Gość: hmc IP: *.interserw.com 06.07.02, 20:16 Mam małe pytanko. Jakimi aparatemi robiliście zdjątka w czasie swoich podróży. Czy nie było problemów spowodowanych wilgocią, temperaturą, pyłem i oczywiście wstrząsami. Pozdrawiam Hmc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: Chatka, Ralston. 06.07.02, 22:25 Ja korzystam z nienowego już Canona EOS 3000. Stara poczciwina skrzypi już nieco obiektywem - będę go musiał oddać do czyszczenia. (przyczyną jest prawdopodobnie miałki piasek z plaży w Łebie lub Rozewiu) Kupiłem go parę lat temu w zestawie z obiektywem Canon zoom 38-75 mm. Jest to zupełnie przyzwoity obiektyw, chociaż przy makrofotografii i szerokich plenerach czasami brakuje trochę u "dołu". Dlatego lepszy byłby obiektyw np.: 28-80 - jako bardziej uniwersalny. W tym roku dokładam do tego teleobiektyw Canona 75-300 mm. Chatka pracuje również Canonem EOS, tylko nowszym modelem 300. Jakich obiektywów używa - sam jestem ciekaw. Zadałem gdzieś pytanie, ale chyba je Chatka gdzieś zgubiła - bo nie usłyszałem odpowiedzi. Jeśli chodzi o ochronę sprzętu, to aparat trzymam w futerale z jakiegoś impregnowanego materiału i zazwyczaj chowam po zrobieniu zdjęć. Unikam dłuższego noszenia bez futerału. To chroni przed wilgocią i zanieczyszczeniami. Czasami w bardzo niskich temperaturach pomimo wszystko potrafi się zebrać para na obiektywie jeśli jest założony jakiś filtr. Ale na ogół pomaga odkręcenie filtra i ponowne założenie po kilku minutach - albo przetarcie obiektywu. Gdzieś tu jest zdaje się forum fotograficzne - tam pewnie uzyskasz odpowiedzi na wszelkie pytania. Ja jestem typowym amatorem, popełniającym jeszcze masę błędów - ale wystarczy popatrzeć na zdjęcia Chatki, żeby uznać klasę. Musiała kiedyś malować albo szkicować w ołówku - da się zauważyć w kompozycji zdjęć. Musi też być bardzo dobra technicznie. To również widać z kilku fotografii z FAMY. Jeśli jeszcze nie byłeś na tej wystawie - to gorąco polecam wizytę. Dla mnie duża klasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Chatka, Ralston. IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 00:56 Hmc Canon EOS 300 wystarcza w zupełności na wakacyjne eskapady (no chyba,że chcesz mieć zdjęcia artystyczne). Robiłam nim zdjęcia nie tylko na wakacjach i się sprawdza. Obiektyw standardowy. Od siebie dodam, że warto zwracać uwagę na światło (robiłam fajne eksperymenty z cieniem). Pozdrawiam, saunne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmc Re: Chatka, Ralston. IP: *.interserw.com 07.07.02, 09:10 Hej. Dzięki za odpowiedz. Od dawna robię zdjęcia Zenitem i przyzwyczaiłem się już do jego wagi i wytrzymałości, ale pomału przestaje mi wystarczać. ( chodzi mi o mały zakres czasów ). Dlatego myślę o nowym aparacie. Parametry większości aparatów mam obcykane ale wiadomo że suche dane nie zastąpią opinii użytkowników. Zastanawiam się teraz nad dwoma aparatami. Manualnym Nikonem FM2 i amatorską lustrzanką Minoltą Dynax 5 ( ale za to z autofokusem, a wiadomo że w niektórych sytuacjach jest niezastąpiony) O ile tym Nikonem można wbijać gwoździe to Minolta ze swoim małym plastikowym korpusem wygląda delikatnie. Stąd moje pytanie o wytrzymałość Waszych sprzętów. Ps. Wybrałem się ostatnio na wystawę Chatki, ale niestety było jeszcze za wcześnie. Nie wiem czy przed wyjazdem jeszcze zdążę. Dobrze że chociaż widziałem dwa zdjątka w necie. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odp. Hmc Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Chatka, Ralston. 07.07.02, 13:28 Mój brat przez wiele lat pracował z Minoltą Dynax z serii 500 i był z niej bardzo zadowolony. Teraz robi Canonem 300. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chartka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:31 Ralsie alez odpowiedzialam bezposrednio tam gdzie mnie zapytales. rzeczywiscie robie zdjecia Canonem EOS 300. Wielu moich znajomych go ma i poleca. Ja nie zdazylam go jeszcze w pelni poznac, rezulat ciagle polecam obejrzec na zdjeciach w Famie :))).Napisalam gdzies ze bedzie do konca sieprnia, sorry do konca lipca. A propos, nie wiem czy widzieliscie w TV3 migawke w zapowiedziach kulturalnych. Zenada! Nie dosc ze zapraszaja na zdjecia ktorych tam nie ma - z Mongolii tak ale nie z Bajkalu!!, to ilustruja to zdjeciami Piotra Malczewskiego zreszta ani z Mongolii ani z nad Bajkalu ale z Republiki Tuwy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ralston. 07.07.02, 23:34 Gość portalu: chartka napisał(a): > Ralsie alez odpowiedzialam bezposrednio tam gdzie mnie zapytales. rzeczywiscie > robie zdjecia Canonem EOS 300. Wielu moich znajomych go ma i poleca. Ja nie > zdazylam go jeszcze w pelni poznac, rezulat ciagle polecam obejrzec na > zdjeciach w Famie :))).Napisalam gdzies ze bedzie do konca sieprnia, sorry do > konca lipca. A propos, nie wiem czy widzieliscie w TV3 migawke w zapowiedziach > kulturalnych. Zenada! Nie dosc ze zapraszaja na zdjecia ktorych tam nie ma - z > Mongolii tak ale nie z Bajkalu!!, to ilustruja to zdjeciami Piotra > Malczewskiego zreszta ani z Mongolii ani z nad Bajkalu ale z Republiki Tuwy!!! Widać, że się śpieszysz bo już się nawet w chartkę zamieniłaś :) Wiem, że pisałaś o aparacie. Gdzieś tam zadałem pytanie o obiektyw, którym robiłaś to zdjęcie meżczyzny wewnątrz jurty. Czy to był standardowy zoom 28-90, czy może coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:38 to tego zdjecia uzylam standartowy zoom, czasem pozyczalm Adama teleobiketyw Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Ralston. 07.07.02, 23:35 widać materiał robił jakiś wybitny "humanista" ;) to kolejny dowód na to, że nie warto wierzyć bezgranicznie TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka Re: Ralston. IP: *.on.planeta / 1.0.0.* 07.07.02, 23:43 zanim pobiegne do domu, polece :)robienie slajdow, warto zainwestowac w sprzet, zaluje ze do tej pory nie robilam, ale zawsze byly jakies inne wydatki ale moze tego lata! Papatki Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ralston. 07.07.02, 23:49 Szkoda, że już uciekasz... Nad slajdami się zastanawiam - ale muszę się najpierw jeszcze trochę fotografowania pouczyć. Slajdy bezlitośnie obnażają błędy. Na papierze można jeszcze coś tam poprawić w labie :) Odpowiedz Link Zgłoś