Dodaj do ulubionych

Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 słów

18.01.25, 00:57
które po dziś dzień są używane w języku angielskim?

Moje ulubione to lonely. Pięknie brzmi, prawda?

A nie, jednak nie:

Assassinated - słowo na dobranoc

I tym uroczym akcentem kończę na dziś.
Obserwuj wątek
    • cottonrose Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 01:26
      Lubie : watchdog
    • bi_scotti Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 01:39
      Moje typy (moga byc i na dobranoc big_grin):
      undress
      bedroom
      star-crossed lovers
      (and of course!) green-eyed monster big_grin
      Cheers.
    • bywalec.hoteli Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 01:46
      Szekspir smile nie wiedziałem
      • angazetka Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 01:49
        sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Shakespeare-czy-Szekspir;13578.html
    • miaumia Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 07:18
      Mnie się podoba popularyzacja oraz wymyślenie różnych imion - w przypadku Olivii, Ofelii, Mirandy, Lavinii, Audrey, Violi, Jessici, etc.
      • anajustina Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 17:50
        Jessiki - w odmianie jest k. Została ona zresztą w tłumaczeniach spolszczona na Jesykę.
        • bezmiesny_jez Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:32
          Nie pouczaj naszej 16-letniej geniuszki!

A tak serio - Jeden z najbardziej irytujących mnie błędów, odmiana żeńskich imion z końcówką -ca.
          • miaumia Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:01
            Do geniuszy się nie zaliczam, jedynie do osób o niestandardowym myśleniu wink

Mój pies odbywa praktyki jako mechanik samochodowy. I nikt go nie pochwali nawet wink

Mogłaś zauważyć, że piszę tak celowo, bo wolę C zamiast K w tym imieniu.
            • arthwen Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 21:47
              Celowy błąd to jeszcze gorszy błąd niż taki wynikający z niewiedzy. I nie, nie świadczy o niestandardowym myśleniu.
          • anajustina Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:02
            I imion z -h na końcu. Mnie jeszcze uczono, że wtedy pisząc się nie odmienia. A teraz ciągle Sarah, Sary, o Sarze, jakby to -h znikało. No i kuriozalny błąd "w gettcie".
        • miaumia Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:57
          Znam zasady ale wolę przez C.
          wink
          Celowo, bo ładniej wygląda. A ktoś sobie kiedyś wymyślił różne wyjątki, które aktualnie się zmieniają.
          Poza tym, Jesyka wygląda i brzmi nieprzyjemnie i wyjątkowo nie podoba mi się to spolszczenie.
          Spolszczenia rzadko kiedy są udane i ładne. Czego przykładem jest Jesyka.
          Brak 'dż' w brzmieniu zabija cały urok.
          A Y w imieniu jest przykre w moim odczuciu.
          • anajustina Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:00
            Wygląda groteskowo...
    • junebug Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 16:19
      Tak, wiemy
    • homohominilupus Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 17:27
      Wiemy 🙄
    • towarzyszka_leila Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 17:30
      Wiem o tym, że wymyślił, nie pojmuję, w jaki sposób jemu współcześni rozumieli cokolwiek z tego, o co mu chodzi
      • bi_scotti Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:10
        towarzyszka_leila napisała:

> nie pojmuję, w jaki sposób jemu współcześni rozumieli
        > cokolwiek z tego, o co mu chodzi

Context? wink How else? No i czas ... przeciez kazde z tych slow pojawialo sie przy jakiejs okazji, w jakims momencie, very often bylo w jakims sensie self-explanatory badz "prosilo sie" o nazwanie/wymyslenie. Iluz jest wszak completely nieznanych autorow coraz to nowych slow smile Codziennie ktos cos wymysla i jakies kolejne "nowosci" wchodza do uzycia here and there - it's amazing - ta swiatowa, niepowstrzymana creativity jesli chodzi o slowa smile Life.
        • sueellen Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:27
          Ja sie nie moge nadziwic jak ludzie zyli nie znajac takich oczywistych slow jak
          bedroom (sypialnia) czy eyeball (galka oczna)

jak ludzie zyli nie znajac slow jak hurry - pośpiech, road - droga
          fashionable - modny
          blanket - koc
          negotiate - negocjować
          advertising - reklama
          summit - szczyt;
          torture - tortury
          lower - niższy
          gossip - plotka...

Nadal assassin to najpiekniejsze slowo jakie wymyslil moim zdaniem
          • bezmiesny_jez Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:37
            Normalnie żyli, po prostu używali innych słów na określanie pewnych rzeczy i zjawisk.
          • danaide2.0 Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:51
            Wymyślił czy skopiował z asasynów?
            • chatgris01 Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:33
              Skopiował. W Włoszech ten termin istniał od XIII wieku.
              • anajustina Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:57
                Od czasów Starca z Gór istniał.
                • chatgris01 Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 20:56
                  Pisałam o Europie.
        • towarzyszka_leila Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:42
          Ja rozumiem, tylko że słowa wchodzą w obieg powoli. A tu nagle wystawiają sztuki dla gawiedzi i pojawia się w każdej ileś tam całkiem niezrozumiałych słów. To mnie dziwi. Skala tej rewolucji.
          • anajustina Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 19:55
            Wtedy ludzie żyli krótko, to może i słowa szybciej łapali.
            • towarzyszka_leila Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 20.01.25, 17:09
              Widocznie ich bardzo potrzebowali. Angielski był dość prymitywny przed Szekspirem.
    • bezmiesny_jez Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:35
      Tak, wiemy. Napisz jeszcze, że Tolkien wymyślił kilkanaście języków, a esperanto stworzył polski Żyd.
      • sueellen Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 18.01.25, 18:56
        bezmiesny_jez napisała:

> Tak, wiemy. Napisz jeszcze, że Tolkien wymyślił kilkanaście języków, a esperant
        > o stworzył polski Żyd.

Nie, natomiast zaskocze Cie, ze Ty nigdy niczego ciekawego nigdy nie wymyslilas i nigdy nie wymyslisz.
    • mmoni Re: Wiecie, że Shakespeare wymyślił ponad 1000 sł 19.01.25, 14:41
      Nie ma dowodu, że wynalazł tyle słów, natomiast dla wielu z tych słów jego teksty są najstarszym znanym miejscem wystąpienia. Wynika to z faktu, że pierwsza edycja Oxford English Dictionary to był crowdsourcing (przed wynalezieniem słowa crowdsourcing), do której przykłady użycia słów w tekstach przysyłali ochotnicy - hobbyści z takich książek, do jakich akurat mieli dostęp, więc nic dziwnego, że były to częściej dzieła Szekspira, niż niepublikowane annały sądowe z XII-wiecznego Yorku. (Polecam film "Profesor i szaleniec" z Melem Gibsonem.) W miarę, jak postępuje digitalizacja, dla wielu z tych słów znajduje się wcześniejsze przykłady.
      www.merriam-webster.com/wordplay/words-shakespeare-didnt-invent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka