Dodaj do ulubionych

pierwszy motocykl

IP: 212.160.130.* 20.06.02, 00:10
Obserwuj wątek
    • Gość: easy Re: pierwszy motocykl IP: 212.160.130.* 20.06.02, 00:12
      Co Pan doradziłby facetowi w wieku 30 lat z dużym temperamentem w kwestii
      zakupu pierwszego motocykla.
      • Gość: MiRAS Re: pierwszy motocykl IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.02, 16:55
        Temperament ma tu niewiele do rzeczy najpierw trzeba się nauczyć dobrze
        jeździć. Ja w dwa lata temu kupiłem ER 5 - Kawasaki (naked bike) (pierwszy
        motocykl po 10 latach przerwy) i jeżdzę na nim do dziś. Moc zaledwie 50 koni,
        ale na początek dobre i to. Rewelacyjny do miasta, zgrabny dobrze się prowadzi
        i nieźle wchodzi na obroty. Niestety teraz zaczyna brakować mi troche mocy -
        zwłaszcza przy dalszych wyprawach, ale na początek sądzę że jest to dobry
        motocykl.
        Pytanie jaką kaską dysponujesz - od tego niestety bardzo dużo zależy.
        Na początek nie polecam jednak zbyt mocnego motoru - zwłaszcza przy dużym
        temperamencie - prędkość strasznie wciąga a dopóki nienabierzesz doświadczenia
        i pozytywnych odruchów może to byc niebezpieczne.
        • Gość: easy Re: pierwszy motocykl IP: 212.160.130.* 20.06.02, 17:27
          Też myślałem o naked bike takim do 600 pojemności. Dzisiaj byłem w komisie i
          facet poradził mi abym zaczął od szosowego krosa. Ja mam 186 cm wzrostu i to
          była chyba ciekawa uwaga. Na takim krosie moge nauczyć sie panowac nad motorem
          w ekstremalnych sytuacjach. Nawet jak sie wywalę to nie bedzie duża strata. A
          na pewno sie wywalę. Lepiej wcześniej niż poźno przy dużej mocy.

Dzięki za uwagi
          Czekam na ciekawe sugestie.
          • Gość: Em Re: pierwszy motocykl IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.06.02, 17:40
            Motocykl enduro w zasadzie, bo chyba nie szosowy cross (??), wybacza wiele
            błędów, to na pewno, ale i na takim można sie rozpędzić i "zrobić sobię
            krzywdę." Polecam enduro.
            • Gość: easy Re: pierwszy motocykl IP: 212.160.130.* 21.06.02, 22:22
              Jeżeli enduro to które. Jaki model. Oczywiście uwzgledniając budrzet w
              okolicach 10.000 PLN. No i brak wcześniejszego doświadczenia z motocyklami.
              Ważnym aspektem jest kwestia odsprzedaży takiego motoru po dwuch sezonach.

Dziękuje za sugestie
              • pawel.kot Re: pierwszy motocykl 24.06.02, 21:34
                Gość portalu: easy napisał(a):

> Jeżeli enduro to które.
                Proponuję zacząć od Suzuki DR 350, Suzuki DR 650, lub Yamahę XT 600. Proponuję
                sezon pojeździć po terenie, ostrożnie, jednak konsekwentnie, wyciskać z motocykla
                coraz więcej, bardziej kopny biach, większy zjazd z góri, lub podjazd. Takie
                ćwiczenia w terenie pozwalają błyskawiczne poczuć moc i ciężar motocykla, a błąd
                zwykle niewiele kosztuje (pomijając np. wjechanie w mur, czy drzewo). Choć nie są
                to zawrotne prędkości, to zabawa jest naprawdę przednia, a motocykl nauczy
                respektu i pokory, oraz odsłoni swoje możliwości (wydajność hamulców, możliwość
                skrętów, czy przyspieszenie). Po Jednym sezonie (jeśli okaże się, że jazda w
                terenie, to nie to) można przesiąść się na Hondę Transalp, Africę Twin, Yamahę
                TDM, czy Kawasaki KLE 500, czy KLR 650.

Zaproponowałem endurki, gdyż jest to dla człowieka z temperamentem
                najbezpieczniejszy sposób na zaadoptowanie się w świecie jednośladów.
                Naturalnie (przy ciągłej samokontroli i doskonaleniu) można zacząć odrazu od
                szosowych enduro (podobnie jak offroadowe enduro preferowane ze względu na
                wzrost), czyli motocykli wymienionych jako ostatnie.

pozdrawiam
                Paweł Kot
          • Gość: MiRAS Re: pierwszy motocykl IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.06.02, 17:43
            Ja mam 182 a znajomy i tak mówi że na er5 wyglądam jak na rowerze. :)
            • Gość: easy Re: pierwszy motocykl IP: 212.160.130.* 21.06.02, 09:35
              rozumiem że naked bike lub enduro to byłby dobry wybór. Panowie jest tak
              naprawde środek sezonu. Prosze o podpowiedź gdzie i jak za rozsądne pieniadze
              (do 10.000 PLN) można kupić motocykl. Taki który będzie wiarygodny i niezawodny.

Pozdrawiam i dziekuję za informacje
              • Gość: MiRAS Re: pierwszy motocykl IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.06.02, 13:36
                Na to pytanie niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć. Przy motocyklach
                używanych zawsze istnieje ryzyko, a limit kaski jaki podałeś skazuje cię
                niestety na coś bardziej leciwego. (aczkolwiek czasami można za te pieniądze
                trafić coś niezłego) - prawidłowo eksploatowany motocykl nawet 8 czy 10 letni
                może być w niezłym stanie.
                Pozdrawiam
                • Gość: Dr.KrisK A może Suzuki Savage? IP: *.eng.fsu.edu 21.06.02, 16:48
                  Fakt, że dla faceta z dużym temperamentem moc za mała (34 KM), no sam motor tez
                  raczej średniej wielkości (650 ccm), ale używane kilkuletnie w bardzo dobrym
                  stanie można dostać za około 8 tys.
                  Co do enduro, to nie wiem czy jako pierwszy motocykl to dobry pomysł. Ten
                  wysoki środek ciężkości może sprawiać kłopoty. Nie lepiej jednak przyhamować
                  entuzjazm i zacząć od czegoś stabilniejszego?
                  Przestrzegałbym także przed zbytnim nastawianiem się na wywrotki - motocykl to
                  nie rower, i nawet wywalenie się przy niewielkiej prędkości może bardzo źle się
                  skończyć. Wiem, bo się wywalałem!
                  Pozdrawiam
                  KrisK
                  • Gość: easy Re: A może Suzuki Savage? IP: 212.160.130.* 21.06.02, 18:00
                    jak go znaleźć?
                    Szukac w internecie, komisach, giełdach, czy jak?

Podpowiedźcie
                    • Gość: Dr.KrisK Re: A może Suzuki Savage? IP: *.eng.fsu.edu 21.06.02, 18:46
                      Sporo jest ogłoszeń w "Świecie Motocykli", itp. - nazywa się on Suzuki Savage
                      LS650. Taki jednocylindrowy (ale 650!) chopper. Prosta budowa, mało obsługi
                      (napęd paskiem zębatym), rozrusznik elektryczny.
                      Tylko jak jestes bardzo wysoki, to nie nadaje się. Tak do około 176 cm jest w
                      sam raz, potem ciut za mały.
                      KrisK
                      • Gość: MiRAS Re: A może Suzuki Savage? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.06.02, 13:38
                        Jeżeli ktoś lubi jak mu szkliwo z zębów obpada od wibracji to faktycznie może
                        być.
                    • pawel.kot Re: A może Suzuki Savage? 24.06.02, 22:03
                      Suzuki Savage zdecydowanie odradzam, bo przy wzroście kierowcy pow. 180 cm,
                      motocykl ten, moim zdaniem, będzie za mały. Nie sądzę, by dla człowieka z
                      temperamentem ten motocykl był wystarczająco interesujący.

Pozdrawiam
                      Paweł Kot
              • pawel.kot Re: pierwszy motocykl 24.06.02, 21:40
                W przypadku motocykla używanego kupionego z ogłoszenia, czy na giełdzie, łatwo
                można się naciąć na "MINĘ". Polecam komis, gdyż w przypadku ukrytych wad
                wiadomo do kogo się zwrócić z reklamacją. Klienta, bez względu na rodzaj
                kupowanej rzeczy, chroni rękojmia, a komisy często dają gwarancję na kupiony
                motocykl. Na pewno zakupu trzeba dokonywać z zaprzyjaźnionym, doświadczonym
                motocyklistą lub mechanikiem, a w umowie musi być zaznaczone, że motocykl jest
                w dobrym stanie technicznym i nie posiada wad ukrytych (prawnych i fizycznych).

Pozdrawiam
                Paweł Kot
        • sowa_bez_oka Re: pierwszy motocykl 04.07.02, 14:27
          Widziałem ostatnio na mieście takie kawasaki i muszę przyznać, że to bardzo
          zgrabny motorek!!!
      • Gość: X-ray re: Enduro IP: *.bci.net.pl 24.06.02, 15:22
        Chce sprowadzic z Niemiec uzywana Yamahe XT 600E (albo DT 125R). Przyznaje, ze
        jestem laikiem - to bedzie moj pierwszy motor. Stad moje pytanie: czy silniki
        uzywanych motorow o wiekszych pojemnosciach maja wieksza zywotnosc od np. 125-
        tek?? Dzieki, pzdr
        • pawel.kot Re: re: Enduro 24.06.02, 20:59
          Oczywiście, że silniki o większych pojemnościach mają większą żywotność.Należy
          wziąć pod uwagę, że zdażają się błędy podczas serwisowania (np. zbyt lekko
          dokręcona głowica, czy wreszcie bezlitosne użytkowanie motocykla przez
          poprzedniego właściciela. Należy pamiętać, że małe enduro, to zwykle 2-takty,
          czyli silniki, które dodatkowo "skazane" są na szybsze zużycie. Polecam duże,
          japońskie endurki, gdyż są mniej uciążliwe i tańsze w serwisowaniu niż np.
          wyczynowe KTM-y, które są świetne dla zawodowców.

pozdrawiam
          Paweł Kot
          • Gość: X-ray Re: re: Enduro IP: *.bci.net.pl 25.06.02, 08:27
            Dziękuje za info:-)
      • Gość: Biber Re: pierwszy motocykl IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 04.07.02, 10:47
        Z zainteresowaniem przeczytałem wszystkie posty i postanowiłem dołączyć swoje
        pytanie, a właście chciałem prosić o radę.
        Też jestem facetem po 30-ce i też zamierzam przesiąść się na motocykl (po 14
        latach przerwy). Zaczynałem od motocykla WSK 125, potem ETZ 250 i krótko Jawa
        350 i ... skończyło się. Teraz marzy mi się jakiś cruiser - może Yamaha Virago,
        Suzuki Intruder - te klimaty. MOże chopper... Tylko czy nie za duży, bo z tego
        typu motocyklami nie mam żadnych doświadczeń ??? Jestem gościem "niskopiennym",
        całe 160 cm... Mnie mój wzrost nie przeszkadza i nie uważam, że niska osoba nie
        może jeżdzić motocyklem. Pytanie tylko jakim ??? Proszę o radę, co w moim
        przypadku byłoby optymalne, nad czym będę jeszcze w stanie panować ???

pzdr
        • pawel.kot Re: pierwszy motocykl 04.07.02, 14:07
          Proponuję rozważyć Yamahę XVS 650 Drag Star, lub Drag Star Classic. Ma
          40 „mięsistych”, jednak niezbyt „silnych” KM, wygląda moim zdaniem świetnie,
          podobnie jest z komfortem i łatwością prowadzenia. Z tego motocykla powinieneś
          być zadowolony. Możesz również rozważyć Hondę VT 750 (45 KM), Kawasaki VN 800
          Classic (56 KM) i Suzuki VL 800 Intruder Volusia (53 KM). Kluczowa jest
          przymiarka, tzn. musisz się udać do salonu i spędzić na siodle potencjalnego
          nabytku kilka chwil, aby się przekonać, czy ten model Ci odpowiada.

Pozdrawiam

Paweł Kot
          • Gość: Biber Re: pierwszy motocykl IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 04.07.02, 17:35
            Dzięki za radę - rzeczowa i konkretna, więc tym bardziej dla mnie cenna.
            Zamierzałem się wybrać do "przymiarki", tak jak zresztą sam poradziłeś, z tą
            różnicą, że teraz wiem od jakich modeli zacząć :-) Początek zrobiłem - teraz
            czas na kolejne kroki.
            Jeszcze raz dzięki za pomoc !!!

Pozdrawiam
          • vwdoka Re: pierwszy motocykl 05.07.02, 13:21
            A co przy moich gabarytach?
            194cm i 140 kg żywej wagi?
            Pozdrawiam,
            vwdoka
            • Gość: Pawel.Kot Re: pierwszy motocykl IP: *.proszynski.pl / *.proszynski.pl 08.07.02, 20:35
              Jeśli uważasz, że cruiser jest typem motocykla, który odpowiada Ci najbardziej,
              szukaj najmniejszego z największych, tzn. takiego, na którym nie będziesz się
              czuł „skurczony”, a który nie będzie jednocześnie zbyt agresywny (cruisery
              sporadycznie są agresywne).

Rozważ:

BMW R 1200 C -
              Honda VT 1100 Shadow
              Kawasaki VN 1500
              Suzuki VL 800 Volusia -
    • Gość: Mikolaj Re: pierwszy motocykl IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 24.06.02, 14:55
      Witam

Popieram poparcie :-) dla szosowych enduro. Na początek to najlepszy motocykl,
      szczególnie jeśli uwzględnić jakość polskich dróg. Dziura która
      potrafi "przecinaka" wyrzucić do góry dla enduro jest dużo mniejszym
      niebezpieczeństwem.
      Ze znanych mi osobiście modeli w tej klasie polecam Hondę TransAlp. B. dobry 2
      cylindrowy silnik (cichy i elastyczny, w miarę mocny - ok. 50 KM), trwały i
      niekłopotliwy w obsłudze (np. wał kardana zamiast łańcucha).

pozdrawiam
      Mikołaj
      • Gość: Hiszpan Re: pierwszy motocykl IP: 213.25.43.* 25.06.02, 14:56
        Gość portalu: Mikolaj napisał(a):

> Witam
        >
        > Popieram poparcie :-) dla szosowych enduro. Na początek to najlepszy motocykl,
        > szczególnie jeśli uwzględnić jakość polskich dróg. Dziura która
        > potrafi "przecinaka" wyrzucić do góry dla enduro jest dużo mniejszym
        > niebezpieczeństwem.
        > Ze znanych mi osobiście modeli w tej klasie polecam Hondę TransAlp. B. dobry 2
        > cylindrowy silnik (cichy i elastyczny, w miarę mocny - ok. 50 KM), trwały i
        > niekłopotliwy w obsłudze (np. wał kardana zamiast łańcucha).
        >
        > pozdrawiam
        > Mikołaj

Kardan w Transalpie? Od kiedy!
      • Gość: Hiszpan Re: pierwszy motocykl IP: 213.25.43.* 25.06.02, 15:00
        Kolega ma do sprzedania Suzuki GSF 600 S Bandit z 1998 roku bezwypadkowy
        kupiony nowy i serwisowany u dealera w Szczecinie, czerwony naked z
        owiewką "1/3". Polecam na początek, nie jest to sprzęt zbyt "jadowity" ale
        pozwala już na dynamiczną jazdę.
        kontakt z nim: Miłosz 0504287868
    • kossa15 Re: pierwszy motocykl 10.08.02, 18:58
      Myślę że najlepszym wyborem będzie dosyć silne Suzuki GSX 1300R HAYABUSA. Ma
      dobre przyspieszenie i raczej nie powinno zabraknąć ci mocy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka