znów z lekką zmarszczką. Przypuszczam, że powinnam celować w D lub DD, ale nie jestem pewna co do obwodu. Proszę doradźcie! Odpowiedz Link
yovenna Re: 69/81 14.02.09, 19:47 Witam serdecznie :) Zmarszczka która opisujesz jest charakterystyczna dla staników Freya w małych rozmiarach (na Lobby funkcjonuje już określenie "Freyowa zmarcha") Jeżeli masz możliwość i chęć to wyślij zdjęcie do naszej galerii wtedy wszystko powinno się wyjaśnić :) Może spróbuj stanika firmy Elle Macpherson, zazwyczaj bardzo dobrze układają się na małym biuście, celuj wtedy w rozmiar 65DD, bo Elle produkuje małe miski i ciasne obwody. Dobrym pomysłem byłby też jakiś half cup, Freyowa Millie jest bardzo ładnym przykładem... (uważana za dużomiseczkowiec sprawdź rozmiar 65D) Odpowiedz Link
pchlisko Re: 69/81 16.02.09, 09:18 Dzięki! Spróbuję z Elle - Millie nie bardzo mi przypadła do gustu wizualnie. Na galerię jestem tu zdecydowanie za krótko, ale czuję że zagoszczę na dłużej :-)) Odpowiedz Link
martalem35 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 14.02.09, 12:50 Witam, również skorzystam z pomocy życzliwych forumowiczek. Chciałabym się upewnić czy dobrze wszystko obliczyłam. Moje wymiary to 68/88. Obecnie noszę 32d(70d) firmy elegance ale on się bardzo rozciąga w obwodzie. Jedynie to miseczka w nim jest dobra. I wiem że czas najwyższy go zmienić. Mam bardzo dużą asymetrię między piersiami, ponad 1 rozmiar, więc ratuję się silikonową wkładką. Nie mieszkam w Polsce więc nie kupuję bielizny polskich firm. W szafie mam firmy takie jak: elegance(obwód rozciąga się z 60 do 85cm)- 5 funtów, presence(z 55 do 75cm)- 25 funtów, atlantis(z 60 do 80cm)- 25 funtów, la senza(z 60 do 70cm)- 25 funtów, i na koniec (polska) dalia(z 60 do 80cm)- 80 zl. Ten ostatni to bardotka jeszcze z czasów ślubu i ma beznadziejne fiszbiny. Nie mogę nosić staników z fiszbinami leżącymi wysoko na mostku. Najlepiej pasują mi jak są te fiszbiny ale miseczki połączone są tylko tasiemką/gumką (wiecie o jaki fason mi chodzi). Po obliczeniach sądzę że powinnam przymierzyć rozmiarówki (brytyjskie): 30e/f(65e/f), 28ff(60ff). Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
yovenna Re: 68/88 - martalem35 14.02.09, 19:51 Napisz jakie mają wymiary (odległość i długość, zmierz zwykłą miarką krawiecką) pasujących na ciebie fiszbin, mam podobne wymiary do twoich i sporo staników w rozmiarze 65E może będę mogła coś doradzić :) Co do asymetrii to doradzamy dobieranie biustonosza na większą pierś. Odpowiedz Link
martalem35 Re: 68/88 - martalem35 14.02.09, 22:56 Zmierzyłam te fiszbiny. Miałam z tym sporo problemu, bo nie wiedziałam za bardzo jak. Długość jednej fiszbiny to 20cm. Odległość między końcami fiszbiny mierzony po skosie to 14cm a mierzony poziomo to 13cm. Najlepiej lubię jak wewnętrzne końce obu fiszbin kończą dość nisko. Najlepiej jak podam stronkę z bielizną i nazwy staników. Stronka to www.gustowna.pl/cat-pol-1175166320-Bielizna-damska-Biustonosze.html Dobry fason ma Kostar nr 057 oraz Kostar nr 059. Za wysoki mostek ma zaś Kostar nr 058. Dziękuję Odpowiedz Link
misia_k91 75/89 14.02.09, 13:35 Z tych pierwszych uświadomionych mam Kostar 70D,ale ma bardzo małe miseczki. Czy powinnam jeszcze zaniżyć obwód? I jaki mam nosić rozmiar? Odpowiedz Link
p0089 pomocy 14.02.09, 17:15 pod biustem: 79 w biuście: 84 jak widać mam bardzo małe piersi. za jakimi rozmiarami powinnam się oglądać? mam biustonosz w rozmiarze 75C i jest trochę za duży. pozdrawiam. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: pomocy 14.02.09, 20:16 Jeśli rozmiar 75C jest tylko trochę za duży to spróbuj przymierzyć 70C i 70D. Pamiętaj tylko, żeby przymierzając, wygarniać solidnie biust spod pach do miseczek. Zwróć uwagę na to, czy fiszbiny okalają całą pierś i skrócić odpowiednio ramiączka. Więcej o regułach regułach zakładania biustonosza przeczytasz tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
yovenna Re: 79/84 - p0089 14.02.09, 20:17 Rozmiar 75C jest przeznaczony dla kobiet które mają około 91cm w biuście. Spróbuj raczej rozmiar 70C, jest dość często spotykany nawet w sklepach stacjonarnych :) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link
yovenna Re: 75/89 - misia_k91 14.02.09, 19:59 Bardzo możliwe, że to wina modelu. Może masz akurat modele o wyjątkowo małych miskach, a może po prostu potrzebujesz większego rozmiaru (wymiary to nie wszystko) Możesz oczywiście spróbować zejść jeszcze niżej z obwodem, bo większość 65tek rozciąga się do ponad 75cm, wtedy celuj w rozmiar 65E lub 65F, możesz również spróbować większej miski w rozmiarze 70DD. [powyższe rozmiary podałam w rozmiarówce brytyjskiej, polskie odpowiedniki to 65E -> 65F, 65F -> 65G, 70DD -> 70E] Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: 75/89 14.02.09, 20:02 Mam teraz identyczne wymiary i w większości noszę 30(65)E,powoli w stronę F. Dalsze zaniżanie obwodu uzależnij od tego,jak czujesz się w 70,czy jest ok i masz zapas na rozciągnięcie stanika.Jeśli tak,to po prostu spróbuj większej miseczki. Odpowiedz Link
no16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 15.02.09, 10:20 Proszę o radę odnośnie tych staników, pod biustem 68, w biuście 77, a w staniku 81. Teraz noszę 70A, push-up, według tego co przeczytałam na forum leży na mnie dobrze, ale ile można chodzić w push-upach. Pomóżcie;) Odpowiedz Link
yovenna Re: 68/77 - no16 15.02.09, 11:02 Witam serdecznie :) >ile można chodzić w push-upach. Pomóżcie;) Zdecydowanie trzeba z tym skończyć :) Zastanawiam się, jaki to push-up 70A, który dobrze na Tobie leży. 70tki rozciągają się zazwyczaj do ponad 80cm w obwodzie więc nie może być mowy o jakimkolwiek podtrzymaniu. Na twoje wymiary spróbuj rozmiar 60D, ewentualnie 65B lub 65C wśród takich firm jak Elle Macpherson, Discover Mademoiselle, M&S. Elle M. w niektórych modelach ma dodatkowo bardzo małe miski (Coranto, Casablanca) - zdjęcia i opinie w katalogu małobiuściastych - link na stronie głównej. Zapraszam do wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048 wymieniają się tam doświadczeniami dziewczyny o podobnych wymiarach do Twoich :) Odpowiedz Link
no16 Re: 68/77 - no16 15.02.09, 11:09 przy zapięciu na ostatnią haftkę był nawet dobry, ale już wiem że powinnam się zapinać na pierwszą;) Odpowiedz Link
rybatoja 64/78 i 70/87 15.02.09, 15:05 witam, w tytule wpisalam rozmiary mojej siostry i moj. Zmierzylysmy sie zgodnie ze wskazowkami i...co dalej. Z kalkulatora wynika ze siostra powinna nabyc (UK rozmiarowka) 28D a ja 30DD. Obie jestesmy szczuple, a co smieszne kiedys obydwie nosilysmy...75B! Teraz siostra kupuje 70 A lub B, a ja 70 B luc C. chcemy to zmienic i dokonac pierwszych pozadnych zakupow stanikowych (jaki rozmiar iod jakiej firmy zaczac...obydwie lubimy pushup). Bedziemy wdzieczne za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 64/78 i 70/87 15.02.09, 17:59 64/78 to wypada w okolicach 28D a tak naprawde powinno byc 26E, tyle ze tego nikt nie szyje... 70/87 to 30DD, a w kazdym razie od tego rozmiaru radze zaczac. Co do konkretnego stanika, proponuje poczytac najpierw FAQ. Potem radze zajrzec do watkow o pierwszym staniku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75031664&a=75031664 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=87252144&a=87252144 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78428386&a=78428386 Odpowiedz Link
only_niezadowolona za bardzo wykrojone miseczki?? 71/86- poradzcie!!! 16.02.09, 17:25 witam, mam pod biustem 71 cm, w biuscie 86 bez stanika, nosilam 75B ale ostatnio piersi nie miescily mi sie juz w miseczkach- fakt nieco przytyłam, ale jak zakladam 80B to jest to samo. Czy jestem skazana na miekkie staniki zaslaniajace cale piersi? w dodatku jedna piers jest troche wieksza i to wlasnie w niej ta otoczka a niekiedy caly sutek wychodzi mi z miseczki jak mam jakis czas juz stanik na sobie. Jak dobrac zebym nie musiala ciagle ich poprawiac. Uwielbiam bluzki z dekoltem ale nie chce ciagle pilnowac czy nic mi nie "wyjdzie" . Prosze podajcie mi jakis rozmiar i link do strony na której moge kupic jakis stanik o tych wymiarach. Jakies wskazowki??? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: za bardzo wykrojone miseczki?? 71/86- poradzc 16.02.09, 19:10 Witam :) Jeśli zmierzyłaś się pod biustem bardzo ciasno i na wydechu to możesz zacząć przymierzanie od angielskiego rozmiaru 30DD (65DD). W rozmiarówce polskiej (zwanej też kontynentalną, europejską) będzie to rozmiar 65E. Jednak trzeba pamiętać, że niektóre polskie firmy mają swoją specyficzną rozmiarówkę i przed zakupem konkretnego modelu najlepiej sprawdzić odpowiedni rozmiar jeszcze raz. Pamiętaj tylko, żeby przymierzając, wygarniać solidnie biust spod pach do miseczek. Zwróć uwagę na to, czy fiszbiny okalają całą pierś i skrócić odpowiednio ramiączka. Więcej o regułach regułach zakładania biustonosza przeczytasz tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Spis sklepów, w których rozmiar 65DD jest dostępny jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938 Przed zakupem (zwłaszcza on-line) konkretnego stanika warto przeczytać o nim w naszym Małobiuściastym Katalogu Staników: kataloglmb.blox.pl/html .Dzięki temu może uda Ci się uniknąć stanikowych wpadek i nietrafionych zakupów. W katalogu możesz sprawdzić, czy dany model nie jest przypadkiem dużomiseczkowy lub wyjątkowo rozciągliwy. Jeśli nie rozumiesz terminologii tam używanej – na przykład nie wiesz co oznacza, że stanik jest dużomiseczkowcem - przeczytaj nasz słowniczek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069. Pytasz, czy jesteś skazana na miekkie staniki. Jako pierwszy wybierz miękki stanik (niekoniecznie zabudowany) - w nim dużo lepiej widać, czy stanik leży prawidłowo i ma właściwy rozmiar. Jak już dobierzesz miękki biustonosz, będziesz mogła eksperymentować z innymi fasonami. PS. Całkowicie zapomnij o stanikach z obwodem 75 i 80, obwód 70 w większości przypadków również będzie zbyt luźny. Odpowiedz Link
only_niezadowolona Re: za bardzo wykrojone miseczki?? 71/86- poradzci 17.02.09, 08:11 www.brastop.com/SearchPage.aspx?type=1&size=30DD&brand=&colour=§ionid=&text= czy na tej stronie internetowej w wyszukiwarce powinnam wpisac rozmiar angielski 30DD czy 65DD??? Próbuje jakis wybrac stanik prosze o pomoc. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: za bardzo wykrojone miseczki?? 71/86- poradzc 17.02.09, 09:17 Na stronie brastop (podobnie jak figleaves, bravissimo, itp.) wybieraj rozmiar 30DD. Zresztą rozmiaru 65DD nie ma na liście "select size" ;) Odpowiedz Link
kamilias 72/83 15.02.09, 16:18 witam! tak czytam wpisy ale jakoś nie znalazłam rozmairu pod mój...może mi pomożecie. wcześniej nosiłam tradycyjnie 75B (nie wiem jak to było mozliwe:)) , ostatnio po lekkim uswiadomieniu zaczęłam nosić 70C gorteksu (i to push up) lecz czuje ze to jeszcze nie to...pomożecie?:)) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/83 15.02.09, 18:01 Zacznij od 30(65)D. Jak lezy to 70C? Miski dobre czy na duze/za male? Odpowiedz Link
kamilias Re: 72/83 15.02.09, 18:20 szczerze mowiac to trudno mi ocenic te miski, chyba deczko za duze, jednak to minimalne roznice..ale to tez zalezy od rodzaju stanika...dziwne to wszystko i skomplikowane...dzieki!!! Odpowiedz Link
monika_2509 74/88 15.02.09, 18:36 Moje wymiary to 74 pod biustem i 88 w biuście. Do tej pory nosiłam rozmiar 70B ale jak już się zorientowałam czytając trochę postów nie był to rozmiar dobry. Nie mam pojęcia jaki powinnam nosić rozmiar bo się na tym kompletnie nie znam :P liczę na waszą pomoc :D Odpowiedz Link
yovenna Re: 74/88 15.02.09, 19:17 Spróbuj poszukać staników w rozmiarze 65DD lub 65E lub ściśliwych 70tek [np z Elle Macpherson] 70C, lub 70D. Polecam instrukcję jak ma lezeć dobrze dobrany stanik: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Jeżeli nie mieszkasz w dużym mieście (Kraków, Warszawa...) to prawdopodobnie będziesz zmuszona polować w internecie, na Allegro można natrafić na spore okazje. Powodzenia! Odpowiedz Link
limonadee Re: 74/88 15.02.09, 21:59 Mam prawie takie same wymiary jak ty i jestem na granicy 65DD i 65E więc celuj w te rozmiary ;) Odpowiedz Link