Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10

• avey-ron Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 07.04.09, 16:36
      Obwód pod biustem- 70
      Obwód w biuście- 78

Wydaje mi się, że moje piersi są najmniejsze na świecie... Jaki jest rozmiar
      mojego biustu? Jestem młodą kobietą. Dziękuję z góry za odpowiedź!
      • megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 07.04.09, 17:51
        z pewnoscia nie sa;)
        a skoro jestes mloda to pewnie jeszcze troche urosna;)
        poszukaj na pocztek 65B, z bardziej rozciagliwych stanikow 60C lub
        60D
        i pamietaj o odpowiednim zakladaniu stanika-lekko sie pochylasz i
        ruchem wygarniajacym spod pachy ukladasz piers w miseczce
      • madaa86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 07.04.09, 20:21
        A no widzisz moje sa jeszcze mniejsze :) Kup sobie mileny baroque 60D, na mnie
        jest dobry.
    • cleoshe 73/81 08.04.09, 19:13
      Jeden ze staników, który lubię ma brytyjski rozmiar 30b - pod piersiami obwód
      stanika jest idealny, nie suwa się, nie odstaje, jednak miseczka trochę odłazi
      na piersiach.
      Oczywiście wszystkie inne staniki typowe push-upy któtr mam są do kitu bo i tak
      odstają :/
      • plica Re: 73/81 08.04.09, 20:02
        tabelkowo wypadasz 65B - 65C i moze cos z tego faktycznie potestuj. wiem, ze to trudno dostepne rozmiary, ale z M&S cos powinnas znalezc chociazby na allegro. potestuj tez malomiseczkowe elle macpherson(tutaj trzeba wziac rozmiar wieksza czyli mniej wiecej 65C 65D moglabys brac) lub np. la senzę - uwaga tez malomiseczkowiec - potrzebny rozmiar wiekszy. na malym biuscie dosc dobrze wyglada t-shirt bra la senzowy bez gabki w srodku. te modele z gabka w srodku - radze wziac 2 rozmiary wieksze niz tabelkowo, i testowane na bliskiej mi osobie - sa niewygodne i zgniotliwe.
        sprobuj tez jesli masz okazje jakies miekkie 60D z panache (harmony?) moze polski kostar - obwody maja troche luzniejsze i 60D nie powinno byc za ciasne.
        jak masz jakies watpliwosci - zdjecie i marsz do galerii
        • cleoshe Re: 73/81 08.04.09, 20:26
          Dzięki, a może dowiem się jeszcze jaki to rozmiar brytyjski? Mieszkam w UK więc
          szukam według tych rozmiarów.
          • plica Re: 73/81 09.04.09, 07:34
            65- to brytyjskie 30. 60 - brytyjskie 28. miseczki B,C,D wypadaja mniej wiecej tak samo. roznia sie chyba cos kolo centymetra w wymiarze na obwód biustu.
    • vm-ka 78/92 08.04.09, 21:12
      mierzone ściśle pod biustem, na wydechu 78cm
      w biuście, bez stanika, mierzone raczej luźno 92cm

obecnie nosze stanik w rozmiarze 75B. zawsze kupuję push-up'y.. nie
      sądzę abym dobrze dobierała rozmiar, ponieważ np. przy zdejmowaniu
      bluzki stanik unosi mi się bardzo mocno, jak siedzę miseczki lekko
      odstają.

szczerze mówiąć jestem 'zielona' w tym temacie, nie wiem jakiego
      stanika powinnam szukać.. ale chciałabym kupić sobie w końcu
      odpowiedni :-)
      dodam że moje piersi są raczej niewielkich rozmiarów i mam wrażenie
      że już nic im nie pomoże..
      • kulki Re: 78/92 09.04.09, 09:23
        Odstawanie miseczek jest naturalne w usztywnianych biustonoszach - wystarczy się przygarbić i już.

Spróbuj kupić sobie miękki biustonosz w rozmiarze pol 70E lub bryt. 32DD. Ewentualnie z bardziej ścisłych modeli 75C (bryt 34C)

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś
        spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka.

Po przymierzeniu poskacz trochę, podnieś ręce do góry i sprawdź, czy obwód stanika nie przesunął się do góry na plecach lub fiszbiny nie wjechały Ci z przodu na pierś.
        Jeżeli tak - weź mniejszy obwód i większą miseczkę (zmniejszając obwód o 1 rozmiar należy zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary)

Jak założyć stanik
        • vm-ka Re: 78/92 11.04.09, 20:08
          dziś byłam w H&M i mierzyłam 75C. bardzo ciasny w obwodzie mi się
          wydawał. i nie wiem czy miseczka nie była za duża jednak. niby nie
          odstawała ale mam wrażenie że nie była w całości wypełniona przez
          pierś.
          chciałabym przymierzyć też 70E ale nie wiem sama gdzie :/ myślałam
          że może La Senza ma takie rozmiary, ale albo nie posiadają, albo po
          prostu nie udało mi się znaleść :(
    • zagubiona75b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 10.04.09, 23:34
      Pod biustem mam 73cm, a na linii sutkowej 92cm. Wczesniej nosiłam
      staniki z push up-em w rozmiarze 75B, martwi mnie stopniowe
      zmneijszanie i "deformowanie piersi". Staniki, kóre nosiłam były
      kupowane najczęściej w H&M i czesto musisłam je poprawiac, a
      miseczki czasem odstawaly od biustu, co w bluzce wygladało okropnie.
      Chcę kupic stanik, w którym moj biust będzie wyglądał na troche
      większy niz jest, ale też żebym nie musiala sie martwić, że "ucieka
      mi pod pachy" jak to do tej pory było. Proszę o pomoc ^^
      • eponak 73/92 11.04.09, 00:20
        Spróbuj 65F albo jakieś małomiseczkowe (tj mające trochę mniejsze miseczki niż
        standardowo) 65FF. Czy w biuście mogłabyś się zmierzyć jeszcze pochylając się
        równolegle do podłogi, żeby biust Ci swobodnie wisiał? Jeśli Ci wyjdzie nawet
        koło 2-4 cm więcej niż normalnie w pozycji wyprostowanej, to próbuj jednak z
        65FF i zakładaj go pochylając się do przodu i wygarniając wszystko z pleców i
        spod pach do miseczki (nawet jak nowy stanik będzie na początku trochę za duży,
        to powinnaś pracowicie wygarniać i biust wróci spod pach do miski ):)
        Aha - stanik bezwzględnie wypróbuj miękki, miło że zauważasz niszczący efekt
        push-upów :) Efekt w miękkim staniku może nie być natychmiastowy i porażający,
        ale Twój biust będzie miał szansę na zaokrąglony kształt zamiast przypłaszczenia
        do klatki piersiowej gąbką.
      • plica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 11.04.09, 11:22
        przy niemalze identycznych wymiarach nosze 65F, 70E i jeden ostatnio 65FF. lubie modele: pollyanna freya, tango pure panache, freya retro, fayreformy, elle macpherson.
        potestuj sobie rozne miekkie modele, jesli masz mozliwosc, to na miejscu w Towim miescie, jesli nie, wysylkowo. jesli dopasujesz cos miekkiego, latwiej pozniej bedzie dopasowac cos usztywnianego w rozsadnym rozmiarze. inna kwestia jest taka, ze jak zobaczysz sie w dobrze dobranym miekkim staniku, to wszelkie usztywniacze i powiekszacze wyladuja gleboko w szufladzie :)
        • zagubiona75b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 11.04.09, 17:00
          Przez przypadek wysłałam jeszcze raz, jak będę w domu to jeszcze raz się
          zmierzę, dzięki za rady, bardzo mi zależy na dobrym staniku, trochę się jednak
          boję miękkich, mam wrażenie, że jak je zakładam, to w ogóle nie widać, że jestem
          kobietą :/
    • agentka29 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/92 11.04.09, 18:52
      witajcie
      jestem nowa na forum i bardzo proszę o pomoc w dobraniu stanika :)

obecnie noszę push-up w rozmiarze 70D, niestety spłaszcza mi biust...mam w nim
      obwód piersi większy o 1 cm niż bez stanika, zrobiły mi się bułki pod pachami i
      ciągle w tym miejscu go poprawiam. Widzę co się dzieje z moimi
      cycuszkami...spłaszczyły się..mam też trudność z doborem modelu, moje piersi są
      malutkie a do tego stożkowate (niedługo będą plackowate jak tak dalej pójdzie..)

doradźcie mi coś proszę :)
      pozdrawiam

• kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/92 11.04.09, 19:37
        Przy 92cm w biuście powinnaś nosić polskie 70E lub brytyjskie 32DD. Spróbuj nie
        push-up, ale jakiś miękki staniczek, bez gąbki.

spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka.
        Jakzałożyć stanik

Po przymierzeniu poskacz trochę, podnieś ręce do góry i sprawdź, czy obwód
        stanika nie przesunął się do góry na plecach lub fiszbiny nie wjechały Ci z
        przodu na pierś. Jeżeli tak - weź mniejszy obwód i większą miseczkę
        (zmniejszając obwód o 1 rozmiar należy zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary) - np.
        32DD odpowiada 30F.
    • prima-verka 80/90 12.04.09, 12:53
      Moje wymiary jak w temacie. Jeśli ścisnę się miarką prawie do złamania żeber, to
      jest nawet 78 cm pod biustem, w biuście 90. Generalnie noszę 70A tylko push-up.
      Moje piersi wyglądają jak dwa stożki bardzo blisko pach i zwrócone na zewnątrz.
      Od ok. 11 lat nic się nie zmieniło w ich wyglądzie, a mam 24 lata. Najczęściej
      noszę staniki z New Yorkera i w sumie po nałożeniu nie jest najgorzej, ale już
      po jakimś czasie piersi wygarnięte spod pach znowu tam wracają. Druga sprawa to
      wałeczki pod pachami, które się nieestetycznie wyłaniają znad stanika. Dodam, że
      nie jestem chuda, mam sporo nadmiernego tłuszczyku, szerokie biodra, masywne uda
      tylko ten biust taki niedorobiony :(
      Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
      • zawsze_zielona Re: 80/90 12.04.09, 14:51
        Po pierwsze, stanik który teraz nosisz jest drastycznie za mały, pozbądź się go
        natychmiast! Za mały stanik deformuje piersi, spycha je pod pachy i generalnie
        nie przyczynia się do poprawy ich wyglądu.

Twój rozmiar, to 75B albo 70D. Piszę albo jeden, albo drugi bo wszystko zależy
        od ściśliwości stanika. Przejdź się do sklepów z bielizną i przymierz oba
        rozmiary. Obwód musi być ciasny, ale na tyle byś mogła swobodnie oddychać, pierś
        ma się cała mieścić w miseczce. Jeśli widzisz, że piersi wypływają górą,
        przymierz stanik o tym samym obwodzie ale z większą miską.
        • prima-verka Re: 80/90 12.04.09, 15:32
          Kiedyś nosiłam 75B, ale były mi za duże. Obwód był za luźny od dnia zakupu
          (mogłam zapiąć na ostatnią haftkę i odciągnąć od pleców na sporą odległość), a
          miseczka nie była wypełniona. Zresztą mam jeszcze jeden w szufladzie i po
          zrobieniu przymiarki jest dokładnie taki sam efekt, więc będę musiała szukać w
          70-tkach. Planuję wybrać się do sklepu w Poznaniu, o którym już czytałam na
          forum i chciałam zasięgnąć rady najpierw w tym wątku, żeby iść już z jakąś wiedzą :)
      • scarlet_agta Re: 80/90 12.04.09, 14:53
        Wałeczki pod pachami, które opisujesz to najprawdopodobniej Twoje piersi, dla
        których nie ma miejsca w staniku z za małymi miseczkami. Twoje piersi wracają
        pod pachy, gdyż w staniku nie ma dla nich wystarczająco dużo miejsca. Rozmiar
        70A jest szyty dla osoby, która ma 82-83cm w biuście, a Ty masz więcej. Spróbuj
        stanika z większymi miseczkami - okolice rozmiarów 70D-70E powinny być dobre.
        Nie wiem, czy dostaniesz taki rozmiar w New Yorkerze, ale wiele firm go
        produkuje, więc nie powinnaś mieć dużego problemu z dostaniem takiego stanika w
        sklepach.
        Jak będziesz przymierzać nowy rozmiar, pamiętaj o starannym zakładaniu. Więcej
        możesz poczytać tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        • guddzolk 69/84 12.04.09, 15:14
          Mam problemy z dobraniem odpowiedniego stanika, zwykle kupuję 75C lub 70D, ale nigdy nie jestem do końca zadowolona.
          Pomożecie? :)
          • scarlet_agta Re: 69/84 12.04.09, 15:46
            Myślę, że powinnaś spróbować staników z mniejszymi obwodami - tabelkowo wychodzą
            rozmiary 30D (65D) lub 28E (60E) - w zależności od rozciągliwości modelu i
            Twoich preferencji. Ale jeśli teraz nosisz 75C i 70D to podane rozmiary mogą
            mieć za małe miski i rozsądniej będzie przymierzyć na początek 30DD (65DD) i 28F
            (60F).
    • trixa86 70/82 13.04.09, 11:07
      Witam,
      pod biustem mam 70, w biuście 82-83. I teraz pytanie (bo przeglądałam poprzednie odpowiedzi) - czy 65 nie będzie za ciasne? Tzn., czy biustonosz nie będzie się wpijał pod piersiami i czy nie będzie czerwonych pręg?
      Poza tym mam biust szerzej rozstawiony.
      Proszę o pomoc.
      • yovenna Re: 70/82 - trixa86 13.04.09, 12:52
        Absolutnie 65 NIE będzie za ciasne. 65tki rozciągają się zazwyczaj do
        PRZYNAJMNIEJ 75cm więc o uduszeniu nie mam mowy ;) (są co prawda modele, które
        są wyjątkowo ściśliwe, ale to wyjątki) Z 70cm pod biustem powinnaś się zmieścić
        w większość 60tek :)

Może się zdarzyć, że będziesz miała delikatne odciśnięcia na skórze, ale one
        znikną po kilku minutach, nie jest to bolesne co więcej jeżeli przymierzysz
        biustonosz z ciaśniejszym obwodem okaże się, że jest ci o wiele wygodniej :D Na
        Lobby przyjęło się określenie "przyjemnie ciasny/ścisły" - musisz wypróbować!

