Dodaj do ulubionych

jaki fotelik do Daewoo Tico?/

19.12.08, 12:52
Witam

Proszę o rade jaki fotelik do 13 kilo wepnie się bez problemów do
Tico? Dostalam samochód w spadku i pojecia nie mam o co chodzi z
tymi pasami :-)) jak na brunetke przystało. Wyszperalam tylko że w
Tico sa jakies problemy z tylnimi pasami i nie wszystkie foteliki da
sie zamontowac...
jesli ktos moglby mi pomóc bylabym wdzieczna
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • romczasty2 Re: jaki fotelik do Daewoo Tico?/ 27.12.08, 21:40
      Miałem kiedyś tico. Mały zgrabny i strasznie szybki (stosunek masy do mocy
      silnika). Zdarzało mi się zatem depnąć gaz. Pewnego razu wracałem z trasy i
      nieopodal mojego domu widziałem wypadek gdzie punto wyjeżdżało z bocznej drogi i
      zajechało tę drogę ticusiowi. Finał: w punto był pęknięty zderzak tylny
      natomiast w tico nie było całego przodu. Tydzień później mój ukochany tico był
      już sprzedany. Nie szukaj fotelika, każdy w tym samochodzie będzie
      nieodpowiedni. Potem nie będzie ważne czyja była wina, tylko to że dziecku stała
      się krzywda. Pozbądź się tego samochodu i kup coś większego. Ja na allegro
      kupiłem astrę I za niewielkie pieniądze. Pozdrawiam Cię serdecznie i twoje bobo.
      • aga.1234 Re: jaki fotelik do Daewoo Tico?/ 28.12.08, 00:18
        Taa.. A wypadku, w którym astra zderzyła się z BMW5 nie widziałeś ?
        W BMW trochę blacha z przodu pogięta, a w astrze nie było całego
        przodu. (Tak na prawdę nie była to astra, tylko nexia, ale reszta
        się zgadza). A o co mi chodzi ? Dziewczyna pyta się o rodzaj
        fotelika do swojego tico, a Ty jej żeby je sprzedała. Masz rację,
        że im większy samochód, tym większe bezpieczeństwo, ale małymi
        autami też ludzie jeżdżą (i prawdę mówiąc w mieście lepiej takim
        mniejszym zaparkować).
        • romczasty2 Re: jaki fotelik do Daewoo Tico?/ 28.12.08, 14:56
          Słuchaj Aga. Masz świętą rację, tym bardziej że widziałem BMW5 i astrę po
          wypadku i wiele innych samochodów (taki miałem kiedyś zawód). Kiedy kupiłem swój
          pierwszy w życiu samochód nie miał on pasów na tylnych siedzeniach bo tak się
          wtedy robiło. Tego samego dnia podjechałem do zakłądu blacharskiego żeby mi
          takie pasy zamontowali. Szkoda że nie widziałaś min panów mechaników, byłem dla
          nich totalnym frajerem wyrzucającym forsę - przecież te pasy były niobowiązkowe
          to po co je zakładać. Niemniej założyli, zapłaciłem i córka zawsze była zapięta
          w czasie jazdy. Pewnego razu miałem sprawę gdzie rodzice wieźli maluchem (mały
          samochód) 7 letnią córkę. Samochód nie miał pasów z tyłu bo przepisy tego nie
          wymagały. Doszło do zderzenia czołowego nie z winy kierowcy malucha, który był
          odpowiedzialnym i dobrym kierowcą. Dziecko poleciało do przodu i w efekcie poza
          połamanymi żebrami miało praktycznie zmiażdżona twarz. Gdy zapytałem ojca
          dziecka (kierowcę malucha) dlaczego dziecko nie było zapięte w pasy odparł mocno
          oburzony że przecież nie ma takiego obowiązku. Nie mógł zrozumieć, że
          wymierzenie najwyższej nawet kary sprawcy wypadku nie spowoduje, że dziecko
          będzie odczuwało mniejszy ból, albo że nie będzie kalką do końca życia. W tico
          na tylnych siedzeniach są pasy starego typu,, tzn. nie są bezwładnościowe.
          Próbowałem takie kupić ale okazało się że nie było nigdy takich pasów w
          sprzedaży. Nie ma ich nawet na allegro. Pasy od matiza nie pasują. Tak więc
          żaden fotelik w tico nie będzie dobrze zapięty a więc nie będzie bezpieczny.
          Rozpisałem się niepotrzebnie i zawsze można wyśmaić to co napisałem ale należę
          do tych facetów, dla których dzieciaki są całym światem. Dlatego nigdy nie
          jeździły ze mną w tico, który nota bene był tzw. drugim samochodem w rodzinie.
          Mały samochód napewno jest praktyczniejszy w mieście (ja nie rozumiałem narzekań
          na brak miejsc parkingowych, bo zawsze się gdzieś wcisnąłem) ale zobacz na you
          tubie testy zderzeniowe tico, fiata 500, fiata pandy, forda ka. Wtedy powiesz
          jakim samochodem chciałabyś wozić swoje dzieci.
          Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka