Dodaj do ulubionych

Metro na Powiślu

25.11.04, 23:55
Tak wygląda planowana II linia metra www.metro.waw.pl/page.php?id=44
Kiedy zaczną ją budować - ciezko powiedzieć. Trzeba przyznać, ze nam "z dołu"
ułatwiłaby trochę życie. Chcielibyście metro na Powiślu?

Ciekawa jestem, gdzie dokładnie mialaby znajdować się planowana stacja
"Powisle". Nalezy dodać, że z ostatnich artykułow w Stołku wynika, że
powrócono do ideii linii z Ochoty na Gocław, co oznaczaloby prawdopodobnie
przeciecie Solca i drugą stacje w naszej okolicy. Ciekawa jestem tylko, czy
tego dożyję ;-)
Obserwuj wątek
    • drevnikocur Re: Metro na Powiślu 26.11.04, 05:04
      Jedną z licznych zalet Powisla jest moim zdaniem polozenie - wsrod parkowej
      zieleni, nad samą rzeką(Wisła widziana z 7.piętra nie smierdzi, jest za to
      niesłychanie malownicza) a jednoczesnie w poblizu samego centrum. Zarowno na
      Ochote jak i na Gocław mozna dojechać szybko i bez kombinowania. Nie bylabym
      zachwycona budową stacji metra "Powisle", nie widze tez takiej koniecznosci.
      (dodam, ze mieszkam "pod mostem" a stąd połączeń A/T jest w bród)
      A przy okazji witam Sąsiadki i Sąsiadów :)
      • szansonistka Re: Metro na Powiślu 26.11.04, 10:20
        Trudno się z Tobą nie zgodzić, ale metro na Powiślu nie miałoby służyć samemu
        Powislu, ale byłoby po prostu przystankiem w drodze na druga stronę Wisły. To co
        wspominałam o przecinaniu Solca na linii z Ochoty na Gocław to na razie mrzonki,
        ale II linia metra na Pragę Pn powstanie prędzej czy później i na pewno przetnie
        Powisle, bo inaczej nie ma jak. Ja bym się z metra w okolicy raczej cieszyła -
        dla mnie jedynym minusem jest to, że taka stacja (podobne obawy ma co do stacji
        pl.Wilsona) mogałby pozbawić okolicę kameralności i spokoju.
      • breizh Re: Metro na Powiślu 26.11.04, 22:16
        ja sie zgadzam , stacja metra nam tu niepotrzebna, i tak wszędzie blisko i
        dojazd łatwy. A i przypadkowych ludzi nam tu równiez nie potrzeba
        • blinski Re: Metro na Powiślu 27.11.04, 10:42
          i tak w koncu zostanie zbudowana linia metra prostopadla do pierwszej, laczaca
          lewy z prawym brzegiem wisly, a poniewaz - co jasne - bedzie musiala
          przechodzic przez centrum, a wiec i sila rzeczy bedzie przechodzic przez
          powisle. a skoro bedzie tu przechodzic, to bedzie tu i stacja, a byc moze dwie.
          naturalna kolej rzeczy. a przypadkowi ludzie i tak wytaczaja sie chociazby z
          autobusow na tamce, wiec twoja niechec jest raczej bezpodstawna i bezsensowna.
    • supadupafly Re: Metro na Powiślu 26.11.04, 12:16
      Muszę niestety cię zmartwić ale 2 linia prawdopodobnie będzie pokrywała się z
      liną średnicową.
      • blinski Re: Metro na Powiślu 26.11.04, 18:03
        tak w ogóle to ogólny plan siatki metra zaklada dwie nitki prostopadle do 1.
        linii - jedna idaca linia srednicowa; druga tak, ze przecinalaby teren fabryki
        slodyczy. to prawdopodobnie bylaby 3. linia, o ile 3. nie szlaby cala przez
        prage, rownolegle do 1.
      • szansonistka Re: Metro na Powiślu 27.11.04, 09:51
        Dlaczego miałoby mnie to martwić? Moim zdaniem beda dwie stacje na Powislu. Ta,
        która będzie częscią drugiej linii - mam nadzieję, jak najszybciej.
      • lewe_oko Re: Metro na Powiślu 27.11.04, 10:09
        Jesli masz rację, to trzeba przyznać, że władze metra prezentują bardzo dokladne
        mapki swoich planów ;-D Patrz: www.metro.waw.pl/grafika/drugalinia_d.gif
        • lewe_oko Re: Metro na Powiślu 28.11.04, 11:45
          Znalazlam oto gdzie bedzie usytuowana stacja Powiśle wg. oficjalnej strony
          warszawskiego metra:

Dalej podziemna kolejka poprowadzona zostanie na Powiśle.
          Stacja "Powiśle" będzie wybudowana wzdłuż ul. Zajęczej, między ul. Dobrą a
          Wybrzeżem Kościuszkowskim.
          • szansonistka Re: Metro na Powiślu 28.11.04, 22:39
            To miałabym metro niemal pod domem :-) Jak ułatwiłoby mi to podróże do pracy,
            ale pewnie zanim ją zbudują przejde na emeryturę.

Oglądałam te plany i kompletnie nie rozumiem ideii stacji "Marszalkowska"...
            Myslałam, że stacja łączącą te dwie linie bedzie m.Świętokrzyska - a tu kolejna
            stacja. Dziwne.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka