pytajnik.zapytowywacz 03.04.12, 10:32 demotywatory.pl/3753560 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azp11 Re: Stop fabrykom idiotów! 03.04.12, 13:31 Po co lekcje historii? Wystarczy przeczytać Grossa i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 03.04.12, 16:30 Nie zbadane sa wyroki boskie... Obecny premier naszego kraju, jak mi wiadomo, jest historykiem. Wsrod politykow polskich obecnie, z tego co wiem, takze dominuja historycy. I skad u diaska wlasnie teraz wyskoczyl ow trend by zapomniec o historii Polski? A juz szczegolnie o historii najnowszej, tej, ktora byla oficjalnie przez ostatnie polwiecze tak zaklamywana? Co sie dzieje? Kto stoi za tym? To mi wyglada na zmasowany atak calego po-komunistycznego lobby co to przejelo na zasadzie "restrukturacyjnych" machlojek gross dobytku krajowego a nie chce by mlodzi w szkolach zaczeli rozwazac prawdziwe kulisy ich dzialan i powiazan. Natomiast, o dziwo, namnozylo sie roznorakich malo znanych wydawnictw (tym razem nie napisze - spod ciemnej gwiazdy), co to wydaja pseudo-historyczne pamflety, ktore w sposob uragajacy wszelkiej logice, oczerniaja Polakow. Pojawily sie za to w Polsce jakies wypracowania "historykow" (o ktorych nikt nie slyszal niczego w kraju gdzie obecnie przebywaja), jak chocby niejakiego p. Grossa, stwierdzajacego ex-cathedra jak to niecni Polacy potrafili upchnac do stodolki podlaskiej 1600 ludzi. Poprostu bajkopisarz lepszy od slynnego w XIX-tym wieku, rosyjskiego Iwana Krylowa! Albo inne "historyczne alegorie" typu "Maus", roznych panow, jak nie przymierzajac niejakich Artow Szpigelmanow co to pisza historie o Polakach gdzie ich nazywaja swiniami zas tych, ktorzy wynalezli "Endloesung dla Zydow" - Niemcow, kociaczkami. Historia, historie, historyjki pisane dla Polakow przez innych z podtekstem: "Jestes Polakiem? Tos durny i masz zla dusze i za to nalezy ci sie bys byl podwladnym Nacji Panow i wogole placil do konca dni swoich odszkodowania". Jakie odszkodowania? To ty sie juz nie martw my ci wykazemy na sposob historyczny ile i za co... I to ma byc postep? Teraz technika zmienia sie diametralnie niemal co dziesiec lat. Przez 5 lat studiow, student np. elektroniki zaczyna w erze cegiel telefonow przenosnych a konczy w erze super-szybkich polaczen na mikro-instrumentach typu "4-G". Tempa techniki wspolczesnej przestarzaly typ szkol w Polsce - nie doscignie; tam potrzebna jest rewolucja w podejsciu do nauczania. Historia zas, ktora jest nauka poznawania siebie, swoich korzeni i swojego swiatopagladu jest nauka gdzie sie uczy walorow zycia. Nie bije sie palka po glowie dlatego tylko, ze ta glowa sie zastanawia nad przeszloscia! Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Stop fabrykom idiotów! 03.04.12, 16:43 nie bije sie palka po glowie.... kropka.wykrzyknik ! Gość portalu: lucjusz_lulejko napisał(a): > Nie bije sie palka po glowie dlatego tylko, ze ta glowa sie zastanawia nad prze > szloscia! Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Stop fabrykom idiotów! 03.04.12, 20:31 Zapomniec o historii Polski,to krok ku wynarodowieniu. Najnowsza historia nie jest pisana wogole. - Byly proby pisania o najnowszych dziejach narodu polskiego,ale zablokowano haslem przyszlosci.Kroczmy ku przyszlosci,ku nowemu,zapomnijmy przeszlosc,ona wstrzymuje marsz w przyszlosc. - To sa wezwania obecnych rzadzacych,w przeszlosci agentow wsi i sb. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 wrecz przeciwnie... wynarodowienie nie ma nic 04.04.12, 17:45 wspolnego z pamiecia.. raczej z kuchnia i smakiem.... 141288bs napisał: > Zapomniec o historii Polski,to krok ku wynarodowieniu.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: wrecz przeciwnie... wynarodowienie nie ma nic 04.04.12, 18:00 do cholery...bogo,ty jestes chyba fabrykantem Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: wrecz przeciwnie... wynarodowienie nie ma nic 04.04.12, 18:19 w bialymstoku, fabrykantem, o tej porze....? brzmi, jak zart...:)! 141288bs napisał: > do cholery...bogo,ty jestes chyba fabrykantem Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: wrecz przeciwnie... wynarodowienie nie ma nic 04.04.12, 19:26 dobry biznesman z odleglosci potrafi sterowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 18:31 > Albo inne "historyczne alegorie" typu "Maus", roznych panow, jak nie przymierza > jac niejakich Artow Szpigelmanow co to pisza historie o Polakach gdzie ich nazy > waja swiniami zas tych, ktorzy wynalezli "Endloesung dla Zydow" - Niemcow, koci > aczkami. -------- Ta wypowiedź świadczy, że oprócz ratowania edukacji historycznej trzeba jak najszybciej ratować edukację humanistyczną i artystyczną, bo naprawdę głupio się robi, gdy człowiek natrafia na takie dyrdymały plecione przez osobe podobno dorosłą i podobno wykształconą. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Stop fabrykom idiotów! 04.04.12, 21:59 Faktem jest, że reforma w kwestii historii jest absolutną porażką. Uczeń kończy gimnazjum na I WŚ i jeżeli nie pójdzie dalej się uczyć to o II WŚ oraz o historii współczesnej nie dowie się być może nigdy. To jest straszne. Alarmujemy o tym od kiedy weszła nowa podstawa programowa ale kto nas słucha? Niestety zakłada się gdzieś u góry, że nauczyciele to jedno wielkie lobby walczące tylko o Kartę i o podwyżki. Przykre. Wg. mnie można by było usunąć z programu gimnazjum całą prahistorię, Mezopotamię, połowę Egiptu, 2/3 Grecji i Rzymu (na cholerę komu wojny punickie czy też wojna peloponeska albo szczególy związane ze Spartą czy Republiką Rzymską ) i dociągnąć chociaż do II WŚ. Niestety nikt mnie o zdanie nigdy nie zapytał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 17:43 Mam wrażenie, że czytaliśmy różne dokumenty, bo z tego, co ja czytałem wynika, że w I klasie liceum ma być historia XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 18:43 Ja mówię o gimnazjum, jak wiesz jest to ostatni etap nauki który jest w naszym kraju obowiązkowy. Potem to już jak kto chce, może iść do pracy albo dalej sie uczyć. W tym roku wyjdzie pierwszy rocznik który zakończy naukę historii w gimnazjum na 1918 roku. Czyli, że jeżeli np. chłopaczyna lub panienka nie wyruszą po nauki do liceum a poprostu pójdą prosto do roboty to o II RP, II WŚ i współczesnej nigdy prawdy nie poznają. Tylko okruchy z prasy, TV i filmów. I ja myślę, ze to duży błąd. Gimnazjum powinno zahaczać o II WŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 19:08 Co do gimnazjum to się zgadzam, ale te protesty i głodówki dotyczą liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 19:22 No tak ale nauczanie historii potraktowano w reformie całościowo/przekrojowo przez wszystkie etapy nauki. Nie jest to zmiana zbyt udana - niech głodują może to coś da i podrasują całą reformę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 04.04.12, 22:18 Doroslym napewno jestem, bo w kalendarzu nie da sie byc PP (politycznie poprawnym). A tam data jest podawana w cyfrach a nie jakichs tam zalganych opisach. Czy "wyksztalcony"? Jezeli chcesz bym ci, naczelny PP-owcu tej gazety, przytakiwal jak ty wynajdujesz w jednym z najbardziej wrednych pamfletow na Polakow - "Maus'-ie", jakiekolwiek pozytywy, to wole bys mnie uwazal za zupelnie nieogladzonego. Tak nisko nie upadne by dostosowywac sie do twojej cezury wyksztalcenia kosztem wartosci waznych dla Narodu, ktorego czescia jestem. Mam bowiem gleboko w dooopie twoja PP, gdy w gre wchodzi zwykle quooorevstwo przeciw Polakom, przeinaczanie historii, niedopowiedziana prawda do konca tylko "lekko" zmanipulowana, ktora w efekcie zostawia Polaka z podbitym okiem. Odrzuca mnie bowiem od tego antypolskiego pamfletu juz samo zalozenie, ze wsrod tej analogii "zwierzynieckiej" Arta Szpigelmana, najnizsza pozycje wsrod zwierzat autor rezerwuje nie dla bandyty-napastnika - Niemca, lecz wlasnie dla ofiary, Polaka. Ten squooorviel pamflecista nazywa Polakow swiniami. On to zrobil i ja mu dzis fizycznie, gooovno moge zrobic. Ale przynajmniej tego smiecia nie kupuje tak jak nie kupowali tego gooovna Nowojorczycy przed dwudziestu laty i trzeba bylo caly naklad usunac na smietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 17:51 Ty po prostu nie czytałeś tych książek (bo były dwie), bo gdybyś je czytał, nie wypisywałbyś takich idiotyzmów. Ty chyba jesteś niemieckim prowokatorem, bo Polak nie wypisywałby rzeczy kompromitujących polskość, a ta sytuacja ma miejsce w twoim przypadku. Co do nakładu na śmietniku- cóż, tu tez się mylisz, książka (pierwsza) nie tylko dobrze się sprzedawała, ale dostała nagrodę Pulitzera (przeczytaj co to takiego). Od świni zaś się odpieprz- to inteligentne zwierzę, któremu człowiek przypisał funkcję jaką przypisał. Mniej więcej tę samą, jaką podczas II wojny światowej Niemcy przypisali Polakom. Ty tego nie dopuszczasz do myśli, gdyż nieraz pisałeś na tym forum jak to wspaniali Niemcy wyzwolili Białystok w 1941 roku. Proponuję byś trzymał się swoich lektur. Prawdziwie wartościowa literatura jest dla tych, którzy się na niej znają. Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 19:00 On tego nie zrozumie, nie chce być świnią. Ty Dd bądź tą książkową świnią. Wierzę, że takie porównanie ci odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 19:10 On nie jest świnią. Ty też nie. Ujawniane przez was poglądy świadczą, że obaj jesteście prusakami. Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 19:23 On nie jest świnią. Ty też nie. ... To chyba oczywiste. Niestety, nie zrewanżuję się ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:32 To oczywiste. Prusak to nie świnia. Prusak to insekt, pasożyt. A świnia to ssak. W miarę inteligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Stop fabrykom idiotów! 06.04.12, 00:05 Dobrze, że się utożsamiasz ze świnią. Wybrałeś sobie godny symbol. A to określenie "prusak" to twoje kolejne urojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 08:05 Zgodnie z nowa podstawa programową rok historii w liceum ma być tylko dla tych, którzy wybiorą profil matematyczno=- przyrodniczy. Reszta ma mieć rozszerzony kurs historii. To po pierwsze. Po drugie- w I klasie liceum ma być historia XX wieku, czyli najnowsza (obecnie nauczyciele nie nadążają z jej wykładem). Po trzecie- na koniec gimnazjum ma być obowiązkowy egzamin z historii. Po czwarte- ma być też nowy przedmiot "historia i społeczeństwo". na to kto tu z kogo robi idiotę odpowiedz sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 17:34 " ma byc"i "ma miec" - jestes dobrze zorientowany,pewnie wiesz kto opracowuje podreczniki do nauki historii?,czy to beda podreczniki typu; sasiedzi i zlote zniwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 17:41 Na pewno nie przedruki nazistowskich podręczników, co zapewne przykre dla ciebie. Ale trudno, musisz to jakoś przeżyć Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Stop fabrykom idiotów! 05.04.12, 20:58 Wiec potwierdzasz opracowanie z udzialem J.T.Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach.konwa Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 22:34 Goń się, ciołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Stop fabrykom idiotów! IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 06.04.12, 08:48 "gon sie ciolku..." - Zaraz, zaraz, a o czym byl ten watek? Ze historie zabiera sie z curriculum Szkoly Sredniej? A co w zamian? Gdzie jest nauka tozsamosci Polaka? Czy jest gnojkiem jak go opisuja rozni Grossowie tylko z tego powodu, ze urodzil sie Polakiem? Jak przeciwdzialac rozszczelnieniu mozgu poprzez obca polskiej panstwowosci - Polityczna Poprawnosc, relatywizujaca zwykle quooorewstwo? Jak postawic tame "Ludziom bez Wlasciwosci" tak jak ich opisal pisarz Robert Musil "Der Mann ohne Eigenschaften"? Oto mamy "stachow" (konwowych zreszta), ktorzy probuja relatywizowac nazwanie przez ludzi innej nacji, Polakow swiniami. Probuje relatywizowac po glupiemu "a bo to madre zwierze, a bo tylko kopytka ma umorusane w gooovienku" i tym podobne dyrdymaly klasy "konwowej". A jakby zapomina, ze gdyby odwrocic ta zabawe i nazwac Zydow "swiniami" to bylby tedy rejwach! "Antysemita". "Typowy Polak". "Be"!, "Sre"! Ja zas nie moge sobie poprostu wyobrazic czlowieka, ktory pozwolilby sobie, ot tak, na odebranie przez kogos innego - godnosci. Na zgode na poddanstwo. - Urodzilem sie Polakiem? Trudno. Bede wiec czyscil buty innej nacji do konca dni swoich. Zaczne od tego, ze gdy ktos z innej nacji nazwie mnie Polaka - swinia, to ja ta swinie oblaskawie, postaram sie polubic... Swinie bywaja przeciez takie inteligentne. ... Nie rozumiem zupelnie konstrukcji umyslowej "stacha" konwowego. Odpowiedz Link Zgłoś