Co do rozmiaru to celuj w 65D, 60DD lub 60E (tak tak, 60tki też powinnaś
        wypróbować) Niektórzy producenci produkują staniki o mniejszych niż standardowe
        miskach np Elle Macpherson - wtedy celuj w rozmiar 65DD - zleży to jednak od
        modelu :) Zapraszam do katalogu staników (link na stronie głównej)

> Poza tym mam biust szerzej rozstawiony.

Zwróć uwagę na fiszbiny, nie tylko rozmiar jest ważny... może się okazać, ze np
        potrzebujesz wąskich lub szerokich fiszbin, które muszą okalać całą pierś i nie
        wbijać się w pachę.

Pozdrawiam :)
        • trixa86 Re: 70/82 - trixa86 14.04.09, 12:08
          Jaaj, dzięki yovenna :D
          A co z biustonoszami typu plunge? Nie sa dobre przy szerzej rozstawionym biuście?
          Będę poszukiwała zgodnie ze wskazówkami , ale jestem z Wrocławia i z tego co widze w wątku zakupowym - będę raczej musiała w necie coś wyszukać :(.
          Jeszcze raz dzięki za pomoc, przez całe życie poprawiałam biustonosze całymi dniami a fiszbiny wbijały mi się w piersi (tak, tak, niektóre 70 to na mnie po prostu latały i przekręcały się akurat na piersi).
          Wasze lobby ratuje biusty! ^_^
          • scarlet_agta Re: 70/82 - trixa86 14.04.09, 12:36
            > Będę poszukiwała zgodnie ze wskazówkami , ale jestem z Wrocławia i z tego co wi
            > dze w wątku zakupowym - będę raczej musiała w necie coś wyszukać :(.

We Wrocławiu jest jeden przyjazny sklep - Milla.
            Adres: ul. Ruska 34,50-079 Wrocław
          • yovenna Re: 70/82 - trixa86 - biustonosze typu plunge 14.04.09, 18:18
            > A co z biustonoszami typu plunge? Nie sa dobre przy szerzej rozstawionym biuście?

Powiem szczerze, że mogą być, ale polecam najpierw dobrać dobry biustonosz
            nieusztywniany... Plunge są trudne w dobraniu w szczególności na mały biust, bo
            chcemy mieć efekt kreski czy dolinki, a tu się nie robi... trudno po prostu
            dobrać odpowiedni...

Przygotuj się również na migrację... to co stanikomaniaczki lubią najbardziej
            :DDD Po jakimś czasie (zazwyczaj krótkim) okaże się, że będziesz potrzebować
            większej miski :)
    • strawberry122 71/83 13.04.09, 12:25
      hej:)
      Jestem tutaj całkiem początkująca ale już wiem jedno - moje dotychczasowe
      staniki to jedna wielka tragedia i i to spostrzeżenie właśnie mnie doprowadziło
      na tą stronę. Więc:
      dotychczas nosiłam standardowe 75B, bazarowe push upy z większą lub mniejszą
      ilością gąbki, zdecydowanie za luźne (stale muszę poprawiać, fiszbiny
      podjeżdżąją mi na biust. Jestem szczupła i wysoka, biust mam mały, szeroko
      rozstawiony ( po mamie) i zdecydowanie uciekający pod pachy.jest dość krągły ale
      co z tego jak przy tym rozmiarze wygląda jak dwa małe placki. Zmierzyłam się i
      wymiary mam takie jak w temacie zmierzone zgodnie z waszymi zaleceniami,
      dokładnie tak 71-72 (ciasno) i 83-84 (luźno, bez stanika) Bardzo ale to bardzo
      proszę o doradzenie mi jaki rozmiar powinnam nosić NAPRAWDĘ i o przykładowe
      firmy i modele które mogłabym wypróbować przy takiej "urodzie" biustu (w cenie
      tak do 100 zł)BARDZO proszę o podpowiedzi modeli "półtwardych" lub nie bardzo
      gąbczastych push upów bo choć przeczytałam już sporo na tym forum jestem
      przekonana na 200% że na razie do chodzenia w stanikach całkowicie miękkich się
      nie przekonam zwłaszcza że ostatnio moje kompleksy na punkcie małego biustu
      sięgnęły zenitu:( Do chodzenia po domu możliwe że się w miękki zaopatrzę...ale
      na wyjścia na pewno nie, zwłaszcza że mimo małego biustu większość bluzek noszę
      z dekoltem więc bez czegokolwiek powiększającego ani rusz. Wiem że idealnie
      byłoby chodzić w miękkim - ale z dwojga złego chyba lepiej nosić push up w
      idealnym rozmiarze niż dalej te tragiczne bazarowe, gdzie obwód za luźny, a jak
      dobry, to miska za mała i wszystko ucieka sobie gdzie chce....
      Przepraszam że taki długi mi ten post wyszedł, nie planowałam takowego:) Bardzo
      proszę o jakiekolwiek sugestie, zwłaszcza jeżeli chodzi o ustalenie rozmiaru.
      Pozdrawiam Was serdecznie:)
      • yovenna Re: 71/83 13.04.09, 12:59
        Witam bardzo serdecznie :)

Potrafię zrozumieć, że nie jesteś przekonana do miękkich staników, a powodem
        jest to, że uważasz, że będziesz miała mikroskopijny biust. To nie zawsze
        prawda, przeczytaj tą notkę:

stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html
        Modelka ze zdjęcia ma podobny rozmiar do Twojego... co o tym myślisz? ;>

No właśnie jaki rozmiar: celuj w 65D, 60DD lub 60E (tak tak, 60tki też powinnaś
        wypróbować) Niektórzy producenci produkują staniki o mniejszych niż standardowe
        miskach np Elle Macpherson - wtedy celuj w rozmiar 65DD - zleży to jednak od
        modelu :) Zapraszam do katalogu staników (link na stronie głównej)

Oczywiście istnieją staniki usztywniane w tych rozmiarach (la senza na przykład
        produkuje inne firmy również) Polecam jednak stanik miękki (chociażby po domu)
        który jednak lepiej sprzyja migracji i zazwyczaj lepiej jest takowy dobrać ;)

Pozdrawiam :)
        • strawberry122 Re: 71/83 14.04.09, 10:29
          dziękuję bardzo za porady:)))
    • axella JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 13.04.09, 21:58
      70/80
      • scarlet_agta Re: 70/80 - axella 14.04.09, 09:21
        Szkoda, że nie napisałaś nic więcej, choćby o tym jakie rozmiary nosisz obecnie.
        Na podstawie wymiarów 70/80 mogę zasugerować przymierzenie rozmiarów 65C (lub
        65B) oraz 60DD (lub 60D).
    • archangeli 77/87 i mnóstwo problemów... 14.04.09, 10:18
      Witam Specjalistki :)
      Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
      Jak zwykle w takich przypadkach (z tego, co zdążyłam się zorientować), mam
      mnóstwo wątpliwości. Ale zacznę od początku: wymiary podane w temacie były
      mierzone w sposób zgodny z poleceniem :) Pod biustem na wydechu, ściśle, w
      biuście bez ucisku, wygodnie. Prawie nie noszę miękkich staników, więc do
      zmierzenia obwodu w staniu wykorzystałam akurat jeden z najmniej wygodnych,
      wyszło mi 88cm (sądzę, że ten dodatkowy cm to tylko koronka, która się marnie
      ułożyła na wierzchu stanika). Tak więc różnicy prawie nie ma.
      Modele, które noszę, są z reguły usztywnione na całej powierzchni miseczki.
      Wybierałam takie dlatego, że moje piersi mają fatalny kształt mini-piramid. Są
      sterczące, a nie ładnie zaokrąglone. Nago wygląda to wręcz paskudnie, wiem, co
      mówię. Nigdy nie widziałam takich u nikogo innego (a widziałam sporo dziewczyn).
      Dlatego wymagają one ładnego zaokrąlenia - takie było (jest?) moje zdanie.
      Kolejny problem to figura - nie jestem szczupła, jestem typową gruszką. Obawiam
      się oczywiście ściskającego stanika, który tylko pokaże, ile mam tłuszczu na
      plecach. Poza tym nie znoszę najlepiej całodobowego ścisku skóry - jest bardzo
      delikatna i łatwo o podrażnienia.
      Co więc polecacie? Jest dla mnie jakiś ratunek?
      Zapomniałabym... Rozmiary noszę różne - zależnie od modelu: 70A, 75A, 70B, 75B.
      A, mam też 80A i o dziwo ten jest najwygodniejszy :)

Będę baaardzo wdzięczna za jakieś rady.
      Pozdrawiam serdecznie :)
      • yovenna Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 15.04.09, 18:15
        Witam serdecznie :)

> Modele, które noszę, są z reguły usztywnione na całej powierzchni miseczki.
        > Wybierałam takie dlatego, że moje piersi mają fatalny kształt mini-piramid. Są
        >Nago wygląda to wręcz paskudnie, wiem, co
        > mówię. Nigdy nie widziałam takich u nikogo innego (a widziałam sporo dziewczyn)

U nas na lobby mówi się o trójkątnym kształcie piersi... skoro zostało wymyślone
        specjalne pojęcie to jednak sporo dziewczyn takie ma :) Efektu tzw. jabłuszek
        oczekuje pewnie większość kobiet na tym lobby... od tego są staniki :)

A tutaj link do "Prawdziwych piersi":
        www.007b.com/breast_gallery.php
        > Rozmiary noszę różne - zależnie od modelu: 70A, 75A, 70B, 75B.
        > A, mam też 80A i o dziwo ten jest najwygodniejszy :)

A najwygodniej bez stanika :D Nie dziwi mnie to. Rozmiary 70A i 70B są
        zdecydowanie za małe w miskach, odpowiednio dla kobiet, które mają: około 81cm i
        83cm w biuście (!!!) Stanik 80A przynajmniej cię nie ściska jak baleronik ;p

Na wymiary 77/87 powinnaś celować w 70tki, ale miskę C lub D (z większym
        przekonaniem co do 70D)

zapraszam do katalogu staników (link na stronie głównej), tam znajdziesz
        informację na temat różnych modeli... w szczególności tych wymarzonych
        zaokrąglających.

PS: Polecam na początek miękki stanik bo łatwiej go dobrać, aha nie przejmuj się
        wałeczkami tłuszczyku wychodzącymi spod ścisłego obwodu... doświadczenie mi
        mówi, że nic takiego nie będzie miało miejsca ;)
        • archangeli Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 15.04.09, 22:53
          Dziękuję bardzo :)
          Tak też sądziłam, że coś w stylu 70C popróbować.
          Przejrzałam mnóstwo wątków tutaj i tylko mi się w głowie zakręciło :) Wiesz,
          doświadczone specjalistki z Was i macie te wszystkie nazwy (marki, modele) w
          małych paluszkach, toteż osobie z zewnątrz nierzadko ciężko się połapać. No ale
          będę próbować.

Czy możesz jeszcze (lub kto inny) podpowiedzieć, który z typów staników byłby
          najodpowiedniejszy na pierwsze przymiarki? Z tego, co czytałam i widziałam, to
          chyba half-cup, ale może się mylę?
          Ciekawe, czy można wejść do sklepu i powiedzieć "dzień dobry, szukam jakiegoś
          ładnego half-cupa w rozmiarze 70C" :>

Ps. Trójkątne piersi. Got it. Jeśli chodzi o rozmiar tragedii (czy też stopień
          :P), to naprawdę mam wyjątkowo trójkątne trójkąty. Że inne dziewczyny miewają
          podobnie, to wiem - ale nigdy nie widziałam choćby porównywalnie tragicznych
          trójkątów ;)

Dzięki :)
          • yovenna Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 16.04.09, 08:00
            Rozmiar 70C i 70D jest do znalezienia w stacjonarnych sklepach. Jeżeli mieszkasz
            w pobliżu dużego miasta możesz wpaść do jakiegoś polecanego przez lobby sklepu
            stacjonarnego z szerszą rozmiarówką.

Przypuszczam, że w zwykłym sklepie z bielizną raczej nie będą wiedzieć co to
            halfcup ;p dadzą ci po prostu to co mają w rozmiarze 70C lub 70D
            (przypuszczalnie najwyżej kilka bo 70D chociaż da się znaleźć nie jest skupowane
            w nadmiarze ;) ) - tylko uważaj na ekspedientki, żeby ci nie wcisnęły 75B -
            trzeba po prostu kontrolować to co Ci przynoszą ;p
            • archangeli Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 16.04.09, 10:07
              Mieszkam w Gdańsku - niestety w spisie stacjonarnych nie znalazłam niczego nawet
              w pobliżu Trójmiasta :)
              Chociaż koleżanki mówiły, że jest jakiś sklep w Gdyni, który sprowadza z Anglii
              różne modele w pełniejszej rozmiarówce. No cóż, poszukam.

Boję się tylko, że jak pójdę na zakupy, to - bez doświadczenia - nie będę umiała
              ocenić, czy to 'już dobrze', czy 'nadal fatalnie, czyli tak jak bylo' :)
              • scarlet_agta Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 16.04.09, 10:15
                Twoje rozmiary można kupić w przeciętnym sklepie. :)
                Ale na stanikowej mapie świata są 2 sklepy w Gdyni i jeden w Gdańsku, więc
                możesz się ewentualnie udać tam:
                maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60&ll=38.065392%2C25.751953&spn=48.657319%2C61.083984&z=4
                • archangeli Re: 77/87 i mnóstwo problemów - archangeli 16.04.09, 23:02
                  Dzisiaj odwiedziłam kilka sklepów. Na pierwszy ogień poszło Intimissimi.
                  Sądziłam, że może coś tam znajdę. Rozmiarów nawet nie szukałam, bo modele prawie
                  wszystkie były jak zbroja. A te nieusztywniane nie miały nawet fiszbin... dziwne.

Dzięki za rady :)
                  • yovenna Intimissimi - mówimy NIE! 17.04.09, 11:08
                    Oni tam mają rozmiar włoski z tego co wiem: 1, 2, 3 i 4. Co odpowiada rozmiarom:
                    70A, 75B, 80C i 85D.

Raz tam byłam w poszukiwaniu stanika z regulowanym obwodem (zaciekawił mnie ten
                    wynalazek) - widziałam u znajomej. Powiedziałam rozmiar 70E (polskie, czyli
                    brytyjskie 70DD - 65E, czy 65F nie będę ich straszyć) a ekspedientka na to, że
                    takich dużych nie mają 0_o
                    • archangeli Re: Intimissimi - mówimy NIE! 17.04.09, 19:35
                      ...zatem dzisiaj udałam się do Atlantica. Zmierzyłam X modeli. Wszystkie
                      miękkie, z fiszbinami.
                      Mierzyłam tylko rozmiary 70C. Jakby to ująć bez obrazowego opisywania swojej
                      groteskowej budowy... No, cóż, nie miałam co włożyć do tych miseczek. Były
                      zdecydowanie za duże.
                      Nawiasem mówiąc: z tyłu po bokach zrobiły mi się cudowne wałki tłuszczu nad
                      stanikiem.
                      • scarlet_agta Re: Intimissimi - mówimy NIE! 17.04.09, 20:16
                        > Nawiasem mówiąc: z tyłu po bokach zrobiły mi się cudowne wałki tłuszczu nad
                        > stanikiem.

Na odległość po opisie trudno oceniać, ale całkiem możliwe, że to były Twoje
                        zabłąkane piersi. Próbowałaś te wałki zagarnąć do miseczek?
                        Zakładałaś stanik zgodnie z instrukcją na stanikomanii:
                        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
                        Pamiętałaś o skróceniu ramiączek?
                        • archangeli Re: Intimissimi - mówimy NIE! 17.04.09, 21:18
                          Heh, no na plecy piersi raczej mi się nie zabłąkały ;)
                          Z tyłu, czyli po bokach pleców.

Pamiętałam o skróceniu ramiączek, 'wygarnięciu' całości, mocnym zapięciu i
                          ułożeniu piersi generalnie. Nic z tych zabiegów nie wyszło.

Może ja się w biuście zmierzyć nie umiem po prostu. Może trzeba miarkę trochę
                          bardziej ścisnąć, a nie na zwyczajnym oddechu luźno mierzyć. Sama nie wiem.
                          Niemniej jednak to z pewnością nie jest mój rozmiar. Chyba, że Atlantic robi
                          nietypowe miseczki.
    • kulkam 74/82 14.04.09, 12:14
      Pomóżcie, bo już tracę nadzieję! Kupiłam ostatnio Konstara 047 rozm. 65C, ale
      wiatr mi chula :( Kupiłam też Alles Bigitte, ale jest tak ciężki i wypakowany,
      że więcej w nim "wypełniaczy" niż mojego własnego biustu :) Nadaje się chyba
      jedynie do jednorazowego założenia pod wieczorową sukienkę :)
      Najlepiej dopasowany jak na razie mam Corin Atena 70B, ale niestety jest trochę
      za luźny w obwodzie :( No i musiałam włożyć poduszki, bo inaczej też miałam dość
      "pustawo" :( Dodam, że mam dość szeroki "rozstaw" i wszystkie Freye wbijają mi
      się po bokach :(
      W żadnym sklepie w Katowicach (poza 6 Zmysłem, gdzie mają właśnie Freye) nie
      znalazłam rozmiaru 65C, a efekt moich netowych zakupów jest dość kiepski :(
      • yovenna Re: 74/82 15.04.09, 18:21
        A próbowałaś M&S lub La Senze (na nie uważaj, bo są czasami bardzo ścisłe)

Może jeszcze małomiseczkowce Elle Macpherson? Model Casablanca (o jedną miskę
        mniejszy niż standard) lub jeszcze bardziej małomiseczkowy Coranto. Z Elle warto
        również spróbować 70tki bo są ścisłe.

A tak w ogóle to zapraszam do wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048
        Mniejsze niż D, czyli twoje okolice rozmiarowe :)
    • mishellexx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 14.04.09, 22:39
      pod biustem 65, w biuście jakieś 73 i na koncie różne cuda żeby nie
      wyglądać całkiem płasko. mam dodatkowo szeroki rozstaw piersi (duża
      luka z przodu)

miękkie bawełniane staniki wogóle na mnie nie leżą (najmniejsze
      jakie dostałam to 65A i wisiały), obecnie noszę głownie bazarowe
      staniki 70A z zapięciem z przodu(bez regulacji z tyłu)i grubszymi
      miseczkami (ale nie grubymi od waty) bo tylko one nie odstają mi w
      sposób rażący w biuście. czuję, że w obwodzie są nieco za luźne,
      biust nie jest w żaden sposób podperany
      • kulki 65/73 15.04.09, 23:16
        Tabelkowo wypada Ci rozmiar bryt. 28B, polski 60B. Niestety trudno go upolować :(
        Możesz jeszcze zmierzyć obwód biustu "w zwisie" (chodzi o obwód biustu w najszerszym miejscu w pozycji pochylonej - tułów równolegle do podłogi), niektórzy twierdzą, że to na ten wymiar powinno się kupować staniki.

Polecam Ci ten wątek: Mniej niz D- staniki, sklepy i porady, mam nadzieję, że tu znajdziesz więcej informacji.
    • mamehareznor Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10-69/78 15.04.09, 12:33
      • eponak 69/78 15.04.09, 23:12
        Proponuję 65B :) Z polskich staników raczej 65A. Jeśli stanik będzie zrobiony z
        rozciągliwego materiału (tzw rozciagliwiec), to szukaj nawet 60D brytyjskie.
    • mealinn 63/72 15.04.09, 14:37
      Takich wymiarów chyba jeszcze tutaj nie miałyście ;)
      Wg kalkulatora wyszło mi 55B. Czy coś takiego istnieje w ogóle w Polsce?
      • mishellexx Re: 63/72 15.04.09, 22:16
        myślałam że tylko ja jestem taka drobniutka :)
      • eponak Re: 63/72 15.04.09, 23:14
        Nie martw się, nie jesteś jedyną która potrzebowałaby, jeśli weźmie pod uwagę
        zaniżanie obwodu, stanika z liczbą 55. Niestety nikt takich staników nie
        produkuje :/ Najlepiej żebyś szukała ścisłych 60B (polskie to 60A).
    • manuskrypt1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 15.04.09, 22:58
      Dzień dobry,
      przyszłam tutaj, bo dwie forumowiczki odesłały mnie tutaj. Mam problem i mam nadzieję, ze może mi coś podpowiecie? Nie wiem, jaki rozmiar mam nosić. Obwód pod biustem mam 73 cm, natomiast w biuście 86 cm. Dotychczas nosiłam biustonosz A70 lub A75. Ale zauważyłam, ze biust zaczyna mi się wylewać. Dlatego zmieniłam rozmiar na B70 czasem B75, ale znów miseczka B jest dla mnie za duża. A staniki noszę różne. Nie mam jednego stałego, dlatego nie mogę powiedzieć, czy jest przeszyty pośrodku piersi, czy nie. Ale przeważnie są to push - upy. I nie wiem, co mam zrobić?
      • eponak 73/86 15.04.09, 23:20
        Wyrzucić pushupy na jakiś czas i przestawić się na tzw softy (miękkie staniki).
        Proponowałabym Ci 65DD na początek (brytyjska rozmiarówka). Nie ma czegoś
        takiego jak "miseczka B". Porównaj sobie miseczki w 70B i 75B - ta druga jest
        większa! Jeśli nie gubisz lub nie zyskujesz centymetrów w obwodzie pod piersiami
        to powinnaś się trzymać w miarę jednego obwodu i jedynie zmieniać literki, jeśli
        miska jest za duża/mała. Czy w 70B miska również była za duża? Jeśli tak, to
        radzę poważnie przestudiować materiały dotyczące poprawnego zakładania stanika i
        wygarniania :)
      • kulki 73/86 15.04.09, 23:26
        Powinnaś przymierzyć biustonosz w rozmiarze bryt. 30DD (pol 65DD), ewentualnie
        ze ściślejszych modeli 70C (32C).

Ten drugi rozmiar jest dostępny w niemal każdym sklepie, ale też większość
        producentów używa do produkcji staników mocno rozciągliwych gumek, co powoduje,
        że nie trzymają się na swoim miejscu i musimy je co chwila poprawiać.

Dlatego pamiętaj po przymierzeniu poskacz trochę, podnieś ręce do góry i
        sprawdź, czy obwód stanika nie przesunął się do góry na plecach lub fiszbiny nie
        wjechały Ci z przodu na pierś. Jeżeli tak - weź mniejszy obwód i większą
        miseczkę (zmniejszając obwód o 1 rozmiar należy zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary,
        np. 70C -> 65E)

Zwróć uwagę również, czy prawidłowo zakładasz stanik - zapnij, pochyl się,
        wygarnij pierś spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się,
        popraw ramiączka.
        Jakzałożyć stanik

Push-upy wywal do kosza :) Albo wystaw na allegro :)
        Na początek najlepiej sprawić sobie nieusztywniany stanik na fiszbinach - w
        takim łatwiej stwierdzić, czy rozmiar jest dobrze dobrany.
    • cal-cia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 16.04.09, 21:07
      ostanikowuję mamę oto dane:

wymiary to 85 pod biustem ale bez strasznego ściągania
      w biuście 98 bardzo swobodnie (ale w sumie jest to granica do jakiej sterczą
      sutki, tak że nie jestem pewna)
      z tym że piersi są jakby hmm niepełne od góry

i w ramach tego nie wiem czy wypełnia stanik
      chciałabym spróbować z obwodem 75 bo taki wykazuje braffiter
      ale jakby miąższość piersi jest mała i boję się ze rozmiar pokazywany przez
      niego będzie za duży

większość dotychczasowych staników to 80 lub 85 B-C

doradźcie jaką miseczkę i jaki rozmiar
      oraz w jakich firmach wg Was celować na początek żeby przekonać mamę do dobrych
      staników a nie były mega drogie bo to ją skutecznie odstrasza

ja mam inny rozmiar 28H/60M i trochę ciężko mi okiełznać te inne rozmiary

będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam
    • anuula12 72/86-87 17.04.09, 08:13
      Pomożecie??? Cały czas szukam stanika idealnego - 70b > totalne fiasko, 70c - za
      luźne, czyli co, 65d???
      Przyznam szczerze, że chyba mam fobie literkową...
      • kulki Re: 72/86-87 17.04.09, 22:10
        Na pewno nie 65D, które jest na 84 w biuście - poszukaj brytyjskiego 30DD, lub polskiego 65E (choć jak dotąd polskie firmy nie mają dobrej oferty w tych rozmiarach)

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka.
        Jak założyć stanik

Po przymierzeniu poskacz trochę, podnieś ręce do góry i sprawdź, czy obwód stanika nie przesunął się do góry na plecach lub fiszbiny nie wjechały Ci z przodu na pierś.
    • anuula12 72/86-87 17.04.09, 08:19
      Pomożecie??? Cały czas szukam odpowiedniego rozmiaru - nic nie pasuje.
      Ekspedientkowe 70b to totalne fiasko, 70c lepiej, ale jest za luźne..więc jak,
      65d???
      Przyznam szczerze, że chyba cierpię na fobię literkową :)
      • limonadee Re: 72/86-87 17.04.09, 11:35
        70B nie pasuje, bo jest na 84 cm w biuście, więc nie mieścisz się w miseczce. Podobnie będzie z 65D, bo jest na ten sam obwód w biuście. Jeżeli 70C jest dobre w miskach a za luźne, to powinnaś dobrze się czuć w 65DD :)
        A fobia literkowa minie, gdy zaczniesz nosić staniki w swoim rozmiarze :)
        • yoasia_25 Re: 72/86-87 17.04.09, 21:47
          Mam podobne wymiary-72/88-89 i pasuje na mnie stanik Freyi 65DD. Nie pierwszy
          lepszy oczywiście, przymierzyłam kilkanaście, w tym Panache które było klapą
          totalną. Jeśli masz możliwość zmierz obie marki, bo te staniki mogą zupełnie
          inaczej leżeć, wiem po sobie. Nie zniechęcaj się jeśli pierwszy zmierzony wyda
          ci się za duży. Mnie się miseczki na początku trochę marszczyły ale po 2
          tygodniach układają się dużo lepiej. Wybierz raczej stanik ze standardowymi
          miskami a nie dużomiseczkowiec. Myślę, że kupowanie na lekki luz jest do
          zaakceptowania, ale ja akurat z dużym luzem w miseczce na wyrost nie czułabym
          się dobrze. Mówię z perspektywy osoby, u której emocje zakupu pierwszego dobrego
          stanika są jeszcze świeże:)
          • anuula12 Re: 72/86-87 18.04.09, 19:23
            Dzięki dziewczyny! Dzisiaj byłam na zakupach - a nuż trafi się coś stacjonarnie
            - ale się przeliczyłam...nawet 70c nie spotkałam :( za to utwierdziłam się w
            przekonaniu, że:
            a)żywot uświadomionej jest baardzo ciężki
            b)za to biustowi lepiej ;)
            c)w tym prawidłowym rozmiarze będzie rzeczywiście dużo lepiej ( jakieś
            wątpliwości jeszcze miałam..do czasu ;)
            d)co jest dla mnie najdziwniejsze, widziałam z 10 staników o rozmiarze 85A O_o
            owinąć się można 5 razy....

Dzięki!

• karro80 68/87 17.04.09, 11:27
      Nosze staniki w takicj rozmiarach 70 d lub dd(czasem trafiam na
      fajny ciasny obwód), 75 c (po zmniejszeniu obwodu)-zresztą rozmiar
      rozmiarowi czasem nierówny.
      Ostatnio zakupiłam 65 e(kostar miękki), ale obwód szybko się
      rozsciągnął. chcę tej samej firmy nabyć 60 f. Ten e był oki-tylko
      sie rozciągnął(wcale nie czułam, że mam nie musiałam poprawiać,
      fiszbiny idealnie przy mostku, troszkę miseczka się marszczyła - nie
      wiem czy taki krój czy co)
      Poradźcie czy dobrze kombinuję.
      • paula_aulap Re: 68/87 20.04.09, 13:45
        Posługując się tabelką kostara, 65E jest na 85-97 w biuście,
        natomiast 60F jest na 82-84 więc będzie za małe. Przy obwodzie 60
        największa miska u nich to 60G na 84-86 w biuście, więc będzie za
        mała na Ciebie. To tyle teorii, a w praktyce trzeba mierzyć i już.
        Pomyśl może o podszyciu obwodu w 65E? Stanik w tym rozmiarze jest
        pewnie mniej zabudowany niż 60G.
        • karro80 Re: 68/87 20.04.09, 13:52
          dzięki z odpowiedz. Kostara podszyję, choć chyba z misek mi sie
          wyrosło przez te parę dni;)
          Zamówiłam sobie curvy cate na allegro-60 f(pani sprzedająca
          podpowiedziała,że powinno być oki-w razie czego mogę zwrócić)
          A kostar podaje, że niby większe 60 ma, ale naprawdę nie ma:(
          Szkoda bo tani i bardzo ładny.
    • cal-cia 85/98 - jaki dobrać rozmiar dla mamy? 17.04.09, 11:46
      ostanikowuję mamę oto dane:

wymiary to 85 pod biustem ale bez strasznego ściągania
      w biuście 98 bardzo swobodnie (ale w sumie jest to granica do jakiej sterczą
      sutki, tak że nie jestem pewna)
      z tym że piersi są jakby hmm niepełne od góry

i w ramach tego nie wiem czy wypełnia stanik
      chciałabym spróbować z obwodem 75 bo taki wykazuje braffiter
      ale jakby miąższość piersi jest mała i boję się ze rozmiar pokazywany przez
      niego będzie za duży

większość dotychczasowych staników to 80 lub 85 B-C

doradźcie jaką miseczkę i jaki rozmiar
      oraz w jakich firmach wg Was celować na początek żeby przekonać mamę do dobrych
      staników a nie były mega drogie bo to ją skutecznie odstrasza

ja mam inny rozmiar 28H/60M i trochę ciężko mi okiełznać te inne rozmiary

będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam
      -----
      calistaaa.wordpress.com
      Dystrybutorka firmy FM prefumy
      www.perfumy.fm
      • scarlet_agta Re: 85/98 - jaki dobrać rozmiar dla mamy? 17.04.09, 22:26
        Tabelkowo wychodzi 34E, polskie 75F, ale to już wiesz. ;) Jeśli obawiasz się, że
        miska może być za duża to warto byłoby zamówić do przymiarki również mniejszy
        rozmiar 34DD lub polskie 75E i odesłać niepasujący.
        Natomiast jeśli noszone 85C miseczkowo nie było za duże to jest szansa, że 34E
        również nie będzie za duże, a może być nawet trochę za małe.
        Jakieś konkretne marki i modele ciężko mi polecać, bo wybór w tych rozmiarach
        jest naprawdę duży. Z tych trochę tańszych to Curvy Kate, Gaia, Gorsenia,
        Comexim, Melissa, Krisline, Kostar, chociaż ten ostatni znany jest z rozciągliwości.
    • chudziuska_sylwuska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 18.04.09, 21:14
      oto ja:)
      1) pod biustem 65, w biuście 72 bez stanika w staniku zależy: 75, 76
      2) ostatnio kupiłam z przymusu atlantica 70A. niestety mimo zwężenia strasznie
      się suwa i nie jest to mój wymarzony stanik, ulubiony to kupiony w jakiejś
      hurtowni z metki tylko 32/70 i sądzę że to A oczywiście zwężony z mocno
      gąbczastymi miseczkami. Zazwyczaj miałam jakieś właśnie kupowane na oko
      najmniejsze i zwężane. Po porodzie idealne były 70 C tylko odrobinkę zwężane
      Niestety nie stać mnie na drogie biustonosze przez maleńkie dziecko i urlop
      wychowawczy więc liczę na waszą pomoc w wyborze czegoś tańszego. Ściskam
      serdecznie i czekam na odpowiedź
      • kulki 65/72 19.04.09, 00:42
        Powinnaś nosić polski rozmiar 60A lub brytyjski 28A / 28B. Niestety te rozmiary są trudne do zdobycia :(

Proszę, zajrzyj do tego wątku, mam nadzieję, że znajdziesz tu więcej pomocnych informacji:
        Mniej niz D- staniki, sklepy i porady
    • lebrija 71/90 18.04.09, 22:13
      Pod biustem mam 71(baaardzo ciasno zmierzone), w biuście 90 (tak i w
      staniku jak i bez, góra 1cm różnicy, w zależności od stanika).

Do momentu trafienia na to wspaniałe forum nosiłam dziesiątki
      różnych 'bazarowych' rozmiarów - 75A, 75/70B, 70C...

Pierwszym stanikiem po 'nawróceniu' był M&S Ceriso 65D - w obwodzie
      o stokroć lepszy, miseczka jednak (byłam w ciężkim szoku) była za
      mała, górna krawędź wpijała się w ciało dzieląc pierś na dwie piersi.

Potem zaryzykowałam z Panache Inferno 60FF, oczywiście za dużym.
      Teraz mam Inferno 60E - wszystko niby ładnie, teoretycznie pierś
      wypełnia miseczkę (chociaż przy dolnej krawędzi miseczki tworzy się
      dziwna bruzda), ale jak tylko się zgarbię stanik odstaje. A kiedy
      się wyprostuję - mam wrażenie, że nad górną krawędzią czai się buła.

Pogubiłam się już w tym wszystkim, proszę o pomoc ;))
      • kulki Re: 71/90 19.04.09, 00:37
        65D jest na 84cm w biuście - nie masz szans się w to mieścić :)
        nic dziwnego, że się wbija w ciało.
        60E tak samo.

Powinnaś spróbować rozmiar 30E lub 30F (polski rozmiar 65G). Staniki mierzymy w pozycji wyprostowanej, po wyprostowaniu się nie może być żadnych bułeczek, cała pierś powinna się mieścić w miseczce.

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka.
        Jak założyć stanik

Po przymierzeniu poskacz trochę, podnieś ręce do góry i sprawdź, czy obwód stanika nie przesunął się do góry na plecach lub fiszbiny nie wjechały Ci z przodu na pierś. Jeżeli tak - weź mniejszy obwód i większą miseczkę (zmniejszając obwód o 1 rozmiar należy zwiększyć miseczkę o 2 rozmiary - np. zamiast 30F bierzemy 28G)
    • una_cerveza_bien_helada Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 18.04.09, 23:00
      Witam,

dokonaliśmy dziś z moim lubym pomiarów i oto co odkryliśmy:

pod biustem: 75,5
      w biuście: 88

Zdarzało mi się kupować 80B, bo ścisk przy 75B był nieprzyjemny. Niestety, w 80B
      bardzo często odstawała miseczka...

Ratunku! :D
      • kulki 75/88 19.04.09, 00:31
        A czy próbowałaś rozmiar 70D (bryt. 32D)? Powinien być lepszy, aczkolwiek możliwe, że jesteś z tych nietabelkowych, skoro nosisz 80B (na 94cm w biuście), a 75B Cię ściskało, to może potrzebujesz większej miseczki.

Czy masz możliwość pomierzenia staników w dobrym sklepie stacjonarnym, oferującym rozszerzoną rozmiarówkę? Tutaj masz wątek z
        dobrymi sklepami stacjonarnymi. Jeżeli tak, to dobrze by było, abyś zmierzyła biustonosze o obwodzie w rozmiarze 70 (bryt. 32) i miseczce co najmniej D. Jeżeli 70D(32D) będzie za małe - weź 70E (bryt 32DD), potem 70F (bryt 32E), aż znajdziesz właściwy dla siebie rozmiar.

Jak założyć stanik
    • coccinelle0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 20.04.09, 17:28
      Dziewczyny, ratujcie!! Mam wymiary 75/90, noszę zazwyczaj 70B (jakoś
      nie mogę uwierzyć w elektroniczny bra-fitter, który każe mi nosic co
      innego). Teoretycznie ten rozmiar powinien być na mnie za mały, a mi
      się zdaje, że jest za duży... Kiedy ułożę rano piersi w staniku, to
      rzeczywiście wydaje się za mały, ale potem biust przesuwa mi się na
      boki i każdy stanik mi odstaje :( Dajcie mi jakieś wskazówki, bo ja
      juz nie mam siły :( Rujnuję się na staniki, a każdy kolejny to
      porażka :(
      • paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 20.04.09, 17:50
        70B jest na 84 w biuście, a na 90 jest 70D/70E (jesteś na granicy
        rozmiarów).

Biust ucieka ci z 70B ponieważ:
        -pierś nie mieści się w miseczce więc ucieka gdzie tylko się da(pod
        pachy, pod obwód, pod fiszbinę
        -obwód w danym staniku jest za luźny(prawdobodobnie stanik jest
        bardzo rozciągliwy, pewnie rozciąga się ponad 90cm znając zycie;) a
        powinien góra do 85cm moim zdaniem. Luźny obwód dodatkowo sprzyja
        uciekaniu biustu;]

Nie bój się przymierzyć 70D/E, to nie boli a twój biust pewnie
        ładnie wypełni miskę zostając przy tym na miejscu. Obwód powinien
        być przyjemnie ścisły(ale nie za ciasny), przy podniesieniu rąk do
        góry nie ma prawa drgnąć.

Wybierz na początek stanik miękki na fiszbinie. Jeśli masz opory to
        lekko usztywniany(taka gąbka 2mm).

W razie wątpilwości pisz;)

P.S.Żeby cię zachęcić, powiem że przy 70/88 podszywane 70D jest na
        mnie dobre, zwykle noszę 65E.
      • madzi1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 08:56
        Biust przesuwa ci się na boki, ponieważ nie ma miejsca w miskach.
        Dodatkowo jeśli masz za luźny obwód to dodatkowo biust ma ułatwione
        zadanie w uciekaniu z miski.
        Ty nie wierzysz brafiterowi, ja nie wyobrażam sobie jak ty się
        upychasz w 70B.
        Nie rujnuj się na staniki, kup jeden, a dobry. W brytyjczykach celuj
        w 70D/DD jeśli są ścisłe, jeśli obwód jest luźny to 65E/F. I nie bój
        się tych literek :) Polecam też poczytanie na forum o prawidłowym
        wygarnianiu biustu.
    • zagubiona75b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 20.04.09, 21:08
      AAAA!! :( POMOCY
      Kupiłam 2 staniki na www.melissa.com.pl, jeśli ktoś chce zobaczyć to
      ich numery to 0051 i 0015. Przyszły dzisiaj, zmierzyłam się zgodnie
      z "instrukcją" na małobiuściastych i po przeanalizowaniu tabeli
      rozmiarów w ich sklepie. Rozmiar wyszedł 65D, 0051 w tym rozmiarze
      ma na mnie zdecydowanie za mały obwód i za duże miseczki, a 0015 ma
      za małe miseczki i za mały obwód ;( Oba zostaną zwrócone, dlaczego
      pomimo kilkakrotnego sprawdzania miarką, czytaniu odpowiedzi na mój
      wpis i przeczytaniu masy artykułów nie trafiłam w ogóle? ;(
      Chyba daruje sobie zakupy on-line i pójdę do jakiegoś stacjonarnego
      sklepu :/
      Proszę o ostatnia deskę ratunku, nie wytrzymam już dłużej w 75B!!
      • eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 20.04.09, 23:44
        Hm, staniki Melissy uważane są za ścisłe, a takie z koronką wszytą w obwodzie za
        megaścisłe. I dziewczyny z takim obwodem pod, jak Ty biorą przeważnie jednak
        70-tki. Jeśli chcesz wymienić te Melisy na lepsze, to wymień jednak na 70-tki.
        0051 nie masz na co wymienić niestety, ale 0015 wymień na 70C albo 70D, skoro
        miał za małe miseczki. Musisz ustalić, czy był za mały o miskę czy też raczej o
        dwie. Bułeczki i wylewanie się ze stanika było spektakularne czy trochę mniej?
        Dlaczego nie trafiłaś? To proste - nie jesteśmy produkowane fabrycznie i nasze
        biusty różnią się. I dobry stanik można mieć tylko metodą prób i błędów. Każda z
        nas, nawet najbardziej doświadczona, zaliczyła masę odsyłań i nietrafień
        rozmiarowych. Wiedza teoretyczna nie wystarczy, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka