Dodaj do ulubionych

Przedwojenny prawdziwy wiersz

IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 18:33
1.Kto zgadnie o jakim mieście to wierszyk ?
2.Który z poetów go napisał ?
3.O jakiej ulicy jest w nim mowa ?

"Co to za ulica,
co przez miasto bieży?.
Co to za miasto,
co przy ulicy leży?."

Informuję iż od czasów powstania tego wierszyka minęło ok.70-80 lat, i miasto
mogło się rozbudować w poprzek.Czy to nastąpiło i jak bardzo? Naprawdę była
tylko jedna ulica i domy wzdłuż niej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kazik Re: Przedwojenny prawdziwy wiersz IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 19.03.01, 20:18
      Faktycznie, układ archiektoniczny Suwałk niewiele zmienił sie od tych czasów,
      ale.... No właśnie, jest małe "ale". MIasto niezwykle rozrosło sie w czasch
      prawdziwej proserity za środkowego Gierka i dopiero podcięcie skrzydeł przez
      zadufany i bufoniasty Białystok powoduje stopniowe zahamowanie rozwoju. Dość
      powiedzieć, że miasta od "tamtych" czasów zwiększyło 3-4 razy ilość
      mieszkańców, zbudowano Północ I i Północ II, dwie mieszkalnie każda po 20
      tysięcy mieszkańców, a poza tym ul.Kościuszki stała się dzielnicą nędzy,
      mieszkań komunalnych, biedoty i naszych slamsów, gdzieś po drodze zatracając
      swą najważniejszą rolę. Suwałki były i są awangardą postępu i tylko nasza
      zaściankowość powoduje, że mamy województwo podlaskie i kojarzą nas z
      kołtunerią i ciemnogrodztwem, a przecież winno być suwalskie, nawet warmińsko-
      mazurskie. Białystok nigdy nie daruje nam postępu i pędu do przodu. Zawsze
      będziemy karani tylko za to, że jesteśmy światli. To Łomża awansuje, zbierze
      laury, bo jej mieszkańcy niewiele różnią się od tych ze stolicy województwa.
      Ulice sie rozrosły, ale ten urok przytłacza i powoduje, że każdy kto tutaj
      przyjeżdża wraca jak do dawno przebrzmiałej młodości.

• Gość: wolfgang Awangarda ?? IP: *.im.uj.edu.pl 25.05.01, 14:41
        Wzruszyłem się i to bardzo. Lubie Suwałki,nawet bardzo,ale ażtakich superlatyw
        to jeszcze w życiu nie słyszałem. Nie wiem,gdzie ta awangardowość Suwałk.
        Jeśli to jeszcze przeczytasz,to napisz , o co ci chodziło. Fakt,żę jesteśmy
        bardziej mobilni niż śledzikowo-musimy,bo nie mamy żądnego uniwerku u siebie.
        Poza tym...No nie wiem... Za Gierka tyle wiochmenow sie tu nazjezdzalo,ze ho
        ho ! Przyrost byl niezbyt proporcjonalny,toteż każde miasto,więc iSuwałki,sporo
        na tym straciło.
        No właśnie ,aż żal. Kościuszki to bardzo piękna ulica,nie ma drugiego takiej
        takiej w Polsce :głównej i jedynej:) I pomyśleć,że to są slamsy :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka