gini 09.11.09, 13:55 pl.wikipedia.org/wiki/Treblinka_(KL) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: Treblinka 09.11.09, 19:04 1zorro-bis napisał: > no i co? Jakies nowosci? Bo nie rozumiem.... Tak beda nwosci tylko, ze nie mialam dzis czasu, i goraczka nie wiem czy dam rade. Ty piszesz krotkie posty, ja musze szukac czytac, mnie jest troche trudniej nie uwazasz? Odpowiedz Link
gini Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 19:14 więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie. Dorobionym kluczem otworzyli magazyn broni, rozdzielili karabiny między wtajemniczonych, podpalili baraki i zaczęli strzelać do strażników. Gdy ci odpowiedzieli ogniem, zaczęła się jatka. Około 700 Żydów zostało zabitych na miejscu, dwie setki wyrwały się jednak poza druty. Większość szybko wyłapali ściągnięci z całej okolicy policjanci i żandarmi. Przeszło stu więźniów zostało na miejscu, chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach. Co o tym myslisz, ? Odpowiedz Link
hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 21:48 A jakies dokladniejsze namiary na cytat? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:04 hansgrubber napisał: > A jakies dokladniejsze namiary na cytat? Najpierw opinia o cytacie. Odpowiedz Link
hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:19 1. Cytat byc moze dotyczy jakiejs wybranej grupy wiezniow selekcjonujacych rzeczy zamordowanych, jako uogolnienie jest absurdem. 2. A kultura nakazuje podawac zrodla cytatu. Tak po prostu. Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:32 hansgrubber napisał: > 1. Cytat byc moze dotyczy jakiejs wybranej grupy wiezniow > selekcjonujacych rzeczy zamordowanych, jako uogolnienie jest > absurdem. > 2. A kultura nakazuje podawac zrodla cytatu. Tak po prostu. Zrodla celowo nie podalam , autorem cytatu jest Willemberg, zaraz .Z tym, ze ja w to nie wierze absolutnie.Link jest w pierwszej grupie materialow z GW, ale dzis za ciezko mi szukac, goraczka. Z reszta mozesz poszukac sam. Ja sleczalam cala noc dzis relaks. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 00:42 gini wiem,że mnie nie posłuchasz ale może zamiast ślęczęć z uporem maniaka nad wyszukiwaniem materiałów,żeby udowodnić jaki to Wellenberg jest paskudny i że w gettach ludzie sie bawili odpusśc sobie i ze szli na ugode z Niemcami dostaniesz pomieszania zmysłów już zaczynasz dostawać nie wiem co chcesz udowodnić pogoda co prawda paskudna,ale tyle rzeczy mozna robić Odpowiedz Link
hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 14:30 No tak dotyczy waskiej grupy pracujacej w sonnderkomando - i co Twoim zdaniem z niego wynika? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 14:40 hansgrubber napisał: > No tak dotyczy waskiej grupy pracujacej w sonnderkomando - i co > Twoim zdaniem z niego wynika? Cytuj prosze bo ja nie wiem o czym Ty piszesz, watek jest juz dosc dlugi , blagam zmiluj sie, kliknij w odpowiedz, cytujac i bedzie duzo latwiej. Odpowiedz Link
hansgrubber :) 10.11.09, 14:45 O to: "więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie. Dorobionym kluczem otworzyli magazyn broni, rozdzielili karabiny między wtajemniczonych, podpalili baraki i zaczęli strzelać do strażników. Gdy ci odpowiedzieli ogniem, zaczęła się jatka. Około 700 Żydów zostało zabitych na miejscu, dwie setki wyrwały się jednak poza druty. Większość szybko wyłapali ściągnięci z całej okolicy policjanci i żandarmi. Przeszło stu więźniów zostało na miejscu, chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach." Odpowiedz Link
gini Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to chodzi 10.11.09, 14:46 więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie. Dorobionym kluczem otworzyli magazyn broni, rozdzielili karabiny między wtajemniczonych, podpalili baraki i zaczęli strzelać do strażników. Gdy ci odpowiedzieli ogniem, zaczęła się jatka. Około 700 Żydów zostało zabitych na miejscu, dwie setki wyrwały się jednak poza druty. Większość szybko wyłapali ściągnięci z całej okolicy policjanci i żandarmi. Przeszło stu więźniów zostało na miejscu, chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ To Willenberg napisal "wiezniowie" czyli praktycznie wszyscy, i wtedy ktos moze odniesc wrazenie , ze Treblinka to byly wczasy, a juz gdy mowi ten pan, ktory przezyl. Ja sie z tym nie zgadzam!! Nawet sondrcomando, bylo troche powtarzam troche lepiej odzywiane, i mieli jakies bardzij ludzkie warunki bytowania by miec sile do pracy . JKak bylo inaczej to udowodnij. .Pozdrawiam Odpowiedz Link
hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to ch 10.11.09, 21:23 Dasz mi linka do tej jego wypowiedzi? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to ch 10.11.09, 21:29 hansgrubber napisał: > Dasz mi linka do tej jego wypowiedzi? Alez naturalnie on caly czas tu jest jest w pierwszych materialach, ktore Ci podrzucilam z GW, zaraz podrzuce. Ale z drugiej strony ganiac chora kobiete, kliknac w google jedno zdanie i sie znajdzie. Odpowiedz Link
gini Re: Link 10.11.09, 21:33 wyborcza.pl/1,76842,4811664.html Tu sa jeszcze insze bzdury na temat brylantow co to sie walaly po calej Treblince, ale jak ja znam pedantycznych Niemcow to to jest wierutna bzdura.Tego juz w ogole nie komentowalam . Odpowiedz Link
hansgrubber Link 10.11.09, 21:58 1. Dzieki. Nie przeczytalem tego - dosyc duzo sie zadzialo na forum i przestalem wszystko ogarniac. Tekst jest wstrzasajacy, choc wydaje mi sie ze mnie wstrzasa cos innego. 2. Mam poczucie graniczace z pewnoscia ze sie mylisz - Willenberg pisze o specjalnej grupie więzniow: "Vernichtungslager Treblinka II oficjalnie nie istniał, choć to właśnie tu skończyła się gwałtownie 500-letnia historia Żydów Warszawy. Przez cały czas specjalne komando zajmowało się zasłanianiem fabryki śmierci sztucznym lasem; wycięte opodal drzewa były ustawiane jedno przy drugim, w druty ogrodzenia wplatano trzy razy w miesiącu świeże gałęzie, by zamaskować wszystko od strony drogi i linii kolejowej. Przy eksterminacji pracowało ok. 800 Żydów podzielonych na komanda: witające ludzi na rampie, odbierające ofiarom bagaże i ubrania, wyciągające ciała z komory gazowej, przeszukujące trupy, zakopujące, a od 1943 roku palące zwłoki. Wreszcie komando sortujące odzież i ostatnie: segregujące kosztowności. Wszystkich razem nadzorowało około stu wachmanów, w większości byłych żołnierzy Armii Czerwonej, teraz na usługach Rzeszy. Wachmanów nadzorowała dwudziestka esesmanów: Niemców i Austriaków. - W Treblince nie było pasiaków ani zupy z brukwi - mówi kierownik, gdy wychodzimy przed jego przylegający do obozu domek-biuro. Ocalony Samuel Willenberg wspomina, że więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie." Chodzi o personel sonderkommando a nie o wszystkich wiezniow. Odpowiedz Link
gini Re: Link 10.11.09, 23:17 Hans nie oszukujmu sie wiezniowie to wiezniowie a tym bardziej dla przecietnego czytelnika GW, ktory czyta info i sie nie zastanawia nad nim jak Ty czy ja. Dla takiego kogos to sa wlasnie wczasy w Treblince. Tu bardzo dokladnie to widac.Przedtem specjalnie nie wkleilam autora, ale gdybym ja wyciela to, i napisala , ze tak mowi gini zlinczowaliby mnie . A jezeli nawet to jest prawda i chodzi tylko o sonderkomando, to pan samuel miel wczasy, podczas gdy jego rodacy konali. To jest nie do pomyslenia Hansie . Albo on klamie , albo to jest prawda i wtedy wychodzi z niego jeszcze gorsza kanalia. Kanalia ludzka. Ocalony Samuel Willenberg wspomina, że więźniowie chodzili w > garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili > drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może > dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie." > Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Link 10.11.09, 23:28 gini ręce opadają kanalią jesteś Ty soory próbuje się powstrzymac,ale nie mogę tobie brakuje jakies wyobrazni nie chciałabys chodzić w tych garniturach i zajadać te sardynki w puszce w taki miejscu masz za złe ,ze przeżył co ciebie za człowiek,wypominasz mu puszkę sardynek, na wymioty mnie bierze jak to czytam Odpowiedz Link
hansgrubber Ariadna ma racje 10.11.09, 23:35 1. jesli idzie o tresc, nie o styl. :) 2. Gini Twoje uogolnienia sa okropne. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Ariadna ma racje 11.11.09, 07:04 jej po prostu juz - mowiac ordynarnie - na mozg wali! to goraczka chyba.... Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Link 10.11.09, 23:59 no faktycznie sardynki ,nawet wino,cuda wszelakie po takiej pracy widząc codziennie stosy trupów samo szcęście po prostu trzeba nie mieć wyobrazni,żeby wypominac cos takiego może gini mu zazdrości tych sardynek miał zginąć z innymi wtedy byoby dobrz dla giniusi Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:03 mial wczasy??! Kobieto, ty musisz miec naprawde goraczke.! I to duza... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Link 10.11.09, 23:04 wierutne bzdury? No, to Katyn - to byla dopiero wierutna bzdura! Wszystko scenografia teatralna. Przyjemnie teraz? Odpowiedz Link
gini Re: Link 10.11.09, 23:25 1zorro-bis napisał: > bo juz nie trawie tych jej pierdul.... No pewnie nie chce sie dokladnie przeczytac o zrozumieniu mowy, nie ma a ja cala noc jak glupia siedzialam i szukalam. Na co mi sie pisze jedno zdanie, to pisz se pan na Berdyczow panie Zorro. Ja cierpliwa kobieta jestem i na goscinnych wystepach, normalnie to bym w ogole panu nie odpowiadala. I chyba przestane jak pan nie przestanie mnie traktowac per noga. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:06 no ale jak cie mam inaczej traktowac? Kobieta z goraczka to do lozka a nie do kompa! Odpowiedz Link
gini Re: Link 10.11.09, 23:21 hansgrubber napisał: > Nie wiem po co "dorzucasz do pieca"? No i znowu nie wiem do kogo piszesz, czy tak trudno wcisnac odpowiedz cytujac.albo przynajmniej tytulujcie posty. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:06 przeciez to proste. Tym "piecem" jestes ty. Z goraczka.... Odpowiedz Link
gini Re: Link zorro, 10.11.09, 23:19 1zorro-bis napisał: > wierutne bzdury? No, to Katyn - to byla dopiero wierutna bzdura! Wszystko > scenografia teatralna. Przyjemnie teraz? To ty sie zgadzasz na te wczasy w Treblince?Z kim ty w ogole dyskutujesz. Caly czas pisze, ze obozy to byly koszmar, ze ludzie z glodu konali. Czytaj troche potem odpowiadaj nikt cie nie goni do cholery jasnej. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Link zorro, 11.11.09, 07:08 to nie pisz bzdur o jakichs wczasach. Jesli tak na to patrzac to facet, ktory wkladal ciala do pieca tez byl na wczasach, co? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:13 hansgrubber napisał: > A jakies dokladniejsze namiary na cytat? O nie tak prosto opinia o cytacie, namiary beda pozniej. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:16 szukaj ,szukaj zaraz znajdziesz,ze w tej Treblince to prawie wczasy były bo sobie ktos puszkę sardynek zjadł idiotka Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:22 ariadna-enta napisała: > szukaj ,szukaj > zaraz znajdziesz,ze w tej Treblince to prawie wczasy były > bo sobie ktos puszkę sardynek zjadł > idiotka Widzisz, ja podalam najpierw info z wikipedi, nastrpnie czyjas relacje, czekam na opinie o tej relacji. Ja nigdzie nie napisalam, ze wierze w te relacje. Aqua usycha bezz ciebie ariadno. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:37 ale na aqa nie ma ciebie.) Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:40 ariadna-enta napisała: > ale na aqa nie ma ciebie.) Jestes niekonsekwentna ariadno, przeciez chcialas zebym no to sobie poszlam.Aqua kreci sie beze mnie, masz tam dane, i wielu wielu innych przyjaciol. Po co Ci jakas gini idiotka. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:05 ja chciałam,zebys poszła?? no nie przesadzaj,forum to nie moje podwórko ty m mnie rozzłościłaś,,ale nie dyktuje nikomu czy ma pisać czy nie i na jakim forum Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:13 ariadna-enta napisała: > ja chciałam,zebys poszła?? > no nie przesadzaj,forum to nie moje podwórko > ty m mnie rozzłościłaś,,ale nie dyktuje nikomu czy ma pisać czy nie > i na jakim forum Nie ma sprawy ariadno , podrzucilam link do piwnicy , pisalas, ze czujesz poezje tam jest cala masa poezji,nie mozna sie klocic bez konca. Podrzucalam tu linkli z aktualnosci , dyskutowalismy sprzeczalismy sie ale bez obrzucania sie blotem.Nie zgadzalam sie w wielu sprawach z institorisem, ale nigdy ani ja go nie obrazilam ani on mnie.Szanuje Go bo jest madrym przyzwoitym czlowiekiem wszystko Ariadno.Z Lady zydowka z Lodzi, tez sie nie zgadzalam, ale lubie ja do dzis. Z cepem klocilam sie o jezyk kaszubski ,nie zgadzam sie z Nim do dzis, ale lubimy sie nigdy sie nie obrazalismy mimo odmiennych zdan. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:06 jesteś walnięta na mozgu idż się przewietrz,albo ksiązke poczytaj od tych trupów dostajesz obłędu Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 06:58 co mysle? A co ty myslisz? To bylo pewnie sanatorium.... Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 07:06 1zorro-bis napisał: > co mysle? A co ty myslisz? To bylo pewnie sanatorium.... Czy zorro umie czytac?Wyraznie napisalam , ze nie zgadazam sie z tym co napisal Willenberg, bo to byla jego relacja. Ktos z moich bliskich byl w Auchwitz,wziety z powstania, miala lat 19 , wrocila do domu prawie jak szkielet. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:09 no widzisz...A z mojej rodziny az trzech z Auschwitz nigdy nie wrocilo. Taka roznica.... Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:34 1zorro-bis napisał: > no widzisz...A z mojej rodziny az trzech z Auschwitz nigdy nie wrocilo. Taka > roznica.... Nie bedziemy sie przeciez licytowac, ciotka zginela w Buchenwaldzie za udzial w konspiracji w Grecji, kto jej kazal konspirowac z Szajnowiczem?Mogla sobie spokojnie w tej Helladzie przezyc. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:39 no wlasnie. Ale to ty "licytacje" zaczelas.... Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:42 1zorro-bis napisał: > no wlasnie. Ale to ty "licytacje" zaczelas.... Ja a gdzie?? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 09:05 1zorro-bis napisał: > dwa posty wyzej.... Dalej nie widze, mozesz zacytowac? Odpowiedz Link
gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 10:06 1zorro-bis napisał: > 19-letnia dziewczyna.... Zle odebrales, to nie bylo rozpoczecie licytacji to byl przyklad na to, ze nie wierze w relacje z wczasow w Treblince. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 10:10 z "wczasow"? A kto pisze ze to byly wczasy? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Treblinka 10.11.09, 06:57 no bo co ci mozna na taki post odpisac? Nastepny twoj post pewnie bedzie "Auschwitz" i pare linkow do Wikipedia... Odpowiedz Link
1zorro-bis gini..... 10.11.09, 07:02 a tak w ogole to o co ci biega? Bo juz nie lapie...Co ty chcesz udowodnic? Mozesz nam wyjasnic? Bo mysli masz tak rozgrzane.... Odpowiedz Link
gini Re: gini..... 10.11.09, 07:15 1zorro-bis napisał: > a tak w ogole to o co ci biega? Bo juz nie lapie...Co ty chcesz udowodnic? > Mozesz nam wyjasnic? Bo mysli masz tak rozgrzane.... Widzisz chcialam tylko udowodnic, ze ten czlowiek pan Willenberg klamie, gdyby to co napisal on napisal jakis Polak bylby z miejsca okrzykniety antysemita i moze po sadach ciagany. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: gini..... 10.11.09, 08:10 a w ktorym miejscu klamal, bo juz sie pogubilem... Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:38 Wywiady, inne wersje dotyczace ucieczki i pomocy jaka uzyskal,klamal co do AK i klamal w sprawie Treblinki, chyba, ze uznasz jego wersje za prawdziwa. Odrzuc narodowosc ocen czlowieka . Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:40 nie mam dowodow, wiec nie osadzam. Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:42 1zorro-bis napisał: > nie mam dowodow, wiec nie osadzam. Jak to nie masz podalam na tacy. Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 08:48 Nie zadawaj mi pytan na aqua, ja tam nie pisze. Jezeli pytasz o procenty, to ja juz pisalam, wiekszosc ogromna wiekszosc zginela, ale pisalam tez, tak jak Arendt, Ringenblum i inni, ze elity wspolpracowaly, postaraj sie czytac ze zrozumieniem . Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 09:00 a czy ty zadalas sobie kiedykolwiek pytanie w twojej wyobrazni. jesli ja masz - jak TY bys sie zachowala w obliczu nadchodzacej nieuchronnie zaglady? Bo ja, tak. I nie wiem czy bylbym bohaterem....Nie wiem, po prostu nie wiem. Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 09:10 1zorro-bis napisał: > a czy ty zadalas sobie kiedykolwiek pytanie w twojej wyobrazni. jesli ja masz - > jak TY bys sie zachowala w obliczu nadchodzacej nieuchronnie zaglady? Bo ja, > tak. I nie wiem czy bylbym bohaterem....Nie wiem, po prostu nie wiem. Pisalam wielokrotnie, ze nie wiem. Tyle, ze ja moge rowniez na rozne sposoby tlumaczyc szmalcownikow i kolaborantow polskich, sprawa druga, ja tu duzo pisalam o tym, ze to Polacy byli pierwszym obiektem ataku Niemcow, o zagladzie Zydow nie bylo jeszcze mowy zorro. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 10:04 o zagladzie Zydow nie bylo mowy?! A "prawa norymberskie", a "noc krysztalow" to co? To bylo zaproszenie do tanca? Polacy byli pierwszymi ofiarami, powiadasz? No, Niemiecki Wehrmacht najechal faktycznie najpierw na Polske...A gdzie mial uderzyc? Na Izrael, ktorego nie bylo? Naiwne masze te twoje "stwierdzenia".... Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 10:14 1zorro-bis napisał: > o zagladzie Zydow nie bylo mowy?! A "prawa norymberskie", a "noc krysztalow" to > co? To bylo zaproszenie do tanca? Polacy byli pierwszymi ofiarami, powiadasz? > No, Niemiecki Wehrmacht najechal faktycznie najpierw na Polske...A gdzie mial > uderzyc? Na Izrael, ktorego nie bylo? Naiwne masze te twoje "stwierdzenia".... No wlasnie, swietnie, ze zauwazyles, ze wermacht najechal na Polske i wybudowal Auschwitz dla Polakow , pozniej dopiero cos sie zmienilo. Nie powiesz , ze wszedzie gdzie byla okupacja np w Belgii chodzilo Hitlerowi tylko o eksterminacje Zydow. Twoje stwierdzenia sa naiwne . Odpowiedz Link
gini Re:Jedno wyjasnienie 10.11.09, 10:20 Ja wywiad Willenberga w RZEPIE czytalam troche wczesniej, machnelam reka, nie w glowie mi bylo zakladac watek i dyskutowac. Zareagowalam dopiero na idiotyzmy scana , a pozniej zainteresowalam sie samym Willenbergiem. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 10:46 a gdzie mieli najechac? Juz ci pisalem ale nie czytasz....Auschwitz dla Polakow? Pewnie tez. Tylko, zobacz ilu zginelo tam Zydow z calej Europy i Polakow. no chyba ze Zydow z polskim obywatelstwem i urodzonych w Polsce traktujesz jako Polakow. To wtedy rachunek ci sie bedzie zgadzal.... Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 11:07 1zorro-bis napisał: > a gdzie mieli najechac? No wiec raz jeszcze rozpoczeli wojne tylko po to by eksterminowac Zydow?Chyba sam w to nie wierzysz, a jak tak to uzasadnij,ja jestem ciekawa jak . Juz ci pisalem ale nie czytasz....Auschwitz dla Polakow > ? > Pewnie tez. "Konzentrationslager Auschwitz, KL Auschwitz (Stammlager), w tym KL Birkenau (Auschwitz II) – zespół niemieckich obozów koncentracyjnych i obozów zagłady na terenie Oświęcimia i pobliskich miejscowości istniejący w latach 1940-1945, symbol Holocaustu. Nazwy Auschwitz i Birkenau są niemieckimi odpowiednikami polskich nazw Oświęcim i Brzezinka, stosowanymi po agresji Niemiec na Polskę w 1939 i aneksji tych ziem przez III Rzeszę[1], gdy Oświęcim znalazł się administracyjnie w rejencji katowickiej (Regierungsbezirk Kattowitz) prowincji Górnego Śląska (Provinz Oberschlesien). W 1940 na tych terenach władze niemieckie utworzyły obóz przeznaczony początkowo do osadzania więźniów politycznych i opozycji, głównie Polaków. " Od nowa raz jeszcze, poczatkowo byl przeznaczony dla Polakow ,pierwszymi wiezniami byli Polacy, dopiero pozniej sie odmienilo Hitlerowi i zaczal eksterminowac Zydow. Trzeba by spytac Hitlera, moze to jego doradcy wrozbici , Hitler wg mnie byl psychopata , i w ogole pokrecona osobowaoscia, jak i cale jego otoczenie. Tylko, zobacz ilu zginelo tam Zydow z calej Europy i Polakow. no > chyba ze Zydow z polskim obywatelstwem i urodzonych w Polsce traktujesz jako > Polakow. To wtedy rachunek ci sie bedzie zgadzal.... Zgoda, z tym, ze bylo to pozniej, rachunek sie nie zgadza, II wojna swiatowa pochlonela duzo wiecej ofiar , nie mozesz liczyc jedynie Zydow i Polakow. A gdyby nawet Polakow bylo duzo duzo wiecej, jak mial wszystkich eksterminowac, zajety w dodatku prowadzeniem wojny. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 11:18 gini....pisz lepiej o sztuce. Tam sie przynajmniej nie osmieszasz! Plany wojenne Hitlera to jedno a zaglada Zydow to drugie. I plany zaglady byly robione wczesniej zanim Niemcy na Polske najechaly. Historia sie klania.... Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 11:22 1zorro-bis napisał: > gini....pisz lepiej o sztuce. Tam sie przynajmniej nie osmieszasz! Plany wojenn > e > Hitlera to jedno a zaglada Zydow to drugie. Bardzo trafne spostrzezenie. I plany zaglady byly robione > wczesniej zanim Niemcy na Polske najechaly. Historia sie klania.... Ja nie twierdze, ze nie, twierdze , ze Zydzi nie byli jedynym celem Hitlera. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 14:25 nie byli? To byla z gory zaplanowana i perfekcyjnie przeprowadzana akcja likwidacji JEDNEGO narodu. Wiec, sorry, ale nie pisz bzdur! Pisz o sztuce.... Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 14:30 1zorro-bis napisał: > nie byli? To byla z gory zaplanowana i perfekcyjnie przeprowadzana akcja > likwidacji JEDNEGO narodu. Wiec, sorry, ale nie pisz bzdur! Pisz o sztuce.... No tak reszta narodow zginela przez pomylke , kto tu pisze bzdury , nie bede Ci wyszukiwac liczb ile ofiar ludzkich pochlonela II wojna swiatowa oprocz zydowskich naturalnie.Sam sobie poszukaj i porownaj Ty tez pisz o sztuce, dzieki za Beksinskiego, przyznaje , ze nie znalam. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 16:21 byl tylko JEDEN narod do ktorego totalnej likwidacji przygotowywali sie Niemcy. Inne narody - jak to piszesz nie ginely, owszem ginelo mase ludzi w wyniku brutalnych dzialan wojennych. Rowniez Niemcy i Japonczycy... Odpowiedz Link
gini Re: hej zorro 10.11.09, 17:24 1zorro-bis napisał: > byl tylko JEDEN narod do ktorego totalnej likwidacji przygotowywali sie Niemcy. > Inne narody - jak to piszesz nie ginely, owszem ginelo mase ludzi w wyniku > brutalnych dzialan wojennych. Rowniez Niemcy i Japonczycy... No tak zorro, ja juz pisalam, ze adolf byl psychol ale on mial jeszcze sztaby ludzi od planowania wiec to wszyscy debile jakies chyba zeby wyeksterminowac, tylko Zydow zaatakowali cala Europe z ilu tam milionami mieszkancow? No i po to byly naturalnie naloty na Anglie by zabic tylko Zydow . Pakt Ribentrop Molotow to kogo dotyczyl? Dlaczego wkroczyli do nas Rosjanie 17.09.39?tez po Zydow? Ale wal smialo nie zaluj sobie sa pomylki sadowe moga byc i wojenne ,Zydzi gineli bo byli celem a inni tak jak Polacy .............................., w miejsce kropek prosze wstawic inne narodowosci , przez pomylke. Brutalne dzialania wojenne, a wojna byla tylko przeciwko Zydom w calej Europie? Wyluzuj troszke bo cosik Ci sie zajaczkuje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 17:27 dobra kobieto....Polecam ci Historia III Rzeszy - 1933-1945. to moj konik, wiec prosze cie nie osmieszaj sie...Lepiej na temat sztuki, O.K? Odpowiedz Link
gini Wojna 10.11.09, 17:36 1zorro-bis napisał: > dobra kobieto....Polecam ci Historia III Rzeszy - 1933-1945. to moj konik, wiec > prosze cie nie osmieszaj sie...Lepiej na temat sztuki, O.K? Ja sie osmieszam dobry czlowieku?Skoro wojna byla tylko i wylacznie przeciw Zydom to macie dobrze, cala Europa walczyla z Niemcami w obronie Zydow A oni te dzieciaki, nie lepiej im w domu siedziec bylo jak tylko o Zydow chodzilo? www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Wojna 10.11.09, 17:50 nie mozesz prostej rzeczy zrozumiec? Wojna to jedno a eksterminacja Zydow to drugie? Przeciez gotujesz tez w kuchni, prawda? Schabowy to jedno a kapucha to drugie, a jedno z drugim w parze idzie.... Odpowiedz Link
gini Re: Wojna 10.11.09, 18:12 1zorro-bis napisał: > nie mozesz prostej rzeczy zrozumiec? Wojna to jedno a eksterminacja Zydow to > drugie? Przeciez gotujesz tez w kuchni, prawda? Schabowy to jedno a kapucha to > drugie, a jedno z drugim w parze idzie.... Tyle, ze twierdziles, ze przede wszystkim o Zydow chodzilo,caly czas przegrywasz Zoroo . µChodzilo Hitlerowi o Was o nas o Ludzi, ktorzy mieszkali w Europie zabic jak najwiecej, z reszte uczynic niewolnikow rasy panow. Calej Europy nie mogl wsadzic w wagony i zamordowac to sie zdaje sie nazywa logistyka nie bylo mozliwosci W ogole mamy szczescie, ze bomba atomowa to pod koniec wojny, ze to Amerykanie a nie Niemcy byli pierwsi ale probowali, Penneminde,swinooujscie pociski V1 V2 W Antwerpii w Brukseli trafili(nie wiem czym) w kino zginelo zdaje sie 600 osob ale mi nie wmawiaj,; ze celowali w Zydow. Ochlon troche,ja rozumiem tragedie Zydow, tylko nie cierpie egoizmu, tylko my bylismy ofiarami reszta to maly pikus.Ludzie sie licza przede wszystkim. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Wojna 10.11.09, 18:30 wiesz co gini? Zmien fale, przejdz na sztuke. Tam ci to lepiej wychodzi. Game over. Odpowiedz Link
gini Re: Wojna 10.11.09, 18:43 1zorro-bis napisał: > wiesz co gini? Zmien fale, przejdz na sztuke. Tam ci to lepiej wychodzi. Game o > ver. Zgadza sie wygralam. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Wojna 10.11.09, 21:21 gini niebożątko ja zdązyłam być w pracy,zrobic kilka rzeczy,a ty siedzisz jak maniaczka na forum do póżnej nocy i od wczesnego rana i dostajesz obłędu od tego Wellenberga a coż on ci uczynił myślisz,że go rozgryzłaś? że napiszesz od nowa hisstorię,że wszystko rozumiesz gówno rozumiesz i to jest najgorsze, no pleć dalej i wyobrażaj sobie,że mozesz oceniac tamtch ludzi i tamte czasy widać nie masz nic innego do roboty i nie masz co robic z czasem Odpowiedz Link
gini Re:ariadno 10.11.09, 21:27 Ja chora jestem, dlatego wykorzystuje i sobie siedze przy kompie.Dobra nowina Vicky wrocila , i mam prosbe ja chora i na aquanet nie chodze, moze spytasz przy okazji offnickowej jak sie caly obrazy wkleja bez linkowania .Bo my tu sobie troche o obrazach dyskutujemy i chcialam powklejac takie ladne jak offnickowa. Dziekuje z gory. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re:ariadno 10.11.09, 21:43 zrobione ale nie na aqanecie mimo wszystko zycze zdrowia. Odpowiedz Link
gini Re:ariadno 10.11.09, 21:50 ariadna-enta napisała: > zrobione ale nie na aqanecie > mimo wszystko zycze zdrowia. Dzieki Ariadno , a czytalas jakie ladne posty Dawida napisala o przyjazni?Bardzo sympatyczna osoba, taka ciepla . Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:58 no, nie wiem czy to sa dowody. Podobne mieli Rosjanie co do Katynia.... Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 09:07 1zorro-bis napisał: > no, nie wiem czy to sa dowody. Podobne mieli Rosjanie co do Katynia.... Jak to nie ma?Jezeli ktos co i raz podaje inna wersje to klamie. Jezeli bierzesz jego wersje Treblinki za prawdziwa to ja nie mam pytan idz na aqua i to oglos poczekaj na reakcje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 10:05 mojej matce opo 60 latach tez sie pieprzy i trudno mi nazywac ze klamie.... Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 10:11 1zorro-bis napisał: > mojej matce opo 60 latach tez sie pieprzy i trudno mi nazywac ze klamie.... Nie on klamie swiadomie ,nic mùu sie nie pieprzy, a juz Treblinka pieprzyc mu sie nie ma prawa. Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 11:08 1zorro-bis napisał: > no ale skad to wiesz? Co wiem skad? Odpowiedz Link
gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 11:27 1zorro-bis napisał: > ze klamie. No wiec zgadzasz sie z jego relacja o Treblince, czyli klamia wszyscy inni, ktorzy przezyli, jak tak to w porzadku. Tylko idz i napisz o tym obojetnie na jakim forum i potem bron tego co napisales.Najlepiej przed scanem , napisz to danie, Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 14:27 ja nie twierdze, ze on klamie lub nie klamie. Uwazam, ze prawda w takich wypadkach jest zawsze posrodku. A rozliczac i rozgrzeszac jego to nie moje zadanie.... Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: gini..... 10.11.09, 12:20 a skąd wiesz,że kłamie jesteś stukneita i tyle prawda jest bardziej złożona ,nie prościuyka jak budowa cepa i twój mózg nie umiejący czytac ze zrozumieniem Odpowiedz Link
gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 12:30 A juz myslalam, ze o mnie zapomnialas, a jednak przytuptalas. tup tup tup ariadna tupta za gini. Odpowiedz Link
gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 12:40 Ariadno ja sie boje o twoje nogi ty zylakow sie nabawisz, wroci vicky i co bedzie?Bedziesz tak tuptac od gini do vicky, to sie moze zle skonczyc.Uprzedzam, dbaj o zdrowie. Odpowiedz Link
gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 14:34 1zorro-bis napisał: > a jekies konkrety? A o konkrety to trzeba spytac ariadny, bo ona sobie tak tupta za mna i dyskutuje sama ze soba,ukwiecajac swoje zlote mysli epitetami pod moim adresem . Przytuptala tu za mna z aqua , na aqua tez bylo tup tup tup, zero konkretow, duzo epitetow. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 16:22 musi miec jakis powod, zastanowilas sie? Odpowiedz Link
gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 17:26 1zorro-bis napisał: > musi miec jakis powod, zastanowilas sie? A ja nad czym mam sie zastanawiac?Widec lubi sobie potuptac, vicky zdaje sie wrocila natupta sie kobitka, ale moze dla zdrowia, skad ja moge wiedziec. Odpowiedz Link