Dodaj do ulubionych

Morderca emes.

25.09.13, 11:13
Skręcałem dziś w lewo, startując z pole position. Obok mnie, po prawej, ustawił się motocyklista. Jak zapaliło się zielone podjechałem do osi skrzyżowania, żeby złamać przepisy (bo nie miałem pewności czy uda mi się zjechać przed zapaleniem czerwonego), a przede wszystkim, żeby nie zderzyć się z jadącymi z przeciwka.

Szybko ruszyłem jak ruch z przeciwka ustał na chwilę. Motocyklista, co zauważyłem w lusterku, decydował się ciut dłużej. Trafiłem w lewy pas. Widząc ZA SOBĄ motocyklistę rozpocząłem zjazd na prawy pas. Wtedy usłyszałem ryk silnika i motocyklista poooszeeedł po prawej. Na szczęście pas zmieniałem wolniej niż zwykle...

Wiem, że jestem Mordercą Drogowym, bo nie ustąpiłem, nie zachowałem, a nawet (na pewno!) przekroczyłem i nie dostosowałem narażając niechronionego uczestnika ruchu :/

Na szczęście na skrzyżowaniu tym są 4 fotoradary.
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Morderca emes. 25.09.13, 11:15
      emes-nju napisał:

> Na szczęście na skrzyżowaniu tym są 4 fotoradary.

Fotoradary na skrzyżowaniu? To jakaś nowość. Czytając to forum można bowiem odnieść wrażenie, że fotoradary stawiane są wyłącznie na zabudowanych łąkach, bez żadnych skrzyżowań, ani wjazdów czy wyjazdów.
      Jura
      • nazimno One lapia na czerwonym. 25.09.13, 11:19
        W Niemczech jest takich mnostwo.
        W koncu ktos musi dostarczyc kandydatow dla Idiotentestu.
      • edek40 Re: Morderca emes. 25.09.13, 11:19
        > Fotoradary na skrzyżowaniu? To jakaś nowość.

W Warszawie sa dwa albo trzy takie skrzyzowania. Wiecej raczej nie bedzie, bo zli kierowcy wiedza gdzie sa i te bardzo drogie urzadzenia przestaja na siebie zarabiac...

> Czytając to forum można bowiem odn
        > ieść wrażenie, że fotoradary stawiane są wyłącznie na zabudowanych łąkach, bez
        > żadnych skrzyżowań, ani wjazdów czy wyjazdów.

Czytajac i rozumiejac to forum mam wrazenie, ze wiekszosc fotoradarow jest nastawiona na rentownosc. W razie watpliwosci patrz wyzej.
      • emes-nju Re: Morderca emes. 25.09.13, 11:33
        jureek napisał:

> Fotoradary na skrzyżowaniu?

Owszem. Na skrzyżowaniu drogi 3+3 z drogą 2+2. Droga 3+3 biegnie przez teren, łagodnie mówiąc mało zabudowany i jest na niej ograniczenie do 50 km/h, które kilometr dalej, jak droga wjedzie w teren gęsto zabudowany zmienia się w ograniczenie do 80 km/h.

Ale nie o tym, nie o tym. Fotoradary strzegą bezpieczeństwa poprzez kontrole prędkości i stosowania się do sygnałów wyświetlanych przez sygnalizatory. Hm... Jak mieszkam obok już ze 7 lat, to JEDYNE kolizje jakie widziałem następowały w czasie skrętów w lewo. Przy minimalnych prędkościach... Fotoradary łapią więc teraz tych, którzy nie zdążyli w czasie skrętu w lewo zjechać z często przykorkowanego skrzyżowania przed zgaśnięciem zielonego. Na skrzyżowaniu, na którym separatory są bardzo długie i praktycznie (z wyjątkiem ekstremów związanych np. z jakąś kolizja dalej) nie występuje zjawisko blokowania przejazdu, to konieczne. Inaczej skrzynki by się nie zwróciły :P

Z uwagi na zainstalowanie szalenie kosztownego sprzętu "nie trzeba" już robić oddzielnych faz do skrętu w lewo - fotoradar zamiast organizacji ruchu zwiększającej bezpieczeństwo to znana i sprawdzona metoda. Z wielkim sukcesem wypróbowano ją już np. na fotoradarówce gdzie 100% bezpieczeństwa skręcających w lewo z lewego pasa dwujezdniówki strzegą fotoradary ustawione zamiast budowy pasa do skrętu w lewo :/
        • nazimno To sa zamierzone z gory pulapki. 25.09.13, 11:37
          I takie miejsca powinny byc "zlustrowane", cokolwiek to oznacza.

Falszywosc urzedasow polega na unikaniu rzetelnosci, poniewaz wplyw z kar poprawia stan kasy.
          • edek40 Re: To sa zamierzone z gory pulapki. 25.09.13, 11:42
            > Falszywosc urzedasow polega na unikaniu rzetelnosci, poniewaz wplyw z kar popra
            > wia stan kasy.

Mozna nawet posunac sie do tego, ze usuwanie z drog miejsc niebezpiecznych opiera sie o zarzut niegospodarnosci.
            • nazimno To byc moze zbyt daleki wniosek. 25.09.13, 11:58
              Faktem jest, ze radary mialy przyniesc wplywy, co nawet znalazlo sie w projekcie budzetu.

Na razie "na wplywach" skorzystaly frmy, ktore radary instaluja.
              Moze wlasnie tak mialo byc.

• edek40 Bez watpienia 25.09.13, 12:15
                Nie sadze bowiem, aby ktokolwiek przeprowadzal jakiekolwiek analizy. Siem buduje, siem stawia, siem betonuje srodek jezdni i na koniec stawia fotoradar. Ale przy szkole na DK10 likwiduje...
    • edek40 Re: Morderca emes. 25.09.13, 11:17
      > Na szczęście na skrzyżowaniu tym są 4 fotoradary.

Od razu, po Twoim poscie, widac jak bardzo wplywaja na bezpieczenstwo.
    • bimota Re: Morderca emes. 25.09.13, 12:07
      DZIEKI ZA KOLEJNA URZEKAJACA HISTORIE, ALE MORALU COS NIE ZALAPALEM...
    • samspade Re: Morderca emes. 25.09.13, 12:14
      A co mają fotoradary do bezmyślnego zachowania motocyklisty?
      • edek40 Re: Morderca emes. 25.09.13, 12:25
        > A co mają fotoradary do bezmyślnego zachowania motocyklisty?

No wlasnie...
        • jureek Re: Morderca emes. 25.09.13, 12:48
          edek40 napisał:

> > A co mają fotoradary do bezmyślnego zachowania motocyklisty?
          >
          > No wlasnie...

No więc skoro nic nie mają, to po co Emes w poście otwierającym wątek łączy te dwie sprawy - czyli bezmyślne zachowanie motocyklisty i fotoradary?
          Jura
          • bimota Re: Morderca emes. 25.09.13, 12:58
            BEZMYSLNE WG NIEGO...
          • emes-nju Re: Morderca emes. 25.09.13, 13:10
            jureek napisał:

> No więc skoro nic nie mają, to po co Emes w poście
            > otwierającym wątek łączy tedwie sprawy - czyli bezmyślne
            > zachowanie motocyklisty i fotoradary?

A to fotoradary nie "są lekiem na całe zło?"
            • bimota Re: Morderca emes. 25.09.13, 13:21
              A TY MYSLISZ, ZE MANDACIK Z FOTORADARU PRZYCHODZI W GODZINE ? CZEKAJ CIERPLIWIE, MOZE TWE MODLY ZOSTANA WYSLUCHANE I DOSTANIESZ ZA TO WYMUSZENIE...
            • jureek Re: Morderca emes. 25.09.13, 14:06
              emes-nju napisał:

> A to fotoradary nie "są lekiem na całe zło?"

Nie są.
              Jura
              • edek40 Re: Morderca emes. 25.09.13, 14:10
                > Nie są.

Porownujac postulaty wladzy z tym co widac, a nawet nie widac, wyglada na to, ze sa.
              • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:10
                jureek napisał:

> emes-nju napisał:
                >
                > > A to fotoradary nie "są lekiem na całe zło?"
                >
                > Nie są.

A ja czytałem, że są. I że w całej Europie tylko dzięki nim liczba wypadków spadła o dwucyfrowe procenty nieomal z dnia na dzień.
                • jureek Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:44
                  emes-nju napisał:

> A ja czytałem, że są. I że w całej Europie tylko dzięki nim liczba wypadków spa
                  > dła o dwucyfrowe procenty nieomal z dnia na dzień.

Gdzie takie pierdoły czytałeś? To, że dzięki fotoradarom spadła liczba wypadków, nie znaczy jeszcze wcale, że są one lekiem na całe zło.
                  Jura
                  • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:55
                    jureek napisał:

> Gdzie takie pierdoły czytałeś?

Np. na tym forum.

Poza tym o takim rozumieniu sprawy świadczą działania naszych władz, które systematycznie wycofują z dróg radiowozy, z wyjątkiem nieoznakowanych, które pilnują ładu w miejscach tak niebezpiecznych jak zabudowane lasy czy ekspresówki/autostrady. W terenach gęsto zamieszkanych nie...
                    • jureek Re: Morderca emes. 26.09.13, 14:10
                      emes-nju napisał:

> jureek napisał:
                      >
                      > > Gdzie takie pierdoły czytałeś?
                      >
                      > Np. na tym forum.

Kto konkretnie na tym forum twierdzi, że radary są lekiem na całe zło?
                      Po wrzuceniu tej frazy do wyszukiwarki wyskoczyły mi tylko Twoje posty.
                      Jura
    • agios_pneumatos Re: Morderca emes. 25.09.13, 13:16
      OJP.

Pierwszy niekrytykancki post nie krytykujący waaadzy.

Jeśli się bardziej wczytać to można by i mieć wrażenie, że to jednak kierowcy, a nie waaaadza podowują wypadki.

Świat się kończy.
      • samspade Re: Morderca emes. 25.09.13, 13:28
        Przeczytaj też ostatnie zdanie.
        To o fotoradarach.
        • emes-nju Re: Morderca emes. 25.09.13, 13:38
          samspade napisał:

> Przeczytaj też ostatnie zdanie.
          > To o fotoradarach.

Owo zdanie pełni kluczową rolę! Fotoradary maja zapewniać tak powszechną szczęśliwość, że obecność policji wyłapującej kretynów staje się zbędna. Co widać...
          • jureek Re: Morderca emes. 25.09.13, 14:07
            emes-nju napisał:

> Owo zdanie pełni kluczową rolę! Fotoradary maja zapewniać tak powszechną szczęś
            > liwość, że obecność policji wyłapującej kretynów staje się zbędna. Co widać...

Pierdolisz

• edek40 Re: Morderca emes. 25.09.13, 14:12
              > Pierdolisz

A moim zdaniem uwaznie obserwuje.

Znajduje to nawet odzwierciedlenie w materiale zdjeciowym. Obserwuje, analizuje, zapamietuje i dokumentuje.

Nie czepiaj sie, ze nie dzwoni. Nie dostaje za to urzedniczej kasy i gwarancji emerytury. Nawet zwrotu za polaczenie...
            • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:13
              jureek napisał:

> Pierdolisz

Głównie w sypialni.

Na forum m. in. opisuję rzeczywistość.
              • jureek Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:47
                emes-nju napisał:

> Na forum m. in. opisuję rzeczywistość.

Ale nie za bardzo Ci to wychodzi, skoro Twoje opisy tej rzeczywistości tak bardzo od niej odbiegają. Nie powiesz chyba, że stwierdzenie "radary są lekiem na całe zło" jest adekwatnym opisem rzeczywistości?
                Jura
                • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:58
                  jureek napisał:

> Nie powiesz chyba, że stwierdzenie "radary są lekiem
                  > na całe zło" jest adekwatnym opisem rzeczywistości?

Rzeczywistości obiektywnej zdecydowanie nie! Sam wiesz jakiem jest moje zdanie o fotoradarach po polsku.

Ale już jako opis rzeczywistości administracyjnej, o czym świadczą łatwe do zaobserwowania fakty, powyższe stwierdzenie nie mija się z prawdą.
          • bimota Re: Morderca emes. 25.09.13, 16:07
            PODZIWU GODNA SAMOKRYTYKA... :)
        • agios_pneumatos Re: Morderca emes. 25.09.13, 16:07
          samspade napisał:

> Przeczytaj też ostatnie zdanie.
          > To o fotoradarach.

Celowo pominąłem jako element marginalny.
          • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:16
            agios_pneumatos napisał:

> samspade napisał:
            >
            > > Przeczytaj też ostatnie zdanie.
            > > To o fotoradarach.
            >
            > Celowo pominąłem jako element marginalny.

Słuszna uwaga! Fotoradary faktycznie mają marginalny wpływ na bezpieczeństwo ruchu. Wie to każdy, kto ma oczy, mózg i ich używa.

Kłopot w tym, że waaadza uznała, że jak już popalikuje się pobocza, to na Polskę i jej drogi spłynie powszechna szczęśliwość, a więc policję (w tym drogową) można odesłać na odpowiedzialne posterunki przy biurku - do opisywania zdjęć :/
    • bimota Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:24
      OK, WYTLUMACZE CI...

SKORO USTAWIL SIE NA PRAWYM, TO LOGICZNE ZE ON WJEZDZA NA PRAWY, TY NA LEWY. WIADOMO TEZ, ZE MOTOCYKLE ZWYKLE WYPRZEDZAJA... SKORO JEDNAK RUSZYLES WCZESNIEJ I UPARLES SIE NA TEN PRAWY - TRZEBA BYLO OD RAZU NA NIEGO WJEZDZAC, A NIE NA LEWY I POTEM NA PRAWY, PEWNIE BEZ MIGACZA...
      • edek40 Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:28
        > SKORO USTAWIL SIE NA PRAWYM, TO LOGICZNE ZE ON WJEZDZA NA PRAWY, TY NA LEWY. WI
        > ADOMO TEZ, ZE MOTOCYKLE ZWYKLE WYPRZEDZAJA...

Tak, oczywiscie. Dlatego tak konieczne sa naklejki o tych lusterkach i motocyklistach. Niektorzy to takie bidoki umyslowe, ze nie ogarniaja tego, ze w razie kolizji kierowca auta z reguly ponosi o wiele mniejszy uszczerbek.
        • bimota Re: Morderca emes. 26.09.13, 13:03
          NIE WIEM CO MA PIERNIK DO WIATRAKA...
      • emes-nju Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:28
        Przekonałeś mnie, że wyprzedzanie po prawej przy skręcie w lewo z jednego pasa jest w porządku :P

Ale nie doczytałeś/nie zrozumiałeś postu. Do niebezpiecznej sytuacji doszło jakiś czas po skręcie.
        • bimota Re: Morderca emes. 26.09.13, 11:37
          JEST DOZWOLONE, A CZY W PORZADKU - NIE MNIE OCENIAC, KAZDY NORMALNY KIEROWCA BY TO PRZEWIDZIAL.

JAKI OPIS- TKAIE ZROZUMIENIA. JA ZROZUMIALEM, ZE W MOMENCIE GDY ZMIENIALES NA PRAWY - ONA ZACZAL WYPRZEDZAC... I, PRZEDE WSZYSTKIM, ZE WJECHALES NA LEWY...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka