Gość: Ursynowianin
IP: *.chello.pl
09.07.04, 20:42
Drodzy mieszkańcy Ursynowa.
W piątek odbyła się prezentacja przebiegu drogi ekspresowej przez Ursynów. Wydaje mi się, że nie jest to projekt szkodliwy dla naszej dzielnicy. Cała ulica będzie pod tunelem, który będzie pod ul. Płaskowicką. Nie będzie to autostrada, tak ja wcześniej mówiono. Nie jest to żadna gra słów. Droga ekspresowa ma być elementem ciągu komunikacyjnego Warszawy. To że droga będzie w tunelu jest podyktowane tym, że będzie ona przebiegała przez duże skupisko ludzkie i jest to warunek konieczny przy realizacji trasy. Będą spełnione wszystkie normy bezpieczeństwa i ekologiczne. Nie prawdą jest również to, że przez drogę tą będzie szedł tranzyt. Tranzyt to będzie tylko 3%. Ruch związany z Warszawą to aż 80% całości ruchu na trasie, z czego 50%-60% to ruch przyjazdowy i wyjazdowy z miasta, a 20-30% to ruch wewnątrz miasta. 17 % to ruch związany z Mazowszem i podkreślam ten koszmarny tranzyt to 3%. A więc nie będą nam jeździły rosyjskie ciężarówki pod oknami.
Budowa takiej drogi to zawsze koszt dla społeczności lokalnej. Ale pamiętajmy, że żyjemy w XXI wieku i jak chcemy aby Polska była krajem nowoczesnym to musimy rozwijać infrastrukturę. Każdy Ursynowianin nie chciałby aby pod domem robili mu drogę, ale po kilku latach pewnie stwierdzi, że w Warszawie jest łatwiej się poruszać i że jego dzieci nie stoją w korkach.
To co dziś zobaczyłem. Jak ludzie się zachowywali, a w szczególności stowarzyszenie Ekologiczny Ursynów, to ręce się rozkładają. Proszę Państwa z takim podejściem nigdy nic nie zbudujemy w Polsce. Proszę nie straszyć ludzi chorobami, wypadkami, czy zagładą ekologiczną. Proszę nie robić kpiny z Ursynowa i wystawiać nas na pośmiewisko wśród polskiego społeczeństwa. Serwujecie Państwo zagładę, która spowoduje, że nie zgadzając się na drogę ekspresową, będą na Ursynowie drogi ekspresowe, ale na zewnątrz, które doprowadzą nas do autostrady za miastem. Ja tego nie chce i mam nadzieje, że powstanie droga w tunelu.
Mam nadzieje, że uda nam się zakończyć tą bezsensowną dyskusję. A Ekologiczny Ursynów niech wsiada na rower i jeździ rowerem. Albo nie rowerem, no ścieranie się opony z chodnikiem też szkodzi naszemu zdrowiu. Proszę chodzić na pieszo, ale bez obuwia.
Ludzie słuchajcie, a później się wypowiadajcie. Z nastawieniem na nie bez poznania przesłanek nie podejmiecie świadomej decyzji. I tak to w tej Polsce jest. Bagno, kłótnia i nic się nie zmienia.
Pozdrawiam i daje to pod rozwagę.
Mieszkaniec okolicy ul Płaskowickej.