Dodaj do ulubionych

przedszkole przy WSE

26.01.10, 10:59
moze ktoras z was posyla tam dziecko? :) dajcie znac, my chyba tak.
Obserwuj wątek
    • oro28 Re: przedszkole przy WSE 27.01.10, 09:02
      A juz sie zakwalifikowaliscie? Ja tez zamierzam sie zglosic, ale ciekawa jestem
      jakie sa szanse, bo miejsc zbyt duzo nie ma...
    • leneczkaz Re: przedszkole przy WSE 27.01.10, 12:06
      Nie, bo skończyłam studia na WSE i moje dziecko nie dobije do 2,5 lat.
      • aniutka77 Re: przedszkole przy WSE 02.03.10, 11:16

Przedszkole już działa.
        Z tego co wiem, mają być utworzone jeszcze oddziały, więc mozliwe że
        miejsca będą. Nie zdążyli z budynkiem przedszkola więc zajecia
        trwają na razie w auli WSE. Panie starają sie to jakos zorganizować.
        Zapowiada się ciekawie. Po niepełnych dwóch dniach obserwacji jedyne
        co mnie lekko razi to niska jakość jedzenia. Wysokość składki jest
        niewspółmierna do oferty żywieniowej.
        • villem0 Re: przedszkole przy WSE 02.03.10, 12:54
          A możesz przykładowo podać dzienny jadłospis?
          Będzie z czym porównać.
          Zastanawiam się nad tym przedszkolem, bo od września dwójka moich bedzie chodzić, więc rocznie trzeba będzie wyskoczyć z ponad 5 tys. licząc same opłaty a skoro mąż pracuje na uczelni, to się łapiemy. Tyle, ze trzeba będzie wozić autem a tu mamy pod bokiem i panie są już znajome.
          Kurcze, mam dylemat :/
    • aniutka77 Re: przedszkole przy WSE 02.03.10, 22:31
      Tak jak mówiłam, przedszkole jest w fazie wczesnej organizacji więc jadłospis
      jako taki podobno istnieje ale na razie z uwagi na trudności lokalowe i
      organizacyjne nie udało mi sie go upolować. Przez te dwa dni było śniadanie:
      chleb, masło, kiełbasa jak tyrolska, obiad, barszcz czerwony, kasza z sosem,
      dwie surówki (który trzylatek je surówki?) podwieczorek: wafle, w tym co drugi z
      dżemem (właściwie taką barwioną marmoladą). Ja pewnie się nie znam, ale mnie to
      nie przekonuje.
      Od września będzie już na pewno lepiej.
      Do reszty zastrzeżeń nie mam, choć zastanawia mnie dlaczego nie poczekali z
      otwarciem tydzień lub dwa, bo teraz jest to uciążliwe zarówno dla dzieci jak i
      dla pań nauczycielek.
      Dla tych ostatnich należy się pochwała. Pomimo utrudnień starają się bardzo.
      • b.mamma Re: przedszkole przy WSE 03.03.10, 19:35
        jadłospis jak najbardziej przedszkolny :)
        a stwierdzenie który trzylatek je surówki? według mnie bardzo
        dziwne, wolałabyś by dali im po batoniku czekoladowym na deser?
        a jak trzylatek nie wie co to surówka i co sie z nia robi to w
        przedszkolu napewno się nauczy :)
      • villem0 Re: przedszkole przy WSE 04.03.10, 04:04
        Hm, jadłospis przedszkolny, ale jakiś ubogi w porównaniu z przeszkolnym menu mojego syna. U nas jest kuchnia w przedszkolu, więc podwieczorki są często gotowane/pieczone, bo dzieciaki dostają racuchy, placek drożdżowy, jakiś ryż czy makaron z czymś tam.
        A co do surówek to byś się zdziwiła ;) Mój mały zjada najpierw surówkę a potem mięso ;) I tak było od zawsze.
      • oro28 aniutka77 06.03.10, 21:29
        Czy w poniedzialek zajecia w dalszym ciagu beda na auli?
        • aniutka77 Re: aniutka77 06.03.10, 22:35
          Niestety tak. Z tego co podsłuchałam wynikało, że w poniedziałek będzie
          pobierana kolejna próbka do badań powietrza przez sanepid (poprzednie badanie
          wypadło negatywnie). Ile trzeba będzie czekać na wynik? Nie wiem. Na razie,
          podobnie jak reszta rodziców a nawet personelu- nic nie wiem. Jeśli będzie się
          przeciągało dłużej niż przyszły tydzień rozważać będę chodzenie co 2 dzień.
          • figamarta Re: aniutka77 06.03.10, 23:12
            Dziewczyny a co po zakonczeniu projektu? Realizacja projektu potrwa
            do konca maja 2011. Niby zapewniaja kontunuacje, ale bez projektu,
            zapewne bedzie płatna.
            Warto sie zorientowac, zeby za rok nie zostac z 4-5 latkiem w domu.
            • aniutka77 Re: aniutka77 07.03.10, 20:53
              Wbrew temu co słyszałam, WSZYSCY zostali poinformowani o tym, że przedszkole
              będzie bezpłatne tylko do maja przyszłego roku. Później będzie działać minimum 5
              lat (taki jest wymóg projektu) jako przedszkole niepubliczne (typu non-profit)
              jednak wspomagane wciąż przez środki unijne i inne.
              Myślę, że rodzice uwzględnili to w swoich planach i jeśli chcą zatrzymać dziecko
              w przedszkolu będą musieli płacić.

ja i on
              Moja Weronika
              aniutka77.fotosik.pl/albumy/80569.html
              • oro28 Re: aniutka77 08.03.10, 07:36
                Dzieki aniutka77, to w takim razie przychodzimy we wtorek.
                • aniutka77 Re: aniutka77 09.03.10, 19:09
                  Hej, napisz jak wrażenia ?
                  Pozdrawiam
                  • oro28 Re: aniutka77 09.03.10, 21:31
                    Najwazniejsze, ze moj przedszkolak jutro chce isc znowu do Orzelka :)
                    Mysle, ze bedzie dobrze - oby przeczekac ten okres przejsciowy. Wydaje mi sie ze
                    jak na tak polowe warunki, to organizacja jest dobra.
                    • aniutka77 Re: aniutka77 10.03.10, 12:36

A do którego oddziału chodzi Twój przedszkolak?
                      I zostawiłaś go od razu samego na cały dzień?
                      • oro28 Re: aniutka77 10.03.10, 19:55
                        Witaj!

Jest w drugiej grupie.
                        Wczoraj zabralam go po obiedzie, a dzis po lezakowaniu. Jutro zostanie cały
                        dzien. On juz wczesniej chodzil do przedszkola i bardzo to lubil. Balam sie, ze
                        zmiana nie bardzo mu sie spodoba, ale jest dobrze.
                        A jak Twoja corka, polubila juz przedszkole?
                        • aniutka77 Re: aniutka77 11.03.10, 20:29
                          Kontakt mojej córki był po raz pierwszy także podchodziła z lekkim niepokojem,
                          choć raczej chętnie (druga grupa). Niestety, jak większość dzieci (z moich
                          obserwacji) zalapała choróbsko i teraz kuruje sie w domku. Myślę, że w
                          poniedziałek już będzie mogła znów chodzić a ja będe w tym czasie w pracy ze
                          zmartwienia umierać ;)
                          • felha a my 11.03.10, 20:52
                            zaczniemy za jakies 2-3 tygodnie. Choroba dopadla syna jeszcze przed
                            przedszkolem i okazalo sie, ze (zupelnie niezaleznie od wirusa) ze musi miec
                            zabieg chirurgiczny.

a juz spakowani bylismy i pelni tremy...ech.
                            ciesze sie slyszac, ze panie sie staraja i ze sa tak samo jak ja przestraszone
                            matki na forum ;))))) moj bedzie w najmlodszej grupie.

ps. na co pochorowaly sie dzieciaki?
                            • aniutka77 Re: a my 12.03.10, 14:00
                              U nas owoce 6-dniowej adaptacji sprzed choroby ukażą się w poniedziałek. Mam
                              nadzieję, że jakiekolwiek owoce będą..... że nie trzeba będzie zaczynać od
                              początku.
                              Choroba to raczej nie wirusówka, to taki wielki bakteryjny zielony glut w nosku
                              (lekka gorączka i ból gardła).
                              • przedszkolak-on-line Re: a my 12.03.10, 21:32
                                niestety moje dziecko też chore-juz tydzien antybiotyk:(((
                                podobno tak jest zawsze ze przedszkola poczatkami
                                • oro28 Re: a my 13.03.10, 09:18
                                  Tak, poczatki sa trudne dla dziecka i rodzica. Niestety jesli chodzi o choroby
                                  to okres adaptacyjny nie konczy sie po miesiacu. Moj syn, ktory byl okazem
                                  zdrowia, jak tylko zaczal chodzic do przedszkola (pazdziernik) co i rusz
                                  przynosi do domu jakies chorobsko. Najczesciej nic powaznego, raz zdarzylo sie
                                  zapalenie oskrzeli. Najczesciej pol miesiaca chodzi do przedszkola a pol spedza
                                  w domu. Dzis tez pociaga noskiem i nie wiem czy w poniedzialek pojdzie do
                                  przedszkola...
                                  • felha jak tam? 02.04.10, 21:37
                                    jak tam dziewczyny? my wciaz chorujemy, lekko jestem juz tym wykonczona :( taka
                                    mialam nadzieje, ze fajne poczatki w przedszkolu...
                                    • oro28 Re: jak tam? 09.04.10, 13:38
                                      A moj smerf chodzil do przedszkola cale 3 tygodnie, troche przychorowal i znowu
                                      chodzi. Baaardzo mu sie Orzelek podoba.

Od srody rusza Akademia Rodzica, gdybys byla zainteresowana :)
                                      • aniutka77 Re: jak tam? 09.04.10, 22:00
                                        Moja przechodziła 2 tygodnie jednym ciągiem i znów chora. Ale wracać już z tego
                                        co mówi - bardzo chce. Także wielki plus dla przedszkola. Mam nadzieję, że
                                        jedzenie się jakoś zmieni bo nasza lekarka ma bardzo prostą opinię- nie je?
                                        będzie chorować.....
                                        No i pięknie dzięki pani logopedzie ćwiczy się w mówieniu- nawet w domu powtarza
                                        ćwiczenia. Mniejsza o efekt, najważniejsze jest jej chęć i zaangażowanie. A
                                        akademia rodzica miała w poniedziałek być? To jak to jest? Bo ja nie na bieżąco
                                        jestem w tej chwili ale pamiętam ogłoszenie na drzwiach, i pani psycholog mi
                                        mówiła, że w poniedziałek. W środę o 18.00 na regionalnej ma być coś o tym
                                        przedszkolu.
                                        • oro28 Re: jak tam? 11.04.10, 20:44
                                          W poniedzialek o 16.00 jest spotkanie informacyjne/organizacyjne. Zajecia AR
                                          beda odbywac sie w srody chyba 16-19.00.

Jutro niestety nie moge przyjsc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka