Dodaj do ulubionych

Troche PILNE - Projektor scienny

IP: *.core.hp.com 28.10.03, 10:29
Czesc,

Mialem okazje "pouzywac" przez weekend projektora sciennego. Przyznam
szczerze, ze podlaczajac to-to do DVD nie spodziewalem sie takiego efektu.
Bylo SUPER.

No i chyba sie zarazilem zakupem takiego projektora, tylko ceny mnie troche
przerazaja...

W zasadzie rozwazalem zakup wiekszego telewizora (mam teraz Sony 29") ale
mialem watpliwosci, zeby wydawac 3 x wiecej za dodakowe kilka cali. Innym
rozwiazaniem bylby telewizor projekcyjny ale tez z tego zrezygnowalem (po
pierwsze za wielki "grat" w domu a po drugie filmy jak filmy ale do typowej
telewizji raczej sie nie nadaje przez niski kontrast i troszke ostrosc nie
ta...)

No i takim sposobem zostal mi projektor scienny... Telewizor zostaje jak byl
a przy ogladaniu filmow po prostu instaluje sie ekran i kilkadziesiat cali
jest "na zyczenie".

Czy ktos ma jakies glebsze doswiadczenia z tego typu rozwiazaniem? Czy aby
za bardzo sie nie napalam?

Tak jak pisalem - "sklepowe" ceny sa powiedzialbym zaporowe... Czy ktos ma
koncepcje gdzie mozna by to kupic taniej (Allegro juz ogladalem)?

Pozdrawiam i bede wdzieczny za wszystkie opinie
Rafi
Obserwuj wątek
    • Gość: Ing. elec. Re: Troche PILNE - Projektor scienny IP: 212.6.124.* 28.10.03, 12:25
      Gość portalu: Rafi napisał(a):

> Mialem okazje "pouzywac" przez weekend projektora sciennego. Przyznam
      > szczerze, ze podlaczajac to-to do DVD nie spodziewalem sie takiego efektu.
      > Bylo SUPER.
      > Czy ktos ma jakies glebsze doswiadczenia z tego typu rozwiazaniem? Czy aby
      > za bardzo sie nie napalam?

Tylko pogratulowac. Projektor to jest to i zadna inna technologia (poza tasma
      filmowa w kinie :-) nie daje takiego wrazenia. I dopiero projektor pokazuje w
      pelni sztuke, z jaka w niektorych filmach dokonano kompozycji obrazow. A po
      konsumpcji kilku dobrych filmow we wlasnym pokoju na ekranie o przekatnej 2,5 m
      wszystkie te kineskopy i plazmy wydaja sie takie malutkie, a obraz scisniety :-)

Polecam jednak pozostawic na dziennik i bajki dla dzieci zwykly telewizor, coby
      a) nie musiec ciagle zaciemniac
      i b) nie zuzywac resursow lampy na pierdolki :-)

No i obraz na gladkiej bialej scianie jest calkiem calkiem, ale dopiero
      porzadny ekran pokazuje mozliwosci.

Warto zainwestowac pomyslunek i pieniadze w sensowne miejsce i sposob montazu
      projektora, coby mniej halasowal, widownia nie rzucala cienia no i za dnia nie
      przeszkadzal. Poza tym cigly montaz i demontaz urzadzenia nie wplywa korzystnie
      na dlugosc jego zycia :-)

POlecam funkcje oszczedzania lampy, bo przy minimalnej stracie jasnosci halas
      znacznie sie redukuje.

Poza tym lepsze dobre LCD, niz slabe DLP, bo przy szybkich ruchach oczu obraz
      blyska wszystkimi kolorami teczy.

> Tak jak pisalem - "sklepowe" ceny sa powiedzialbym zaporowe...

A pytales sie, ile pozniej lampa kosztuje?
      =:-O

> Czy ktos ma
      > koncepcje gdzie mozna by to kupic taniej (Allegro juz ogladalem)?

U handlarzy internetowych mozna dostac za niecale 1000 EUR jakies tam
      projektory, a za 1500 EUR juz zupelnie porzadne. O jakiej marce myslisz?

POzdr.

I.
      • Gość: Rafi Re: Troche PILNE - Projektor scienny IP: *.core.hp.com 28.10.03, 13:28
        > Tylko pogratulowac. Projektor to jest to i zadna inna technologia (poza
        tasma filmowa w kinie :-) nie daje takiego wrazenia. I dopiero projektor
        pokazuje w pelni sztuke, z jaka w niektorych filmach dokonano kompozycji
        obrazow.

Dzieki, wlasnie takie spostrzerzenia od razu rzucily mi sie do glowy a w
        zasadzie na oczy :-)

> Warto zainwestowac pomyslunek i pieniadze w sensowne miejsce i sposob
        montazu projektora, coby mniej halasowal, widownia nie rzucala cienia no i za
        dnia nie przeszkadzal.

Tylko pod sufitem. Wyregulowac raz a dobrze i potem tylko power-on z pilota.

> A pytales sie, ile pozniej lampa kosztuje?

Wiem, wiem - cos kolo 1000PLN trzeba wydac... dlatego chce kupic jakis
        sensowny i z dlugim czasem zycia lampy + ECONO

> U handlarzy internetowych mozna dostac za niecale 1000 EUR jakies tam
        projektory, a za 1500 EUR juz zupelnie porzadne.

O qrna... Wiec jednak obracamy sie w granicach ponad 4 tys PLN...

> O jakiej marce myslisz?

Taaaak.... To jest bardzo dobre pytanie. Poszukiwanie odpowiedzi to jedna z
        idei tego postu :-)

Dzieki za poglady i prosze o jeszcze.
        Rafi
    • esdwa Re: Troche PILNE - Projektor scienny 28.10.03, 14:31
      Od 2 m-cy uzytkuje projektora panasonica PT-AE300.
      Poprzednio przez kilka lat "męczyłem" się (na szczęście nie wiedząc o tym) na
      29" tv. Teraz jest nie 29 ale 110" i jest po prostu bosko.
      Przed zakupem projektora próbowałem kika modeli z grupy cenowej 10-15 tys.,
      były w tym
      - inFocus DLP (odpadł, bo ma matryce 4:3 a z tym fo filmów na DVD lepiej nie
      startować)
      - droższy model inFocusa (prawie 20.000) nie dawał mi gwarancji na to że moja
      żona, albo dziecko nie będzie po godzinie narzekać że bolą "oczy" bo jest na
      ekranie "tęcza" (to takie zjawisko powszechne wśród DLP i często
      dyskwalifikuje DLP w ogóle dla konkretnego widza, co może skończyć się
      koniecznością zwrotu projektora do sprzedawcy, a to często nie jest możliwe),
      no i ta "cena".

Potem przyszła kolej na projektory LCD, w tym Epsona i SONY, i niestety te dwa
      odpadły, bowiem na jednorodnych powierzchniach dawały efekt "kratki"
      spowodowanej samą matrycą LCD.

Wreszcie udało mi się wypożyczyć od dystrybutora projektor Panasonica ("300")
      i okazało się że jest on pozbawiony powyższych wad, a co najwazniejsze:

- ma 3 matryce LCD w formacie 16:9 każda (wierzcie mi, żadne tam skalowanie z
      4:3 na 16:9 nie pomoże, każdy projektor wciskany przez wielu sprzedawców i
      reklamy w pismach który ma matryce 4:3 do kina domowego po prostu sie "NIE
      NADAJE")

- ma bardzo dobry współczynnik kontrastu i jasności, katalogowo jest to 1:800,
      rzeczywiście jest to mniej, ale i tak doskonale przy porównaniu z TV, które z
      reguły mają maks 200cd i 1:250 a w porywach 1:400 kontrastu.

- ma wewnętrzny wbudowany deincerlator, czyli podwajacz linii, dzięki czemu
      obraz jest bardzo dobry nawet na odtwarzaczu dvd bez tzw. "progressive scan"

- a jeśli już masz progressive scan w swoim odtwarzaczu to ten projektor
      zaakceptuje nie tylko podany w instrukcji sygnał progressive 525p czy 750p ,
      ale także 625p, co odpowiada prawdziwemu sygnałowi PAL progressive. Swoją
      drogą nie wiem czemu nigdzie tego producent nie podaje, ale ja użytkując sój
      projektor z denonem dvd-2200 przy aktywnej funkcji progrsive-PAL mam jak drut
      identyfikacje sygnału w menu projektora jako "625P" - i to jest to.
      Warto przy tym pamiętać, że likwidacja przeplotu jest zawsze skuteczniejsza w
      odtwarzaczu niż w projekotrze, gdyż w odtwarzaczu deincerlacji podlega
      cyfrowy - jeszcze nie przetworzony na analogowy, sygnał prosto ze streamu MPEG-
      2, a w przypadku projektora jest to już sygnał analogowy. No ale w przypadku
      PT-AE300 różnica jest naprawde niewielka, szczególnie że większośc płyt DVD
      wydanych w regionie 2 jest masterowana "byle jak", tzn. że wytwórnie nie
      martwią się zbytnio przy remasteringu płyty, o to aby na płycie znalazły się
      odpowiednie znaczniki (tzw. "flags") dzięki którym proces deincerlacji jest
      prawidłowy. Ale są i takie wydania Touchstone Pictures jak "Waterboy"
      albo "Starship Troopers", gdzie 2 i pół metrowy obraz - jego jakośc po
      prostu "zwala z nóg"m nawet w porównaniu z najnowszym wydaniem Ataku Klonów.
      Tak, to wszystko na 110" widac i czuć.

- świetnie tez wygląda sprawa wejścia RGB, z którego korzystam przy
      podłączeniu do tunera CYFRY+ (Mediastat), obraz szczególnie z canal+ i hbo
      jest po prostu świetny, trzeba tylko nieco podkręcić "kolor".

- korzystam też w przypadku swojego pt-ae300 z wejścia DVI, które podłączone
      jest do czasu do czasu do kompa i dzięki któremu można bezstratnie przesłać
      zarówno obraz komputerowy, np. z gry wideo, ale także oglądać na wbudowanym
      dvd filmy z "inncyh regionów". Obraz jest też świetny.

- no i lampa, instrukcja podaje ze standardowo jej czas zycia to 2000 godzin,
      ale kiedy uzywasz projektora w trybie lampy "HIGH". Ja uzywam lampy w
      tryvbie "LOW" co wysluza jej zywotnosc 2-krotnie, a i tak pomimo jasnych
      ścian w pokoju przy pelnym zaciemnieniu musze nieco zmniejszyc jasnosc, bo
      jest naprawde za duza.
      - dodatkowo jest to projektor, ktory u mnie umieszczony juz w odleglosci 337cm
      (liczas od obiektywu do sciany) daje obraz 110", jest to bardzo dobry wynik.

Toteż polecam projektor panasonica, jest sprawdzony nie tylko u mnie, ale
      takze u dwoch moich kolegow, ktorzy nabyli to urzadzenie i moga sie podzielic
      opinie, ze za 7500 zl (nawet do 10.000) nic lepszego sie na rynku nie kupi.
      Cena oczywiscie jest z Allegro (z ktorego ja tez skorzystalem), w sklepach
      mozna kupic panasonica, ale bedzie trzeba zaplacic 3000 zl wiecej.

Odradzam kupowanie firmowego wieszaka pod sufit, jest zupelnie nieprzydatny a
      jego montaz klopotliwy. W moim przypadku zaprojektowalem wlasny wieszak, ktory
      spisuje sie znakomicie, a co najwazniejsze jest bardziej "elegancki" i ginie w
      pokoju.

Pzdr
    • esdwa Aha i jeszcze jedno... 28.10.03, 14:40
      Gość portalu: Rafi napisał(a):
      > Tak jak pisalem - "sklepowe" ceny sa powiedzialbym zaporowe... Czy ktos ma
      > koncepcje gdzie mozna by to kupic taniej (Allegro juz ogladalem)?

Jesli ogladales to dobrze ogladales. Wazne tylko zebys trafil na uczciwego
      dostawce. Ja korzystam z jednego od kilku lat i jest naprawe ok. polecam,
      szczegolnie ze jest znacznie taniej a tak samo pewnie. Jesli pytasz o
      gwarancje to powiem ci ze zdarzylo mi sie juz 2 krotnie z niej korzystac i za
      kazdym razem a w jednym przypadku nawet kiedy o kilka dni minal rok, dostalem
      pod drzwi nowy sprzet bez zbednych ceregieli i oplat. Zero ryzyka.

pzdr
      • Gość: Otli Re: Aha i jeszcze jedno... IP: *.acn.pl 28.10.03, 20:38
        Witaj,
        Przymierzam się do kupna projektora, to co oglądałem naprawdę powala, zwłaszcza
        projektory Barco, ale te ceny...
        Wspominałeś, że masz godnego zaufania dostawcę, mógłbyś podać mi jego namiary?
        Mój adres: mark77@wp.pl
        Dziękuję z góry i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka