Dodaj do ulubionych

Polska tolerancja ? !

11.07.04, 15:43
bez komentarza...
Autor: kate_16
Data: 09.07.2004 23:01 + dodaj do ulubionych wątków
Wtorek, 22 czerwca 2004r.

BOLESŁAWIEC Radek zginął tylko dlatego, że był mulatem i nosił dredy. –
Ludzie nie potrafią zaakceptować tego, że ktoś inaczej wygląda i z tego
powodu potrafią zabić – mówi Daniel Biernat, młody bolesławianin. Wczoraj
mieszkańcy wzięli udział w czarnym marszu przeciwko nietolerancji i agresji

Dziewiętnastoletni Radek Słomiński, mieszkaniec Wykrot, zginął tragicznie 16
czerwca. – Śledztwo w sprawie ustalenia okoliczności tego tragicznego
zdarzenia jest w toku – poinformował nas st. sierż. Jacek Rostecki z sekcji
kryminalnej z Komendy Powiatowej Policji w Środzie Śląskiej. W Bolesławcu
nikt nie ma wątpliwości, że Radka wypchnięto z pociągu jadącego do Wrocławia
tylko dlatego, że miał inny kolor skóry i był mulatem. Wcześniej został
pobity, obcięto mu też dredy. Jeden z organizatorów marszu, Kamil Kopeć,
twierdzi że Radek już w przeszłości bywał ofiarą agresji. – Kilka razy
oberwał od rasistów. Ale żeby zabić? To się nie mieści w głowie – mówi
Kamil. – Był miłośnikiem gry na bębnach. Tragicznego dnia jechał pociągiem –
mówi Michał Turko. W milczącym marszu uczestniczyli uczniowie bolesławieckich
gimnazjów, szkół zawodowych i średnich. Trasa marszu przebiegała przez
bolesławiecki rynek. Właśnie tutaj w jednym z zakładów fryzjerskich Radek
odbywał praktykę. – To był bardzo miły i sympatyczny chłopak. Nie miałam w
stosunku do niego żadnych uwag. Swoją przyszłość wiązał z fryzjerstwem.
Chciał zostać stylistą. Nawet nie zdążyłam mu wręczyć dyplomu, jaki ostatnio
otrzymał od firmy kosmetycznej za wiedzę na temat m.in. koloryzacji włosów –
mówi Aleksandra Lelek, właścicielka zakładu. Z sympatią wspominają go również
w Zespole Szkół Elektronicznych, gdzie uczył się jeszcze przed dwoma laty. –
Był lubiany w klasie, trenował piłkę nożną. W szkole na pewno nie spotykał
się z przejawami dyskryminacji z powodu koloru swojej skóry – uważa Andrzej
Rudziński, dyrektor szkoły

Obserwuj wątek
    • buggi Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 15:47
      Mam znajoma Japonke, która zazem z mezem Polakiem i dwójka dzieci planuja na
      stale przeniesc sie do Polski. Juz jej wspólczuje. Polska tolerancja nie
      istnieje.
    • sloggi Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 15:48
      Polska tolerancja? - oksymoron
      • yawokim Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 18:12
        takie rzeczy dzieja sie na calym swiecie- rowniez w szwecji, holandii czy innym
        superpostepowym kraju...
        • buggi Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 18:17
          Jako, ze kraje przez Ciebie wymienione uwazam za sobie dobrze znane, bo czesto
          odwiedzane, skontripostuje: nie, w temacie "tolerancja" jestesmy o lata
          swietlne za Szewcja i Holandia.
        • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 18:34
          ...tak , ale my jestesmy przepojeni "wartosciami" i gromadnie latamy do
          konfesjonalu...przecie, mamy wyrozniac sie od innych szlachetnoscia , miloscią
          etc.,etc.,etc.,... to nadwislanski nadczlowiek uwaza ,ze jest najszlechtniejszy
          z szlachetnych...w ekstremalnie okrutnych przypadkach zabojstw,morderstw (vide
          ostatni przypadek z dziewczyna z pociagu) optuje zdecydowanie za przywroceniem
          kary smierci, uwazam , ze jest to ostatni dzwonek...odstapienie od tej kary
          jest przejawem ogolnoswiatowej hipokryzji moralnej...
          • Gość: kixx Re: Polska tolerancja ? ! IP: *.acn.waw.pl 11.07.04, 18:50
            to ta hipokryzja jest jednak ogolnoswiatowa,nie tylko polska?
            • niech Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:02
              Boleslawiec?
            • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:03
              ..ogolnoswiatowa, jednakze poza naszym, nie znajdziesz kraju gdzie bylaby ona
              tak powszechna...zreszta, podstawową cechą wyrozniajacą katolikow od innych
              wyznan jest obluda...
              • Gość: kixx Re: Polska tolerancja ? ! IP: *.acn.waw.pl 11.07.04, 19:05
                a niekatolicy nie sa obludni??
                no prosze,mamy sposob na ogolnoswiatowa poprawe moralnosci
                zdelegalizowanie katolicyzmu
                • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:10
                  ..niekoniecznie, wystarczy przejsc na wyznanie ewangelickie......
                  • kixx Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:12
                    i automatycznie poprawi sie kazdemu moralnosc
                    ze tez nikt na to wczesniej nie wpadl
                    • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:18
                      ..nie sil sie na quasi blyskotki ...proces ten wymaga pokolen... ponjał ,
                      tabako ?
                      • kixx Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:21
                        ale przed chwila napisales cos innego
                        jestes wnuczkiem tamtego Galgena?
                        • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:24
                          ..trudna z toba rozmowa, bo nie czujesz paraboli myslowych...
                          • kixx Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:28
                            tylko rozwin spadochron
                            bo wydaje mi sie ze ta parabola ostro spada w dol
                            • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:32
                              ..juz w tych krotkich postach wyziera z ciebie katolicki fanatyk religijny z
                              cala jego agresją i obludą... zreflektuj sie, twoje wnuczki maja szanse pozbyc
                              sie tych cech...nie popelnisz rydzyka zmieniajac trajektorię...
                              • kixx Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:36

mozesz mi to wyslac z podpisem i jakas pieczecia?
                                moj ksiadz na pewno sie ucieszy
                                • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 19:41
                                  ..dysponuję tylko siódmą pieczęcią...uśmiejchnij się do swojego księdza a
                                  zdziwi się, że się odmieniasz.... i bedzie mial radoche bez mojego pisma tyż...
                                  • kixx Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:48
                                    masz racje
                                    koncz wasc wstydu sobie oszczedz
                                    • Gość: Galgen Re: Polska tolerancja ? ! IP: 81.190.68.* 11.07.04, 20:02
                                      ....przy najblizszej spowiedzi nie zapomnij wyznać, ze byłeś upierdliwy wobec
                                      blizniego.... i tak da capo al Fine...
                                      • Gość: kixx Re: Polska tolerancja ? ! IP: *.acn.waw.pl 11.07.04, 20:21
                                        odejdz w pokoju synu
                                        wybacz\am ci twoja glupote
                                        czy wszyscy w Gdyni tak maja?
                  • Gość: Ness Re: Polska tolerancja ? ! IP: *.acn.waw.pl 11.07.04, 19:22
                    > ..niekoniecznie, wystarczy przejsc na wyznanie ewangelickie......

I urządzić sobie polowanie na czarownice, jak to protestanci z Salem?!

• eulalija Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:14
      Jaka? Polska? Nie widziałam czegoś takiego a już trochę latek przeżyłam.
      Jesteśmy ksenofobami.
      To smutne ale prawdziwe.
      • niech Re: Polska tolerancja ? ! 11.07.04, 19:17
        22 czerwca 2004 roku?
    • umfana tolerancja 11.07.04, 22:02
      Polecam :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11940&s_action=f_add
      Pozdrawiam Kate_16
      • kate_16 Re: tolerancja 12.07.04, 00:27
        umfana napisała:

> Polecam :
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11940&s_action=f_add
        > Pozdrawiam Kate_16

dziekuje za pozdrowienia...i polecenie mojego forum...
        a co do tolerancji, to chyba nigdy jej w polsce nie bedzie, z czasee przestaje
        miec juz jakiekolwiek nadzieje...:(
    • sceptyk Precz z tolerancja 11.07.04, 22:59
      Jestem nietolerancyjny i dumny z tego. Nienawidze idiotow. Za komuchami tez nie
      przepadam (oglednie mowiac).

PS. I Ruskich nie lubie.
      • buggi Re: Precz precz 12.07.04, 00:23
        sceptyk napisała:

> Jestem nietolerancyjny i dumny z tego. Nienawidze idiotow. Za komuchami tez
        nie
        >
        > przepadam (oglednie mowiac).
        >
        > PS. I Ruskich nie lubie.

►sceptyk napisała:

> Jestem nietolerancyjny i dumny z tego. Nienawidze idiotow. Za komuchami tez
        nie
        >
        > przepadam (oglednie mowiac).
        >
        > PS. I Ruskich nie lubie.

Najbardziej podobal mi sie pees: "I Ruskich nie lubie."

Kogo jeszcze nie lubi statystyczny Polak? Mulatow? Bo jak juz kiedys ktos
        napisal "to skandal, zeby biala kobieta z Murzynem...", Afrykanczyków? Ci
        najchetniej won na galery i do zbierania trzciny cukrowej! Nie lubi tez
        Niemców
        za napasc, OK i roszczenia wobec Slunska, nie lubi Wietnamczyków, bo maja
        skosne oczy, handluja tandeta na bazarach i zywia sie psim miesem ( Polak to
        oczywiscie przyjaciel zwierzat, a psów, których dlugosc lancucha przy budzie
        wynosi 50cm, w szczegolnosci) Nie lubi Polak i Szwedów za Potop w XVI wieku,
        nie lubi obywateli USA, bo maja lepiej od nas. Arabów wspominac nie trzeba,
        bo
        wiadomo ...ma 4 zony, wszystkie regularnie leje - Polak nie, tylko zupa byla
        za
        slona. Ponadto Arab podklada bomby, a Polak jest ponad to, bo wyrzuca z
        pedzacego pociagu swojego blizniego, poczym pedzi do konfesjonalu. Problem
        Syjonistów przemilcze, bo ja tak bardzo nie cierpie tych Zydow, ale Was moi
        mili zapraszam do dokonania ciagu dalszegod tejze listy. Z pozdrowieniem na
        ustach: Teraz Polska!

PS a pamietacie, co starsi Jacka Kaczmarskiego "Limeryki dla Narodow"?

• sceptyk Re: Precz precz 12.07.04, 00:34
          buggi napisała:

> (...) Kogo jeszcze nie lubi statystyczny Polak? Mulatow? Bo jak juz kiedys
          ktos napisal "to skandal, zeby biala kobieta z Murzynem...", Afrykanczyków?

Lepiej byc nietolerancyjnym (czyli uczciwym), ale szanujacym innych, niz
          ostentacyjnie, na pokaz tolerancyjna, ale podswiadomie lekcewazaca inne nacje i
          rasy. No bo jak inaczej mozna zinterpretowac okreslenie "Afrykanczykow"?
          Pogarda az bije z tego. Podobnie jak bila by z "Amerykanczykow".
          • buggi Re: Precz precz 12.07.04, 00:51
            Cos podobnego? Piszac "Afrykanczyk" okazalam sie byc wielce pogardliwa. To jak
            Szanowny Sceptyk nazwie osobe, której czarny kolor skory i wlosy fil fil
            bezsprzecznie wskazuja na miejsce jego lub jego przodków pochodzenia?
            Napisales "Amerykanczyk"? To jest przekret! Jestes ironiczno-nietolerancyjny.
            Prawdziwy Polak z Ciebie.
            • niech Re: Precz precz 12.07.04, 10:35
              Mogl to byc na przyklad Afroamerykanin, Afroeuropejczyk lub Afroafrykanczyk.
              • buggi Re: Precz precz 12.07.04, 10:43
                A co wobec tego powiedziec o Indogermanach inaczej Azjatoeuropejczykach? Dzien
                dobry.
              • Gość: Dyzio Toż to forum jest przykładem tolerancji ... IP: *.starnettelecom.pl 12.07.04, 10:53
                Ta zdolność wymieniania zdań i opinii bez obrażania interlokutora tudzież
                uzywania epitetów. Ten porażający wprost dar chrześcijańskiej miłości bliźniego
                wyciekający wprost z niektórych wszystkimi porami (widoczny zreszta i w tejże
                dyskusji). Ta znana i uznana na całym świecie zdolność wczucia się w uczucia i
                odczucia inaczej myślących. To przyzwolenie innym na prezentowanie swych
                opinii. To ...
                • buggi Re: Toż to forum jest przykładem tolerancji ... 12.07.04, 10:56
                  Gość portalu: Dyzio napisał(a):

> Ta zdolność wymieniania zdań i opinii bez obrażania interlokutora tudzież
                  > uzywania epitetów. Ten porażający wprost dar chrześcijańskiej miłości
                  bliźniego
                  >
                  > wyciekający wprost z niektórych wszystkimi porami (widoczny zreszta i w tejże
                  > dyskusji). Ta znana i uznana na całym świecie zdolność wczucia się w uczucia
                  i
                  > odczucia inaczej myślących. To przyzwolenie innym na prezentowanie swych
                  > opinii. To ... Dyzio, któremu kawy porannej zabraklo.
    • Gość: Fuzzy Re: Polska tolerancja ? ! IP: *.chello.pl 12.07.04, 23:36
      Wiecie co?! Ta buggi cos mnie zainteresowala... Mam tylko nadzieje, ze tak
      naprawde to baba a nie chlop, bo jestem hetero!!! Ale, poza forum GW chyba nie
      wyjdzie... hehehe...

Pozdrawiam,
      Fuzzy
      • buggi Re: Polska tolerancja ? ! 13.07.04, 12:03
        Nie jestem zadna baba chlopcze, jestem kobieta realnie i wirtualnie, a co do
        wychodzenia: owszem wychodze czasem ...z siebie, zwlaszcza wtedy jak Dyzio
        pisze "dopUki" zamiast "dopóki". Jestem nietolerancyjna. Wobec nieuctwa.
        • umfana Re: Polska tolerancja ? ! 14.07.04, 01:59
          Dyzio jest zainspirowany afroamerykańskim slagiem i jako kreatywny młodzieniec
          wdraża go w polskie realia!
          Pozdrawiam serdecznie Dyzia i JELonKOWICZa i Baciana, oraz całą ekipę ganjarzy
          myślących inaczej!
          • Gość: Dyzio A propos tolerancja - gdzie ja napisałem dopu/óki IP: *.starnettelecom.pl 14.07.04, 10:25
            I to właśnie lubię - długie i moczopędne dyskursy kończące się personalnymi
            przycinkami. W tym właśnie specjalizują się jedynie słuszni, którzy wszelkie
            zdania i opinie dzielą na własne i błędne (z tym, że na te słuszne posiadają
            monopol). Bo polska tolerancja to antysemityzm bez Żydów, wojujący anty-
            antysemityzm, głębokie przekonanie, że delikwent nie uznający moich racji to na
            pewno komuch / solidaruch / ciemnogrodzianin / talib / mason / cyklista / pedał
            (niepotrzebne - skreślić) a już na pewno "coś" dla piszącego wysoce gorszacego.
            I rzadko kto posługując się na co dzień epitetami i "gazetowymi" określeniami
            ma blade pojecie co tak naprawdę te okreslenia znaczą. Howgh !
            • umfana Dzyzio ... masz buziaka za powyzszy text! Niom! 14.07.04, 15:54
              (*v*)
              • kixx Tylko do Buggi 14.07.04, 16:07
                buggi napisała:
                Ponadto Arab podklada bomby, a Polak jest ponad to, bo wyrzuca z
                > pedzacego pociagu swojego blizniego, poczym pedzi do konfesjonalu. Problem
                > Syjonistów przemilcze, bo ja tak bardzo nie cierpie tych Zydow, ale Was moi
                > mili zapraszam do dokonania ciagu dalszegod tejze listy. Z pozdrowieniem na
                > ustach: Teraz Polska!
                €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
                W dzisiejszym Życiu Warszawy przeczytalem,jak to we Francji grupka sześciu
                Arabów wyrzuciła z jadącego pociągu jakiegos faceta,ktory im sie naraził
                Ludzi mozna podzielić nie tylko wg narodowości,ale takze wg moralnosci

I tyle
                • buggi Re: Tylko do Kixxa 15.07.04, 21:47
                  kixx napisał:

> buggi napisała:
                  > Ponadto Arab podklada bomby, a Polak jest ponad to, bo wyrzuca z
                  > > pedzacego pociagu swojego blizniego, poczym pedzi do konfesjonalu. Proble
                  > m
                  > > Syjonistów przemilcze, bo ja tak bardzo nie cierpie tych Zydow, ale Was m
                  > oi
                  > > mili zapraszam do dokonania ciagu dalszegod tejze listy. Z pozdrowieniem
                  > na
                  > > ustach: Teraz Polska!
                  > €€€€€€€€€€€&#
                  > 8364;€€€€€€€€€€S
                  > 64;€€€€€€€€€€
                  > W dzisiejszym Życiu Warszawy przeczytalem,jak to we Francji grupka sześciu
                  > Arabów wyrzuciła z jadącego pociągu jakiegos faceta,ktory im sie naraził
                  > Ludzi mozna podzielić nie tylko wg narodowości,ale takze wg moralnosci
                  >
                  >
                  > I tyle

To co wyzej napisalam to bylo uogólnienie. I tyle.

• buggi Re: A propos tolerancja - gdzie ja napisałem dopu 15.07.04, 22:40
              Akuku, tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=14140253&a=14142416

Nic sie nie przejmuj. Nie jest wazne jak piszesz, wazne jest, co piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka