Dodaj do ulubionych

Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos

29.06.13, 21:49
Fajna historia ludzi, ktorzy zyja w swiecie rownoleglym - nic nie czytaja, nic nie slysza, nic nie wiedza. Jedyne wyjscie - podpisac sie pod wnioskiem o odwolanie HGW.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomo Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos IP: *.merinet.pl 29.06.13, 21:58
      "...Do pokonania na pieszo było więc kilkaset metrów..."

Autor artykułu jak rozumiem ma "maturę Giertycha"?
      • Gość: miu Robic, ale z glowa! IP: *.fbx.proxad.net 30.06.13, 14:10
        >>> "wyczeczkiwane remonty"
        Owszem, remonty w miescie trzeba robic, ale ROBIC Z GLOWA! Rozkopanie polowy miasta "bo budujemy metro", zamkniecie metra i mostow jednoczesnie, jest absurdem! Z powodu budowy metra z uzytku jest wylaczone Srodmiescie, czesc Woli i pol Pragi. Jednoczesnie zamyka sie mosty. Zamyka sie inne ulice "bo remont". Przez rok nie dzialala Wislostrada. Wylaczone torowsko na Targowej. Tymaczasem czesto "na budowach" nie widac NIKOGO, zadni ludzie tam nie pracuja. Za to pod PKiNem stoja.... budy budowniczych metra. Jest tylko jedno bardziej reprezentacyjne i widoczne miejsce gdzie mozna je bylo ustawic - Palac Prezydencki. Takie ladne budy.

Litosci, tak sie nie pracuje w dwumilionowym miescie, bo to nie jest sposob na remont, lecz sposob na zamienienie zycia mieszkancow w koszmar!

W normalnych warunkach zamyka sie jeden odcinek miasta (od przyszlej stacj do stacji), tam rzuca sie wszystkie srodki i wszystkich ludzi. Po zakonczeniu, przerzuca sie caly ten cyrk na nastepny odcinek. Tymczasowe linie tramwajowa mozna ulozyc obok wlasciwego torowiska, robiac jedynie przewezenie i ew. tam gdzie ciasto wprowadzic przejazd tramwajow w obu kierunkacj po jednym torze.

Jesli to naprawde konieczne, stacje metra mozna bylo zamknac, ale pociagi powinny przez nie przejezdzac bez zatrzymywania i bez koniecznosci przesiadek! Ew. jesli to konieczne, trzeba bylo zamykac metro tylko noca, od 20-tej lub 21-szej do szostej rano. A nie wymuszac na dwoch milionach ludzi(!!!) przesiadki PRZEZ DWA MIESIACE.

Brak umiejetnosci organizacji prac w miescie mnie po prostu poraza.
        • Gość: pm Re: Robic, ale z glowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 15:38
          no własnie... skumulowali wszystkie budowy w jednym czasie... całkowicie bez głowy to zrobili...

a jeszcze to: "Na budowie metra przy Świętokrzyskiej robotników nie było widać. - Cały czas prowadzone są prace związane z łącznikiem peronów pierwszej i drugiej linii metra. Dlatego z powierzchni tych robót nie widać - wyjaśniał w sobotę Mateusz Witczyński, rzecznik spółki AGP Metro.'

jakoś mu nie wierze, wiele rzeczy już plótł...
        • metron1 Re: Robic, ale z glowa! 01.07.13, 08:03
          " Jesli to naprawde konieczne, stacje metra mozna bylo zamknac, ale pociagi powin
          > ny przez nie przejezdzac bez zatrzymywania i bez koniecznosci przesiadek! Ew.
          > jesli to konieczne, trzeba bylo zamykac metro tylko noca, od 20-tej lub 21-szej
          > do szostej rano. A nie wymuszac na dwoch milionach ludzi(!!!) przesiadki PRZEZ
          > DWA MIESIACE. "

Brawo, na Centrum przebudowywany jest cały układ torowy, demontowane jest torowisko, zdemontowane są rozjazdy, wyłączone napięcie do zasilania pociągów
          A ten geniusz logistyki chce puścić pociągi po zdemontowanych torach
    • Gość: Krzysiek Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 22:00
      Słuszne spostrzeżenie, odnoszę podobne wrażenie. Oczywiście bez słowa "chaos" w tytule także nie mogło się obejść... Spędziłem dzisiaj cały dzień poruszając się komunikacją miejską, większość czasu w rejonach, gdzie są zmiany. Chaosu nie zauważyłem, problemów ze znalezieniem linii zastępczych jakoś też nie doświadczyłem. O tym, że zmiany będą, wiedziałem od co najmniej kilku dni.
    • nieciej Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos 29.06.13, 22:44
      Jaki chaos, gdzie wy go macie, wszystko wiadomo od tygodnia, wszędzie się o tym trąbi, kartki z opisami zmian dotyczących danych linii lub ich najbliższych okolic dyndają pod dechami w autobusach i naklejone zostały w tramwajach, są zapowiedzi w metrze! Jeśli ktoś czegoś jeszcze nie wie gdy go to ma dotyczyć i wiedzieć powinien, to albo jest głuchy i ślepy na przekazywane na wiele sposobów komunikaty, albo jest nienormalny i powinien być ubezwłasnowolniony, bo nie poradzi sobie żyjąc bez opieki kogoś normalnego.
      • nighthrill Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 30.06.13, 18:04
        Wyszukiwarka PKP pokazywała wczoraj nieaktualne informacje, i to jest moim zdaniem wprowadzanie chaosu. Jeżdżę na trasie Legionowo-Żwirki i Wigury, czyli trasie SKM do lotniska. Została ona skrócona do Zachodniego (o czym wiedziałam, ale wyszukiwarka pokazywała inaczej), a pociągi S3 zamiast przez Centralny jadą na Gdański i tam kończą. Tej informacji w pociągach ani na stronie ZTM nie było, więc wczoraj rano, pomimo sprawdzenia godzinę przed wyjściem, o 10 rano znalazłam się w pociągu SKM, który zamiast na Żwirki jechał na Gdański. O 11 miałam zacząć pracę na Rakowcu. Dzięki biegowi i dwóm przesiadkom na autobusy (157 i 175) spóźniłam się tylko kwadrans. Nawet konduktor w SKM przyznał mi, że takiej informacji nie było.
        To jest chaos, moim zdaniem.
        Dziś wyszukiwarka ZTM pokazuje nowe połączenia, ale wyszukiwarka PKP nadal nie, dla niej jest po staremu. Skąd turyści, obcokrajowcy, ludzie jadący pierwszy raz daną linią mają wiedzieć, że SKM kursuje inną trasą, niż do tej pory? I jak 50-tysięcznemu miastu, jakim jest Legionowo, można znienacka przerzucić 3/4 pociągów w zupełnie inne docelowo miejsce Warszawy?
    • Gość: kuna znowu ferment, rany kota IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 23:00
      Redaktory kochane, jaki chaos? Od rana do ok. 19.00 jeździłam zbiorkomem po stolicy, żadnego chaosu, wszystko gra i trąbi. Ciekawe, po co takie artykuliki się tworzy? Komu to niby ma zaszkodzić? Gdzie się zagubiło rzemiosło dziennikarskie? Czy któryś z szanownych redaktorów pofatygował się dziś "na miasto"?
    • Gość: powoznik Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 23:04
      Chaos to będziemy mieli dopiero w poniedziałek, kiedy ludzie ruszą do pracy. Kierowcy będą mogli długo podziwiać piękne widoki (zgodnie z zaleceniem pani prezydent), stojąc w korkach, a pasażerowie komunikacji miejskiej nareszcie przełamią bariery prywatności i jeden drugiego będą się dopytywali, jak dojechać (ileż nowych znajomości, a może nawet związków powstanie dzięki temu)
    • Gość: dom na ken na KEN nadal dom czeka na rozbiórkę IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 23:22
      dzielna Hanka zapomniała tylko, że na środku przedłużonego odcinka KEN nadal dom stoi,
      stoi jak stał od kilkudziesięciu lat,
      ale Hanka i jej urzędnicy jakby ignorują ten fakt,
      a szkoda, bo dom na środku drogi może być przeszkodą
      • jozin_z_bagien Re: na KEN nadal dom czeka na rozbiórkę 30.06.13, 01:08
        Przedłużyła Powstańców Śląskich (gdzie posesja blokowała drogę przez 17 lat), dokończy i KEN. Tu akurat nie mam wątpliwości.
    • Gość: analfabet Do pokonania na pieszo IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 23:27
      " Do pokonania na pieszo " qrwa co to za gimnazjalista pisał,
      jeb.ni anal-fani!
    • Gość: taka prawda a hgw się cieszy !!! IP: *.play-internet.pl 29.06.13, 23:36
      macie to na co zasłużyliście głosujac na nią
      • Gość: * raczej g.no prawda IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 00:22
        remonty i modernizacje trzeba robić i gó... ci do tego ćwoku, bo po pierwsze nie jesteś stąd po drugie na HGW nie głosowałeś
      • jozin_z_bagien Re: a hgw się cieszy !!! 30.06.13, 01:11
        Gość portalu: taka prawda napisał(a):

> macie to na co zasłużyliście głosujac na nią

Tak masz rację. Głosowałem za inwestycjami i remontami, i je dostałem. Za co bardzo Pani Prezydent dziękuję.

Jedyne co dał Warszawie Lech Kaczyński, to piękne muzeum Powstania Warszawskiego. Trochę mało jak na 4 lata urzędowania ... aby nie powiedzieć kompromitująco mało.
        • mirekmm Re: a hgw się cieszy !!! 30.06.13, 06:07
          Zapominasz o Muzeum Historii Żydów Polskich. I o tym, że niemal powstrzymał homopropagandę i prawie że zwalczył agencje towarzyskie.
          • Gość: Rychu Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.06.13, 22:30
            > I o tym, że niemal powstrzymał homopropagandę i prawie że zwalczył agencje towarzyskie.

A nie zauważyłem jakoś... Parady gejusiów były jakiś czas, a burdele miały się wręcz wyśmienicie. Ba sex rekord w ilości wsadów w jedną vaginę też był bity.
      • Gość: kuma33 Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.dynamic.mm.pl 30.06.13, 07:06
        @taka prawda, jesteś techniczny abnegat? Rozumiem, że nigdy mieszkania nie remontujesz, nie wymieniasz komputera, komórki. Wasz idol LK przez 10 lat miał jedną i tą samą komórkę, inwestycje nie były potrzebne bo zakłócały błogi spokój nieświadomych stanu technicznego infrastruktury, moherów.
        • mecenas_misiura Re: a hgw się cieszy !!! 30.06.13, 08:49
          10 lat? Wg mnie tylko 3, tym niemniej zasłużył się unieważnionym przetargiem na most północny, który był takim bublem, że nawet radni pis nie bardzo wiedzieli co z tym zrobić.
          • Gość: takojest Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 09:11
            mecenas_misiura napisał:

> 10 lat? Wg mnie tylko 3, tym niemniej zasłużył się unieważnionym przetargiem na
            > most północny, który był takim bublem, że nawet radni pis nie bardzo wiedzieli
            > co z tym zrobić.

A co to most Północny? Dobrze że radni PO wiedzieli co z nim zrobić. Zmienili nazwę za 150 tys. zł. Inni z PO zbudowali niepotrzebny most tramwajowy uruchomili tę protezę.
            • Gość: le Ming Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.jmdi.pl 30.06.13, 11:51
              Synuś, z jakiej ty wioski jesteś, że uważasz ten most za "niepotrzebny"? Ja rozumiem, że u was przez potok to się w gumiokach robi "hyc" i jesteś na drugiej stronie, ale z Wisłą w Warszawie tak się nie da...
        • Gość: pm Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 15:43
          świetny przykład z tym remontem mieszkania. otóż u mnie remont odbywa się tak, że wpierw wynosi się rzeczy z jednego pokoju, maluje się w nim ściany, sprzęty się z powrotem wnosi i przychodzi kolej na kolejne pomieszczenia. nigdy się nie remontuje wszystkich pomieszczeń naraz. a w warszawie mam wrażenie, że remontuje/przebudowuje się na raz 20 miejsc w jednym czasie....
          • Gość: asc Re: a hgw się cieszy !!! IP: *.233.60.65.static.msgaz.pl 01.07.13, 11:48
            a ja jak robię remont to wszystkiego na raz, żeby bałagan by jeden i przez miesiac a nie przez cale zycie mieszkac w remcnie ;)
    • Gość: gh67 Oh jejku, jej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 23:52
      Chyba sami tych ludzików wymyślacie, co jeden wydaje się urywać z coraz większej choinki...
    • Gość: * Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 00:20
      Ale czemu się dziwić w tym kraju regularnie ok. 30% elektoratu popiera kaczystów. Czytanie a szczególnie ze zrozumieniem to ponad ich siły
    • jozin_z_bagien Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos 30.06.13, 01:11
      Jaki chaos ? Miasto puste.
    • Gość: kuma33 Chaos to mają niektórzy na własne życzenie IP: *.dynamic.mm.pl 30.06.13, 07:14
      Panie redaktorze Michale Radkowski, chaos to mają na własne życzenie analfabeci. Już nie jeden, niestety, sondaż wykazał, że Polacy są narodem o poniżej przeciętnej percepcji. Zrozumienie prostego tekstu przekracza możliwości wielu naszych rodaków. ZTM w środkokach komunikacji od tygodnia porozwieszał ulotki, trąbi o tym lokalna prasa i stacje telewizyjne. Jak ludzi w ogóle nie interesuje co się dzieje w mieście, nie zajrzą na strony ZTM to później narzekają i robią zadymy.
      www.ztm.waw.pl/
      • Gość: Daro Re: Chaos to mają niektórzy na własne życzenie IP: *.centertel.pl 02.07.13, 09:14
      • Gość: Daro Re: Chaos to mają niektórzy na własne życzenie IP: *.centertel.pl 02.07.13, 09:22
        Jak zwykle winny jest pasażer, od studiowania ogłoszeń zmniejszy się ilość zapewne ilość przymusowych przesiadek, pojawią sie zlikwidowane pociągi
        Co z tego kiedy przestudiowałem wszystkie zmiany i zostaje mi rower lub podróż z 5 przesiadkami w jedną stronę
    • tomesio Dwa lata im to zajmie??? 30.06.13, 08:11
      Przecież to nie jest jakiś cud inżynierii? Zwykłe estakady. Tempo chyba gorsze jak za komuny.
    • Gość: takojest Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 08:15
      Trudno się dziwić, że są problemy. W poniedziałek będą jeszcze większe, a wszystko przez to, że ekipa obecnej władzy przed remontami zlikwidowała trochę komunikacji. W wakacje zamiast zwiększyć komunikację to ją jeszcze ograniczono i nie ma prawdziwej komunikacji zastępczej. Widać, że władzę przerosła ilość inwestycji przygotowanych przez poprzednią ekipę.
      • mecenas_misiura Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 30.06.13, 08:51
        Odkąd pamiętam, to zawsze w wakacje ograniczano komunikację...
        • Gość: Tridlle Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 09:12
          mecenas_misiura napisał:

> Odkąd pamiętam, to zawsze w wakacje ograniczano komunikację...

I od zawsze przez wakacje nie było metra i średnicówki?
          • Gość: gość Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 11:55
            Gość portalu: Tridlle napisał(a):

> mecenas_misiura napisał:
            >
            > > Odkąd pamiętam, to zawsze w wakacje ograniczano komunikację...
            >
            > I od zawsze przez wakacje nie było metra i średnicówki?

Od kilku lat rok w rok jakieś prace na linii średnicowej są czynione. Akurat w zeszłym roku wyłączenie torów miało miejsce przed EURO bo przebudowywano przystanek Stadion.
      • wobo1704 Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 30.06.13, 09:34
        Gość portalu: takojest napisał(a):

>W wakacje zamiast zwiększyć komunikację to ją jeszcze ograniczono i nie
        > ma prawdziwej komunikacji zastępczej.

O tak! Gdy mniej pasażerów to więcej A i T. :<
        • Gość: takojest Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 10:27
          Tak, tak. Wszyscy wiedzą, że systematycznie i od dłuższego czasu Warszawa się wyludnia. Pewnie dlatego likwiduje się linie, zamyka tunele, zmniejsza częstotliwość kursowania, a prace można prowadzić w nieskończoność (patrz: Trasa Toruńska).
          Kto wie, może doczekamy czasów, gdy metro będzie niepotrzebne.
          Pewnie z tego samego powodu podnosi się ceny biletów, wszak mniej ludzi to mniejsze wpływy, a urzędników coraz więcej i coraz większe premie.
    • micjar Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos 30.06.13, 11:36
      Zdaje się, że to niedawne wykolejenie pociągu w okolicach Lotniska było jednak awarią dużo poważniejszą niż to opisano. Trasy pociągów SKM z Legionowa (których zmiany związane z remontem linii średnicowej miały nie obejmować) zostały skrócone lub skierowane na szlaki zastępcze. Co się tam właściwie stało?
      • nighthrill Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 30.06.13, 18:11
        Niestety, z wczorajszej rozmowy z konduktorem w SKMcce, która jechała inaczej, niż się spodziewałam, wnioskuję, że całe wakacje będziemy zasuwać na Gdański (zmiana S3) lub na Zachodni (KM).
    • Gość: le Ming Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, chaos IP: *.jmdi.pl 30.06.13, 11:53
      "Fajna historia ludzi, ktorzy zyja w swiecie rownoleglym - nic nie czytaja, nic nie slysza, nic nie wiedza."

10/10.
      A ja tylko dodam, że wypowiedzi cytowanych w artykule "kierowców" odsłaniają prawdziwy dramat jeżdżenia samochodem w Polsce. Ćwoki nie interesują się tym, co się dzieje i będzie działo w mieście? OK, nie ma obowiązku. Ale to, że nie patrzą na znaki, nie znają przepisów, to jest zwykła tragedia... No, ale - jak wiadomo - to fotoradary i HGW są źródłem wszelkiego ZŁA...
    • Gość: sprzeciw21 Weź udział w sondażu wyborczym na prezydenta wwy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.06.13, 13:47
      Bałagan i niekompetencja w Warszawie. Czas na zmiany, a na razie weź udział w sondażu wyborczym na prezydenta Warszawy.
      Poprzyj w sondaźu, w konkretnych akcjach i wyborach - Stowarzyszenie Interesu Społecznego i jego lidera Daniela Alain Korony
    • blendyks Powiśle, dodatkowe kilkaset metrów przez 200 lat 30.06.13, 14:23
      Z okazji remontu przez 1-2 miesiące do pokonania na piechotę będzie kilkaset metrów.
      Za to przesunięcie stacji metra Powiśle z Dobrej nad Wisłę oznacza, że codziennie przez 200 lat do pokonania na piechotę tysiące ludzi dziennie będą miały dodatkowo kilkaset metrów.
      Tak samo jest z przystankiem tramwajowym na moście Poniatowskiego, 95% ludzi schodzi w stronę Powiśla, a 5% w stronę rzeki.
      Przed remontem mostu przystanek był na wysokości ulicy Solec, teraz jest nad Wybrzeżem Kościuszkowskim.
    • loczek62 Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 01.07.13, 07:38
      Wyszedłem z domu 30 minut wcześniej, ale to i tak za mało. do pracy dotarłem spóźniony 10 minut.
      • loczek62 Re: Pierwszy dzień wakacji: objazdy, przesiadki, 01.07.13, 07:40
        I jeszcze jedno spostrzeżenie. Rondo Jazdy Polskiej. Autobus zastępczy Z1, żaden z pojazdów nie odjeżdża według rozkładu który wisi na wiacie przystankowej.
    • Gość: Gdynianin Jaka stolica taki kraj! IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 08:57
      Tyle w temacie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka