Gość: mzb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 01:27 Brawo, Pani Haniu!! Wreszcie coś się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkm_101 Lato wielkich remontów w Warszawie 15.06.07, 03:36 >Na wielu głównych ulicach ubędzie miejsca dla prywatnych samochodów >- fory ma komunikacja miejska [...] >Wszystkie zmiany są po to, by jak najwięcej osób przesiadło się >do komunikacji miejskiej. [...] wszystko brzmi ładnie ale... >Kolejna porcja utrudnień w ruchu czeka nas w wakacje. Z powodu wymiany rur >SPEC zamknie al. Niepodległości między Nowowiejską a Wawelską. ... wieść gminna niesie ("Dziennik" z 11.06.07) że tutaj przestaną jeździć tramwaje a na torowisko wjadą samochody (to też w ramach promocji komunikacji miejskiej?). "Dziennik" się myli czy "Gazecie" teraz niewygodnie o tym pisać? mkm101 tramwar.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Lato wielkich remontów w Warszawie 15.06.07, 08:57 Szczególnie zachęcająco wygląda zestawienie: zamknięta Puławska + zamknięty odcinek Niepodległości. Na skali ocen zsynchronizowanie tych dwóch remontów plasuje debila, który to wymyslił, gdzieś pomiędzy Ministrem Edukacji i posłanką Sobecką. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Lato wielkich remontów w Warszawie 15.06.07, 19:21 Zawalą nam całą stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer tramwaju Istotny błąd w artykule IP: *.internettv.atman.pl 15.06.07, 05:54 W pociągach Kolei Mazowieckich mają być ważne specjalne bilety kolejowe w cenie 2,40 zł, a nie jednorazowe bilety ZTM!!! www.ztm.waw.pl/aleje/koleje.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Istotny błąd w artykule IP: *.spray.net.pl 15.06.07, 08:20 Te reminty maja zmusić ludzi do przesiadki w autobusy??? Idiotyczna argumentacja! Pani Hania kompletnie nie wie jak rozwiązać problem komunikacji w Warszawie. Remonty, to nie są rozwiązania strategiczne! O kolejnych liniach metra jakos nikt nie słyszy ale pasy dla autobusów i ronda bedzie sie remontować. Bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Pasy dla autobusow? YES! YES! YES! IP: *.aster.pl 15.06.07, 17:03 Pasy dla autobusow to akurat znakomity pomysl. Mam nadzieje, ze choc czesciowo zostana utrzymane takze po remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:44 Pani Hania nie ma z tym remontem wiele wspólnego. Był planowany na ubiegły rok, ale jednocześnie remontowano tunel średnicowy, więc nie chcieli odcinać kolejnej nitki dojazdowej pasażerom pociągów. Teraz zamykają Jerozolimskie i pasażerowie mogą się przesiąść na szybsze zdecydowanie pociągi na tej trasie, korzystając ze skasowanych wczesniej (ważnych) biletów dobowych i kodowanych na WKM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor prosimy o pulawska !!! IP: *.chello.pl 15.06.07, 08:49 Miedzy dolna a domaniewska jest horror ..a chodniki to koszmar !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymciolo Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 194.181.0.* 15.06.07, 09:07 Tak coś się dzieje! Np. Nie ma szans na dojazd do pracy, o powrocie do domu nie wspomnę. Teraz jak już dostanę się do autobusu do będę wracał 2 godziny. Tylko najpierw muszę się do niego dostać. Bo likwidują, zawieszają i zmniejszają częstotliwość kursowania komunikacji miejskiej przedewszystkim z Bródna i Targówka. A Tarchomin jak zwykle jest uprzywilejowany! I bardzo mi się podoba stwierdzenie: chcemy aby ludzie przesiedli się do komunikacji miejskiej...... mostem Śląsko-Dąbrowskim będą jeździć t7ylko 190 i 40X. To gdzie ci pasażerowie mają się przesiąść??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 213.199.219.* 15.06.07, 09:20 popieram. kasują kolejne linie-choćby pośpieszne 524 jadące do centrum i 356, zastępując je 114, które będzie krążyć po całych bielanach!! zostaną nam w wakacje raptem 2 autobusy pośpieszne do centrum!! z jakiej racji?? i w ten sposób mam korzystać z komunikacji miejskiej? żeby jeździć do pracy 2h w jedną stronę?? albo przesiadać się 5 razy?? może ktoś to w końcu zrozumie, że w wawie jest raptem jedna linia metra, którą wszędzie się dojechać nie da! a sychronizacja naszej komunikacji plus możliwość 5 przesiadek wcale nie jest rewelacyjna, bo czas dojazdu do miejsca przeznaczenia wydłuża się niemiłosiernie :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:46 Szanowna Żabo, Z Bródna będziesz miała 114 do metra na Wilsonie identyczną trasą jak 524 - tak więc po co te demagogiczne pokrzykiwania o krążeniu po całych Bielanach? Dodatkowo Bródno dostanie wspaniałą Czwórkę, która dzięki wydzielonemu torowisku na moście będzie jechała do centrum tak samo szybko jak 524 lub jeszcze szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 213.199.219.* 15.06.07, 11:36 Szanowny Kenie! do tramwajów też trzeba dojechać! bródno nie leży tylko przy torach tramwajowych, widocznie słabo znasz topografię bródna, bo osiedle to jest spore. likwidacja 524 i 356 powoduje że do tramwajów dojeżdża mniej autobusów! metro nie dojeżdża na bokserską... nie sądzisz? poza tym-może Ty lubisz jazdę do pracy z 5 przesiadkami, krążeniem po przystankach, jazdę mega zatłoczonym metrem w godzinach szczytu i długie wyczekiwanie na kompletnie niezgrane autobusy, ale ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loli Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.wincor-nixdorf.com 15.06.07, 11:50 Popieram. Zawieszenie 524 i prawdopodobna późniejsza likwidacja jest totalnym idiotyzmem. Bródno będzie poszkodowane po likwidacji 356 i 524. Tak samo likwidacja 524 na służewcu wywołuje burzę. 174 co 10 minut nic nie pomoże. Ten autobus będzie stał non stop w korkach w centrum. Będzie jednym z najbardziej opóźnionych autobusów podczas tego remontu. Ludzie narzekają na ten remont. A co by byo gdyby przez kolejne 10 lat nie przeprowadzono tego remontu? Centrum by stało. Po tym remoncie większość osób przesiądzie sie do tramwaju. Tramwaj na tym odcinku nie będzie już stał na światłach. Wkońcu się doczekamy szybkiego tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymciolo Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 194.181.0.* 15.06.07, 12:50 Ludzie nie narzekają na remont (a przynajmniej nie jest to główną przyczyną) tylko na sposób zorganizowania komunikacji. Bo albo się stawia na komunikację zbiorową o której tak pieją i zwiększa się przynajmniej częstotliwość kursowania jak nie ilość linii (przyspieszonych i expresowych) dających możliwość w miarę szybkiego i wygodnego dojazdu do celu, albo robi się olewkę i każdy robi co chce - ale wtedy rozwiązać ZTM i pozwolić na komunikację prywatną (niestety nie byłoby to dobre rozwiązanie dla osób bez samochodów). Remonty dróg czy tras komunikacyjnych były zawsze, są i będą potrzebne. Niestety nie da się oprzeć całego systemu komunikacji publicznej na jednej nieskończonej linii metra i autobusach linii zwyklych doworzących do niego i nigdzie dalej (w przyzwoitym czasie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.chello.pl 16.06.07, 09:15 Tramaj na Bródnie ma przystanki na Truńskiej, Kondratowicza, Rembielińskiej, przy targu, potem dwa wzdłuż cmentarza. Podjechać parę przystanków jak się nie ma tramwaju pod nosem, to chyba nie koniec świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 10:47 to podjeżdżaj-zwłaszcza jak likwidują autobusy, które dojeżdżają do tramwajów. spróbuj też wsiąść w tramwaj np 1 czy 2 na rondzie żaba.. powodzenia! wielokrotnie zdaża się, że trzeba czekać na następny i następny, bo nie ma gdzie palca wcisnąć. a ty po raz kolejny spóźniasz się do pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.chello.pl 16.06.07, 15:34 POdjeżdżam, bo czasem nie mam innego wyjśca, też nie jestem za likwidacją autobusów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.aster.pl 15.06.07, 17:05 > A Tarchomin jak zwykle jest uprzywilejowany! Przepraszam, na czym polega uprzywilejowanie Tarchomina? Na tym, zeby na jedyny (i tak zapchany) most brnac 45 minut w korkach na modlinskiej?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paniwalewska Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:53 Ja mieszkam na Służewcu a pracuję na Bródnie. Wawisili mi 192 i 524. Pozostało metro. Tylko czy uda mi się wsiąść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 83.238.7.* 15.06.07, 09:45 Bardzo mnie cieszą remonty. Ale kiedy słyszę, że władze zachęcają do korzystania z PKP w sytuacji, w której równocześnie : - na linii Radomskiej pociągi będą dojeżdżały jedynie do Okęcia, pozbawiając w praktyce tysiące ludzi dojazdu do miasta przez najbliższy rok (!), - na Puławskiej w Mysiadle również jest remont, faktycznie uniemożliwiający tym samym ludziom dostanie się do miasta tranpsortem kołowym, to zastanawiam się, czy nasi włodarze wiedzą, o czym mówią i czy rzeczywiście w jakikolwiek sposób to koordynują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 217.153.97.* 15.06.07, 10:16 Zasada wyrzucenia samochodów z centrum, jest dobra. Ale najpierw trzeba zrobić alternatywne przejazdy czyli trasy szybkiego ruchu, obwodnice które pozwolą przemieszczanie się z jednego końca na drugi. Ja osobiście z racji zawodowej i prywatnej nieraz kilka naście raz dziennie przecinam warszawę. I naprawdę z przyjemności nie jeździłem przez śródmieście. A teraz będzie tak, most grota jak zwykle zakorkowany, gdański jeszcze nie ukończone wiadukty, trasa WZ z jednym pasem będzie zakorkowana, Poniatowskiego też, wiec łazienkowski też będzie zakorkowany. A gdzie nowe mosty - które by odkorkowały stare. Przejazd przez aleje będzie horrorem. Oczywiście że lato mamy długie i gorące. Nic tylko brać urlop do końca roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vi Wszystko bomba tylko nie do końca........ IP: *.aster.pl 15.06.07, 11:03 Wszystko bomba- tylko dlaczego nikt nie wymyslił autobusu zastępczego od wiatraka do centrum? Studiowałam rozkłady jazdy na www.ztm.waw.pl baaardzo dokładnie. I jedno mnie zastanawia.... Niby jak ludzie z Grochowa i Gocławka mają jeździć? Jest autobus tylko do ronda Waszyngtona od placu Narutowicza... Nie mogłby pojechac kawałek dalej? Przecież będziemy tu żyć przez 4 miesiące jak w pułapce. Tramwaje pozabierane albo będą jeździć naokoło. Zostaje np 521, które już teraz jest "przeludnione". Trzeba sobie kupić rower............ Albo już sama nie wiem co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Wszystko bomba tylko nie do końca........ IP: *.aster.pl 15.06.07, 17:08 Przeciez 7 i 9 dowioza cie z Wiatracznej na Waszyngtona. Nie przesadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrajcev BUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:04 Co do tych pasów dla autobusów to powinny one być tak jak w UK również dla taksówek i rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: BUS IP: *.sferia.net 15.06.07, 14:37 To niezwykle przyspieszy prędkość przejazdu komunikacją miejską, jak bus będzie musiał się wlec 20 km/h za jakimś zapoconym rowerzystą. Rower, podobnie jak samochód, nie jest środkiem komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mp84 Re: BUS 15.06.07, 20:33 Taksiarze powinni jeździć normalnymi pasami w końcu tak samo zatruwają środowisko co samochody prywatne (to nie jest transport masowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otw Re: BUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:45 Oczywiscie ze buspas powienien byc dostepny dla rowerzystow. W obecnej sytuacji cyklista jest w potrzasku - zgodnie z przepisami musialby jechac srodkiem jezdni - gdzies miedzy osobowkami, a pedzacymi busami. Tak byc nie moze. Cale szczescie, ze samochody i tak beda stac w korku wiec bedzie sie mozna do nich "przytulic". Ew. "na chama" poginac buspasem (prawo to zbior precedensow) :> Odpowiedz Link Zgłoś
storbox1 Re: BUS 11.09.14, 17:18 Jechałem ostatnio da Anglii z firmą speedbus.pl kierowca powiedziałe, woli remonty w Londynie niż w Warszawie, sto z prostej przyczyny - Anglii remonty trawją trzy razy krócej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf 756 Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.aster.pl 15.06.07, 11:10 Te zmiany moga byc ktore zostana wprowadzone od 16 czerwca ale nie moge sie tylko pogodzic z zawieszeniem tak popularnej i szybkiej linni na Brodnie jaka byla 524 524 do centrum mozna bylo dojechac w 30 min a nie jak 500 co jedzie 40 lub 127 co jedzie prawie godzine Blaga przywrocie 524 !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han Re: Lato wielkich remontów w Warszawie(linia 506) IP: *.subscribers.sferia.net 15.06.07, 11:16 kurde, co za debilizm kasowanie przystanka fort wola:przeciez to miejsce przesiadkowe do ursusa,piastowa i sadybe(odpowiednio linie 194,716,189) od razu sie wysiadalo na tym przystanku, teraz trzeba bedzie wysiadac i przesiadac sie w 8 lub 10 ktor jeezdza dosc rzadko...wrr!! nie kasowac przytsnkau fort wola!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 15.06.07, 22:53 Nie oszukujmy się. 524 miało niezłą frekwencję z Bródna do pl. Wilsona, a potem jeździło pustawe, bo dublowało się z metrem. Osobiście uważam, że Bródno powinno mieć szybką linię do metra do pl. Wilsona (z tych względów uruchomienie zwyklej linii 114 nie jest do końca przemyślane), niemniej sama likwidacja 524 na całej trasie jest dobrym pomyslem. Zamiast 114 wolałbym wszakże linię czerwoną zatrzymującą się przy Bazyliańskiej, a potem dopiero przy metrze (do wycięcia 5 przystankow!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:59 chyba sobie żartujesz :) 524 po bazyliańskiej ma tylko jeden (!!!) przystanek- żerań fso, a następny to już pl. wilsona. więc jakie wycięcie przystanków? tego jednego? oo, to pewnie czas jazdy skróciłby się o całą minutę... druga sprawa-nie każdemu metro pasuje, albo nie każdemu opłaca się przesiadać 5 razy, żeby dotrzeć do celu. nie wspominając o zatłoczonym metrze w godzinach szczytu...... Odpowiedz Link Zgłoś
lolek_do_kfadratu Re: Lato wielkich remontów w Warszawie 15.06.07, 11:18 Podziekuj raczej funduszom unijnym i zajmującymi sie nimi urzednikami a nie bufetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek "Aiwa-Platz" Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.centertel.pl 15.06.07, 11:31 Gdyby to się działo za Kaczora, to GadzinóWka rwała by włosy ze łba - jak to władza utrudnia życie zwykłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:58 to po co czytasz wiadomości w GW skoro tak ci ona przeszkadza??? pewnie tylko żeby móc się do czegoś przyczepić... współczuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Lato wielkich remontów w Warszawie 15.06.07, 12:41 Czysty masochizm - nie znosić Wyborczej i katować się czytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VARSAVIAN PROSTA to nie Kasprzaka!!! IP: *.aster.pl 15.06.07, 14:17 Czemu tak wiele osób nie wie o ulicy Prostej? Głownej arterii z Woli do Centrum. Prosta zaczyna się przy Karolkowej i biegnie do Ronda ONZ. Zatem szanowny redaktorku przystanki Karolkowa są już na Prostej! proste? Odpowiedz Link Zgłoś
janfranciszek Puławska między Pileckiego a Rzymowskiego 15.06.07, 14:51 Remontowało już ZDM (prawy pas) trzy lata temu. Podobnie wschodnią jezdnię Puławskiej na skrzyzowaniu z Niepodległości / Wilanowską. Jakość jest tak paskudna, że po kilku latach trzeba prace powtarzać. A jednoczesnie ZDM twierdzi, że remonty wystarczają na 10 lat. Czyli 3 lata czy 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 16:48 BRAWO PANI HANIU WIELKIE dzięki za to co robisz - do pracy teraz chyba rowerem - mam nadzieje, ze Pani, szanowna Pani też skasuja jedyne autobusy łączące Panią z centrum. Gratuluje! Życzę szybkiego powrotu do stanu spoczynku !!! Warszawiak ;{ Odpowiedz Link Zgłoś
mp84 Nareszcie przyspieszone stają się przyspieszone 15.06.07, 20:32 Przecz z za dużą ilością przystanków. W ogóle aby zniwelować niedogodności komunikacyjne związane z mieszkaniem daleko od centrum autobusy przyspieszone powinny najpierw nabierać ludzi zatrzymując się na dalekich osiedlach, potem długo nic (ew. przystanki węzłowe) a potem wyładunek w centrum. Bliższe miejsca gdzie nie ma różnicy w czasie między przyspieszonym a zwykłym obsługiwać powinny linie zwykłe ktore jednocześnie uzupełniały by na dalszej trasie autobusy przyspieszone. Reforma powoli do tego zmierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan słowo "Pani" pachnie seksizmem IP: *.chello.pl 16.06.07, 16:17 radze uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana Re: Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 213.25.170.* 21.06.07, 16:30 Zastanawiamnie tylko dlaczego przy okazji remotu torów tramwajowych, najbardziej cierpią na tym kierowcy samochodów?????????????????? Co to znowu za pasy dla autobusów? Czemu kierowcy są dyskryminowani??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 02:14 Gratuluję p.....go pomysłu! Z jednej strony próby przestawienia ludzi z samochodów do komunikacji miejskiej, z drugiej straszliwe ograniczenia autobusów. Chcecie dobrze? Dla kogo?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lato wielkich remontów w Warszawie IP: 217.17.35.* 04.07.07, 14:39 Mieszkam przy Długosza, pracuję przy Cybernetyki/Postępu. Niech ktoś mi powie, jak mam dojechać do pracy i wrócic do domu????????? Nikt nie da mi urlopu na czas paraliżu w Wawie. Mam porzucic pracę? To nienormalna sytuacja, nie do przyjęcia w żadnym europejskim państwie. Ale Polska daleko za Trzecim Światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Ząbecki Lato wielkich remontów w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 08:26 Idąc dziś rano do pracy zauważyłem ciekawe zjawisko: na ul. Nowogrodzkiej, tuż przy Emilii Plater, pojawił się znak: zakaz wjazdu w ulicę jednokierunkową, pod nim duża tablica z napisem: zmiana organizacji ruchu od 13.07.2007. Na tym samym słupku co powyższe tablice pozostał znak nakazujący jazdę w kierunku Marszałkowskiej, zakazaną znakiem poniżej. Taki sam znak nakazu jazdy pozostał przed ul. Św. Barbary, zaś komplet znaków jak powyżej znajduje się kilka metrów dalej, przed budynkiem teatru Roma. Proponuję wysłać kogoś z kamerą dla upamiętnienia tego kolejenego zjawiska na mapie komunikacyjnej Warszawy. Z pozdrowieniami J. Ząbecki Odpowiedz Link Zgłoś