Dodaj do ulubionych

Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.01, 18:23
W najbliższym czasie rozpocznie się budowa 160 metrowego hotelu Inter-
Continental (drugiego po Victorii tej sieci w Warszawie) w miejscu
klubu "Akwarium" przy ul. E.Plater. Na początku brzmi nieźle. Sęk w tym, że
zasłoni całkowicie Warsaw Financial Center od strony Pajacu. Dotychczas nad
rejonem Świętokrzyskiej wybijał się w górę jedynie Warsaw Financial Center,
który pod względem wyglądu i projektu jest dla mnie numero uno w całej
Warszawie. Teraz zostanie przytłoczony Inter-Continentalem, którego projekt
jest duuużo mniej ambitny. Stanie się tak, gdyż inwestorzy tego hotel chcą za
wszelką cenę przewyższyć WFC. Ja proponawałbym im zbudowanie swego hotelu
niższego o kilka pięter, tak by był równej wysokości co WFC. Wtedy oba budynki
prezentowały by się ładniej i żaden z nich by nie dominował - tworzyły
by "zgraną grupę". Nie można wychodzić z założenia, że im wyżej tym lepiej
(wyjątkiem od tej reguły jest dla mnie Plac Defilad, a raczej to co w jego
miejscu powstanie-patrz artykuł "Projekt korona warszawska") Pozdrawiam
wszystkich

NO COMMENT
Obserwuj wątek
    • Gość: Peter Re: Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center IP: *.sympatico.ca 09.05.01, 22:33
      Niestety, jak bedzie powstawalo tyle nowych budynkow to inne beda zasloniete.
      Tak juz jest. Ale za to skyline zaczyna wygladac super jak ich jest tak durzo.
      • Gość: alek Re: Nocomment ujawnia kompleks Polakow IP: *.ipsnet.it 10.05.01, 09:24
        Nigdy nie spotkalem sie z sugestia zeby cos podwyzszyc. Zawsze jest dyskusja
        zeby obnizyc. Nigdy zaden budynek nie jest u nas za maly, zawsze jest za duzy.
        Zawsze lepiej czegos nie zbudowac, nie przeprowadzic autostrady, lepiej
        zaniechac niz kontynuowac, powstrzymac sie niz isc do przodu. Czy to
        Pietrofobia, Investofobia, Rozwojofobia? Zaburzenie psychiczne uniemozliwiajace
        rozwoj tego kraju?
        • Gość: Widok 9 Re: Nocomment ujawnia kompleks Polakow IP: 195.117.228.* 10.05.01, 09:36
          Gość portalu: alek napisał(a):

> Nigdy nie spotkalem sie z sugestia zeby cos podwyzszyc. Zawsze jest dyskusja
          > zeby obnizyc. Nigdy zaden budynek nie jest u nas za maly, zawsze jest za duzy.
          > Zawsze lepiej czegos nie zbudowac, nie przeprowadzic autostrady, lepiej
          > zaniechac niz kontynuowac, powstrzymac sie niz isc do przodu. Czy to
          > Pietrofobia, Investofobia, Rozwojofobia? Zaburzenie psychiczne uniemozliwiajace
          >
          > rozwoj tego kraju?

A mnie jakoś brakuje wykupywania przez inwestorów domów od mieszkańców na
          dogodnych warunkach. Burzeniu tych budynków i w to miejsce budowaniu wieżowców.
          Nie ma obecnie polityki zmiany wizerunku miasta. Jest jedynie ordynarne,
          niekontrolowane stawianie nowych (nieciekawych i nijakich)pomiędzy kamienicami.
          To tak bardzo wszystkich denerwuje. Budynki są stawiane zatem przy najmniejszej
          linii oporu. Właściwie nie widzę w Warszawie ani jednego nowego wieżowca, który
          nazwać można "idealnie wkomponowanym". A zatem budowę zawsze rozpoczynać powinna
          ocena: jak "zapałka" wyglądać będzie w zastanym otoczeniu. Gdzie jest plan
          urbanistyczny dla Warszawy? Gdzie są specjaliści odpowiadający za wydane
          pozwolenia? Nikt w Warszawie nie jest przeciwny budowania wieżowców, ale nie na
          zasadach rabunkowych.
    • Gość: alek Re: Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center IP: *.dialup.tiscalinet.it 10.05.01, 20:57
      Dlaczego Polacy boja sie autostrad, tuneli, mostow, elektrowni atomowych,
      wiezowcow, wiez nadawczych, duzych budynkow (jedyny wyjatek to PKiN ktory
      wiekszosci sie bardzo podoba, jest takze wieza nadawcza ale to nikomu nie
      przeszkadza)?
      • Gość: nocoment Re: Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 21:23

> Dlaczego Polacy boja sie autostrad, tuneli, mostow, elektrowni atomowych,
        > wiezowcow, wiez nadawczych, duzych budynkow (jedyny wyjatek to PKiN ktory
        > wiekszosci sie bardzo podoba, jest takze wieza nadawcza ale to nikomu nie
        > przeszkadza)?

Hej, no no no. Czytaj uważniej. Ja wcale nie mówię, żeby tego hotelu nie budować,
        tylko że w obecnym projekcie zniszczy on całkowicie dużo ładniejsze od niego
        Warsaw Financial Center. Bo wieżowców uważam, że powinno budować się dużo (ale
        tylko tych udanych, a nie typu Reform Plaza czy Warta Tower).

NO COMMENT

• Gość: alek Re: Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center IP: 62.10.41.* 10.05.01, 22:24
          Skad wiesz ze duzo ladniejsze, widziales projekt hotelu? Co to znaczy zniszczy?
          Zniszczy co, widok? Czy nowy budynek okrazy WFC ze wszystkich stron?
          Poza tym moje uwagi maja charakter ogolniejszy. A jezeli nie podoba ci sie nowy
          hotel to zazadaj wybudowania jeszcze wyzszego budynku ktory go zasloni. Lepiej
          budowac niz burzyc (z wyjatkiem PKiN) i podwyzszac niz obnizac.

Saluti,
          Alek
          • Gość: nocoment Re: Hotel Inter-Continental a Warsaw Financial Center IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.01, 09:24

> Skad wiesz ze duzo ladniejsze, widziales projekt hotelu? Co to znaczy zniszczy?
            >
            > Zniszczy co, widok? Czy nowy budynek okrazy WFC ze wszystkich stron?
            > Poza tym moje uwagi maja charakter ogolniejszy. A jezeli nie podoba ci sie nowy
            >
            > hotel to zazadaj wybudowania jeszcze wyzszego budynku ktory go zasloni. Lepiej
            > budowac niz burzyc (z wyjatkiem PKiN) i podwyzszac niz obnizac.
            >
            > Saluti,
            > Alek

Owszem, widziałem projekt hotelu ("gazeta stołeczna" z któregoś tam marca). A
            zniszczy znaczy w tym wypadku zdominuje. Zasłoni całkowicie widok na WFC z PeKiN-
            u. Ale może za wcześnie krakać - poczekamy, zobaczymy. Może okaże się ładniejszy.
            Pozdrawiam

NO COMMENT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka