IP: 83.136.224.* 17.12.04, 07:57
motoryzacja.interia.pl/news?inf=572273
Obserwuj wątek
    • Gość: tig Re: karetka IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 17.12.04, 09:47
      Spoko .. ja czesto widze taka sytuacje.
      3 pasy, na 3 samochody, czerwone, jedzie karetka za nimi
      robi sie zielone i zamiast ruszyc i umozliwic przejazd za skrzyzowaniem, to
      zaczyna sie przetasowywanie przed tym zielonym...
    • Gość: grodek Re: karetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:50
      Bezwzględnie przepuszczam pojazdy uprzywilejowane, ale...
      Pracowałem kiedyś w budynku, w którym siedzibę miało prywatne pogotowie (nazwa
      na literę F - nie będę robił im reklamy). Mieli brzydki zwyczaj wyjeżdżania po
      jedzenie na miasto na sygnale. Szlag mnie trafiał gdy widziałem jak wszyscy
      ustępują im z drogi, a pod biurem panowie wyciągają ze środka pizzę...
      • tumoi Re: karetka 20.12.04, 14:02
        Możesz zgłosić to do wydziału ruchu drogowego policji (z podaniem dnia i
        godziny), oni mogą sprawdzić, czy tym czasie karetka miała faktycznie
        zgłoszenie do wyjazdu. Pytanie tylko czy będzie im się chciało.
    • Gość: wac Re: karetka IP: 148.81.190.* 10.01.05, 00:01
      i tu jest odpowiedź dlaczego te karetki tak wolno jadą do wypadku
      • Gość: olo Re: karetka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 10:59
        Już kiedyś pisałem na tym forum, że sygnału karetek pogotowia nie słychać tak
        dobrze jak syren samochodów straży pożarnej. Mieszkam niedaleko drogi, którą
        pędzą dzielni strażacy i zdarza się, że za czerwonymi wozami pędzi na sygnale
        ambulans. Różnica w słyszalności jest kolosalna. Straż używa sygnałów starego
        typu, modulowanych, "klaksonowatych" w przeciwieństwie do ambulansowych wyjców,
        które w samochodzie ledwie słychać. Tym bardziej, że sporo samochodów jest
        dobrze wyciszonych. Pomijam głośno grające radia, bo to inny problem.
        • Gość: basia Re: karetka IP: *.pl / *.pl 13.01.05, 06:24
          Coś oszukujesz:) Karetki pogotowia mają bardzo głośny sygnał, właściwie trzy
          różne sygnały, każdy z nich ma inną głośność i modulację. I to głównie od
          modulacji zależy słyszalność sygnału, tak samo jak dzwięk budzika- nie musi być
          bardzo głośny tylko "przenikliwy". Po twojej drodze jeżdżą jakieś dziwne karetki!
          • Gość: olo Re: karetka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 06:36
            A czy po twojej drodze jeżdżą, tak często jak po mojej, wozy straży pożarnej,
            żebyś mogła porównać. Jeżeli jest jak piszesz, że kierowca karetki ma do
            dyspozycji trzy rodzaje sygnałów, to w mojej stacji ich chyba nie używają bo
            w kabinie wydaje im się, że już jest bardzo głośno. Uwierz mi, miałem ostatnio
            okazję ustępować karetce na zapchanym skrzyżowaniu w mojej wiosce. Najpierw
            usłyszałem sygnał gdzieś daleko, potem zanikł i usłyszałem ponownie gdy karetka
            była dwa, trzy samochody za mną. Dodam, że radio było wyłączone, obok stały dwa
            autobusy i było głośno, jak to w ruchu ulicznym. Jeszcze raz powiem,
            stare "klaksonowate" syreny są o wiele lepiej słyszalne.
    • Gość: pazdzioch Re: karetka IP: *.chello.pl 13.01.05, 20:06
      Nagminne łamanie przepisów na Hożej to normalka,nawet w niedziele gdy niema
      ruchu i jest to niepotrzebne!!!
      Kierowcy,wyobrażcie sobie że to Wy czekacie na pomoc,powinno wystarczyć! I
      proszę Pana Dziennikarza,nie obrażać Małp,to naprawde mądre ssaki!
      Pozdr.
      • Gość: mexico Re: karetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:10
        1. ku...rva, ale meksyk :D, a moja dziewczyna chciala, zebym tam zamieszkal (to
        chyba mialbyc taki zart;)).

2. nie moglbym byc kierowca karetki, bo albo poszedlbym do pierdla albo umarl
        na serce. jezdzilbym po ludziach na przejsciach i taranowal inne samochody,
        strzelal do tego tepego bydla z UZI, bo dla mnie liczyloby sie tylko to, zeby
        przejechac ;). pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka