Dodaj do ulubionych

Ostatnie posiedzenie samorządu

29.03.11, 12:32
W czasie owego Pan wiceprzewodniczący zaproponował aby osiedla przy Heroldów i Encyklopedycznej wykluczyć z Młocin bo maja swoje wspólnoty. Stwierdził też, że samorząd powinien przyjmować tylko wnioski mieszkańców na piśmie bez brania pod uwagę poczty elektronicznej. Sam nie wiem co o tym myśleć.
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 29.03.11, 14:25
      > W czasie owego Pan wiceprzewodniczący zaproponował aby osiedla przy Heroldów i
      > Encyklopedycznej wykluczyć z Młocin bo maja swoje wspólnoty.

Tak z ciekawości - co to znaczy "wykluczyć z Młocin"?
      • rulatka Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 29.03.11, 14:41
        Ciemnogród powraca a może ciągle w nim żyjemy! Pisma pisać można ale forum o życiu i problemach mieszkańców to chyba wskazówka co jest ważne. Wykluczyć młociniaków to znaczy co? Zakupimy drut kolczasty? A z placu zabaw to ja będę mogła korzystać, bo to m.in. Wspólnota zapłaciła? Ja do Wspólnoty nie należę.
        • miroslaw7 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 29.03.11, 14:59
          Samorząd miał by nie zajmować się sprawami osiedli. Co do pism to mieszkaniec wybiera formę korespondencji z samorządem. Jeśli to robi za pomocą poczty elektronicznej to służy mu ustawa o podpisie elektronicznym. Do pewnych osób w samorządzie nie dociera, że świat się zmienia i trzeba iść naprzód.Chcą działać metodami z czasów PRL. Cytuję " nie musimy o wszystkim mówić mieszkańcom".
          • czaki58 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 29.03.11, 17:29
            Nie mam nic przeciwko starszym samorządowca , ale co niektórzy powinni siedzieć przy piecu i grzać nogi jak nie interesuje ich postęp...........Ciekawy jestem co za nieudacznik wypowiada takie słowa : mieszkańcy nie muszą itd .ALE MIESZKAŃCY CHCĄ O WSZYSTKIM WIEDZIEĆ ,to nie jest wasz prywatny folwark szanowni samorządowcy !!!!!!!
            • miroslaw7 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 30.03.11, 09:32
              Masz 100% racji. Mieszkańcy mają prawo wiedzieć o wszystkim co dotyczy pracy samorządu. Niestety niektórzy samorządowcy nabrali przekonania, że maja monopol na mądrość, a mondrością samorządu jest mądrość mieszkańców. Gdybyś posłuchał wywodów pewnych ludzi to odniósł byś wrażenie, że cofnąłeś się w czasie.
              • turnplayer Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 30.03.11, 14:40
                Czytając to forum odnosze wrażenie ze chyba wiekszosc samorzadu to ludzie z przypadku. Chcialbym wiecej wiedziec o nich, kto co robi a czego nie robi. Wtedy przy nastepnych wyborach sie im podziekuje.
                I wierze ze wybierzemy ludzi ktorym lezy na sercu dobro mieszkancow.
                Moze ktoś z forum bedzie kandydował :)
                • czaki58 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 30.03.11, 17:46
                  Popiera w 100% .
                  • terranin59 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 30.03.11, 18:56
                    A kiedy następne posiedzenie samorządu, przy okazji odbyloby się spotkanie uczestników forum, nic tak nie integruje jak wspólny .... Choc jak patrzę na uczestnikow to mało nas do pieczenia tego chleba !!
          • 2-bielanka Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 30.03.11, 22:02
            zadam podchwytliwe pytanie: o czym nie muszą mówić mieszkańcom? Wymień te tematy :)
            • amoniak2 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 31.03.11, 11:50
              Co ja słyszę! Na maile nie zamierzają odpowiadać? To granda, WSTYD i obciach na całą Warszawę- na takiej młodej Bialołęce która wyprzedza Bielany w otwarciu w stosunku do mieszkańców naszą dzielnice o lata świetlne można nawet sobie zadać pytanie BURMISTRZOWI korzystając z formularza dostępnego na oficjalnej stronie dzielnicy : zadaj pytanie burmistrzowi Białołęki . I to bez żadnych barier typu podpis elektroniczny!

WSTYD! WSTYD i jeszcze raz WSTYD!

• terranin59 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 01.04.11, 18:04
                Jak cztam na forum o samorządzie to wyłania sie obraz że nic nie robią, zbierają się nie wiadomo po co ? Nie zapominajmy że Młociny zostaly zgazyfikowane, wschodnia część posiada kanalizację, może w niedługim czasie ruszą prace nad kanalizacją w zachodniej części, położono nowe nitki wodociągów, założone telefony. Ktoś to zaincjował byli i obecni członkowie członkowie samorządu. Ostaynio plac zabaw przy kościele. A na foeum tylko pretensje i rządania i spowalniacze. Co do tego ostatniego na Heroldów to sprawa do zastanowienia, osiedle się rozrasta powstają nowe bloki. deweloperzy przymierzają się do terenów po przedsiębiorstwie Budowy Huta Warszawa, warto pomyśleć o komunikacji, kiedyś kursował tu autobus 381 i okaże sie że spowalniacze to chybiony wydatek.
                • 2-bielanka Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 01.04.11, 21:20
                  moje pytanie od jak dawna te wszystkie kanalizacje są robione?
                  Druty energetyczne nadal idą na słupach do domków na Encyklopedycznej.

Autobus czy ciężarówki na Heroldów, Encyklopedycznej czy Kolumbijskiej to kiepski pomysł ze względu na gęstą zabudowę.

Niestety samochody i ciężarówki jeżdżą bardzo szybko nie zważając na pieszych i takie spowalniacze wokół osiedla gwarantowałyby większe bezpieczeństwo.
                  • terranin59 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 01.04.11, 21:56
                    Ulicą Heroldow jak wspomniałem kursowały autobusy MZA, ciężarowek jeździło kiedyś o wiele wiecej, a szerokość jezdni była taka sama. Kierowcy jeżdzący Heroldow to w większości mieszkancy blokow, więc do nich pretensja. Stłuczkom czy wypadkom nie zapobiegną spowalniacze tylko kultura kierowców. Pod pocztą kobieta uszkodziła mi drzwi w zaparkowanym samochodzie, jechała wolno i dotego tyłem.Słupy energetyczne należa do RWE. Większość domów jednorodzinnych w osiedlu podłączona jest linią napowietrzną, koszty przyłącza pokrywa wlaściciel posesji, trudno wymagać od nich aby ponosili koszty. Nikt chyba głową nie zawadza. Osiedle przy Kolumbijskiej jest zamknięte ale mieszkancy nie trzymają samochodów wewnątrz osiedla tylko parkują po obu stronach jezdni, więc trudno sie wyminąć.Najlatwiej jest tylko narzekać.
            • miroslaw7 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 03.04.11, 10:47
              Wedłóg niektórych samorządowców mieszkancy nie powinni wiedziec o pewnych zaniechaniach, nieuczciwosciach, a nawet naruszeniach prawa. Ostatnio okazało się , że samorząd podejmuje decyzje nie do końca zgodne ze statutem. Pomysły wiceprzewodniczącego są z innej epoki, o tym też nie powinno się głośno mówić. Krytyka przewodniczącej to ciężkie przestępstwo, narazić się okropnie można.
              • terranin59 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 03.04.11, 13:55
                Pisząc o głosach krytyki samorządu przez użytkowników forum nie zamierzałem nikogo bronić. Jestem mieszkańcem Młocin od ponad 50 lat, znam w większości starszych mieszkańców i oni mnie znają, widzę jak działają na rzecz osiedla. Można mieć zastrzeżenia do działań samorządu, ale ten się nie myli, co nic nie robi. Łatwo jest mówić sloganami, ja proszę o konkrety. Zaniechania to, jakie, działania nieuczciwe, naruszenie prawa to przestępstwo, są powołane odpowiednie organy wystarczy zgłosić. Pomysły, co niektórych samorządowców to tylko pomysł a nie decyzja, kiepski pomysł jak to sie mówi można wybić z głowy. Co do krytyki przewodniczącej nikt tego nie broni, ale jak wspomniałem nie ogólnikami. Jest to trochę dziwne, że krytyka przewodniczącej jakoś nie wpływała na wybory, jak mnie pamięć nie myli jest od paru kadencji, mieszkańcy najlepiej orientują sie, na kogo głosować. Na forum w wątku o samorządzie zdecydowałem się napisać czytając posty, wyglądało to jak towarzystwo wzajemnej adoracji, guru i jego wyznawcy. Krytyka na forum nic nie daje trzeba uczestniczyć w posiedzeniach samorządu, rady dzielnicy, tam zgłaszać pomysły i postulaty. Ciekaw jestem, kto oprócz miroslawa7 był na posiedzeniu samorządu.
                • miroslaw7 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 03.04.11, 17:26
                  A kto z mieszkańców o posiedzeniu wiedział? Zniechania, proszę bardzo. Samorząd nie chciał się zając ochronnością pałacu Bruhla. Ponad dwa lata temu zwróciłem się do samorządu na piśmie. Do dziś nie uzyskałem odpowiedzi, a to już naruszenie prawa.
                • mira.kantor Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 03.04.11, 17:30
                  Witam, byłam na posiedzeniu Samorządu, protokołowałam spotkanie, przedstawiłam go obecnym na spotkaniu członkom samorządu do akceptacji, Przewodniczącej w wersji papierowej a członkom, którzy mają skrzynki mailowe mailem. Protokół jest już gotowy i przekazałam do zawieszenia na tablicach. Będzie też umieszczony na stronie starych mlocin.
                  Rzeczywiście 2 tygodnie miną od spotkania, wiec rozumiem zniecierpliwienie, ale z drugiej strony protokołowanie i przepisywanie protokołu na komputerze, a następnie konsultacja zgodności zabiera czas, szczególnie gdy protokolant jest czynny zawodowo, ma rodzinę i jeszcze kilka innych obowiązków. Wolałabym, aby zamiast narzekać młociniane przychodziły z pomysłami i pomocą. Np. dziś było mi bardzo smutno, gdy na spotkanie przygotowawcze do planowanych na sobotę 9.04.2011 prac porządkowych na placu zabaw przybyła tylko 1 osoba, mimo, że ogłoszenie o tym spotkaniu wisiało koło kościoła (wiele osób przechodziło tamtędy) i koło placu zabaw a dodatkowo poinformowałam część osób sms-ami. Pozdrawiam
                  • terranin59 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu 03.04.11, 20:04
                    Konkretny post przedstawicielki samorządu mira.kantor dotyczący placu zabaw. Niestety, jako mieszkańcy daliśmy plamę, na spotkanie przyszła tylko jedna osoba. Proponuję założyć nowy wątek „Plac zabaw” poinformować uczestników forum, co dalej z pracami porządkowymi na placu zabaw, forumowicze będą mogli zadeklarować swoją pomoc. Jeżeli nic się nie zmieniło, co do 9.04. To też się stawię, chodź już jestem na zabawę trochę za wiekowy, ale służę pomocą. Przy pracy można poznać sąsiadów i porozmawiać na różne tematy, można połączyć przyjemne z pożytecznym. Co do tablicy ogłoszeń to trzeba przyznać, że nie przyciąga uwagi, lepszy skutek przynosi mówiąc żartobliwie „jak ksiądz zagrzmi z ambony”. Sprawa protokółu z ostatnie go posiedzenia samorządu nie słyszałem żeby ktoś miał pretensje za opieszałość, wiadomo, że pracę społeczną trzeba pogodzić z pracą zawodową i obowiązkami rodzinnymi.
                    • mira.kantor Re: Ostatnie posiedzenie samorządu, plac zabaw 05.04.11, 18:46
                      Dzień dobry. Protokół ze spotkania Samorządu z 21.03.2011 jest już na stronie www.staremlociny.pl . Wersja papierowa chyba niestety jeszcze nie została zawieszona przez Wiceprzewodniczącego na tablicach, ale mam nadzieję, że wkrótce znajdzie sie i tam.
                      Z aktualności: W najbliższą sobotę 9.04.2011 od ok. 10ej zamierzamy porządkowac plac zabaw i malowac ogrodzenie. Chętnych do integracji oraz prac zapraszam z pędzlami lub szczotkami drucianymi. Będzie kilku wolontariuszy od sponsorów, ale mam nadzieję, że mieszkańcy sie też pojawią. Serdecznie zapraszam!. Jak ktoś lubi długo spac, to może przyjść troszkę później na 2gą zmianę (np. ok. 12ej). W tę samą sobotę po południu o godz. 15.00 będzie uroczyste otwarcie placu zabaw z udziałem Zarządu Dzielnicy Bielany. Na tę część zapraszam wszystkich, oczywiście najbardziej dzieci:-).
                      • miroslaw7 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu, plac zabaw 11.04.11, 12:45
                        Pomimo upływu 20 dni protokół z posiedzenia samorządu nie znalazł się na tablicy ogłoszeń. Jak powiedziała Pani przewodnicząca nie wszyscy mają internet. Wygląda to na formę dywersyfikacji postanowień samorządu.
                        • czaki58 Re: Ostatnie posiedzenie samorządu, plac zabaw 11.04.11, 13:26
                          To niech im gmina udostępni darmowy( internet ) tak jak na Bemowie pani przewodnicząca .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka