Dodaj do ulubionych

Kościoły w Warszawie

IP: 217.99.0.* 13.04.01, 11:35
CZy sądzicie, że są potrzebne te klinkierowe molochy???
Budowa ciągnie się latami, pochłaniając ogromne pieniądze. Zaczynane są nowe
inwestycje mimo, że parę kilometrów dalej buduje się od kilkunastu lat inny
kościół.

CZY NIE LEPIEJ PRZEZNACZYĆ TE PIENIĄDZE DLA BIEDNYCH?????????
Dlaczego buduje się z takim przepychem: marmury, klinkier.
Kościół według mnie powinien byc skromnym budynkiem, którego architektura i
bogactwo nie przytłacza, tylko sprzyja modlitwie.
Przykładem może być LICHEŃ: wczoraj usłyszałem, że obecnie kładzie się tam
ponad 2 ha płyt marmurowych. 2 ha to 20 tys m 2 !!!!!!!!!!! Jakie to pieniądze!

Obserwuj wątek
    • Gość: Antykler Re: Kościoły w Warszawie IP: *.matrix.pl 13.04.01, 11:37
      Słowa poparcia! Kler nie liczy się z niczym i z nikim! Mówią o skromności
      zycia, uległości wobec Boga, ascetyźmie....Który klecha jest ascetą?
      • Gość: TWETTY Re: Kościoły w Warszawie IP: 217.99.0.* 13.04.01, 11:53
        Szlag mnie trafił, gdy przeczytałem: "Wierni zawiedli kościół"(ONET 12.04.01
        KRAJ). W dalszej części artykułu jest napisane, że sprzedano dotychczas 0.5 %
        cegiełek przeznaczonych na budowę Świątyni Opatrzności w warszawskim Wilanowie.
        Czy księża nie widzą jak ubożeje polskie społeczeństwo???
        Kolejna wielomilionowa budowa jest bezsensowna. Polski Kościół powinien
        opanować swe zapędy i wrócić do korzeni: zgrzebna szata, sandały i wychodzenie
        do wiernych. A teraz: dajcie kasę na nową świątynię. Jak zmarł p. Waldorff to
        kler jaką kasę krzyknął za miejsce pochówku???A ile pieniędzy zebrał pan W. na
        warszawskie Powązki???

Krótką ma pamięć nasz "uduchowiony kler"

NA KONIEC ZAZNACZĘ, ZĘ NIE ATAKUJĘ WIARY. IRYTUJE MNIE OBŁUDA I KOMERCJA
        KLECHÓW. ZDAJĘ SOBIE SPRAWĘ, ŻE SĄ I KSIĘŻA Z POWOŁANIA, TYLKO, ŻE JEST ICH W
        MORZU KSIĘŻY BIZNESMENÓW ZALEDWIE PROMIL
        • Gość: Antykler Re: Kościoły w Warszawie IP: *.matrix.pl 13.04.01, 11:55
          Jeszcze raz Cię popieram! Obłuda i chciwość kleru nie zna chyba granic
          przyzwoitości!
          • Gość: alek Re: Antykler to idiota. IP: *.ipsnet.it 13.04.01, 12:42
            To co piszecie tow. to sa straszne bzdury. Jestescie kompletnym idiota.
            NIe chce mi sie nawet dyskutowac z tymi bredniami. Zamiast mozgu macie chyba
            tylko gowno.
            • Gość: Antykler Re: Antykler to idiota. IP: *.matrix.pl 13.04.01, 12:51
              Kto ma gówno to widać w twoim przypadku! Typowy katolik praktykujący!
              Nietolerancyjny, chamski, zapatrzony w siebie, niegotowy do polemiki, nie
              przyjmujacy argumentów.
              Na marginesie: Jestem osoba wierząca, ale mim zdaniem instytucja kościoła w
              formie obecnej nie ma racji bytu!
            • Gość: TWEETY Re: Antykler to idiota. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 14:10
              Dlaczego,gdy ktoś ma inne zdanie od ciebie od razu go atakujesz i wyzywasz?
              Przedstaw jakies inne argumenty niz wulgarne epitety!
              • Gość: Antykler Re: Antykler to idiota. IP: *.matrix.pl 13.04.01, 14:12
                TWEETY..mam nadzieję, że nie było to do mnie...
            • Gość: bunio Re: Antykler to idiota. IP: 213.77.55.* 16.04.01, 11:48
              Człowiek po seminarium i takie wyrażenia - Fe!!!
      • Gość: emil Re: Kościoły w Warszawie IP: 212.244.45.* 14.04.01, 14:20
        Gość portalu: Antykler napisał(a):

> Słowa poparcia! Kler nie liczy się z niczym i z nikim! Mówią o skromności
        > zycia, uległości wobec Boga, ascetyźmie....

A Twoja zona Cie zdradza!

Skad to wiem? Dokladnie z tego samego zrodla, co Ty swoje wiadomosci o klerze - z
        UOGOLNIENIA.
        Dobrych, SPOKOJNYCH swiat zycze. I zebysmy zawsze probowali dociec prawdy, czyli
        (z greckiego: aletheia) tego, co nie zakryte, co po prostu jest, pomijajac rzeczy
        drugo - lub tzreciorzedne. Twoja zona musi byc fantastyczna kobieta - inaczes bys
        kiedy tam tej dziewczyny nie pokochal :-)

• Gość: TWEETY Re: Kościoły w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 14:34
      Nie nie do Ciebie, tylko do Alka.
      Życzę wesołych Świąt!
      • Gość: Antykler Re: Kościoły w Warszawie IP: *.matrix.pl 13.04.01, 14:41
        Dziękuję i nawzajem!
        A propos...pomalowałeś już jajka (hi,hi)?
        • Gość: TWEETY Re: Kościoły w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 14:42
          Zostawię to żonie! ;-)))))))))))))
          • Gość: Antykler Re: Kościoły w Warszawie IP: *.matrix.pl 13.04.01, 14:44
            To tak jak ja....mam nadzieję, ze moja zona przed malowaniem nie zechce sparzyć
            jajek wrzątkiem...(hi,hi)
            • Gość: alek Antykler to idiota IP: *.ipsnet.it 13.04.01, 16:22
              Czy warto dyskutowac z idiota? To jest calkiem inne zagadnienie warte dyskusji.
              • Gość: Antykler Alek to idiota! IP: *.matrix.pl 13.04.01, 16:43
                I kto tu jest idiota? Raz jeszcze się pytam. Z katolickimi szowinistami nie
                rozmawiam!
                Jak masz jakieś kompleksy, czy też problemy ze sobą to idź do psychologa...
                Albo do księdza!
                Pozdrawiam i składam zyczenia wielkanocne: Zdrowia, Rozumu i znacznie więcej
                tolerancji dla innych!
              • Gość: wirus Re: Antykler to idiota IP: 195.116.48.* 17.04.01, 12:22
                Alek i spółka, skąd wy sie urwaliście co? Jeszcze wierzycie w to co wam niejaki
                ks prałat Jankowski z ambony powie? ALE OBŁUDA!
    • Gość: proboszc Re: Kościoły w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.01, 17:28
      a wy przed komputerem zamiast na droge krzyżową, ten w Licheniu to elegancja
      ale więcę już nie potrzeba bez przesady
    • Gość: parafian Re: Kościoły w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.01, 17:31
      bo oni liczą że będzie więcej ludzi przychodziło a jak więcej ludzi to więcj
      mamony
      • Gość: Pawel Re: Kościoły w Warszawie IP: 193.91.75.* 14.04.01, 15:00
        Nies sie ksieza wala, wiecej kasy nie bedzie. Wogle moze
        jak juz Papcio zejdzie wreszcie z tego swiata, ta cala
        bzdura (katolicyzm( bedzie mniej popularna.
        Pawel
        • Gość: TWEETY IGNOR DLA ALKA! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 13:07
          Spójrzcie jkai Poziom sobą reprezentuje ten "alek".
          Typowy polski katolik- zieje nienawiścia i pluje na wszystkich, którzy mają
          odmienne zdanie.Jest po prostu marionetką w rękach zakłąmanych kleryków, głosi
          prawdy, które są wygodne tylko dla czarnych!IGNOR dla alka!!!!
    • Gość: Sloggi Re: Kościoły w Warszawie - czy nie za dużo ???? IP: *.man.polbox.pl 16.05.01, 14:20
      Kocham moje miasto, ale czemu powstają kolejne bunkry na nowych osiedlach.
      Czemu miejsca modlitwy nie mają lżejszych konstrukcji, większych okien
      i ,, świeżej architektury ".
      A ponadto, wiernych w nich co raz mniej, rozgrzebanych budowli co raz więcej,
      dokąd to prowadzi ?
      Tak jak ja, prawosławny - mam czyste sumienie, w Warszawie od 85 lat nie
      zbudowano żadnej nowej cerkwii.
      • Gość: Ela Re: Kościoły w Warszawie - czy nie za dużo ???? IP: *.ilot.edu.pl 17.05.01, 11:33
        Tych kościołów to rzeczywiscie dużo. Mieszkam na Wierzbnie. Pod oknem mam
        kościół (dosłownie). Drugi jest przystanek autobusowy dalej, przy
        Domaniewskiej. Trzeci przy Rakowieckiej, czwarty przy Racławickiej. Dwa
        pierwsze od 13-tu lat niedokończone. Ten mój ogromny. Ten przy Domaniewskiej
        brzydki jak 100 nieszczęść
        • Gość: kh Re: Kościoły w Warszawie - czy nie za dużo ???? IP: *.proxy.aol.com 22.05.01, 01:04
          a mi sie podobaja Sale Krolestwa.
    • Gość: Jarecki Re: Kościoły w Warszawie IP: 195.94.196.* 22.05.01, 09:45
      Odpowiem przewrotnie - kościół i jego budowle to idelany przyład redystrybycji
      tzw. net dosposable income, czyli każdy daje na kościół tyle ile uważa za
      stosowne, jeżeli kmuś nie podobają się kościoły to niech nie daje, ale daje na
      biednych, na żebrzących i inne osoby potrzebujące. Ale jeżeli dał na kościół to
      znaczy że zgadza się z tym by to księża dokonali redystrybucji dochodu a nie
      ona sam. Dziwie się że inteligenti ludzie mają pretensje do kościoła ze ten
      buduje siwiątynie z dobrowolnych datków to tak jakby ktoś wkurzał się na mnie
      że kupuję sobie czekolade skoro na nią dostałem pieniądze od Dziadka, a
      odpierdolcie sie faszyści.
      Po drugie jest jeszcze argument taki że nawet w dawnych czasach byli krytycy
      inwestycji kościelnych i gdyby oni wzieli górę to nie było by dzisiaj Kaplicy
      Sykstyńskiej czy Sagrada Familia, a to chyba szkoda

Sprawa trzecia - też nie do końca podoba mi się architektura kościelna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka