Dodaj do ulubionych

Rada Osiedla Powiśle

10.02.05, 18:56
Informuje osoby, mieszkanców Powisla, że istnieje grupa inicjatywna na rzecz
powolania Rady Osiedla Powisle - grupa istnieje już przeszlo rok, i ma pewne
sukcesy. Inicjatywa jest zarejestrowana w Ratuszu warszawskim, i w tym roku
mają się odbyć wybory do jej organów. Wszystkich chetnych zapraszamy do
współpracy. Spotkania odbywają się w szkole podstawowej na ul. Kruczkowskiego
w poniedziałki o godz 18. Informacje : rowniez pod gg 2497516.
Obserwuj wątek
    • fogelka Re: Rada Osiedla Powiśle 11.02.05, 14:47
      Czy mogłbyś napisać czym zajmuje się ROP i jaki ma zasięg terytorialny, krótko
      mówiąc coś więcej na temat samej organizacji.Może jest jakies info w necie?
      Dzięki.
      • piotrgreg1 Re: Rada Osiedla Powiśle 11.02.05, 16:37
        Odpowiadam : zgodnie z Ustawami dotyczącymi samorzadu terytorialnego, a takze z
        tzw. Ustawą Warszawską - Rady Osiedli są to jesdnostki pomocnicze samorządu
        terytorialnego, usytuowane "oczko niżej" Rad Dzielnicowych. Na terenie
        Srodmieścia Warszawy istnieje kilka Rad Osiedlowych (Os. Oleandry. Koszyki, Na
        Trakcie i inne), w tym Inicjatywa Powiślańska. Rady Osiedli skupiaja terytoria
        mniejsze od Dzielnicy, i reprezentują ich mieszkańców. W przypadku Powisla
        obraliśmy sobie za teren działania, szeroko pojete Powisle, tj. podnóże Skarpy
        Warszawskiej, tuż nad Wisłą, ale z Jazdowem, od południa granicą rejonu jest ul
        Lazienkowska. od północy- ul Karowa. Zamieszkuje tu ok. 20000 ludzi, więc teren
        jest dosyć rozległy (możliwy jest podzial na dwa mniejsze okręgi, gdyż
        przyjmuje sie, że Rada Osiedla winna mieć do 10000 mieszkańców) Rada nasza
        skupia aktywne osoby chcace działać spolecznie na rzecz mieszkańców, obecnie
        współpracuje z nami ok. 20 osób. Rada jest spadkobiercą, i kontynuatorką
        dawnego stowarzyszenia samorzadowego Powiśle istniejącego w latach 92-98
        (Wydawalismy nawet lokalna gazetę- POWIŚLE). Grupa nasza jest zarejestrowana w
        Ratuszu, współpracujemy z naszymi radnymi (np. z Michałem Bitnerem) Pod koniec
        roku planowane są oficjalne wybory do organów naszej Rady. Zajmujemy się
        szeroko rozumiana tematyka społeczną, bezpieczeństwem mieszkańców, sprawami
        lokalowymi etc. Mieądzy innymi doprowadzilismy do reaktywacji komisariatu
        Policji na ul Ludnej, regularnnie spotykamy sie z Policja i Strażą Miejską, z
        Zarządem Domow Komunalnych. Na jesień planujemy zorganizowanie Dni Powisla, lub
        Festiwalu Powisla - imprezy promującej i integrującej tą część Sródmieścia
        Warszawy. Więcej informacji możmey udzielić telefonicznie, lu osobiście na co 2-
        tygodniowych spotkaniach w Szkole na Kruczkowskiego. Mój numer 621 32 64 (Piotr-
        jestem sekretarzem naszej organizacji). lub gg2497516. Jest planowana strona
        internetowa Powiśla, a nawet myślimy o naszym Powiślańskim Radiu. ZAPRASZAMY DO
        WSPÓŁPRACY. Warto tez dodać, iż załozona zastała na Powiślu Akcja Katolicka-
        przy kościele parafialnym MB Częstochowskiej na ul. Górnośląskiej. Spotkania-
        co drugi poniedzialek miesiąca w tymze Kosciele. Zapraszamy - tu lub tu, albo w
        oba miejsca naraz. Ja uczestniczę w onu inicjatywach równocześnie.
        • magda.luczak Re: Rada Osiedla Powiśle 14.02.05, 09:47
          Bardzo fajna inicjatywa. Pochodzę z regionu, gdzie bardzo ceni się "lokalność"
          i zawsze brakowało mi tego w Warszawie. Wiem, że działania społeczności
          lokalnych są efektywne a poza tym daje to szansę na utrzymanie tożsamości
          dzielnicy, regionu itp. myślę, że to ważne w mieście takim jak Warszawa, gdzie
          o zachowanie tych elementów szczególnie trudno ze względu na duży przepływ
          ludzi. Mam wrażenie, iż najbardziej lokalną dzielnicą jest w Warszawie
          Żoliborz, ale to moje subiektywne odczucie. Chętnie włączyłabym się w tę
          działalność, nie wiem co prawda czym mogłabym się zająć. Czy pracujecie Państwo
          jakiś grupach temaycznych, np: polityka społeczna, bezpieczeństwo itp.?
          podzrawiam
          • malyjanio Re: Rada Osiedla Powiśle 26.04.05, 23:37
            Czy równiez do Was można zglaszać lokalne problemy, np. ul Smulikowskiego
            totalnie jest zterroryzowana przez ZNP oraz inne firmy podnajmujące lokale od
            wyżej wymienionego. Dochodzi do kuriozalnych sytuacji kiedy to mieszkańcy nie
            moga wyjść z domu bo samochody przyjezdnych parkują tuż pod klatka, nie
            wspominając już chociażby zatarasowanych chodników.
            Szczytem był remont parkingu zainicjowany chyba przez instytut GFK oraz ZNP
            przy Smuli, czego rezultatem jest obecnie utrudniony dostęp do Wisły (i po co
            chowali Wisłostrade na tej wysokości?).
            Smuli to tak w ogóle bardzo barwna uliczka, z super galerią u Pani Delfiny,
            spożywczakiem u Pana Stasia, gdzie można kupowac na krechę oraz z prawdziwą,
            super zachowaną przedwojenną architekturą. Szkoda tylko, że tak zapomniana
            przez władze miasta.
            Nam mieszkancom ze Smuli marzy się przywrócenie dawnej świetności tej uliczki,
            z ograniczoną i sciśle wyznaczona strefą do parkowania (niech nauczyciele
            parkuja od Wisły), kawiarenka w miejscu dawnego fryzjera.
            Pierwszym krokiem do przywrócenia ładu na tej uliczce, na pewno byłoba zmiana
            organizacji ruchu, obecnie wjeżdża się od Dobrej i wyjeżdża na Tamkę, co
            zresztą skrzętnie wykorzystują kierowcy chcący szybko dostać do
            Swiętokrzyskiego, tym samym niemiłosiernie korkując i tak niewydolną uliczkę.
            Liczymy na Waszą pomoc...

• robertbenybanek Re: Rada Osiedla Powiśle 11.05.05, 18:00
      To ja rzucam temat (przed chwilą zaczęty w nowym wątku).
      Możecie mieć wpływ na pocztę na Dobrej?
      Mieszkam tu od niedawna i jestem "porażony" kulturą panującą w tej "instytucji"
      - i podobno trwa to od lat...
      • a.morro Re: Rada Osiedla Powiśle 22.08.05, 14:04
        Może po prostu napisz zwykły list do centrali Poczty Polskiej w tej sprawie?

Dyrekcja Generalna Poczty Polskiej
        Pl. Małachowskiego 2
        00-940 Warszawa
        tel.: (0-22) 656-54-28
        faks: (0-22) 656-55-90

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka