Dodaj do ulubionych

STANIKI PRZYJAZNE DLA SKÓRY - SKŁAD

12.02.09, 13:14
Wśród wątków opisujących szczegółowo modele staników, producentów, sklepy i zagadnienia związane ze stanikami brakuje mi jednego poświęconego SKŁADOWI BIUSTONOSZY.

Tydzień temu kupiłam swój pierwszy właściwie dobrany stanik i poszukiwania nie były wcale łatwe - nie ze względu na rozmiar czy mój gust :) - ale skład. Miski większości staników dostępnych w odwiedzonym przeze mnie stacjonarnym sklepie były wykonane ze sztucznego materiału, którego nie jestem w stanie nosić ze względu na nadwrażliwość (reakcje alergiczne) piersi. Z tego powodu głównym kryterium wyboru stanika jest dla mnie skład materiału, z którego wykonana jest miseczka, oraz ilość szwów w misce. Przed przymierzeniem muszę dotknąć, co przy zakupie przed Internet jest dość trudne, poza tym skład figurujący na metkach dotyczy całego stanika, a nie tylko misek.

Podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą z ta przypadłością, więc stworzenie katalogu „staników przyjaznych dla skóry” ułatwi też innym forumkom wybór właściwego modelu.

Zapraszam Was do opisywania w tym wątku modeli staników, w których miski są wykonane z naturalnych materiałów albo podszyte bawełną/ materiałem z domieszką bawełny.

Wzorując się na innych wątkach - W TYTULE posta podawajcie NAZWĘ MODELU.
Obserwuj wątek
    • zaria Masquerade Sahara 12.02.09, 13:16
      Skład:
      38% Poliester
      32% Bawełna
      20%Poliamid
      10%Elastan

Stanik jest przyjemny w dotyku i przyjazny dla piersi i sutków. Miseczka jest podszyta grubą warstwą materiału z dużą domieszką bawełny (trudno ustalić konkretny skład, ale „na dotyk” jest bardzo naturalna). Przez środek miski, pionowo (dokładnie przez środek sutka) biegnie trochę wypukły szew z jakiegoś sztucznego materiału, ale nie jest podrażniający. Podsumowując - jest super dla osoby z nadrważliwością :)

• malgorzatka_85 M&S T81 0656/5013P 13.02.09, 12:11
      Balkonetka z obniżonym mostkiem, leciutko usztywniane miseczki z wyjmowanymi
      wkładkami. Kolor: czerwono-biała krateczka, tył stanika czarny.
      Miseczki podszyte bawełną.
      Skład całego biustonosza:

52% polyamyde
      44% cotton
      4% elastane
      • malgorzatka_85 Re: M&S T81 0656/5013P 13.02.09, 12:20
        Oczywiście model to: T81 07656/5013P
        Seria CERISO
        (w poprzednim poście zgubiłam jedną cyferkę; wszystko dlatego, że marks&spencer
        tak beznadziejnie nazywa swoje modele)

malgorzatka_85 napisała:

> Balkonetka z obniżonym mostkiem, leciutko usztywniane miseczki z wyjmowanymi
        > wkładkami. Kolor: czerwono-biała krateczka, tył stanika czarny.
        > Miseczki podszyte bawełną.
        > Skład całego biustonosza:
        >
        > 52% polyamyde
        > 44% cotton
        > 4% elastane
    • malgorzatka_85 M&S T81 07656/5539P 13.02.09, 12:17
      Typ: plunge
      Kolor: czarno-biały, z cytrynową wstążeczką między miseczkami i cytrynowymi
      zdobieniami ramiączek
      Miseczki usztywniane cienką warstwą gąbki (nie push up)
      Podszyte miłym w dotyku materiałem, ale nie wiem czy to bawełna.
      Skład całego stanika:
      36% cotton
      31% polyester
      27% polyamide
      6% elastane

Miseczki z wierzchu są w całości bawełniane, przód ramiączek też, natomiast
      obwód wykonany jest z koronki- mnie jednak nie gryzie, a też mam dość wrażliwą
      skórę.
    • zaria Kalyani Natural Charm 13.02.09, 13:30
      typ: balconette
      dostępne rozmiary: 28(60)-40(90) D-K
      Jak napisały dziewczyny na Lobby Biuściastych - wyjątkowo przyjemny w dotyku i wygodny w noszeniu, ale ma bardzo rozciągliwy obwód

Skład:
      49% Cotton
      21% Modal
      12% Polyamide
      7% Elastane
      11% Polyester
      • amentowa Re: Kalyani Rosy Posy 14.02.09, 20:14
        nie wiem czy nie przekrecilam nazwy, ten model ma chyba z 80% bawelny w skladzie, tylko ze jest rozciagliwy. Mimo to dla mnie ok.
    • po.rzeczka Fantasie Gabrielle 14.02.09, 19:01
      51% nylon
      22% cotton
      16% modal
      8% elastane
      3% viscose

Środek miseczek bardzo miły w dotyku,mięciutki.
    • konasana Miss Mandalay Frou 14.02.09, 19:26
      Prześliczny, starodawny stylowy, zupełnie jak z batystu.
      Skład:
      miseczka i cradle (nie wiem, co to?)- 93% cotton, 7% viscose
      wewnątrz miseczki: 100 % nylon (ale miły dla ciala)
      Boki: 70% nylon, 30% lycra

• tfu.tfu Re: STANIKI PRZYJAZNE DLA SKÓRY - SKŁAD 14.02.09, 20:15
      Fantasie Anna
      62% poliester
      22% bawełna
      13% nylon/poliamid
      3% elastan/spandex
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka