16.08.05, 08:45
Czy na osiedlu jest juz ochrona?
Obserwuj wątek
    • rafryb1 Re: Ochrona 16.08.05, 10:44
      Nie ma ochrony. Czy jest konieczna, bo moim zdaniem narazie nie. W pozniejszym
      czasie, moze.
      Pozdrawiam.
      • yapkovitz Re: Ochrona 16.08.05, 11:19
        Pytalem sie dlatego o ochrone, poniewaz jezeli jest na osiedlu administrator,
        jest wnoszona oplata 200 zlotych za mieszkanie, to za cos sie placi?
        • rafryb1 Re: Ochrona 16.08.05, 12:39
          Ja jeszcze nie wiem co za ile, gdyz swoje rozliczenie dostane pewnie dopiero po
          podpisaniu aktu notarialnego, wiec wiem tylko ze czyns oscyluje miedzy 200 a 270
          PLN w zaleznosci od wielkosci mieszkania, w to wliczone sa 3m3 wody zaliczkowo.
          Pozdrawiam.
          • 0bi Re: Ochrona 17.08.05, 08:37
            Czynsz obejmuje: sprzątanie osiedla, wywóz smieci, fundusz remontowy, no i
            oczywiście zarobek administratora. Wydaje sie jednak, że nie są to zbyt
            wygórowane ceny.

• iknes Re: Ochrona 18.08.05, 14:50
      miom zdaniem ochrona nie jest konieczna z prostej przyczyny, jak okradna
      mieszkanie lub piwnice ochroniarze nie ponosza odpowiedzalnosci za to. Tak bylo
      na innym osiedlu "strzezonym"- zlodzieje okradli piwnice i balkon tego samego
      dnia, w tym samym mieszkaniu i nikt za to nie odpowiada ... Sa tam... bo sa,
      wiec czy jest sens placic im za to ze po prostu sa ??
    • marasio Re: Ochrona 18.08.05, 21:30
      Pozdrawiam lokatorów "Brzozowej inwestycji".Sam nim będę w niedługim czasie.
      Popieram zdanie iknes.Wymowny jest przypadek znajomego z nowo wybudowanego
      os."strzeżonego" w Rembertowie gdzie okradziono kilka mieszkań. Odpowiedż
      ochrony była taka:
      "Ale my jesteśmy dozorem i nie ponosimy odpowiedzialności za kradzieże".
      Czy ochrona jest czy jej nie ma - skutek będzie podobny. Róznicą będzie wyższy
      rachunek do czynszy na zatrudnienie chroniących nasz dobytek panów.
      • yapkovitz Re: Ochrona 18.08.05, 22:17
        Uwazam ze ochrona powinna byc, a zakres odpowiedzialnosci ochroniarzy i zadan
        przez nich realizowanych chyba sie negocjuje? Przeciez jest wiele firm
        ochroniarskich na rynku i zadna nie bedzie robila laski wspolnocie wlascieli
        nieruchomosci. Dzisiaj ejst jedna firma, jutro jest inna. Jako wlasciciele
        ebdziemy placic za ochrone, wiec mamy prawo wymagac tej ochrony. Ale jezeli
        moii przedmowcy uwazaja ze ochrona jest zbedna, to dziwnym wydaje mi sie fakt
        pozostawiania mieszkan, samochodow i innych czesci nieruchomosci na pastwe
        zabkowskich zlodzieji, huliganow itp. Moze warto zastanowic sie nad systemem
        kamer na osiedlu?
        • rafryb1 Re: Ochrona 19.08.05, 23:27
          Witam,
          Jestem przeciw ochronie, natomiast monitoring czemu nie. Druga rzecz z tymi
          zabkowskimi zlodziejami, to mam nadzieje, ze nic takiego sie nie zdarzy, wkoncu
          to zwykla statystyka. Czy jest jakas zwiekszone niebezpieczenstwo kradziezy
          wzdloz Szwolezerow?? Ja nic takiego nie slyszalem.
          Pozdrawiam.
        • iknes Re: Ochrona 23.08.05, 14:34
          monitoring bez ochrony??
          dziwne przedsiewziecie, gdyz ktos jakby musi sprawowac nadzor nad kamerami,bo
          co z tego ze sie nagra jak nikt tego nie bedzie widzial i nikt nie zareaguje ;>
          • kubiszak Re: Ochrona 24.08.05, 11:53
            Czy jesteście pewni że chcielibyście płacić wyższe czynsze z tytułu ochrony
            (miesięcznie pewnie ok. 100 PLN)???
            Proponuję ubezpieczyć mieszkania - wyjdzie dużo taniej!!!!
          • rafryb1 Re: Ochrona 25.08.05, 09:15
            Tutaj jest mowa o ochronie w postaci wartownika na terenie naszego osiedla.
            Monitoring zdalny jest ok. Poza tym, w dzisiejszych czasach sa mozliwosci
            upubliczniania dla kazdego kto tego potrzebuje zdjec z takich kamer na zywo. To
            ani nie kosztuje majatku ani nie jest trudne w wykonaniu.
            Ubezpieczenie to chyba wymog w dzisiejszych czasach, ale zycze kazdemu zeby nie
            musial z niego korzystac.

Pozdrawiam.
            • yapkovitz Re: Ochrona 25.08.05, 10:18
              Obraz z kamer mozna puscic do wewnetrznej sieci komputerowej oraz do internetu,
              mozna bedzie ogladac obraz z osiedla, siedzac np. w pracy, mozna rowniez
              ogladac w domowym telewizorze. Kamery i domofon zapewnia minimum bezpieczenstwa.
              • rafryb1 Re: Ochrona 25.08.05, 11:12
                Wiem, poniewaz sam jestem rowniez w stanie cos takiego zrobic przy pomocy
                jednego komputera :-). Natomiast obraz w TV chyba wymaga wewnetrznej sieci
                kablowej, ale na ten temat juz wiedzy nie mam.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka