kalendarzowa_wiosna 10.09.06, 14:19 Syn ma skończone 10 lat i 155 cm wzrostu. Czy może jeździć na przednim siedzeniu w samochodzie? Gdzieś słyszałam, że powyżej 150 cm wzrostu już można. To prawda? Z góry slicznie dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mejson.e W foteliku 10.09.06, 15:58 kalendarzowa_wiosna napisała: > Syn ma skończone 10 lat i 155 cm wzrostu. Czy może jeździć na przednim > siedzeniu w samochodzie? Gdzieś słyszałam, że powyżej 150 cm wzrostu już > można. To prawda? Z góry slicznie dziękuję za odpowiedzi. Powyżej 150 cm dziecko może jeździć bez fotelika, ale z tyłu. "Art. 45.2. Kierującemu pojazdem zabrania się: (...) 5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego." Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrob_se_dobrze pytanie roku !!!!!!!!! IP: *.c29.msk.pl 11.09.06, 03:23 gotlama napisała: > ????? jesteś pewien????? czego - ze jest taki artykul w PoRD ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Jestem pewny 11.09.06, 10:09 Na pewno możnawozić dziecko bez fotelika jeśli przekroczy 150 cm. Przewożenie dziecka z przodu dodatkowo warunkuje inny przepis (wymieniłem go wyżej). Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Jestem pewny 11.09.06, 21:01 Ja już też, pierwsze co rano zrobiłam to sobie wygooglgotałam Kodeks i sprawdziłam ;) Wstyd mi teraz :/ Ale tylko trochę, bo "moje" uż ma i powyżej 12 i powyżej 15O. Ale czasem się może trafić,że ktos ze znajomych będzie z dzieckiem ze mną jechał. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: dziecko na przednim siedzeniu 10.09.06, 21:25 abstrahujac od przepisow, uwazam, ze dziecko najbezpieczniej wozic z tylu, koniec, kropka.Z przodu jeszcze zdazy sie najezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: dziecko na przednim siedzeniu 11.09.06, 00:08 No, ale jak jadę z moim niemowlaczkiem, to jednak wolę go mieć z przodu - na oku. Odpowiedz Link Zgłoś
agaga2 to ciekawe!!! 11.09.06, 11:39 myślę , że niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu "odrobinę" może rozpraszać prowadzącą samochód mamę , chyba rozsądniej jest wozić dziecko z tyłu a w razie gdyby coś się działo lepiej się na chwilę zatrzymać . Pozatym przednie siedzenie pasażera wg statystyk jest tym najbardziej niebezpiecznym jeśli chodzi o skutki wypadków... Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Statystyka 11.09.06, 21:41 agaga2 napisała: "przednie siedzenie pasażera wg statystyk jest tym najbardziej niebezpiecznym jeśli chodzi o skutki wypadków..." Statystyki trochę fałszują prawdę, ze względu na fakt, iż porównują wszystkie wypadki, podczas, gdy (statystycznie...) pasażerowie najczęściej zajmują miejsce obok kierowcy a najrzadziej za kierowcą. Stąd takie, a nie inne wyniki. A co do rozpraszania uwagi, to chyba mniejsze ryzyko jest przy odwróceniu oczu kierowcy niż całego ciała do dziecka, no nie? Ja swego czasu zamontowałem sobie dodatkowe lusterko, by obserwować malucha z tyłu... Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Statystyka 11.09.06, 21:57 > Statystyki trochę fałszują prawdę... Tak i zapewne wiekszość z nich uwzględnia czasy nieobowiązkowych pasów bezpieczeństwa i poduszek. Wtedy rzeczywiście pasażer walił głową w szybe i wygladał nieciekawie. Przy zapiętych pasach nie jest to miejsce grożniejsze niż miejsce samego kierowcy. Ale ja wolę wozić malucha z tyłu, bo tam jest mniej podekscytowany podróżą i zadaje mniej pytań z cyklu "A co to ..." Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: dziecko na przednim siedzeniu 11.09.06, 22:19 dorianne.gray napisała: > No, ale jak jadę z moim niemowlaczkiem, to jednak wolę go mieć z przodu - na > oku. To zupelnie inna para kaloszy i tu sie z Toba zgodze:-). Odpowiedz Link Zgłoś