Dodaj do ulubionych

wjazd na posesję

28.04.06, 10:17
2 lata temu zrobiono wjazd naposesję i chodniki przy drodze gminnej, chodzi o
to że posesją obok ma ładnie zrobiony wjazd tzn obniżony krawężnik do ok 2-3
cm, janatomiast mam ok 8-10 cm, musze wziąs kilka rzy żeby wjechać, nie mówiąc
o niszczonym zawieszeniu, dzwoniłem do urzędu babka mi powiedziała że wjazd
odpowiada właściciel i mam do nich napisać pismo o zgodę naprzeróbkę i na
włąsny koszt to naprawic , wcześcniej nikt nic nie zgłąszał bo nie miałem
samochodu i po prostu nie wjeżdzałem samochodem więc mnie to sie nie rzucało w
oczy, jakie ustawy to regulają kto to ma naprawić?
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowcowa Re: wjazd na posesję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:39
      Zapytaj babkę grzecznie, dlaczego w wyniku przebudowy drogi zmieniono ci
      dostępność drogi. I że życzysz sobie przywrócenia poprzedniego
      stopnia "przejezdności". Może to poskutkować, o ile wcześniej zjazd z twojej
      posesji nie miał takiego utrudnienia.

www.jaworze.bip.info.pl/dokument.php?iddok=641&idmp=9&r=r
      W innym wypadku - jeśli taki krawężnik był "od zawsze" i tylko nie został
      zmodernizowany w czasie remontu- niestety - przebudowa za swoje dziengi,po
      uprzednim uzyskaniu pozwoleń.
      • Gość: zuch26 Re: wjazd na posesję IP: 80.50.169.* 04.05.06, 14:11
        nio wczesniej nie bylo chodnika a tym bardziej kraweznika, zrobili to 2 lata
        temu babka pyta dlaczego to teraz jest zglaszane a ja jej tlumacze ze dopiero
        teraz mam samochod wczesniej nikt nie wjezdzal na posesje i nikt nie zwracal na
        to uwagi, dzieki za link szukalem ale nie umialem znalezc ile w koncu ma wynosic
        wysokosc kraweznika wjazdu na posesje bo u mnie to tera jest ok 10mm co najmniej
        tak kilka razy dziennie sie wbijac na ten kraweznik mi nie pasi, a nie chce z
        tym nic robic sam bo mi pozniej jakas kare wpier.. ze cos sam zrobilem co robic ??
        • Gość: kierowcowa Re: wjazd na posesję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:51
          Ciekawe, jak było w projekcie budowlanym zjazdu ;). Jeśli Gmina nie dopilnowała
          wykonawcy, by wykonał zgodnie z projektem - to niech teraz odkręca,
          bo przecięcie krawędzi nawierzchni zjazdu i drogi ma być wyokrąglone łukiem
          kołowym o promieniu nie mniejszym niż 3 m, lub skosem 1 : 1, jeżeli jest to
          zjazd z ulicy. A jeśli spitolono coś w projekcie - to też niech się gmina o to
          martwi. I nic "na gębę" się nie załątwia, tylko żąda się odpowiedzi na pismo w
          którym powołuje się na poniższy przepis, pytając dlaczego zjazd jest wykonany
          niezgodnie z tymi zasadami.

www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0430.htm
          ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r.
          w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich
          usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.)

§ 79. Zjazd indywidualny powinien mieć:
          1) szerokość nie mniejszą niż 4,5 m, w tym jezdnię o szerokości nie
          mniejszej niż 3,0 m i nie większej niż szerokość jezdni na drodze,
          2) nawierzchnię co najmniej twardą w granicach pasa drogowego,
          3) przecięcie krawędzi nawierzchni zjazdu i drogi wyokrąglone łukiem kołowym
          o promieniu nie mniejszym niż 3 m, lub skosem 1 : 1, jeżeli jest to zjazd z
          ulicy,
          4) pochylenie podłużne zjazdu w obrębie korony drogi dostosowane do jej
          ukształtowania,
          5) na długości nie mniejszej niż 5,0 m od krawędzi korony drogi pochylenie
          podłużne nie większe niż 5%, a na dalszym odcinku - nie większe niż 15%.

• Gość: kierowcowa Re: wjazd na posesję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:15
            Za szybko mi się wysłało ;)
            Czy masz tak ładnie zrobione rozszerzenie zjazdu?
            I czy wykonanie krawężnika nie jest zaprzeczeniem zasady, że nachylenie nie
            może w odległości do 5m. od krawędzi korony drogi przekroczyć 5 %?

No - teraz jest komplet informacji;)
            • Gość: zuch26 Re: wjazd na posesję IP: 80.50.169.* 05.05.06, 07:27
              sasiad ma zrobiony wjazd elegancko ok 2-3 mm a wjazd na posesje mamy takie same,
              po prostu on stal przy nich jak tpo robili u mnie akurat nie bylo nikogo w domu
              i spartolili
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka