Dodaj do ulubionych

Chatka, Ralston.

IP: *.interserw.com 06.07.02, 20:16
Mam małe pytanko. Jakimi aparatemi robiliście zdjątka w czasie swoich podróży.
Czy nie było problemów spowodowanych wilgocią, temperaturą, pyłem i oczywiście
wstrząsami.
Pozdrawiam Hmc
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Chatka, Ralston. 06.07.02, 22:25
      Ja korzystam z nienowego już Canona EOS 3000. Stara poczciwina skrzypi już
      nieco obiektywem - będę go musiał oddać do czyszczenia. (przyczyną jest
      prawdopodobnie miałki piasek z plaży w Łebie lub Rozewiu) Kupiłem go parę lat
      temu w zestawie z obiektywem Canon zoom 38-75 mm. Jest to zupełnie przyzwoity
      obiektyw, chociaż przy makrofotografii i szerokich plenerach czasami brakuje
      trochę u "dołu". Dlatego lepszy byłby obiektyw np.: 28-80 - jako bardziej
      uniwersalny. W tym roku dokładam do tego teleobiektyw Canona 75-300 mm.
      Chatka pracuje również Canonem EOS, tylko nowszym modelem 300. Jakich
      obiektywów używa - sam jestem ciekaw. Zadałem gdzieś pytanie, ale chyba je
      Chatka gdzieś zgubiła - bo nie usłyszałem odpowiedzi.
      Jeśli chodzi o ochronę sprzętu, to aparat trzymam w futerale z jakiegoś
      impregnowanego materiału i zazwyczaj chowam po zrobieniu zdjęć. Unikam
      dłuższego noszenia bez futerału. To chroni przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
      Czasami w bardzo niskich temperaturach pomimo wszystko potrafi się zebrać para
      na obiektywie jeśli jest założony jakiś filtr. Ale na ogół pomaga odkręcenie
      filtra i ponowne założenie po kilku minutach - albo przetarcie obiektywu.
      Gdzieś tu jest zdaje się forum fotograficzne - tam pewnie uzyskasz odpowiedzi
      na wszelkie pytania. Ja jestem typowym amatorem, popełniającym jeszcze masę
      błędów - ale wystarczy popatrzeć na zdjęcia Chatki, żeby uznać klasę.
      Musiała kiedyś malować albo szkicować w ołówku - da się zauważyć w kompozycji
      zdjęć. Musi też być bardzo dobra technicznie. To również widać z kilku
      fotografii z FAMY. Jeśli jeszcze nie byłeś na tej wystawie - to gorąco polecam
      wizytę. Dla mnie duża klasa!
      • Gość: saunne Re: Chatka, Ralston. IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 00:56
        Hmc Canon EOS 300 wystarcza w zupełności na wakacyjne eskapady (no chyba,że
        chcesz mieć zdjęcia artystyczne). Robiłam nim zdjęcia nie tylko na wakacjach i
        się sprawdza. Obiektyw standardowy.
        Od siebie dodam, że warto zwracać uwagę na światło (robiłam fajne eksperymenty
        z cieniem).

Pozdrawiam,
        saunne
        • Gość: hmc Re: Chatka, Ralston. IP: *.interserw.com 07.07.02, 09:10
          Hej. Dzięki za odpowiedz. Od dawna robię zdjęcia Zenitem i przyzwyczaiłem się
          już do jego wagi i wytrzymałości, ale pomału przestaje mi wystarczać. ( chodzi
          mi o mały zakres czasów ). Dlatego myślę o nowym aparacie. Parametry
          większości aparatów mam obcykane ale wiadomo że suche dane nie zastąpią
          opinii użytkowników. Zastanawiam się teraz nad dwoma aparatami. Manualnym
          Nikonem FM2 i amatorską lustrzanką Minoltą Dynax 5 ( ale za to z autofokusem, a
          wiadomo że w niektórych sytuacjach jest niezastąpiony)
          O ile tym Nikonem można wbijać gwoździe to Minolta ze swoim małym plastikowym
          korpusem wygląda delikatnie. Stąd moje pytanie o wytrzymałość Waszych sprzętów.
          Ps. Wybrałem się ostatnio na wystawę Chatki, ale niestety było jeszcze za
          wcześnie. Nie wiem czy przed wyjazdem jeszcze zdążę. Dobrze że chociaż
          widziałem dwa zdjątka w necie.
          Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odp.
          Hmc
          • ralston Re: Chatka, Ralston. 07.07.02, 13:28
            Mój brat przez wiele lat pracował z Minoltą Dynax z serii 500 i był z niej
            bardzo zadowolony. Teraz robi Canonem 300.
            • Gość: chartka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:31
              Ralsie alez odpowiedzialam bezposrednio tam gdzie mnie zapytales. rzeczywiscie
              robie zdjecia Canonem EOS 300. Wielu moich znajomych go ma i poleca. Ja nie
              zdazylam go jeszcze w pelni poznac, rezulat ciagle polecam obejrzec na
              zdjeciach w Famie :))).Napisalam gdzies ze bedzie do konca sieprnia, sorry do
              konca lipca. A propos, nie wiem czy widzieliscie w TV3 migawke w zapowiedziach
              kulturalnych. Zenada! Nie dosc ze zapraszaja na zdjecia ktorych tam nie ma - z
              Mongolii tak ale nie z Bajkalu!!, to ilustruja to zdjeciami Piotra
              Malczewskiego zreszta ani z Mongolii ani z nad Bajkalu ale z Republiki Tuwy!!!
              • ralston Re: Ralston. 07.07.02, 23:34
                Gość portalu: chartka napisał(a):

> Ralsie alez odpowiedzialam bezposrednio tam gdzie mnie zapytales. rzeczywiscie
                > robie zdjecia Canonem EOS 300. Wielu moich znajomych go ma i poleca. Ja nie
                > zdazylam go jeszcze w pelni poznac, rezulat ciagle polecam obejrzec na
                > zdjeciach w Famie :))).Napisalam gdzies ze bedzie do konca sieprnia, sorry do
                > konca lipca. A propos, nie wiem czy widzieliscie w TV3 migawke w zapowiedziach
                > kulturalnych. Zenada! Nie dosc ze zapraszaja na zdjecia ktorych tam nie ma - z
                > Mongolii tak ale nie z Bajkalu!!, to ilustruja to zdjeciami Piotra
                > Malczewskiego zreszta ani z Mongolii ani z nad Bajkalu ale z Republiki Tuwy!!!

Widać, że się śpieszysz bo już się nawet w chartkę zamieniłaś :)
                Wiem, że pisałaś o aparacie. Gdzieś tam zadałem pytanie o obiektyw, którym
                robiłaś to zdjęcie meżczyzny wewnątrz jurty. Czy to był standardowy zoom 28-90,
                czy może coś innego?
                • Gość: chatka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:38
                  to tego zdjecia uzylam standartowy zoom, czasem pozyczalm Adama teleobiketyw
              • saunne Re: Ralston. 07.07.02, 23:35
                widać materiał robił jakiś wybitny "humanista" ;)
                to kolejny dowód na to, że nie warto wierzyć bezgranicznie TV.
                • Gość: chatka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:43
                  zanim pobiegne do domu, polece :)robienie slajdow, warto zainwestowac w sprzet,
                  zaluje ze do tej pory nie robilam, ale zawsze byly jakies inne wydatki ale moze
                  tego lata! Papatki
                  • ralston Re: Ralston. 07.07.02, 23:49
                    Szkoda, że już uciekasz... Nad slajdami się zastanawiam - ale muszę się
                    najpierw jeszcze trochę fotografowania pouczyć. Slajdy bezlitośnie obnażają
                    błędy. Na papierze można jeszcze coś tam poprawić w labie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka