Dodaj do ulubionych

Przebudować Pałac Kultury

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 15:18
A gdyby tak przebudować Pałac Kultury.

Mam tu na myśli zmianę jego socrealistycznej elewacji, tak aby miał szansę
stać się budynkiem polskim (warszawskim) a nie radzieckim (moskiewskim).
Przede wszystkim należałoby zdjąć z niego te odrażające neogotyckie ozdóbki i
pomniki a także wyczyścić. Skoro już nie udało się sprawić, by podzielił los
innego symbolu rosyjskiego okupanta stolicy - zboru na środku pl. Saskiego -
to niech chociaż wygląda bardziej swojsko, bo mnie wciąż straszy, gdy
spoglądam na niego z okna swojego biura.

Im dłużej przyglądam się samej górze Pałacu, tym bardziej przypomina mi ona
wieżyczkę dawnej stacji Warszawa Wiedeńska na rogu Marszałkowskiej i Al.
Jerozolimskiej. Gdyby tak zlikwidować iglicę, zwieńczenie Pałacu byłoby
prawie jej kopią. Nadajniki i anteny można przecież umieścić na innych
wieżowcach.

Pałac Kultury to przecież nie zabytek, ale trzeba się spieszyć bo niedługo
już sie nim stanie i nic się już nie da z nim zrobić.

Co wy na to?

P.S.
Swoją drogą ciekaw jestem, czy pojawiła się kiedykolwiek jakaś realna szansa
zburzenia Pałacu.

Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Przebudować Pałac Kultury IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 16.01.03, 15:28
      Gość portalu: Pevex napisał(a):

> A gdyby tak przebudować Pałac Kultury.

Po co? To nasza historia. Słuszna czy nie - jednak historia. A ta poprawiaja
      tylko oszołomy!

> Pałac Kultury to przecież nie zabytek,

Owszem, to zabytek. Moze jeszcze nie w sensie urzedowym, ale moralnie jak
      najbardziej.

> Swoją drogą ciekaw jestem, czy pojawiła się kiedykolwiek jakaś realna szansa
      > zburzenia Pałacu.

Pomysly takie byly, ale na szczescie nikt idiotow, ktorzy je wysuwali nie
      traktowal powaznie.

J. (bynajmniej nie "komuch")
      >
    • indris NIE Przebudować Pałacu Kultury 16.01.03, 15:35
      Kiedyś tez byłem wrogiem Pałacu. Ale jak zobaczyłem wysokościowce pobudowane w
      Warszawie za III RP to stałem się jego zwolennikiem.
      • megi102 Re: NIE Przebudować Pałacu Kultury 16.01.03, 15:46
        Mieszkanie se przebuduj, albo lepiej mózg u neurochirurga!
        • Gość: Pevex Re: NIE Przebudować Pałacu Kultury IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 16:02
          megi102 napisała:

> Mieszkanie se przebuduj, albo lepiej mózg u neurochirurga!

to dobre, lubie agresywne... ;]
          • megi102 Re: NIE Przebudować Pałacu Kultury 16.01.03, 16:06
            Na agresje to lobotomię mózgu!
      • zarlaczka Re: NIE Przebudować Pałacu Kultury 18.01.03, 18:42
        Mam to samo odczucie. Może nie to, że stałam się zwolenniczką pałacu, ale na
        tle koszmarstw, które się teraz buduje, nie wypada tak żle. Przynajmniej jest
        jedyny w swoim rodzaju (w Polsce).
    • alex.4 Re: Przebudować Pałac Kultury 16.01.03, 19:35
      Po co przebudowywać. To dodaje mu uroku! Przecież z młodszych ludzi, nikt już
      nie wie, dlaczego starsi mają fobię na punkcie pałacu. A tak byglada on po
      prostu ciekawiej. Dodaje niepowtarzalnego uroku naszemu miastu
      Pozdr
      • Gość: Pevex Re: Przebudować Pałac Kultury IP: *.acn.pl 18.01.03, 18:21
        alex.4 napisał:

> Przecież z młodszych ludzi, nikt już nie wie, dlaczego starsi mają fobię na
        punkcie pałacu.

Ja jestem młody (25) i jakoś też mam niesmak wobec PKiN. Moim zdaniem jego
        projektanci mieli na celu stworzenie budynku, który będzie wzbudzał bojaźń.
        Skala budynku, z tego co mówi mój znajomy architekt, jest zachwiana. Człowiek
        został zmniejszony a okna, drzwi, łuki - wszystko za duże, by zwykły
        przechodzień czuł się maleńki.

> Dodaje niepowtarzalnego uroku naszemu miastu

Tu też bym polemizował, gdyż podobne symbole mocarstwowej Rosji Radzieckiej
        wybudowano też w innych stolicach bloku wschodniego. Chciałbym więc tylko by
        jakoś Pałac oswoić.

Ale i tak miasto nie znajdzie na to pieniędzy przez długie jeszcze dekady, więc
        moje marzenia pozostaną pewnie marzeniami na zawsze.

Pzdr.
        • alex.4 Re: Przebudować Pałac Kultury 18.01.03, 19:12
          Niezupełnie. PKiN jest najwyższym z wieżowców w stylu sowieckim. Gdy go
          zbudowano był to najwyższy budynek w Europie (188 m. bez iglicy). Dopiero w
          1973 palme pierwszeństwa wydarł mu w Europie La tour Monparnase. Na pocztku lat
          90 był w pierwszej trójce najwyższych budynkó w Europie. W tej chwili nadal
          znajduje się w pierwszej 10. Bez ozdóbek które tak bardzo krytykujesz wyjdą na
          wierzch wszystkie wady architektoniczne tego budybku. A owe ozdoby są
          przynależne nie tylko budowlom sowieckikm. Amerykańskie wieżowce z lat
          30dziestych wykazuja duże podobieństwo. PKiN nie jest wcale taki zły.
    • chaladia Przyjdzie czas i na to 18.01.03, 19:38
      Póki co, o ile się nie mylę, PKiN pustostanów nie ma. Jak się okaże, że jest
      kompletnie przstarzały i nikt w nim pracować nie będzie chciał, bo niewygodnie
      i obciach, do tego za duże pieniadze, to się może okazać, że go przerobią.
      Konstrukcja jest stalowa, niesie kamień i grube murowane ścianki działowe, więc
      po analizie mogłoby się okazać, że po zdjęciu kamienia i zastąpieniu murowanych
      podziałów gipsokartonem nośnosci słupów starczy na podwyszenie bocznych
      przybudówek do obecnej pełnej wysokości, a trzonu o następne paręnaście
      kondygnacji. I dalej będzie dobrze służył, bo to nie jest zły budynek. Sala
      Kongresowa, Teatry Dramatyczny i Studio, Muzeum Techniki - cóż im można
      zarzucić? Akustyka jest całkiem niezła, wygląd też.
    • Gość: samanta Re: Przebudować Pałac Kultury IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 18.01.03, 19:49
      Pevex idz ty sie lepiej chlopie wybrandzluj to ci dobrze zrobi.
    • puma_ Re: Przebudować Pałac Kultury 18.01.03, 20:10
      Nie przebudowywać. Pałac jaki jest każdy widzi. Jedyny w swoim rodzaju
      w Warszawie, ba... w Polsce. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych budynków
      w Polsce. Chce się czy nie, symbol Warszawy. Kawałek naszej historii.
      • Gość: Robal Re: Przebudować Pałac Kultury IP: *.acn.pl 18.01.03, 20:20
        Nie jest niczym szczególnym, zwłaszcza dla kogoś kto był np. w Moskwie (stoi
        tam takich od ch...). Dolne kondygnacje z Salą Kongresową, teatrami itp. można
        zostawić, a górę przebudować.

Co do wykorzystania budynku pod kątem ekonomii, to zarabia na siebie jedynie na
        targach. Pierwsze Centrum Kongresowe z prawdziwego zdarzenia (budy na
        Kłobuckiej świadomie pomijam...) sprowadziłoby tę "rentowność" do zera.
        • Gość: smolak Re: Przebudować Pałac Kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.03, 20:43
          PKIN jest symbolem upodlenia Polaków przez Stalina ,a nie symbolem Warszwy.
          Jednak Warszawiacy się do niego przyzwyczaili i jego rozbiórka byłaby bez sensu.
          Według mnie powinno się jedynie zburzyć te przybudówki (sale kongresową teatr
          itp) ,a dookoła wybudować wysokie wierzowce które by nieco schowały pałac
          umniejszając tym samym jego znaczenie.
          • Gość: IZAAK Rozbierac,Przebudowywac,Odbudowywac IP: proxy / 143.26.81.* 19.01.03, 09:46
            a moim zdaniem powinno sie zawalic to cos w srodku miasta,irzywracac warszawie
            stara archtektore i urbanistyke gdzie sie tylko da ,dotyczy to nie tylko palacu
            ale i szeregu blakoowisk jak np.bloki przy placu teatralnym czy na nowym
            mieszcie jak i cale osiedle za zelazna brama,a i zastanawia mnie bardzo
            dlaczego nikt nie wziol pod uwage przy zabudowie placu defilad odbudowy dworca
            glownego,czy np.na holelu Warszawa mialto nie moze wymoc przywrocenia
            przedwojennego wyglady budynku Prudencjalu??????????
            • Gość: jorgus Re: Rozbierac,Przebudowywac,Odbudowywac IP: *.acn.waw.pl 19.01.03, 12:22
              Pałac jest takim samym zabytkiem jak Colosseum . Jakoś nikomu nie przychodzi do
              głowy przebudowanie Colosseum na superbiurowiec tylko dlatego, że rzucano tam
              chrześcijan lwom na pożarcie. Ludzie, nie ośmieszajcie się tymi pomysłąmi.
              Pałac jest OK. Poza tym, jesli się go porównuje z pałacami w Moskwie, czy
              Minśku) jest ich tam sporo) ten polski ma znakomite, klasyczne proporcje, ate
              ozdóbki, wyszydzane przez was, są zrcypolskie, były m. innymi wzorowane na
              attykach renesansowych z Krakowa i Kazimierza. Wyluzujcie.
              • Gość: IZAAK Re: Rozbierac,Przebudowywac,Odbudowywac IP: proxy / 143.26.81.* 19.01.03, 13:08
                Jorgus jak bys mogl spojzec na mape warszawy z 1938 a przekonasz sie dlaczego
                dla wielu milosnikow warszawy to cos po srodku miasta nigdy nie zostanie
                zaakceptowane
                • Gość: jorgus Re: Rozbierac,Przebudowywac,Odbudowywac IP: *.acn.waw.pl 19.01.03, 20:44
                  Ale tego nie ma już od prawie 60 lat, Izaak, chcesz odbudować secesyjną
                  Warszawę? To piękne, ale nierealne. Nawet specjaliści od efektów specjalnych
                  z Holywood nie daliby rady. Można obudować i zabudować i trzeba to zrobić na
                  pewno, żeby nie było tylu pustych przestrzeni, które straszą pieszego.
                  Odbudowa nie ma sensu. Niby kto miałby na to wyłożyć kasę, jesli nawet odbudowa
                  tak małego obiektu jak Pałac Brulla nie udaje się z powodu braku pieniedzy i
                  chętnych? Pyzdra.
            • Gość: CJK303 PKiN & Plac Defilad IP: 216.136.13.* 20.01.03, 00:05
              Hotel Warszawa aka Prudential zostal odbudowany w prawie identycznym stanie
              jak sprzed wojny...

Natomiast co do odbudowy przedwojennej tkanki miejskiej na placu defilad
              jestem przeciw. Przedwojennej Warszawy juz dawno niema, nie bedzie i uwazam za
              calkiem bezsensowne budowanie 4 pietrowych kamieniczek w centrum miasta (
              milosnikom przedwojennej Warszawy proponowalbym raczej wyremontowanie Pragi
              Polnoc ktora jest pelna prawdziwych ocalalych zabytkowych domow ).

Jesli chodzi o PKiN to, przynajmniej, powinien miec nowa albo chociaz
              oczyszczona elewacje. Mam jeden pomysl na plac defilad i PKiN :
              Z PKiN'u "obcialbym" niskie przybudowki i w ich miejscu puscilbym ulice ( w
              podobny sposob jak bylo przed wojna - np ul.zlota ) to by poprawilo
              infrastrukture i zmniejszylo ilosc korkow. Miejsce zajmowane przez budy i
              blaszany barak przeznaczylbym pod inwestycje - od strony marszalkowskiej i
              al.jerozolimskich do 50-60 metrow, natomiast od strony Emilii Plater powinna
              byc wysoka zabudowa pasujaca do WFC, Intercontinentalu i Przyszlych zlotych
              Tarasow. W ten sposob bryla PKiN'u by sie zmniejszyla, na al.jerozolimskich i
              swietokrzyskiej nie tworzylyby sie korki, zniklyby na zawsze budy i zostalaby
              odtworzona pierzeja od marszalkowskiej i jerozolimskich... ( od
              swietokrzyskiej zostawilbym park, ale uporzadkowalbym go w miare mozliwosci...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka