Gość: buddy A na sen dzieciaka najlepsza jest wódka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:28 Najpierw matka strzela 2 razy po 100ml na pół godziny przed karmieniem, potem jeszcze dla pewności smaruje pierś spirytusem. Dzieciak śpi dwie doby po tym. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A na sen dzieciaka najlepsza jest wódka 25.01.11, 12:53 A jakby sie darl, to mozna mu dac makowke do ssania! Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... 25.01.11, 12:30 Panie Prof. Andrzeju Urbaniku, czy naprawdę sądzi Pan, ze kobiety, które właśnie urodziły dziecko mogą już w tej chwili w pierwszym dniu być w ciąży? Bo piwo w ciąży i piwo po porodzie to dwie różne sprawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Alez mieszaja... 25.01.11, 12:30 Picie alkoholu w ciazy z piciem juz po urodzeniu. Przeciez przez np. 2 godziny miedzy jednym a drugim karmieniem ten alkohol ma jakas szanse wyparowac, a podczas ciazy sila rzeczy moze bezposrednio "zaatakowac" dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anne Re: Alez mieszaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:38 Alkohol nie paruje, tylko przedostaje się do mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Alez mieszaja... 25.01.11, 15:21 Ale jestes pewna, ze nawet po paru godzinach? (nie zebym miala zamiar to sprawdzac na wlasnym dziecku). W Niemczech pozwalaja na picie slodu karmelowego do 1. wycieku mleka (u niektorych kobiet ma to miejsce dopiero 4 dnia po porodzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Alez mieszaja... IP: *.4web.pl 25.01.11, 15:31 Jeli matka ma wyciete 3/4 watroby, to zapewne tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.251.26.157.freenet.com.ua 25.01.11, 12:31 "aż 10 proc. kobiet w wieku 18-35 lat uważa, że w ciąży można od czasu do czasu wypić kieliszek czerwonego wina" a skąd to AŻ?! Takie od lat było postępowe nauczanie - że alkohol szkodzi, ale kieliszek do obiadu raz na miesiąc zaszkodzić nie może. Dziwne, że tylko 10% to zrozumiało. Niezbyt mundry artykuł i sondaż chyba też niezbyt dobrze zrobiony. Zgaduję - próba 20 kobiet z jednej porodówki w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi 25.01.11, 12:52 Wlasnie ze moze... Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan FAS - koniecznie przeczytajcie i...na zdrowie... 25.01.11, 13:01 www.forumpediatryczne.pl/txt/a,325,0,plodowy-zespol-alkoholowy-fetal-alcohol-syndrome-fas www.pbw.waw.pl/pbw/pliki/publikacje/FAS.pdf Każda ilość alkoholu wypijana przez kobiety w ciąży jest szkodliwa. Ale jeżeli nie dbacie o przyszłość Waszych dzieci - to pijcie sobie, na zdrowie. ps. We Francji i Włoszech rocznie rodzi się około 6000 noworodków z FAS. W UK i Niemczech podobnie. Są to kraje, gdzie picie wina w ciąży nie jest niczym dziwnym. Próbują to zmienić kampaniami społecznymi - ale na razie bez rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasdasas Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.prz.edu.pl 25.01.11, 12:35 kór*a wczoraj zginęło dziesiątki osób w zamachu terrorystycznym a wy jakieś pierdoły pokazujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Ksawerego Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.147.38.27.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.11, 12:50 Zgadzam się z tym artykułem - również piję piwo karmi i mojego pokarmu jest dużo. Bez problemu mogę jeszcze ściągnąć mleko do zamrożenia - jestem na studiach podyplomowych i nie chce karmić synka sztucznym mlekiem.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi 25.01.11, 12:54 A pijesz przed karmieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi 25.01.11, 13:13 Drogie Panie, z mlekiem dostarczacie dziecku nie tylko alkohol, ale i szkodliwe polisacharydy. Jeżeli nie martwicie się, mamy, o mózgi i krążenie Waszego dziecka, to pomyślcie przynajmniej o jego zębach - cukier powoduje próchnicę :-) Aż mi się nie chce wierzyć, że kobiety w XXI w. są takie niemądre... A w zabobony też wierzycie? Alkohol jest szkodliwy dla Waszego dziecka. W każdej ilości. I koniecznie poczytajcie o FAS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anne Też polecam trochę lektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:44 na temat FAS większości wystarczy kilka zdjęć i w ciąży nie sięgną po alkohol mam znajomych z dzieckiem z fas normalni ludzie, w ciąży parę imprez, a dziecko załatwione na całe życie... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaniemcy Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... 25.01.11, 13:04 Mi po porodzie kazała połozna pić ciemne piwo ale bezalkocholowe bo faktycznie miałam problemy z pokarmem i na troche pomogło bo do trzeciego miesiąca go karmiłam potem i tak zanikł. Odpowiedz Link Zgłoś
naja79 polisacharydy sodu 25.01.11, 13:05 Co to są niby polisacharydy sodu jęczmiennego? Ech, automatyczne sprawdzacze pisowni... a ktoś to czytał ze zrozumieniem przed publikacją? :P W każdym razie brzmi naukowo. Nie zmienia to faktu, że powinno być sŁodu. Odpowiedz Link Zgłoś
telimena30 to są matki?! brak słów pewnie wyborczynie PełO 25.01.11, 13:14 i genialnego donka Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaniemcy Re: to są matki?! brak słów pewnie wyborczynie Pe 25.01.11, 13:38 Co Ty za głupoty piszesz ! Mi po porodzie zalecała położna picie ciemnego piwa ale bezalkoholowego rodziłam małego w Niemczech i jest duży zdrowy a faktycznie przez pierwsze trzy miesiące pomagało mi to w utrzymaniu pokarmu bo żadne herbatki ani picie mleka mi nie pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łeee Re: polisacharydy sodu IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 13:19 Kolejne wybiórcze bzdety i propagowanie durnych mitów. Laktacja w dużej mierze zależy właśnie od braku stresu - o ile tuż po porodzie miałam z tym w szpitalu gigantyczny problem (wcześniak, cc, położne nie chciały dokarmić dziecka przez 1,5 doby), to w domu przeszło jak ręką odjął, ledwo się położyłam na własnym tapczanie. Karmiłam przez dwa lata. Bez Karmi;). Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaniemcy Re: polisacharydy sodu 25.01.11, 13:57 A ja nie miałam żadnego stresu a już od samego początku miałam problemy.Niestety małego karmiłam tylko trzy miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Artykul na poziomie faktu albo super expressu IP: *.static.online-age.net 25.01.11, 13:09 A gdzie jakies odwolanie sie do badan naukowych, jakiekolwiek udokumentowanie tego, o czym sie pisze ? Schodzicie na psy niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... 25.01.11, 13:09 "Nie wiemy, czy piąte, czy dziesiąte nawet niskoprocentowe piwo nie uszkodzi mózgu płodu, dlatego w ciąży i podczas karmienia nie powinno się pić alkoholu w ogóle. " A jakim cudem mozna w trakcie karmienia uszkodzic mozg plodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi IP: *.warszawa.mm.pl 25.01.11, 13:12 Nowa moda? Autorowi wypadałoby się dokształcić. Ciemne piwo na pobudzenie laktacji to środek stosowany od wieków (niskoprocentowe rzecz jasna, bo wysokoprocentowe piwo to w ogóle nowomodny wynalazek). Czy skuteczny, to się nie wypowiadam, ale na pewno żadna "nowa moda" to nie jest. A pan profesor, rozumiem, zabrania kobietom karmiącym jedzenia owoców oraz picia kefiru i soków owocowych? Bo tam też całkiem sporo etalolu jest... Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał? 25.01.11, 13:13 KARMI piją. KARMI a nie piwo!!! To ma 0,5 promila alkoholu! Tyle samo co kefir, albo sok jabłkowy. Więcej 'promili' ma dziecko, które zje sobie ćwiartkę surowego jabłka, niż napije się mleka od matki, która karmi wypiła. :/ Ciekawe, czy równie dramatycznie brzmiał by artykuł "matki karmiące piją kefir! Niektóre położne twierdzą, że on wspomaga laktację".... żałosne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał 25.01.11, 13:16 A możesz podać źródło swoich rewelacyjnych informacji? Poproszę o źródła naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:33 o kefirze np tu masz (też się zdziwiłem): www.kefir.ilbello.com/articoli/k4.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał 25.01.11, 13:56 eee, poniżej pasa to jest dokument o produkcji NATURALNEGO kefiru z koziego mleka, i to w Iranie, starymi metodami fermentacji. U nas wszystkie kefiry naturalne mają mleko w proszku :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał IP: *.4web.pl 25.01.11, 15:38 Zjedz sobie proszę 3 jabłka i pomarańczę a potem popij to herbata i zrób test z krwi po około 30 minutach. Miłego zdziwienia zyczę! Kazde owoce fermentują, kapusta kiszona fermentuje, sok(!) pomarańczowy fermentuje, i człowiek - w tym samica w ciazy jest do tego przyzwyczajona , BO TAK JADLA PRZEZ WIEKI . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek lekarz Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.11, 19:52 zrobiłem. Wyszło 0 Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał 25.01.11, 20:20 taaaak...może połknij słonecznik, to Ci wykiełkuje w żołądku hahaha, dawno się tak nie uśmiałam, jak z Twojego posta o alkoholu w owocach naprawdę świetny! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowe Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał 25.01.11, 20:34 To z jabłkami to prawda. Można z nich zrobić alkohol. W procesie fermentacji, a jakże. Potrzeba: 20 kg jabłek, należy je zalać wodą z drożdzami, wystawić płyn na działanie promieni słonecznych. Oczywiście potrzebujemy również rurki, do procesu fermentacyjnego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 21:24 Gość portalu: nika napisał(a): > Zjedz sobie proszę 3 jabłka i pomarańczę a potem popij to herbata i zrób test z > krwi po około 30 minutach. Miłego zdziwienia zyczę! jesteś w stanie tyle tego zjeść na raz?? jabłko zjada się jedno na raz. nie ma wtedy w organizmie tyle alko żeby zaszkodziło dziecku. po co te dyskusje. nie przekona się nieprzekonanych. ja nie będę pić alkoholu w ciąży ani podczas karmienia piersią. i nikt mnie nie przekona.ja nie mam zamiaru przekonywać twierdzących że alko nie szkodzii że Karmi to nie piwo. Skupmy się na absurdach artykułu może... Np. nad tym jak kobieta karmiąca piersią ma upić tym nieszczęsnym piwem płód..... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał 25.01.11, 13:24 Chętnie się dowiem o tych procentach w soku jabłkowym. Poproszę źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: co za inteligenty inaczej ten artykuł napisał IP: *.4web.pl 25.01.11, 15:40 No nie...Kto wam dał maturę, jak nawet nie wiecie co to jest fermentacja ? To prawda, ze ta humanistyka w szkoąłch kształci funkcjonalnych debili Odpowiedz Link Zgłoś
misself Ja bym raczej spytała... 25.01.11, 13:29 ...nie o to, czy picie Karmi podczas ciąży jest szkodliwe (bo wiadomo, że nie wiadomo, więc lepiej nie pić), tylko czy jeśli kobieta karmiąca wypije Karmi, to czy te 2,5 ml czystego alkoholu etylowego (nie wiem, czy dobrze policzyłam, ale na pół litra chyba tyle wychodzi) jest w stanie dostać się do mleka i zaszkodzić dziecku. Bo to, co się w mleku znajduje, to chyba do teraz nie wiadomo - a na pewno organizm ludzki nie działa jak sokowirówka i nie wsadza do mleka wszystkiego, co kobieta zje. Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Re: Ja bym raczej spytała... 25.01.11, 13:37 www.nursing.com.pl/ArchiwumMagazynuPiP_Upowszechniamy_karmienie_piersia_Uzywki_a_karmienie_piersia_75.html cycusialka.bloog.pl/id,3006396,title,Wpadnij-na-szklaneczke-do-mamy-karmiacej,index.html?ticaid=6ba9e Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Re: Ja bym raczej spytała... 25.01.11, 14:33 Aśka, ale tam jest o "prawdziwym" piwie. Alkohol w mleku jest w takim samym stężeniu jak we krwi. Po wypiciu piwa niskoalkocholowego w krwi są naprawdę śladowe ilości. Dziecko to mleko trawi, składniki nie docierają bezpośrednio jak to było w czasie ciąży. Badań nie prowadziłam, ale nie sądzę żeby dziecko matki, która karmiła po wypiciu oranżady "karmi" czy innej tego typu miało jakąkolwiek wykrywalną ilość alkoholu we krwi (jestem ciekawa czy po takim 5% da się u dziecka coś wykryć, no ale to już inna sprawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakastam Re: Ja bym raczej spytała... IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.11, 19:50 w karmi jest ten prawdziwy alkohol.I jest go niewiele,ale jest to ten sam c2h5oh co w wodce. Odpowiedz Link Zgłoś
makumi Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... 25.01.11, 13:29 No pewnie. W ciązy można pić wino, ale nie daj boże zjeść serek pleśniowy albo wątróbkę. A potem jak się karmi to codziennie piwko a oprócz tego tylko ryż i marchewka żeby dzidzi czasami coś nie zaszkodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:23 Jaka piękna reklam apiwa Karmi. Dziś chyba w tym browarze dyrektor marketingu i PR-u premie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi IP: 217.153.83.* 25.01.11, 13:29 W UK tez matki piją w ciazy, co ma efekt w postaci dziwnych dzieci o dziwnych twarzach, mowi się o jakims zespole...ciemne piwko niech sobie pija w UK..u nas mleko... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: To wlasnie FAS 25.01.11, 15:22 Wlasnie - uroda jak w wielu polskich rodzinach patologicznych. Biedne dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MatkaPotrojna Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.spray.net.pl 25.01.11, 13:39 Jaka "nowa" moda? Rodziłam córkę prawie 6 lat temu i to Karmi było wszędzie, na całym oddziale położniczym. Ja go nie lubię, więc nie przyłączyłam się do tego "pijaństwa", z resztą wydało mi się to dość dziwne i naukowo słabo uzasadnione. Ale najbardziej przereklamowany szpital w Warszawie, wymieniony w artykule, słynie z kreowania dziwnych mód. Ja nie jestem zaskoczona - dziwię się tylko słabemu przygotowaniu tematu autora artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi 25.01.11, 13:40 Polski wkład w medycynę: bebiko dziecku szkodzi, piwsko nie. Ten, kto to wymyślił, jak nic Nobla dostanie. Czy wsadzanie do pieca na trzy zdrowaśki też jest zalecane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.cust.tele2.se 25.01.11, 13:42 Nie jestem badaczem problemu, ale wszem i wobec wiadomo, ze po pierwsze piwo jest wysokokalorycznym napojem, a wiec po piwie sie tyje (co jest niestety nagminne u ciezarnych, bo poza piwem mitem jest, ze nalezy jesc za dwoje), a po drugie piwo, jak kazdy alkohol, zmniejsza stres, nawet ten ukryty, a wiec odblokowuje normalne mechanizmy neuro-hormonalne decydujace o laktacji. Uczeni juz dawno wskazywali na fakt, ze mlode matki zyjace w obozach koncentracyjnych w czasie II wojny jakos dziwnie nie mialy problemu z laktacja, mimo stresu, braku odpowiedniego pozywienia nie mowiac juz o braku piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi IP: *.4web.pl 25.01.11, 15:49 mlode matki zyjace w obozach koncentracyjnych w czasie I > I wojny jakos dziwnie nie mialy problemu z laktacja, mimo stresu, braku odpowie > dniego pozywienia nie mowiac juz o braku piwa. Ty ejstes ku... nienormalny ? Noworodki w obozach natychmiasto po porodzie gazowano nikt ich nawet nie zdązył nakarmić, a te, których nie gazowano umierały z głodu, bo jeszcze zaden 40 kg szkielet z brukwi nie wyprodukował mleka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haz Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.01.11, 13:46 Zgodnie z badaniami raczej nie kazda ilosc alkoholu szkodzi plodowi, a konkretnie jego mozgowi (a raczej aldehydy ktore powstaja po rozlozeniu alko w watrobie matki), ale nie wiadomo JAKA ilosc szkodzi. Wplyw alkoholu jest dlugofalowy, przy takich iloscciach moze byc rozny - na pewno picie kieliszka wina dziennie podczas ciazy sprawi ze dziecko urodzi sie mniejsze. Jezeli chodzi o zmiany neurologiczne - tu zaczynaja sie ciekawostki, bo efekty picia alkoholu moga ujawnic sie po wielu latach - wystarczy na google scholar wejsc i wpisac "alcohol pregnancy" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojti Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: 213.25.143.* 25.01.11, 13:50 Rozwiązanie problemu jest proste - niech piją ile chcą ale bezalkoholowe piwo np. lech free i będzie laktacja jak należy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mi IP: *.semajag.dyn.perspektivbredband.net 25.01.11, 13:53 Znakomicie - rosnie nam nowe pokolenie alkoholikow. Duza korzysc - nie bedziemy ich musieli dlugo utrzymywac. Szybko zejda z tego swiata. Polacy to idioci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol jak zwykle jestescie do tylu... IP: *.146.127.253.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.11, 14:04 ... tym razem conajmniej kilkadziesiat lat. jaka nowa moda? mam 27 lat moje rodzenstwo ponad 30, a moja matka już wtedy (35 lat temu) pila ciemne piwo aby zwikeszyc ilosc pokarmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama-karmicielka Autor ni wie o czym pisze IP: *.se 25.01.11, 14:08 Czy o piciu piwa bezalkoholowego w czasie karminia czy o piciu alkoholu w ciazy. A to zupelnie roznee rzeczy. W ciazy dziecko jest odzywiane bezposrednio z krwi matki, czyli ma we krwi dokladnie tyle alkoholu co matka, ktora go wypila. A biorac pod uwage nierozwiniete w pelni ograny wewnetrzne gorzej sobie z tym alkoolem radzi. Czyli wniosek jest jeden pijac w ciazy pije tez dziecko, i to z pewnoscia nie jest dopuszczalne. Sytuacja w czasie karmienia jest zupelnie inna. Dziecko nie dostaje prosto do krwi dawki alkoholu tylko napoj (mleko matki) a niewielka iloscia alkoholu (po wypiciu karmi naprawde minimalna). Co innego miec we krwi 2 promile, a co innego pic cos co ma dwa promile. Wiec biorac nawet pod uwage fakt, ze dziecko wypila duzo mleka w stosunku do swojej wagi takie ilosci na pewno mu nie zaszkodza. Ale niestey wiele osob, tak samo jak autor tego artykulu nie rozroznia tych dwuch styuacji i bierze pod jedna kreske picie w ciazy i picie niewielkich ilosci alkoholu w czasie karminia. Jesli mata ma przestac karmic tylko ztego powodu zeby mogla wypic lampke wina wieczorem, to lepiej zeby ta lampke wina wypila i dalej karmila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jv Nowa moda w szpitalach: Pij piwo, będziesz mieć... IP: *.devs.futuro.pl 25.01.11, 14:21 Pod koniec ciąży wypijałam tygodniowo z 2 małe piwa 0,0 % (bez kryptoreklamy) - jedyne co gasiło pragnienie - są takie w sklepach, poszukajcie... Karmi - przecież tego nie da się pić. Odpowiedz Link Zgłoś