Dodaj do ulubionych

plac Piłsudskigo

17.04.05, 01:31
Jestem przeciwna zabudowywaniu wszystkiego architekturą 3D. Zostawić jak jest.
Robi wrażenie Niebem i Światłem.
Czcijmy w ten sposób: Nieznanych Żołnierzy, kontrowersyjną działalność
Piłsudskiego i Miejsce Spotkań z Janem Pawłem II.

Tylko czy głos warszawskiego niedowiarka (pamiętającego gdzieś w kościach
przewrót majowy) i nieulagającemu egzaltacjom Papieskim, coś znaczy?

A może Gazeto Stołeczna jakieś (za przeproszeniem) badanie rynku?
Może nie tylko ja mam wątpliwości?

W sprawie "cimcirymci" wylewającego się z "Gazety Stołecznej" odsyłam do
"Pamiętników" Tyrmanda...
Obserwuj wątek
    • de125 Re: plac Piłsudskigo 17.04.05, 13:59
      ojejku znowu ta sama dyskusja... ale zdaje mi sie że już chyba podjęto decyzję
      w sprawie odbudowy, prawda??

> Jestem przeciwna zabudowywaniu wszystkiego architekturą 3D. Zostawić jak jest.
      > Robi wrażenie

co robi wrażenie?? plac Piłsudskiego dziś wygląda jak olbrzymi, wybetonowany
      parking przed "supermarketem" Metropolitan... lub jak kawałek Ogrodu Saskiego,
      ma którym także chciano zasadzić trawę ale jej zabrakło więc go wybetonowano...
      a "ogryzek" zwany Grobem Nieznanego Żołnierza ginie gdzieś w tle tego
      olbrzymiego wygonu... dziwią i śmieszą mnie argumenty o jego "martyrologiczno -
      ekspresyjnym" wyglądzie...
      ludzie, chyba każdy chce żyć w pięknym mieście, gdzie są miejsca, z których
      możemy być dumni i które można pokazać innym i się ich nie wstydzić!! jeżeli
      tak nie uważacie... to co wogóle robicie na tym forum??
      Absolutne TAK dla odbudowy placu Piłsudskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • jurek1987 Re: plac Piłsudskigo 17.04.05, 14:50
        Zgadzam się w 100%
        Należy te gmachy odbudować i jak najszybciej zamknąć tę pierzeję placu.
      • tripper Re: plac Piłsudskigo 18.04.05, 09:04
        wczoraj jezdzilem po placu pilsudskiego z kumplem na rolkach, widzialem cala
        mase ludzi, rodzin z dziecmi i tak dalej, nie wiem, czy przypadkiem to nie
        zniknie, kiedy dookola placu pojawia sie jakies zombie w postaci 'odbudowanych'
        zabytkow
        • d3b3 Re: plac Piłsudskigo 19.04.05, 00:10
          Zombie 3D... mażenia świerzych lub zbyt ambitnych Warszawiaków... Dajcie se lóz.

Tóbylcy cenią sobie PRZESTRZEŃ i KACZKI.

Prestiż saskich i rosyjskich generałów mamy w dupie (patrz rozbiórka cerkwi)...
          ZOSTAWCIE NAS W SPOKOJU
    • de125 co z przetargiem?? 17.04.05, 17:28
      czy ktoś się orientuje co dzieje sie z przetargiem na odbudowę pałaców?? zdaje
      się, że w połowie kwietnia miały zapaść jakieś decyzje... już się pogubiłem,
      przez te różne Komitety Ochrony Osi Saskiej, decyzje MSW w sprawie kolumandy
      etc... czy ktoś wie coś konkretnego na temat odbudowy??
      pozdr!!!
      • masstah Re: co z przetargiem?? 18.04.05, 00:27
        Co z przetargiem? Prawdopodobnie klapa. Zdaje się że wszyscy trzej oferenci
        doszli do wniosku że zbyt ryzykowna i zbyt mało opłacalna to sprawa by się w
        nią angażować. Zwłaszcza ze miasto w kaczej swej osobie nie zadbało nawet o to
        by załatwić sprawę roszczeń do działek przy Królewskiej czy uzgodnić z MSW
        sprawy własnościowe części będącej pomnikiem. No i póki co nikt nie złożył
        końcowej oferty - a miasto przeciąga terminy by uciec od blamażu. Lipa.
        • de125 Re: co z przetargiem?? 18.04.05, 14:44
          hmmm to nie ciekawie... a skąd takie informacje?? słyszałem że miasto już
          podjęło negocjacje w spraiwe wykupu działek na Królewskiej a jeżeli chodzi o
          sprawę pomnika, to Borowski stwierdził że można rozpocząć odbudowę narazie bez
          kolumandy i czekać, jak się wydaję, na zmianę ekipy rządowej bardziej
          przychylnej kaczorowi, która zmieni decyzje w tej sprawie...
          no ale jeżeli faktycznie nikt nie złożyl jeszcze ofert to czarno to widze...
          prace miały się zacząć na jesieni tego roku a skonczyć najpóźniej do końca 2007
          r. w tej sytuacji to przestaje być realne...
          • masstah Re: co z przetargiem?? 18.04.05, 15:28
            Skąd informacje? Z najlepszego źródła jeśli chodzi o wszelkie inwestycje,
            www.skyscrapercity.com. Na pewno nikt jeszcze nie złożył ofert i póki co nie
            zamierza - dlatego już tyle razy przekładali termin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka