Dodaj do ulubionych

Świętych Krów Panowanie

14.01.14, 18:03
Tak oto forsuje się filozofię zwalniania pieszych z jakikolwiek odpowiedzialności zaś z kierowców znów robi potencjalnych morderców -natemat.pl/88573,manifest-drogowy-pozwalajmy-pieszym-zadecydowac-kiedy-i-gdzie-moga-przechodzic-przez-ulice
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Świętych Krów Panowanie 14.01.14, 18:32
      Jesteś za cenzurą?
      Poza tym piszesz po prostu nieprawdę. To nie w Polsce zwalnia się pieszych z odpowiedzialności, wręcz przeciwnie, to w Polsce jako w jednym z niewielu krajów piesi są karani za niezagrażające niczemu wykroczenia.
      Czy święte krowy płacą mandaty?
      Jura
      • nazimno I pieszych i krowy mozna za kare wydoic. 14.01.14, 18:54
        I to sie robi.
    • oixio Re: Świętych Krów Panowanie 14.01.14, 20:00
      Złamał prawo i za 100 złotych mandatu chce prawo zmieniać aby chodzić i jeździć na czerwonym ?!

Właściwie powinno być tak:
      Jak JA idę, jadę to zawsze mam mieć sygnał zielony, a jak policja w pobliżu to winna wstrzymać ruch abym bezkolizyjnie dotarł do celu.
      Jak nie ma ruchu sterowanego - to przecież wszyscy widzą, że JA jadę, że JA idę i mmaamm bezwzględne pierwszeństwo.
      • tbernard Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 10:40
        > Złamał prawo i za 100 złotych mandatu chce prawo zmieniać aby chodzić i jeździć
        > na czerwonym ?!

Nie jeździć, tylko przechodzić i to w taki sposób aby nie utrudniać kierującym. Czyli gość postuluje, aby pieszy czekał jak coś jedzie a jak nie jedzie, to aby mógł przejść. Ja takie podejście popieram. Wolę aby czerwone światło oznaczało dla pieszego:
        - jak dojdzie do czegoś, to nie miej do nikogo pretensji i licz się z tym, że zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności jeśli ktoś poniesie szkody
        zamiast:
        - stój tępaku, bo mądry car tak każe
        • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:28
          ALE DLACZEGO TYLKO DLA PIESZEGO...
          • jureek Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:51
            bimota napisał:

> ALE DLACZEGO TYLKO DLA PIESZEGO...

Kłóci Ci się to z pojęciem sprawiedliwości społecznej? Nie wiedziałem, żeś taki socjalista :D
            Jura
            • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 12:06
              Z TYM POJECIEM WSZYSTKO MI SIE KLOCI :)
    • man_sapiens Re: Świętych Krów Panowanie 14.01.14, 23:50
      Tak się dziwnie składa, że w krajach, w których pieszy ma na przejściu pierwszeństwo (praktycznie wszystkie cywilizowane kraje na zachód od Bugu za wyjątkiem Polski) i w których pieszy może przechodzić przez jezdnię niemal wszędzie (linkowany artykuł) - jest dużo mniej wypadków z pieszymi niż w Polsce.
      A poza tym - to nie człowiek a nie samochód jest miarą wszechrzeczy :)
      • promega Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 02:59
        man_sapiens napisał:

Dziwne nie? Może nikt jeszcze nie zauważył, że nasi kierowcy jeździć w miastach nie potrafią i wydaje im się, iż wszędzie jest autostrada. Druga rzecz, to nikomu jeszcze nie przyszła do głowy reorganizacja dróg w miastach, by były bardziej przyjazne pieszym.
      • emes-nju Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 10:46
        man_sapiens napisał:

> Tak się dziwnie składa, że w krajach, w których pieszy
        > ma na przejściu pierwszeństwo (praktycznie wszystkie
        > cywilizowane kraje na zachód od Bugu za wyjątkiem
        > Polski)

Bądź łaskaw podać nam na tacy kraje cywilizowane na zachód od Bugu. Oraz kraje niecywilizowane na zachód od Bugu. Niekoniecznie w tabelce :P
        • man_sapiens Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 20:28
          Bardzo proszę: Niemcy, Czechy, Austria, Włochy, Francja
          dalej nie chce mi się pisać, popatrz sobie w atlasie.
          • emes-nju Re: Świętych Krów Panowanie 16.01.14, 11:35
            Prosiłem o podział na cywilizowane i nie. Bo wbrew obiegowym opiniom nie w całej Europie pieszy ma bezwzględne pierwszeństwo.

Warto to wiedzieć zanim w niecywilizowanych Włoszech czy Hiszpanii postanowi się wejść na jezdnię :P
    • szto_tawariszczi Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 05:51
      Pomijając meritum komentowanej wypowiedzi

chciałbym zauważyć że wymądrzający się pan
      nie odróżnia pojęć droga - ulica - jezdnia zdaje się ?

I on chce rewolucjonizować prawo o ruchu drogowym ?
      • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 10:37
        KOMPROMITUJ SIE DALEJ...

CZYM ROZNI SIE DROGA OD ULICY ?
        • szto_tawariszczi Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 16:09
          troll bimota ! Cicho ! Siad !
    • mvszka Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 07:47
      autor artykułu , że tak się wyrażę sprowokował mandat na 100%
      i to nie samym przechodzeniem na czerwonym ale gadką z policją, bo od tego dużo zależy
      ja raz w biegu z przedszkola ( gdzie zostawiam dziecko rano) do autobusu przechodziłam na czerwonym oczywiście przy pustej jezdni . zatrzymana grzecznie wyjaśniałam, że śpieszę się na autobus i przeszłam gdyż widziałam iż nic nie jedzie - po tym tyrada i puszczenie mnie z upomnieniem ( naprawdę da się, gdy okazane jest całkowite przyznanie racji policji)
      a biorąc pod uwagę niechęć kierowców w Polsce do przepuszczania pieszych grzecznie czekających na pasach ( bez sygnalizacji) zniesienie zakazu przechodzenia w oznaczonych miejscach podwyższy znacznie ilość wypadków
      • mvszka Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 07:49
        nieoznaczonych
      • klemens1 Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 09:22
        > a biorąc pod uwagę niechęć kierowców w Polsce do przepuszczania pieszych grzec
        > znie czekających na pasach ( bez sygnalizacji) zniesienie zakazu przechodzenia
        > w nieoznaczonych miejscach podwyższy znacznie ilość wypadków

Jak pieszy przejdzie w miejscu nieoznaczonym gdy nic nie jedzie, to co się stanie?
        Zresztą i tak piesi przechodzą gdzie chcą. I gdzie jest więcej wypadków - na przejściach czy poza nimi (bo odjęciu spacerujących wzdłuż jezdni po jezdni).
      • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 10:40
        TO, ZE TY JESTES TCHORZLIWA I BEZ HONORU, NIE POTRAFISZ SIE WLADZY POSTAWIC NAWET W TAK BLACHEJ SPRAWIE, TO NIE ZNACZY, ZE KAZDY TAK MA... ANULOWANIE MANDATU NIE POWINNO ZALEZEC OD TEGO CZY KTOS SKOMLE PRZED PSAMI. JESTES TAKA JAK TAK CALA ZARAZA...
        • jureek Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:12
          bimota napisał:

> TO, ZE TY JESTES TCHORZLIWA I BEZ HONORU, NIE POTRAFISZ SIE WLADZY POSTAWIC NAW
          > ET W TAK BLACHEJ SPRAWIE, TO NIE ZNACZY, ZE KAZDY TAK MA... ANULOWANIE MANDATU
          > NIE POWINNO ZALEZEC OD TEGO CZY KTOS SKOMLE PRZED PSAMI. JESTES TAKA JAK TAK C
          > ALA ZARAZA...

Mocno napisane, a zgadzam się z tym w 100%.
          Albo bierzesz mandat na klatę, jeśli jest zasłużony, albo odmawiasz przyjęcia i mówisz, co myślisz o takim karaniu. Skomlenie, że się spieszyłem i może jeszcze trudne dzieciństwo miałem, jest żałosne.
          Jura
          • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:25
            NIEKONIECZNIE BRANIE NA KLATE, ALE JAK MOZNA PIEPRZYC, ZE SPROWOKOWAL, BO POWIEDZIAL CO MYSLI...
        • mvszka Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:36
          , NIE POTRAFISZ SIE WLADZY POSTAWIC NAW
          > ET W TAK BLACHEJ SPRAWIE,

wyrosłam z kłócenia się o pierdoły, a tym bardziej z pisania drukowaną literą, nie wiedziałam, że tu dzieci piszą co niedawno prawo jazdy odebrały

jeśli poziomem stoisz na równi ze smerfem, który na pustej drodze zawraca specjalnie 100m z nudów rano aby nagadać jakie "zagrożenie stworzyłeś" to się z nim wykłócaj a potem płać
          • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 12:05
            BIERZESZ UDZIAL W KONKURSIE NA PISANIE BZDUR ?

WIELE RAZY BYLEM ZATRZYMYWANY ZA CZERWONE JADAC ROWEREM, ZAWSZE SIE KLOCILEM I NIGDY NIE ZAPLACILEM...
    • emes-nju Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 10:44
      Prawie pełna zgodna.

Nie zgadzam się natomiast z częścią wypowiedzi, w której jest mowa o tym, że kierowcy zwolnią spodziewając się pieszych zawsze i wszędzie. Ci którzy teraz nie zwalniają (lub choćby nie zwiększają uwagi) w okolicach przejść nie zwolnią również po zmianie prawa.

A reszta normalnych kierowców też nie zwolni, bo nie da się dostosować prędkości do rzeczy nieprzewidywalnych.
      • bimota Re: Świętych Krów Panowanie 15.01.14, 11:31
        GOSC ZAPRZECZYL SAM SOBIE...

ALE PROSZE... JESTESMY ZGODNI NIE TYLKO W INTERESIE KIEROWCOW... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka