morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 17.05.06, 00:44 "Kiedy usłyszę dobre słowo" Pod Budą Kiedy mi rzucasz dobre słowo Kiedy usłyszę słowo dobre To dach wyrasta mi nad głową I nawet strach ma oczy modre Wokół spadają z drzew miesiące Lecz ja posprzątam je bez żalu I mocniej zwiąże koniec z końcem I będzie piękniej niż w Wersalu Ty jednak milczysz niby zegar W którym kuranty są zaklęte Pewnie się nawet nie spodziewasz Że we mnie coś za chwile pęknie... Czy winny jestem czy bez winy W tych sprawach trudno się pomylić Ale uważaj by ktoś inny Nie mówił do mnie w takiej chwili... Bo gdy usłyszę dobre słowo Którego bardzo mi potrzeba To dach urośnie mi nad głową I włosy wzlecą,aż do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 18.05.06, 00:35 Komunia Edward Stachura I jeżeli spontaniczna to rzecz I jeżeli oczywista to rzecz I jeżeli naturalna to rzecz Weź To co się tu daje W imię słońca I jego gońca: Skowronka gwiżdżącego, amen Amen plfoto.com/zdjecie.php?picture=715090# Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 19.05.06, 00:11 Co noc kiedy schodzą do knajpy kolędnicy na wódkę śledzia i dziwki w dalekich miastach Orionu Arlekin paznokcie gryzie do krwi i szczury przyzywa na piszczałkach swych nóg Co Noc Edward Stachura To znak że nie dosyć fioletu zapachu mydła chleba i łaskotania nozdrzy A tam kolędnicy wchodzą w kufle złotego piwa i zębami w uda żarłoczne dobranoc... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 19.05.06, 00:12 sorki...raz jeszcze dobranoc *Co Noc Edward Stachura Co noc kiedy schodzą do knajpy kolędnicy na wódkę śledzia i dziwki w dalekich miastach Orionu Arlekin paznokcie gryzie do krwi i szczury przyzywa na piszczałkach swych nóg To znak ze nie dosyć fioletu zapachu mydła chleba i łaskotania nozdrzy A tam kolędnicy wchodzą w kufle złotego piwa i zębami w uda żarłoczne Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 21.05.06, 22:22 Dobranoc Robaczki PAMIĘTAJCIE O OGRODACH Jonasz Kofta Bluszczem ku oknom Kwiatem w samotność Poszumem traw Drzewem co stoi Uspokojeniem Wśród tylu spraw Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście... Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton Kroplą pamięci Nicią pajęczą Zapachem bzu Wiesz już na pewno Świeżością rzewną To właśnie tu Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście... Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton I dokąd uciec W zaciasnym bucie Gdy twardy bruk Są gdzieś daleko Przejrzyste rzeki I mamy XX wiek Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 22.05.06, 23:33 mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/hifi,14154.html DJ Vernix " Kiedy byłem małym chłopcem - cover " T.Nalepa to tyle na dzisiaj dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 01.09.06, 23:36 Śpijcie spokojnie,dobranoc moje Robaczki ;) fotografika.i-csa.com/fotografujemy/desiderata.html Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 23.05.06, 22:47 [Jeżeli jest] Agnieszka Osiecka Na naszą słabość i biedę, niemotę serc i dusz. Na to, że nas nie zabiorą do lepszych gór i mórz. Na czarnych myśli tłok, na oczy pełne łez lekarstwem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Na ludzką podłość i małość, na oschły Boży chłód. Na to, że nic się nie stało, a zdarzyć miał się cud. Na szary mysi strach, bliźniego wrogi gest, ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Tu kukły ludźmi się bawią, tu igra z nami czas. Tu wielkie młyny nas trawią i pył zostaje z nas. Na to, że z pyłu pył i za początkiem kres ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli jest możliwa. Na krajów nędzę i smutek, na okazałość państw, policję, kłamstwo i nudę, potęgę małych draństw. Na nocny serca ból, że człowiek żył jak pies ratunkiem miłość bywa. Jeżeli miłość jest, jeżeli miłość jest... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 24.05.06, 23:38 Papież Ks.Jan Twardowski Papież wyfrunął z Rzymu samolotem jak śnieg leci - całuje prawosławnego błogosławi żydowskie dzieci bez tronu tylko łza trzęsie się jak taniec w wielu książkach topnieje zamarznięte słońce cieknie z gardła ususzonych liter - heretycy grzeją w ewangelii pogryzione nogi wydmuchują niebo na organach nadciąga cały wydział personalny aniołów tylko przedwojenny katolik rozłożył papier - skubie pióro jakby zaczepiał wronę pisze skargę na Pana Boga (1964, za pontyfikatu Pawła VI) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 25.05.06, 23:08 Witajcie, Dobry Wieczór Jutro jest jeden z tych szczególnych dni w roku Już dzisiaj chciałbym Wam przypomnieć tą szczególną piosenkę Dżemu Pamiętajcie o Nich w tym szczególnym dniu - Dniu Matki dobranoc schlesien.nwgw.de/m/m/List_do_matki.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 28.05.06, 22:35 Ach ten wiosenny deszcz i to zawsze wtedy,kiedy człowiek chciałby sobie pod niebem pełnym gwiazd piwko chlapnąć ;) www.wgb.eps.gda.pl/2vol_10%20Kiedy%20pada%20deszcz.mp3 dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 29.05.06, 22:22 TUTAJ WÓDKA JEST BOGIEM Ten znak na mapie ? to powiedzmy ? - miasto Dawno przeklęte przez trybunał świętych Tu ze sporyszem pieką gorzkie ciasto By śnić inaczej swe codzienne lęki Tutaj wódka jest Bogiem a wiara nałogiem Tutaj szatan umiera w mordowni za rogiem On ze smutku umiera Bo zrozumiał teraz To że Pan nigdy nie był mu wrogiem Sekretarz partii która nie istnieje Głosi na rynku nagły koniec świata Lecz mimo wszystko nadal ma nadzieję Na bratnią pomoc najbliższego lata Tutaj wódka jest Bogiem? Upadły anioł chodzi ulicami W tlenionych włosów tłustej aureoli I głosem miękkim jak ciemny aksamit Zawodzi pieśni o tym co tak boli Tutaj wódka jest Bogiem? Związkowy lider pije z policjantem Który go kiedyś zamknął osobiście A ksiądz powtarza jak zegar z kurantem Wieczną przestrogę która pachnie czyśćcem Tutaj wódka jest Bogiem? ... sł. Leszek Wójtowicz muz. Leszek Wójtowicz Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 30.05.06, 22:51 Nadchodzi noc Nadchodzi noc, kochanie, więc uchyl mi drzwi, nadchodzi noc, kochanie, więc uchyl mi drzwi. Jak pragnę byc już z tobą, kochany, ty wiesz, nawet kiedy w nocy nie śpię, o tobie wciąż śnię. Lecz ojciec w nocy czyta, usłyszy więc nas. Lecz ojciec w nocy czyta, usłyszy więc nas. Ale jeśli zgasisz świecę, to pójdzie spać. Ale jeśli zgasisz świecę, to pójdzie spać. Nadchodzi noc, kochanie... Lecz matka w nocy szyje, usłyszy więc nas. Lecz matka w nocy szyje, usłyszy więc nas. Ale jeśli schowasz igłę, to pójdzie spać. Ale jeśli schowasz igłę, to pójdzie spać. Nadchodzi noc, kochanie... dobranoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 31.05.06, 22:55 Dobranoc Wszystkie Moje Małe i Duże Robaczki, Śpijcie Spokojnych Snów Wam Życzę A jutro w Waszym Dniu... Dniu Dziecka - Spełnienia Najskrytszych Marzeń Życzę :) mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/hifi,93423.html Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 02.06.06, 00:04 Dobranoc pchły na noc ;) marilyn.superhost.pl/mp3/MARILYN%20MONROE%20-%20Incurably%20romantic.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 04.06.06, 23:18 Noc czerwcowa Kiedy noc się w powietrzu zaczyna Wtedy noc jest jak młoda dziewczyna Wszystko śmieszy ją i wszystko cieszy Wszystko chciałaby w ręce brać Diabeł dużo jej daje w podarku Gwiazd fałszywych z gwiezdnego jarmarku Noc te gwiazdy do uszu przymierza I z gwiazdami chciałaby spać Ja jestem noc czerwcowa Królowa jaśminowa Zapatrzcie się w moje ręce Wsłuchajcie się w gwiezdny chór Ale zanim mur gwiezdny ją oplótł Idzie krokiem tanecznym przez ogród Do ogrodu przez senne ulice Dzwonią nocy ciężkie zausznice I po każdym tanecznym obrocie Szmaragdami błyszczą kołki w płocie Noc te gwiazdy do uszu przymierza I z gwiazdami chciałaby spać Ja jestem noc czerwcowa Królowa jaśminowa Zapatrzcie się w moje ręce Wsłuchajcie się w gwiezdny chór Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 05.06.06, 22:11 Dobranoc "Pożegnanie" Stare Dobre Małżeństwo Może się spotkamy znów po kilku latach Może właśnie tutaj lub na końcu świata Będziesz wtedy inna ja wciąż taki sam Może nam się uda zacząć jeszcze raz Dzisiaj muszę odejść już mnie nie zatrzymuj Przez te wszystkie lata nic się nie zmieniło Rozstawiłaś straże wokół moich snów Daj mi wreszcie spokój dosyć mam już słów Wrócę tu na pewno gdy nadejdzie pora Zapamiętaj tylko co mówiłem wczoraj Zapamiętaj tylko że się nie zmieniłem Myślę co myślałem wierzę w co wierzyłem Wrócę gdy zrozumiesz już po kilku latach Może właśnie tutaj będzie koniec świata Będziesz wtedy inna ja wciąż taki sam Może nam się uda zacząć jeszcze raz sł. P Bakal muz. K Myszkowski Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 06.06.06, 23:31 ;) takie tam z szuflady zakurzone przepisałem Czym jest życie.. Dla jednych jest chwilą ciszy Dla innych znów,wędrówką w której trudno znaleźć jakiś cel Choć jest, Napewno jest, Napewno gdzieś jest, Szczęście nie będące tylko snem... Życie to chwila.. Która dość szybko mija Jak łatwo jest niszczyć uczucia,jak trudno zbudować nową przyjaźń Ja wiem... Ty to wiesz... Napewno to wiesz... Więc już nie oglądaj się i... Daj mi,Daj mi Siebie Daj mi,Daj mi,Daj mi Swoją Duszę Daj mi swoją miłość i nie mów dłużej Że potrafisz żyć w samotności W samotności swej... dobranoc sł/muz morfi Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 08.06.06, 00:10 Dźwięki na dobranoc Wam przynoszę, Wysłuchajcie,proszę... Panie i Panowie Kapelusze z głów przed Państwem David Gilmour video.google.com/videoplay?docid=-3063378580122948234&q=pink+floyd Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 08.06.06, 23:09 Dobrałem dźwięki,obraz i słowa Wyszedł mi z tego pastelowy melanż... Być może i Wam się spodoba dobranoc -morfi- video.google.com/videoplay?docid=-4726145901768496937&q=led+zeppelin+-+staiway+to+heaven [GOŚCINIEC DO NIEBIOS] przekład bardzo orginalny zresztą Adrian Sikora W tej pewności podszepcie, gdzie Dama się skrywa, Wszystko złote co świeci na targ wystawione, Ona dłońmi zagarnie to po co przybywa - Swój gościniec do niebios niewczasem uśpiony. Choć kram cisza zalewa to weźmie co trzeba, Słowem jednym odkupi swe schody do nieba Jeszcze pewna nie będzie szyld widząc na ścianie, Wszak znaczenia słów mogą się krzewić bez końca. W drzew koronach usłyszeć już można ćwierkanie, Szum strumienia co śpiewa swe myśli do Słońca. Lecz niepokój na szali czasami przeważa. To zdumiewa mnie jednak, a nigdy przeraża. Tam uczucie do serca mojego kołacze, Wzrok na zachód posłałem, jak drzewiej czyniłem. Czy to duch mnie opuszcza? Lecz dlaczego płacze? Mara mknęła mi przez sen, a w niej obaczyłem Jak oparów pierścienie drzew kładą ramiona I wniebogłos rozpacza w to ciżba wpatrzona. Szmery szybko splatają szeregi szeptunów - To ta chwila, gdy dźwięki możemy przywołać. Oto kobziarz prowadzi nas ścieżką wśród tłumu, Do źródełka, gdzie skrywa się przyczyna goła. I kto wytrwał, doczeka jak bezkreśnym echem Świt obwieści las przy tym zanosząc się śmiechem. Słyszysz? – krząta się hałas w twych myśli ogrodzie - Wiosna śniegi odgarnia dla królowej Maja. Tym się nie martw, bo oto masz przed sobą drogę, Kędy zmierzysz to zawsze staniesz na rozstajach, By przy pierwszej wędrówce zatrzymać przebieżkę I dla ducha spokoju obrać inną ścieżkę. A gdy rozbrat w twej głowie nie każe iść dalej, Naraz kobziarz swym dźwiękiem do siebie przywoła, Byś melodią niesiona podążała trwale... Droga Damo, czy słyszysz szemranie Eola? Czy wierzysz, że gościniec pod same niebiosa Na szeleście wśród wietrznych strun spokojnie osiadł? Jak wiejemy wzdłuż drogi malując za nami Dłuższe cienie od duszy, tak tu nieopodal Spaceruje ta dama, którą dobrze znamy - Jasnym światłem świecąca dumna białogłowa. W blasku Jutrzni rozchyla ramiona szeroko, By pokazać jak wszystko obraca się w złoto. Tak słuchajmy melodii, którą kobziarz nuci. Wkrótce przetnie nas w poły, dusza spłynie zbroczem, Wszyscy Jednią będziemy, łańcuchami skuci, W cienie dłuższe od duszy patrzyli z powrotem. I co chcemy, to Jutrznia niech światu rozpowie: W żłobie skały pozostać i nie dać się ponieść, Gdzie zmęczona podróżą Dama blada, bosa, Odkupuje za złoto schody pod niebiosa. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 10.06.06, 00:25 Piosenka dla robotnika rannej zmiany Edward Stachura Godzina słynna: piąta pięć Naciska budzik, dźwiga się Do kuchni drogę zna na pamięć Prowadzą go tam nogi same Pod kran pakuje śpiący łeb Przez chwilę jeszcze śpi jak w łóżku Dopóki nie posłyszy plusku I wtedy wreszcie budzi się Aniele Pracy - stróżu mój Jak ciężki robotnika znój Zbożowa kawa, smalec, chleb Salceson czasem, kiedy jest Do teczki drugie pcha śniadanie I teraz szybko na przystanek W tramwaju tłok i nie ma Boga Jest ramię w ramię, w nogę noga Kimanie na stojąco jest Aniele Pracy - stróżu mój Jak ciężki robotnika znój Przez osiem godzin praca wre Jak z bicza strzelił minął dzień Już w domu siedzi przed ekranem Na stole flaszka z marcepanem Dziś cały czas w ataku nasi Aniele Pracy - stróżu mój Jak ciężki robotnika znój Nich nas ukoi dobry sen Najlepsza w końcu jest to rzecz I co się śni ? Podwyżka cen Aniele Pracy - stróżu mój Jak ciężki robotnika znój Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 12.06.06, 23:58 Wojtek Bellon Na mojej szyi Na mojej szyi lustro potu Odbija słońca gębę słoną Nabrzmiewam złotem, ciężkim złotem Do szpiku kości wyzłocony Zmęczeniem świeżym, oddychaniem - Chrapliwym songiem ciężkiej drogi, Po uszy pełen wędrowania Sam pyłem jestem i sam Bogiem Wołałem Cię błękitno-białym Potem zrodzonych słów naręczem Byłem w nich cały BYŁEM CAŁY! Były me usta, oczy, ręce I w Twojej mocy były słowa I w Twoich oczach chciałem czytać Co stare we mnie choć od nowa Stawia mi tyle tyle pytań. Przepraszam Starczy jedno słowo? Odpowiedz Link Zgłoś
mi-mi2 Re: Dobranoc Białostotczanie 13.06.06, 22:51 She comes in colors ev'rywhere; She combs her hair She's like a rainbow Coming, colors in the air Oh, everywhere She comes in colors Have you seen her dressed in blue? See the sky in front of you And her face is like a sail Speck of white so fair and pale Have you seen a lady fairer? She comes in colors ev'rywhere; She combs her hair She's like a rainbow Coming, colors in the air Oh, everywhere She comes in colors Have you seen her all in gold? Like a queen in days of old She shoots her colors all around Like a sunset going down Have you seen a lady fairer? Rolling Stones /J/R/ Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 13.06.06, 23:56 Niech noc Was przytuli Spokojnej Nocy video.i123.pl/play/1134/Vavamuffin__Bless Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 15.06.06, 00:54 Nie ma Ojczyzny bez Białostotczyzny! teledyski.onet.pl/10173,790743,teledyski.html tyle chciałem Państwu dziś powiedzieć - miłego weekendu i wracajcie cali i zdrowi pzdr morfi Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 20.06.06, 23:39 To co nic tu po mnie tylko dobranoc Wam jeszcze powiem;..... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 22.06.06, 01:12 dobranoc Słońcem byliśmy Cieniem jesteśmy Słońcem będziemy Dziećmi swych Dzieci... E.Stachura Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 22.06.06, 22:44 Tą piosenkę dedykuję Jarkowi... Był dobrym człowiekiem zbyt wrażliwym,aby móc poradzić sobie z polską codziennością,beznadziejnością,problemami. Będzie mi Ciebie brakowało - morfi - video.i123.pl/play/784/Paktofonika__Chwile_Ulotne Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Dobranoc Białostotczanie 23.06.06, 00:12 www.warnerreprise.com/asx/seal_walkonmy_450-v.asx szkoda że on już nigdy tego nie usłyszy Odpowiedz Link Zgłoś