gucio60 12.07.04, 13:57 gdzie jest dobra zydowska restauracja, mysle restauracja z zydowskimi daniami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Guest Re: W-wa. restauracja zydowska, gdzie ? IP: *.chello.pl 13.07.04, 01:21 Sprobuj w al.Ujazdowskich przy przystanku "Pl. 3 Krzyzy" (w strone Ursynowa i Wilanowa).Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: W-wa. restauracja zydowska, gdzie ? IP: *.handelsbanken.se 13.07.04, 11:47 Takiej naprawdę żydowskiej (znaczy koszernej) to nie ma. Są Cafe Eilat, Pod Samsonem, Menora i W-wa-Jerozolima. Podobno w Menorze są dania glatt koszer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: W-wa. restauracja zydowska, gdzie ? IP: *.man.polbox.pl 14.07.04, 18:53 z tym ze Menora ma wystroj z poprzedniej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:28 Menora jest paskudna, w Samsonie wśród boczku i smalcu można odnaleźć nienajgorsze impresje na temat żydowskiej kuchni, W-wa Jerozolima to tandeta i kompletny brak wyczucia kulinarnego, Eilat ma niezły czulent i nic poza tym. Jedź do Krakowa do Ariela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: Nie ma IP: *.handelsbanken.se 16.07.04, 10:10 Gość portalu: w napisał(a): > Jedź do Krakowa do Ariela To akurat kiepska perspektywa - w Krakowie jeśli już to BYĆ MOŻE koszerne jedzenie dają w Klezmer Hojs. Ale nie na pewno. Najbliższa to jest w Tykocinie - pod Kozą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: Nie ma IP: *.man.polbox.pl 16.07.04, 11:00 Co do Ariela to bylem tylko raz i wiecej nie wroce. Nie warto bo w okolicy są lepsze miejsca (niestety nie pamietam nazw). Odpowiedz Link Zgłoś
niech Pytanie do Oozie 16.07.04, 12:38 Jakie wymagania musi spelniac restauracja zeby byc koszerna? Rozumiem ze podstawowym jest podawanie koszernych potraw. Ale czy cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Kaszrut IP: *.handelsbanken.se 19.07.04, 13:03 W zasadzie jest tak, że: - produkty kupowane do restauracji powinny być koszerne (od dostawców mających certyfikat), - dania powinny byc przygotowywane w sposób zgodny z zasadami kaszrutu, - naczynia, talerze, sztućce i wszelkie utensylia kuchenne powinny być "wykoszerowane" (de facto - wymyte) - sama kuchnia musi być koszerna. Dobrze jest gdy restauracja jest pod nadzorem rabina - o ile mi wiadomo tylko jedna (bo sprawdziłem)w Polsce takie coś ma - restauracja Nissenbaumów na Szerokiej w Krakowie - taki nadzór dużo ułatwia. Generalnie prowadzenie koszernej kuchni w Polsce jest bardzo trudne i bardzo drogie. Aha - dobra restauracja w Tykocinie nazywa się Tejsza i jest na ULICY Koziej. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Ale... 19.07.04, 13:54 ...nie wiem co to jest kaszrut i nie wiem na czym polega koszernosc kuchni. Kiedys widzialem film w ktorym Paul Johnson zazartowal i udal ze chce dotknac jakiejs rury w koszernej winnicy i oprowadzajacy go Zyd prawie dostal zawalu serca - bo musieliby zmarnowac cala zawartosc kadzi. Czy to znaczy ze koszerna kuchnie moga prowadzic tylko Zydzi? PS. Bylem w Tejszy - to raczej bistro niz restauracja. Jedzenie jest dosc smaczne - jak na tamte tereny - ale bez przesady. Nazwalbym to kuchnia domowa. Wszystkie potrawy podaja i przygotowuja kobiety - z wygladu gojki. W karcie nie ma zadnej informacji o koszernosci potraw. Podawane tam napoje na pewno nie maja takiego certyfikatu. Nie chcialbym nikogo obrazic ale wydaje mi sie ze albo z ta koszernoscia to jest pic na wode albo nikomu z ortodoksow nie przyjdzie do glowy pozywic sie w ogolnodostepnej restauracji. PS2. Tak samo rozczarowalem sie w kwestii koszernosci wina mszalnego. Okazuje sie ze moze to byc dowolne wino - nawet biale - pod warunkiem uzyskania certyfikatu wladz koscielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: Ale... IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 20.07.04, 09:56 Kaszrut - zasady koszerności. niech napisała: >Czy to znaczy ze koszerna kuchnie moga prowadzic tylko Zydzi? Z winem jest dość specyficznie bo robi się wino specjalne na Paschę - nie może być z zakwasem (np okruchami chleba) - dlatego lepiej żeby koszerne wino robili Żydzi pilnujący tych zasad. Ogólnie nie ma nakazu że tylko Żyd może robić koszer żarcie. Co do Tejszy - oczywiście nie jest koszerna, a co do jedzenia - no cóż nikt nie twierdził, że żydowska kuchnia jest jakoś specjalnie odkrywcza albo smaczna. Jak dla mnie jest taka sobie. A ortodoksi starają się nie jadać na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Ale... 20.07.04, 12:36 Doksztalcilem sie dzieki pomocy tej strony: www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/kashrut.htm Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: W-wa. restauracja zydowska, gdzie ? 28.07.04, 07:20 Chaire, odradzam AL. Ujazowskie. Ceny są bardzo wysokie, ale jakość potraw niska. Względna równowaga pomiędzy ceną i jakością jest w Samsonie, ale tam z kolei jest tłok, gdy przyjezdni żydzi zwykle okupują stoliki. Odnośnie zaś Tykocina - to jest żydowski bar mleczny. Taka włąśnie tam jest jakość i cena posiłków. A ,i tam jest mały wybór potraw. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: W-wa. restauracja zydowska, gdzie ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 13:27 Chodzę do Samsona,trzeba wiedzieć co wybrać i wtedy super jedzonko w dużych porcjach.ANI RAZU NIE TRAFIŁAM TAM NA MIŁĄ OBSLUGĘ!!!Kelnerzy beznadziejni Odpowiedz Link Zgłoś