Dodaj do ulubionych

Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me...

• biorytmix 23 lata budowy postkomunizmu przez GW 07.07.12, 11:58
      i nagle ZONK, ZONK, ZONK. To nie POdoba się Michnikowi jego system ??? A może postkomunizm tak, wypaczenia nie ???
      • bogda35 Re: 23 lata budowy postkomunizmu przez GW 07.07.12, 12:05
        biorytmix napisał:

> i nagle ZONK, ZONK, ZONK. To nie POdoba się Michnikowi jego system ??? A może p
        > ostkomunizm tak, wypaczenia nie ???
        a co ma do tego Michnik ?????
        • biorytmix programowa niesprawiedliwość III RP 07.07.12, 12:36
          jeżeli stworzyło się programowo nieuczciwy kraj i włożyło dużo wysiłku by przekonać opinię publiczną że uczciwe podejście do wielu kwestii społecznych jest szkodliwe, to jest się odpowiedzialnym za swoje dzieło. Oczywiście ojców postkomunizmu, który bardzo różni się in minus od zachodniej demokracji w kwestiach praw obywatelskich, społecznych, ekonomicznych, jest kilku - ale żaden nie miał takiej siły oddziaływania i przekonywania jak Adam Michnik
          • Gość: :))) Re: programowa niesprawiedliwość III RP IP: *.uznam.net.pl 07.07.12, 12:56
            biorytmix napisał:

> jeżeli stworzyło się programowo nieuczciwy kraj i włożyło dużo wysiłku by przek
            > onać opinię publiczną że uczciwe podejście do wielu kwestii społecznych jest sz
            > kodliwe, to jest się odpowiedzialnym za swoje dzieło. (...)

Cóż, ludzie sami "chcieli" powrotu feudalizmu, powrotu panów i kleru do władzy. W imię tych "ideałów" niszczyli polski przemysł strajkami, niszczyli kraj, bo "komunistyczny", stawiali tysiące kościołów. A teraz zdziwienie, że kraj jest programowo nieuczciwy?

> żaden nie miał ta
            > kiej siły oddziaływania i przekonywania jak Adam Michnik

Miał. O wiele większe. JPII i sfora sukienkowych. I to jest ich dzieło. To nie Michnik przejmował szpitale i wyrzucał chorych na bruk... to nie Michnik przejął tysiące hektarów polskiej ziemi za bezcen, tysiące budynków, wywalająć z nich szkoły, mieszkańców, domy dziecka... A wystarczyło pouczyć się polskiej historii, aby na progu niepodległości ograniczyć rolę kościoła, instytucji znanej z tego, że była bezpośrednim sprawcą upadku Polski. Ale woleliśmy żyć w oparach religii, mitów, szaleństwa. No to mamy, czego chcieliśmy.
            • Gość: berek Re: programowa niesprawiedliwość III RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 16:23
              Ale cię chłopie porąbało. To co mówisz to papka serwowana narodowi od początku transformacji. Tylko dziecko może się nie domyślać po co.
    • Gość: mariola Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.12, 12:01
      Za 5,5 tys. utrzymuję się z mężem i dzieckiem na studiach we Wrocławiu gdzie dzieciak wynajmuje pokój. A! Do tego utrzymuję 2 samochody!
      Zapomniałam, dziecko dostaje państwa skromne stypendium naukowe w wysokości 270 zł.
      Nie mam wrażenia żeby mi czegoś szczególnie brakowało ale gdybym wystawiła rodzinie rachunek za gotowanie, sprzątanie, robienie zakupów - czynności wykonywane w bidulu przez etatowców, i jeszcze opodatkowała te kwoty to pewnie zabrakło by tych pieniędzy.
      Ale! moje dorosłe dziecko samo sobie gotuje, pierze, robi zakupy, sprząta i gospodaruje powierzonymi pieniędzmi tak że wystarcza i na życie i rozrywkę. Uczy się dorosłego życia zaś bidul za ciężką kasę chowa życiowe kaleki.
      Z całym szacunkiem dla dziewczyny ale znam ludzi po bidulu i wiem jak trudno im wejść w normalne życie. Często próby kończą się katastrofą bo szkoła to nie wszystko. Trzeba jeszcze umieć zadbać o siebie.

Może by w bidulach ustanowić formę rezydentury dla osoby dorosłej kontynuującej naukę?
      pokoik z dostępem do sanitariatów i kuchni oraz stypendium?
      Z drugiej strony uczelnie mają stypendia dla dzieci nieutrzymywanych przez rodziców. Da się przeżyć zwłaszcza że przysługuje ci wtedy akademik.
    • joankb Tka pomoc jest absurdem... 07.07.12, 12:01
      Przykro, że padło na dziewczynę, ale taka pomoc to absurd.
      Nie stać nas, zwyczajnie to niemożliwe.
      Te same 5,5 tysiąca, rozdzielone choćby na trzy, cztery rodziny, pozwoli się uczyć dużo większej liczbie dzieci.
      • Gość: miki Re: Tka pomoc jest absurdem... IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 07.07.12, 12:18
        ale te 5,5 tys w calosci nie idzie na nia, tylko na utrzymanie biurokracji, ktora ta kasa zarzadza.
    • cracovia.figiel I tak ma Dziewczynka wielkie szczęście.... 07.07.12, 12:03
      I tak ma Dziewczynka wielkie szczęście, że Platforma Obywatelska nie zaproponowała Jej od razu pracy w Agencji Towarzyskiej... A to że nie ma pieniędzy? A przecież się nie okocą jak Wódz Obniżył podatki do najniższych w Europie. /np w takiej liberalnej Anglii maksymalna stawka wynosi 50% /procent/, w Polsce 32%/. A w dodatku to co z podatków zasila Budżet Państwa idzie w całości na wojnę w Afganistanie. Wygląda więc na to, że dzięki ukochanemu Wodzowi Donaldowi T. Dziewczynka wyląduje w rynsztoku.
      • rydzyk_fizyk Re: I tak ma Dziewczynka wielkie szczęście.... 07.07.12, 14:00
        Może skoro ma już 18 lat to powinna się zapisać do Platformy Obywatelskiej?
      • Gość: me Re: I tak ma Dziewczynka wielkie szczęście.... IP: *.me.uk 08.07.12, 02:36
        Proponuję najpierw ustalić od jakiej kwoty płaci się owe 50%, jaki procent brytyjskich podatników płaci tę stawkę, jaką stawkę w Polsce płaciliby brytyjscy podatnicy płacący według standardowej stawki 20% oraz jaka jest kwota wolna od podatku. A następnie zastanowić się, dlaczego dzień wolności podatkowej ostatnio przypada w Wielkiej Brytanii pod koniec maja, zaś w Polsce pod koniec czerwca.
    • rycerzsyjonizmu Może oszczędzić na różnego szczebla urzędasach? 07.07.12, 12:04
      Skoro nie ma pieniędzy dla tej dziewczyny.
    • david5555 czemu Michnik nie weżmie jej na własne utrzymanie 07.07.12, 12:04
      prosta sprawa .
      - a nie . zgodnie z maksymą ś.p. rakowskiego : " przedstawimy jakąś panią - by pokazać 'pazerność władzy' he he
    • mg_40 Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:06
      Ten artykuł pokazuje chorą, polską rzeczywistość społeczną. I wcale nie chodzi mi tu o los tej dziewczyny ale wydźwięk tego artykułu jakoby bycie fryzjerką było czymś gorszym niż bycie po studiach. Tym różnimy się od cywilizowanych państw Zachodu, że tam każdy jest doceniany i szanowany jeśli tylko uczciwie i rzetelnie wykonuje swoją pracę. A tu małolata i pospólstwo obrażone bo chcą małą zrobić fryzjerką zamiast studentką. Poznałem w życiu wiele Pań fryzjerek i żadna źle nie miała. Powiedziałbym, że wiele lepiej sobie finansowo radzą niż Panie po studiach. Niech dziewczyna uczy się fachu bo potem w wieku 25 lat zostanie sfrustrowaną absolwentką z nic niewartym na rynku pracy dyplomem.
      Poza tym ma brata zagranicą. Ja bym siostrze zawsze pomógł finansowo gdyby była w takiej sytuacji. A tu jakaś totalna patologia, kiedy brat nie interesuje się losem siostry a na Zachodzie na pewno zarabia jakieś pieniądze żeby wspomóc siostrę
      • Gość: gosc z zagranicy Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 07.07.12, 12:15
        Zgadzam sie ze brat powinien pomoc, ale wcale nie masz pewnosci ze brata stac na pomoc. na zachodzie pieniadze z nieba nie spadaja. nawet jak zarabiasz srednia krajowa, to musisz zyc, jesc, zaplacic czynsz i rachunki a na swiecie to wcale nie mniej kosztuje niz w polsce. moi znajmi ledwie przeda zarabiajac co w polsce wydaje sie kokosami - 2000e netto w irlandii - tu to jedno nic. chyba ze jesz parowki z lidla i mieszkasz w norze w 17 osob, to nie stac cie na zadne luksusy i czasem ciezko wycisnac nawet te 200e zeby wyslac rodzinie. wiem ze w innych krajach te 2000 mogloby czlowieka calkiem usatysfakcjonowac, ale w irolsku np wcale nie. w iinnych krajach proporcjonalnie, i wcale sie ludziom nie przelewa. co z tego ze zarabiasz 4x wiecej, jak tez te 4x wiecej potrzebujesz na zupelnie podstawowe zycie....
        a 5,5 tys na jedna 16 letnia dziewczynke to jakis szok jest...
      • ela_adela Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:16
        Czyli ona wedlug ciebie nie ma prawa miec jakiego kolwiek wyboru zawodu bo jest biedna i z domu dziecka ? Chrzanisz cos o "Zachodzie" - na tym zachodzie nikomu sie nie wydaje ze dziecko ma byc fryzjerka, bo tak zdecydowal ktos odgornie...

A patologie to masz ty w glowie - od kiedy rodzenstwo ma obowiazek opiekowac sie finansowo mlodszymi. Czy to jest jego dziecko ? A na dodatek to co ty wiesz o sytuacji tego brata...
        Swiatowy humanista sie znalazl. Ty w ogole nie wiesz co to znaczy...
        • mg_40 Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:47
          Znam ludzi, którym nikt nic nie dał i od 18 roku życia zaczynali pracować bo musieli się utrzymać a szkołę i studia kończyli w systemie wieczorowym i zaocznym.
          Jeśli chodzi o pomoc brata to oczywiście obowiązku takiego brat nie ma aby pomóc dziewczynie ale mi nakazywałaby to zwykła przyzwoitość. W życiu pomogłem nawet nieznajomym a co dopiero swojej rodzonej siostrze. Ręce bym zdarł, żeby jej pomóc. No ale żeby to zrozumieć trzeba być dobrym i przyzwoitym człowiekiem jakim ty nigdy nie będziesz
          • Gość: .......... Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.4web.pl 07.07.12, 12:55
            .
            > Jeśli chodzi o pomoc brata to oczywiście obowiązku takiego brat nie ma aby pomó
            > c dziewczynie ale mi nakazywałaby to zwykła przyzwoitość.

Skoro ojciec leży zalany w trupa na melinie, dzieciaki wedrowały po rodzinach zastepczych i domach dziecka, to ciekawe, gdzie i kiedy miałąy sie nauczyć tej przyzwoitości?

Nie mówiac już o tym, ze dziewczyna ma 18 lat i ma wrócić do swojego domu czyli do tatusia pijusa. . Nikt kto nie miał alkoholika na głowei, nie zrozumie, że taki człowiek jets cię w stanie wykńczyć błyskawicznie. Nie będzie zadnych wieczorowych studiów, ani innych, bo cała kasa za prace ( bez matury) - to moz ebyć sprzątanie, albo pomoc w sklepie czyli około 900 zł na rękę. Z tego opłacić prąd, podstawowe sprawy i nie ma nic. Cokolwiek by było tatuś ukradnie i sprzeda na wódę. A w nocy wróci i zrobi taką rozpierduchę , ze zapomnisz nie tylko o studiach , ale i o sensie zycia. To sa realia alkoholizmu patologicznego - nie miałes w rodzinie, nie wiesz, jak to jest mieć brata, który był kiedyś sensownym cżłowiekiem, a teraz zbiera złom i pety.
            • Gość: asia z podlasia:) Nie musi wracać do domu tatusia IP: *.aster.pl 07.07.12, 16:20
              Może wyjechać do innego miasta, podjąć pracę, wynająć mieszkanie, wspólne, z kimś i uczyć się. Udowodnić sobie i wszystkim, że oprócz marzeń i roszczeń ma chęć realizacji ale nie cudzym kosztem, ale własną pracą.
              • hermina5 Re: Nie musi wracać do domu tatusia 07.07.12, 16:28
                > Może wyjechać do innego miasta, podjąć pracę, wynająć mieszkani

Wiesz, co, bede bezczelna ale odpwiem ci wprost. Otroż nie moze, bo chyba dupy by musiała dać za autostop i dupy non stop za wynajem. Nie mozna czegoś zrobić, jesli nie ma się ani grosza.
                • Gość: asia z podlasia:) do bezczelności już się przyznałaś IP: *.aster.pl 07.07.12, 17:03
                  Jeśli jedynym sposobem zarabiania pieniędzy jaki znasz jest dawanie dupy, to dyskutować z Tobą nie mam o czym.
                  Jest wiele innych prac, z których można się utrzymać także w Warszawie - np opiekować się czyimś dzieckiem z mieszkaniem i wyżywieniem. I nie być wykorzystywanym. To nie jest wyssane z palca.
                  • hermina5 Za to ty do głupoty powinnaś ! 07.07.12, 17:12
                    >Jest wiele innych prac, z których można się utrzymać także w Warszawie - np opiekować się >czyimś dzieckiem z mieszkaniem i wyżywieniem. I nie być wykorzystywanym. To nie jest >wyssane z palca

rozumiem, ze do tej Warszawy ma dojśc pieszo? Bo ciekawe skąd wezmie na bilet? A jak już tam przyjedzie to oczywiscie pracę w stylu " opiekowanie sie czyimś dzieckiem z mieszkaniem i wyżywieniem" znajdzie zaraz po dotarciu, bo ona jest taka jedna do tej pracy i ta praca natychmiast? No przeciez to oczywiste, jak w telenoweli brazylijskiej - pracę znajduje sie w jeden dzień! A juz zwlaszcza wszyscy chcą do OPIEKI NAD MAŁYM DZIECKIEM zatrudnić 18 letnia dziewczynę po domu dziecka z Białegostoku, bez szkoły sredniej i bez minimalnego choćby doświadczenia! To oczywista oczywistość!

No, zakładając już nawet , ze w tej Warszawie szukałą pracy tydzięń ( buhehehe), to o ile wiem PŁACĄ PO MIESIACU! a PRZEZ TEN MIESIAC NASZA PIĘKNA panna gdzie ma się podziać?

Aha, w schorniksu dla bezdomnych, prawda?

Coś jeszcze masz do dodania?
                    • Gość: Szczery-Stary Re: Za to ty do głupoty powinnaś ! IP: *.124.100.200.rybnet.pl 07.07.12, 21:36
                      Czytam Cię i czytam i stwierdzam, że dzisiejsze pokolenie to pokolenie ludzi słabych.

Łazienkę to ja miałem za stodołą, WC to był wychodek, wprost mówiąc latryna.

Kiedy zaczynałem naukę nie mieliśmy w domu prądu, ojciec mój nie zarabiał bo nie mógł- był inwalidą wojennym. Do szkoły podstawowej miałem piechotą 3 km i chodziłem czy deszcz czy śnieg.

Kiedy skończylem 18 lat poszedłem do pracy, skończyłem liceum w systemie wieczorowym, poszedłem na politechnikę i cały czas pracując zdobyłem wykształcenie wyższe.

Można, jak się chce, a jak się nie chce to wyciąga się ręce po czyjeś pieniądze.
                      • Gość: ............... Re: Za to ty do głupoty powinnaś ! IP: *.4web.pl 08.07.12, 09:56
                        Jasne, a naprawdę mopcnych to wychował Oświęcim :P
                      • Gość: gsgsdsdsg Re: Za to ty do głupoty powinnaś ! IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.07.12, 17:33
                        Ale ten ojciec to nie leżał w domu zalany w trupa, nie robił z mieszkania meliny i nie musiałeś się chyba martwić, że cokolwiek zarobisz zostanie przez niego przepite, prawda?
              • kcramsib Re: Nie musi wracać do domu tatusia 07.07.12, 23:23
                No właśnie nie może bo ma 16 lat i, zgodnie z prawem, jest NIEPEŁNOLETNIA...
      • hermina5 Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:33
        Ty chyba czytać nie umiesz!

Jej proponuja wyprowadzkę do rodzinnego domu, gdzie nie ma prądu i kurs fryzjerstwa (!), zamiast MATURY ! Matury, która jest podstawa osiągniecia wykształcenie, z którym zatrudnią cię do czegokolwiek!

>Niech dziewczyna uczy się fachu

Bo co? Bo ty tak chcesz? A jesli ona nie chce i bedzie ciąć ludzi jak drewno, to tez będzie dobrze? A moze po porstu zmuszajmy ludzi losami do wyboru drogi zyciowej - jestes świetny z matmy, no sorry, wylosowałes los - praca w Macdonaldsie :P
      • pepsikola Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:52
        > Ten artykuł pokazuje chorą, polską rzeczywistość społeczną. I wcale nie chodzi
        > mi tu o los tej dziewczyny ale wydźwięk tego artykułu jakoby bycie fryzjerką by
        > ło czymś gorszym niż bycie po studiach. Tym różnimy się od cywilizowanych państ
        > w Zachodu, że tam każdy jest doceniany i szanowany jeśli tylko uczciwie i rzete
        > lnie wykonuje swoją pracę.

DOKLADNIE!!
        • Gość: z. Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Aniaa wraca na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 17:16
          a może nie każdy chce być fryzjerką! zdajesz sobie sprawę jak cięzki ejst to zawod?
          stanie non stop ,wdychanie chemikaliow ,nie mowiac o tym ,że nie kazdy sie do tego nadaje.
      • trzydziestoletnia Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 18:40
        mg_40 napisał:

> Poza tym ma brata zagranicą. Ja bym siostrze zawsze pomógł finansowo gdyby była
        > w takiej sytuacji. A tu jakaś totalna patologia (..)

No wlasnie caly czas mowa o patologii rodziny, jakbys nie zauwazyl ;) Ty bys pomogl siostrze, ale podejrzewam ze rowniez nie dopuscilbys do sytuacji zeby Twoje dziecko trafilo do domu dziecka, albo zeby przez lata nie miec pradu w domu etc. Skad pomysl, ze brat tej dziewczyny ma inna mentalnosc niz ich ojciec?
      • Gość: me Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.me.uk 08.07.12, 02:57
        Chora polska rzeczywistość społeczna polega na równaniu w dół - jeśli ktoś jest uzdolniony, ma potencjał, to szkoda marnować go na wykonywanie zawodu do którego te talenty nie są potrzebne. Co najmniej z trzech powodów:

- po pierwsze człowiek ten zabierze miejsce pracy komuś, kto tych talentów nie ma i dla którego fryzjerstwo jest najlepszą możliwą inwestycją zawodową (do tego też zresztą potrzebny jest talent, tyle że inny),

- po drugie człowiek uzdolniony odpowiednio wykorzystując swoje talenty wypracuje więcej zarówno dla siebie, jak i dla innych - w postaci przede wszystkim efektów swojej pracy, z których inni będą mogli skorzystać, lecz też i bezpośrednio w postaci zapłaconych podatków,

- po trzecie, aby robić coś naprawdę dobrze trzeba choć odrobinę to lubić, więc pakowanie czasu i pieniędzy w umiejętność, która budzi u zainteresowanego odrazę jest zwykłym marnotrawstwem.

I nie ma tu nic do rzeczy szacunek lub jego brak do poszczególnych zawodów - na owym mitycznym Zachodzie właśnie szacunek dla ludzi wykonujących prostsze prace powoduje, że kandydat o wykształceniu czy kompetencjach przekraczających wymagania danej posady zostanie odrzucony, by nie blokował miejsca pracy tym, dla których jest ona szczytem możliwości.

Niestety dopóki nie będzie powszechnego zrozumienia tych zależności, dopóty polska gospodarka będzie w ogonie.
    • biniou Za to na czeczenskich "uchodzcow" sa pieniadze 07.07.12, 12:08
      Mozna by zaoszczedzic na czeczenskich terrorystach, ktorym Polska funduje mieszkania. Dlaczego dla obcokrajowcow sa pieniadze, a nie ma ich dla polskich dzieci???
      • Gość: manta Re: Za to na czeczenskich "uchodzcow" sa pieniadz IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 13:04
        Wlasnie!! U nas w Warszawie w jednym z hipermarketow co 5 minut wzywaja o kupno cegielek (5zl) na szkoly dla dzieci z Gruzji. Wspolczuje dzieciom gruzinskim, ale te w Polsce chyba bardziej powinno sie dofinansowywac.
    • mloo Jakie k..a 5 tysięcy?! 07.07.12, 12:08
      Ktoś na tej dziewczynie ładny biznes robi. Może trzeba prześwietlić dyrektora obecnego domu dziecka?
    • bogda35 Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:10
      opłata 5500 zł.jest nieprawdopopodobna !!! jesli utrzymanie w domu opieki spolecznej kosztuje o polowe mniej ???? Problemem jest ciagle niesprawny system opieki społecznej ,niekompetencja urzednikow ( to dyrektorka nie wie w jakich warunkach zyje dziewczyna ?) - niekompetencja samorządów , W rzadzie działa kilka instytucji powołanych do opanowania sytuacji- różni "rzecznicy praw dziecka " , a bałagan i niekompetencja jakie były takie sa.
    • jonia2012 ...??? 07.07.12, 12:11
      mojej kolezance po maturze mama powiedziala: "nie pojdziesz na studia bo ci pieniedzy na to nie dam bo nie mam, chodz czesciej na dyskoteki bo musisz byc zareczona rok zanim za maz wyjdziesz"...dziewczyna miala na maturze srednia 4.0 i co z tego? posiedziala rok na bezrobociu bo pracy nie bylo, zy rok wyszla za maz, urodzila dziecko i poszla potem chyba do sklepu pieczywo sprzedawac....nie miala prawa jazdy ani kursu na fryzjerstwo wiec ja nie rozumiem po co demonizowac te sytuacje skoro w normalnych rodzinach mlodziez czesto ma duzo gorzej...swoja droga wyksztalcenie nie jest juz w Polsce cenna rzecza, na glupi staz za 700 zloty miesiecznie jest kilkadziesiat absolwentow chetnych na jedno miejsce...mam wrazenie ze w Polsce Uniwersytety to juz glownie instytucje redukujace bezrobocie wsrod profesorow i czasowe przechowalnie przyszlych bezrobotnych...wiec o co tyle halasu????
    • maciejkozlowski Aniu ostrożnie z tymi "pomocnikami" 07.07.12, 12:12
      Powiat jak nie ma kasy to niech wywali na bruk jakąś biurwę co tylko żłopie kawę i pierdzi w fotel.
      Aniu, bądz ostrożna. Masz 16 lat a to wiek idealny aby ciebie przyciągnąć, oszukać czy sprzedać do niemieckiego albo cypryjskiego burdelu, wpiepszyć w narkotyki albo po prostu mieć niewolnicę do gwałcenia w piwnicy.
      Ten burmistrz czy jak tam ten Pan i Władca powiatowy się nazywa niech ruszy swoje zapracowane dupsko i wydrze kasę spod ziemi albo idzie na zieloną trawkę jak jego władza nie sięga nawet do Domu Dziecka !
    • Gość: zasmucona Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 12:13
      Z jednej strony szkoda dziewczyny. Z drugiej strony moje dziecko będzie musiało pracować studiując. Niewykluczone, że jako fryzjerka. Bo nas nie stać.
      Na prawo jazdy być może zarobi sobie już po skończeniu studiów. Bo nas nie stać.
      Nie zaliczamy się raczej do marginesu społecznego. Pracujemy.
      Pięć i pół tysiąca? Takiej kwoty już dawno nie widziałam.
      • hermina5 Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 12:46
        >Pięć i pół tysiąca? Takiej kwoty już dawno nie widziałam.

Przecież to nie jest kwota na nią, tylko na całą bandę urzedasów, dyrektorów, na samym końcu na opiekunów i utrzymanie i ogrzanie hangaru pt . dom dziecka.

Z drugiej strony moje dziecko będzie musiało
        > pracować studiując. Niewykluczone, że jako fryzjerka. Bo nas nie stać.

Wolałabym, aby fryzjerkami nie były studentki, tylko ludzie, którzy w ogóle się na tym znają choć trochę.
    • gw_jest_nedzna Absurd państwa socjalnego 07.07.12, 12:14
      W tej historii jak na dłoni widać cały absurd państwa socjalnego, no i tradycyjnie niekompetencję dziennikarzy GW.
      Absurd polega na tym, że aby udzielić komuś pomocy wartej pewnie ok. 1500-2000 złotych wydaje się 5500. Resztę pochłaniają koszty administracyjne. Gdyby zlikwidować pomoc społeczną nie byłoby teo problemu, bo z pewnością znaleźliby się prywatni darczyńcy, którzy wyłożyliby 1500-2000 złotych. A tak? Państwo łupi wszystkich i niewielu ma cokolwiek, czym mogłoby się podzielić. Kolejny absurd to chęć pójścia przez Bohaterkę na italianistykę. I jaką pracę można potem znaleźć? Gdyby studia były płatne i kredytowane, to by się Bohaterka dzięsięć razy zastanowiła zanim wybrałaby kierunek, który ją ciekawi, ale jest nieprzyszłościowy. No, ale mamy państwo socjalne, które jak widać na załączonym obrazku wspiera słabszych.

A dziennikarze GW? Nie potrafią dodać dwa do dwóch. Raz piszą o tym, że młodzi wybierają niewłaściwe kierunki studiów, o czym szybko zapominają pisząć o marzeniach o itilianistyce. To przecież tak chwyta za serce... To albo GW chce wspierać racjonalne wybory kariery albo chce pisać rzewne historyjki dla debili. Jak często, zabrakło refleksji.
      • Gość: fan obcych jezykow Re: Absurd państwa socjalnego IP: *.dub-3rk1.metro.digiweb.ie 07.07.12, 12:18
        Im bardziej egzotyczny jezyk obcy sie studiuje tym lepsze pieniadze mozna zarobic. italianistyka dobry kierunek, ale niekoniecznie w poslce gdzie dzxiewczyne naucza regulek i literatury zamiast praktycznego podejscia do kwestii czyli np bycia biznesowym tlumaczem ktory kasiore moze stluc fenomenalna. ze wszystkiego mozna zrobic uzytek, tylko trzeba wiedziec jak. z fryzjerstwa tez, nawet pewnie lepszy niz z italianistyki.
        • gw_jest_nedzna Otóż to! 07.07.12, 13:55
          Otóż to! Wiele fryzjerek będzie zarabiało więcej niż wiele absolwentek italianistyki. Zresztą hańbą dla polskiego systemu szkolnictwa jest to, że istnieje taki kierunek jak italianistyka. Italianistyka to nie jest nauka. Nie ma własnych metod badawczych, nie da się dojść do żadnych naukowych wniosków, więc i żadnych prac naukowych nie da się napisać. Podobnie jest z legionem innych pseudonaukowych kierunków: dziennikarstwem, europeistyką... Czego można się przez pięć lat tam uczyć?
          • rozterka47 Re: Otóż to! 07.07.12, 14:40
            gw_jest_nedzna napisał:

> Otóż to! Wiele fryzjerek będzie zarabiało więcej niż wiele absolwentek italiani
            > styki. Zresztą hańbą dla polskiego systemu szkolnictwa jest to, że istnieje tak
            > i kierunek jak italianistyka. Italianistyka to nie jest nauka. Nie ma własnych
            > metod badawczych, nie da się dojść do żadnych naukowych wniosków, więc i żadnyc
            > h prac naukowych nie da się napisać. Podobnie jest z legionem innych pseudonauk
            > owych kierunków: dziennikarstwem, europeistyką... Czego można się przez pięć la
            > t tam uczyć?

.........................................

Języka, na tyle żeby zarabia 6 koła jak moja znajoma w filii włoskiej firmy :)
            A zakładów fryzjerskich jest po trzy na każdej ulicy, co nektóre się nawet już zamykają, nie mówiąc o tym ,że do tego fachu tez trzeba mie predyspozycje żeby na nim zarobic, jak zreszta do każdego .
    • jowisz53 Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:15
      Chętnie – podejrzewam, że podobnie jak wszyscy inni – chciałbym poznać „strukturę” owych 5,5 tys. złotych.
      • Gość: andrzej Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 12:45
        bardzo chcę wiedzieć, jak utrzymać się za 5,5 tys.!!! chce do domu dziecka!
    • anders76 Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:17
      Te 5,5 K PLN bardzo mi zaimponowalo !
      Jezeli nie ma innych rozwiazan to oferuje bezplatne mieszkanie w innym duzym miescie wojewodzkim (pokoj w mieszkaniu studenckim gdzie mieszkaja tylko studentki) i pokrycie kosztow utrzymania, jak dlugo bedzie sie uczyla w liceum lub na uniwerku. Internet i komputer na miejscu. Powiat moze naturalnie sie dolozyc w jakims stopniu jezeli ma jeszcze w sobie resztki przyzwoitosci. Kontakt ze mna poprzez redaktora GW, prosze podac maila kontaktowego na tutejszym forum, moj mail "gazeta.pl" nieaktualny.
    • goodwater Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:19
      Ku..a 5,5 tys zlotych? Pewnie 90% ląduje w kieszeni pasożytów. Tyle ludzi nie ma pracy, a mogliby ja wziasc do siebie i swtworzyc namiastke rodziny, dostaliby polowe tej kwoty i wszyscy byliby zadowoleni.
    • antyanty22 Jaja sobie robia!!! 07.07.12, 12:23
      to nie jest tak jak sobie wszyscy myślą. Jak jesteś w kanale to chociaż jedną alternatywę ciężko wymyślić bo ciągle na głowie te problemy.Wymądrzają się ludzie którzy nie muszą się martwić o jedzenie i utrzymanie bo im rodzice sponsorują a to jest w końcu najważniejsze i najdroższe.Nie rozumieją takich ludzi.Każdy mówi "idź do roboty,rób coś a nie siedzisz na dupie!"tylko nie biorą pod uwagę tego że jak każdego dnia trzeba kombinować kase(bądź myśleć jak tu nie wrócić do domu i co ze sobą zrobić jak w tym przypadku) żeby jakoś przeżyć to mało czasu zostaje na cokolwiek.Życzę powodzenia i żeby się udało jakoś odbić.A w mediach dziwią się czemu młodzi wyjeżdżają...bo ten kraj to gó...!
    • Gość: księgowa notorycznie pijany ojciec IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 12:25
      idealny obywatel stale wpływy z akcyzy tak trzymać
    • pro-contra Jest tylko jedna rada na ten bardak: 07.07.12, 12:28
      Komuno, WRÓĆ!!!
    • krystyna_anna Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:30
      Do Domu Dziecka trafiła zapewne na podstawie decyzji Sądu, i tylko on może to zmienić. Na jakiej podstawie powiat to zmienia ? Kolejny przykład państwa w państwie !!
      • szeregowy_agent Sąd przyklepie 07.07.12, 13:46
        Bo powszechne jest niszczenie zamiast wspierania dzieci zdolnych. Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa też nakazywał, aby zamiast studiować dzieciaki wzięły się do roboty. Bo profesorska rodzina ich ojca miała inne priorytety. Dzięki pracy matki dziewczyny studia pokończyły, a nawet odniosły zawodowy sukces - i wtedy odnalazł się kochający tatuś Wacław N., pracownik Politechniki Warszawskiej. I kochający wujek Andrzej N. - profesor Uniwersytetu Toruńskiego. I kochająca ciocia Stasia N. - Uniwersytet Warszawski, Smyczkowa...
    • olias Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:33
      sprawa dzieci z bidule, dzieci opuszczonych przez rodziców i naród ciągnie się od początku RP III. nawet bolszewicka PERL nie była taką suką, jak dziś społeczeństwo. Społeczeństwo, bo to społeczeństwo wybiera kryminalistów do władzy.
      Kogo obchodzą dzieci wyjęte ze społeczeństwa? najważniejsze -wykorzystać 4 lata w sejmie na biznesy, nachapanie - społeczeństwo pozwoli.
      Jak to powiedział Bóg Wszystkich Lemingów - Tusek? najtańsza rodzina to bezdzietna.
      Jeśli państwo ma tak traktować swoje dzieci to może lepiej by to państwo ustąpiło miejsca dla innych, bardziej cywilizowanych państw?
      A może to nie państwo, może to my jesteśmy do dupy?
      • Gość: zenek spoleczentwo, panstwo... IP: 194.25.30.* 07.07.12, 18:20
        za komuny wyzsze wyksztalcenie mialo ze 4% naszego spoleczenstwa. bycie w grupie dobrych uczniow w liceumzwyczajnie nie wystarczalo, trzeba balo byc najlepszym i tyle. chlopakow, co to najlepszymi nie byli bralo sie najzwyczajniej w kamasze...
        na to co sie marzylo 95% ludnosci zwyczajnie sie sralo, a olias szwadronuje, o tym jak to kiedys dylo cacy teraz be.
        a czym w czym ta dziewczyna jest lepsza od setek tysiecy dzieciakow z zabitych dechami wsi i z klepiacymi biede rodzicami, ktorych marzenia o italianistyce czy iberystyce czy anglistyce tez sie nie spelnia? politylogow mamy juz zatrzesienie. moze przyszedl czas hydraulikow i fryzjerek...
    • wtyka82 Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:35
      W tej sprawie tylko ludzie ze sloganami chrześcijańskimi czują się dobrze ze swoim sumieniem ......
      A politycy prawicowi i nie tylko dbają o kler i ich majątki a jak się komuś nie podoba to mają jedną rade spałować demonstrantów lub,, nakarmić "/ zalegalizować miękkie narkotyki / to są ich troski /...............>>>>> propagandowe >>>>>
    • tornson Posrane złodziejskie państwo!! I ludzie rządzący 07.07.12, 12:41
      tym grajdołem mają czelność pluć na PRL! Za Polski Ludowej każdy mógł studiować, zależało to tylko i wyłącznie od jego wiedzy i chęci, a dziś liczy się tylko kasa, biedni w tej zdegenerowanej namiastce państwa traktowani są jak śmieci!
      • Gość: Barti Re: Posrane złodziejskie państwo!! I ludzie rządz IP: *.159.32.130.static.cdpnetia.pl 09.07.12, 09:46
        Czlowieku, slyszales wtedy zeby ktos z biednej rodziny ze wsi studiowal ? Nikt nie byl w stanie utrzymac sie w duzym miescie i jeszcez studiowac bedac z biednej, wiejskiej rodziny... Az tak wiele sie nie zmienilo...
    • dora1234562 Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na me... 07.07.12, 12:44
      Dla Ani nie ma na kształcenie ale na stadiony to Pan Tusk miał ? Niech znajdzie też dla dziecka które nie chce wrócić do pijaków i chce cosiągnąć.
      • joankb Re: Powiat nie ma pieniędzy, niech Ania wraca na 07.07.12, 13:08
        Tyle, że Pan Tusk nie da. na te 5,5 tysiąca musi złożyć się wcale niebogata ludność powiatu.
        To nie brak pomocy bulwersuje. Bulwersuje koszt tej pomocy. Koszt, na który trzeba wydrzeć z ludzi wielokrotnie biedniejszych.
        Gdyby w rodzinach było 5,5 tysiąca na dziecko to nikt by nie żałował.
        Gdzie inne rozwiązania? Rodzina zastępcza, mieszkanie nadzorowane? Dziewczyna jest dorosła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka