Dodaj do ulubionych

Zróbmy razem mapę ścieżek

• Gość: hi hi hi hi Re: Zróbmy razem mapę ścieżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 18:40
      A czy ta ścieszka ma być , wirtualna !!!!!!!!!
    • Gość: bstok5@wp.pl Re: Zróbmy razem mapę ścieżek IP: *.csk.pl 15.08.06, 15:07
      Trsa rowerowa powinna byc zrobiona od Cerkwi Sw.Jerzego na ul. Pulaskiego rog
      Zeromskiego ( gdzie konczy sie dotychczasowa trasa) przez ul.Transportowa az do
      Tunelu na ul.Kopernika-Skladowa-Popieluszki (gdzie zakancza sie trasa z
      Popieluszki .

• Gość: Wojtek Nasz wzór to Suwałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:18
      tam powstalo w ciagu roku 250 km sciezek rowerowych
      • zewsi Re: Nasz wzór to Suwałki 17.08.06, 09:24
        250 km ścieżek?
        Fiu, fiu.
      • Gość: gość Re: Nasz wzór to Suwałki IP: 62.87.67.* 17.08.06, 10:21
        A STOPy? Ile STOPów wymalowano na tamtejszych ściezkach by chronić pieszych przed szarżującymi bezmyślnymi, ślepymi i głuchymi rowerzystami?
        • Gość: ze_suwałek Re: Nasz wzór to Suwałki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:57
          Nie potrzeba znaków stopu, bo ścieżki biegną obok chodników dla pieszych -
          wszystko zostało bardzo fajnie poyślane. Zapraszam do Suwałk.
    • Gość: AndrzejM Zróbmy razem mapę ścieżek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:56
      Moja propozycja dotyczy zbudowania ścieżki rowerowej z osiedla Białostoczek
      wzdłuż Aleji 1000-lecia do skansenu i plaży w Jurowcach, oraz dalej wzdłuż
      rzeki supraśl obok drogi gruntowej która tamtędy przebiega (tzw. ulica nadawki)
      obok ogródków działkowych aż do trasy Białystok - Wasilków.
    • rowerzyk Re: Zróbmy razem mapę ścieżek 01.09.06, 01:40
      Z jednej strony mam taką myślę że dość realną propozycję ścieżki, z drugiej wolałbym by nigdy nie powstała i ZDM nie miał możliwości wymalowania tam swoich absurdalnych STOPów, a biuro projektowe BIPRO nie miało możliwości wytyczenia ścieżkowego bubla np. bez przejazdów rowerowych.

Wracając do ścieżki. Jakiś czas temu zastanawiałem się nad drogą rowerową łączącą centrum z osiedlem Nowe Miasto i prowadzącą dalej za miasto.

1. Suraska - Początek przy pomniku Piłsudskiego i deptaku (jeśli kiedykolwiek tu powstanie) a dalej wydzielona z jedni ścieżka dwukierunkowa (co może być trudne do zrealizowania gdyż zabiera miejsca parkingowe), albo w jedną stronę kontrpas (nie koniecznie wymalowany, być może wystarczyło by oznakowanie pionowe), a w drugą ruch rowerowy na zasadach ogólnych. Wadą jest niewątpliwie nawierzchnia z kostki.
      2. Mariańskiego do Legionowej – kontrpas jak wyżej. O ile grunt między parkingiem a pawilonem nie jest prywatny co mogło by skomplikować sprawę. Alternatywa dla tego odcinka było by poprowadzenie ścieżki fragmentem ulicy Młynową. W ogóle wytyczenie ścieżki z centrum do skrzyżowania Kopernika/B.M. Cassino wzdłuż całej ulicy Młynowej nie było by złym pomysłem, na przeszkodzie stoi na pewno nawierzchnia z "kocich łbów"
      3. Odnoga biegnąca od ścieżki na Alei przez Częstochowską i park przy teatrze lalek. Druga odnoga mogłaby biec od NOTu jako droga wydzielona z chodnika a następnie po parkingu pawilonu Sienny Rynek (niestety może być trudno z uzyskaniem zgody gdyż to parking na prywatnym terenie) Połączenie tych trzech nitek w okolicy postoju taxi bagażowego.
      4. Legionowa do Cieszyńskiej - ścieżka wydzielona z trawnika po stronie budynku TP. Planowany jest tu nowy miejski ratusz, więc myślę że teren na ścieżkę by się znalazł.
      5. Bema od Cieszyńskiej do Wyszyńskiego: od centrum ruch rowerowy na jezdni na zasadach ogólnych, do centrum kontrpasem (uwagi jak kontrpasie na Suraskiej).
      6. Bema od Wyszyńskiego przez Kopernika do Pogodnej - ruch rowerowy na zasadach ogólnych. Skrzyżowanie Bema/Kopernika jest właśnie remontowane, więc przepadła dogodna okazja na zrobienie małym kosztem takiego rozwiązania. Za kilka lat ma być "prostowana" ulica Mazowiecka, myślę więc że przydało by się również wytyczenie ścieżki do skrzyżowania z Kopernika. (W celu połączenia centrum z PB, osiedlami Bema i Pogodna)
      7. Pogodna, Żeromskiego, Pułaskiego – wydzielona z chodnika bądź poza nim ścieżka rowerowa. Na skrzyżowaniu Pogodna/Składowa odnogi w kierunku nowego tunelu i ulicy Transportowej.
      8. Ścieżka przy torach do ulicy Wiadukt (tak wiem, może być trudno o uzyskanie zgody od PKP pomimo że już dziś na dziko odbywa się tam znaczy ruch pieszy i rowerowy) W przyszłości trasę można by zamiast przy torach poprowadzić przy ulicy Paderewskiego
      9. Odnoga w kierunku ulicy Kawaleryjskiej – przejście na drugą stronę ulicy Wiadukt pod wiaduktem przy stacji Białystok Stadion (bezkolizyjne) albo obok przejścia dla pieszych pomiędzy nim a końcowym linii 3, 23 i 104 (kolizyjne, ale bez zaułków narażających szczególnie wieczorami rowerzystę na utratę zdrowia i roweru na rzecz młodzieńców w dresach) Dalej przez parking na przeciwko kościółka i jednostki wojskowej, za rondem ulicą Kawaleryjską do Słonecznej i połączenie z istniejącym już ciągiem pieszo rowerowym.
      10. Wracając do ulicy Wiadukt: przejazd przez tory i dalej przez Kleosin, Horodniany i Księżyno ścieżką lub ciągiem pieszo rowerowym aż do istniejącego już ciągu p-r od końcowego 10 do Niewodnicy Koryckiej. W Horodnianach do dziś stoi krzyż w miejscu gdzie samochód zabił rowerzystę wracającego z plaży w Koplanach. Minęło już ze 3 lata od tamtego wypadku i pytania (OIDP) zadanego na tym forum przez Ralstona dlaczego białostoccy rowerzyści w ramach protestu nie zrobią czegoś na kształt warszawskiej masy krytycznej.

Późno jest. Mam nadzieję że napisałem w miarę czytelnie. Jeśli popełniłem błędy proszę o wybaczenie i sprostowanie.

Pozdrawiam
      Krzysztof

PS Wg informacji podawanych przez portal gazety, jestem obecny na tym forum od jego początków. Troszkę to przesada, nie mniej nie wypada odejść bez słowa pożegnania, dlatego chciałbym przy tej okazji powiedzieć dziękuję i życzyć forumowiczom w przyszłości wielu owocnych dyskusji. Panią redaktor Barbarę „od rowerów” Iwańczuk pozdrawiam szczególnie serdecznie :-)
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Zróbmy razem mapę ścieżek IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.09.06, 09:14
        kiedy przeczytałem wpis rowerzyka, to się przestraszyłem. dlaczego krzysiek z
        nami się żegna? zaraz szybciutko zadzwoniłem do niego i....wyrwałem chłopa ze
        snu! rowerzyk żyje i prosi, aby go więcej już dziś nie budzić.

co się zaś tyczy trasy rowerowej z centrum w stronę nowego miasta i kleosina,
        to rzeczywiście jest to bardzo ładny fragment Białegostoku. w okolicach
        Młynowej królują co prawda kocie łby, ale w zamian mamy piękno drewnianej
        dzielnicy. potem zostaje już tylko przeskoczyć blokowiska Bema (polecam
        przejazd w okolicach piekarnii przy Pogodnej - cudne zapachy) i wskoczyć w
        blokowiska po drugiej stronie ulicy. minąć ulicę krętą oraz wielką łąkę zwaną
        również psim polem - która niedługo ma zostać zabudowana. z krętej skręcić w
        dowolną uliczkę na lewo. między domy jednorodzinne. jak już będziemy na
        pułaskiego, to zasuwamy cały czas prościutko, aż do sklepu liderprajs, a nawet
        jeszcze dalej przez tory do wprost lasu. ten las władze chcą wyciąć i postawić
        tam krematorium.
        jeśli chodzi o jeżdżenie wzdłuż torów to próbowałem kiedyś przejechać trasę
        Białystok Stadion - Białystok Starosielce- Białystok Bacieczki. rzecz jest
        możliwa, ale wiąże się z kilkoma przenoskami przez tory i kilkoma odcinkami,
        gdy ścieżka znika całkowicie w trawie. radzę więc zachować ostrożność i
        zaopatrzyć się w coś do picia. od przygodnie spotkanych panów balujących w
        krzakach płynów żadnych nie należy przyjmować. wiązać się to może z nudnościami
        i zawrotami głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka