09.11.09, 13:55
pl.wikipedia.org/wiki/Treblinka_(KL)
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Treblinka 09.11.09, 18:22
      no i co? Jakies nowosci? Bo nie rozumiem....
      • gini Re: Treblinka 09.11.09, 19:04
        1zorro-bis napisał:

> no i co? Jakies nowosci? Bo nie rozumiem....

Tak beda nwosci tylko, ze nie mialam dzis czasu, i goraczka nie wiem
        czy dam rade.
        Ty piszesz krotkie posty, ja musze szukac czytac, mnie jest troche
        trudniej nie uwazasz?
        • hansgrubber Re: Treblinka 09.11.09, 19:13
          Ok obaj poczekamy. :)
        • gini Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 19:14
          więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu,
          palili papierosy, pili drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z
          walizek zamordowanych. Może dlatego mieli siłę, by zorganizować
          powstanie. Dorobionym kluczem otworzyli magazyn broni, rozdzielili
          karabiny między wtajemniczonych, podpalili baraki i zaczęli strzelać
          do strażników. Gdy ci odpowiedzieli ogniem, zaczęła się jatka. Około
          700 Żydów zostało zabitych na miejscu, dwie setki wyrwały się jednak
          poza druty. Większość szybko wyłapali ściągnięci z całej okolicy
          policjanci i żandarmi. Przeszło stu więźniów zostało na miejscu,
          chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach.

Co o tym myslisz, ?
          • hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 21:48
            A jakies dokladniejsze namiary na cytat?
            • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:04
              hansgrubber napisał:

> A jakies dokladniejsze namiary na cytat?

Najpierw opinia o cytacie.
              • hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:19
                1. Cytat byc moze dotyczy jakiejs wybranej grupy wiezniow
                selekcjonujacych rzeczy zamordowanych, jako uogolnienie jest
                absurdem.
                2. A kultura nakazuje podawac zrodla cytatu. Tak po prostu.
                • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:32
                  hansgrubber napisał:

> 1. Cytat byc moze dotyczy jakiejs wybranej grupy wiezniow
                  > selekcjonujacych rzeczy zamordowanych, jako uogolnienie jest
                  > absurdem.
                  > 2. A kultura nakazuje podawac zrodla cytatu. Tak po prostu.

Zrodla celowo nie podalam , autorem cytatu jest Willemberg, zaraz .Z
                  tym, ze ja w to nie wierze absolutnie.Link jest w pierwszej grupie
                  materialow z GW, ale dzis za ciezko mi szukac, goraczka.
                  Z reszta mozesz poszukac sam.
                  Ja sleczalam cala noc dzis relaks.
                  • ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 00:42
                    gini wiem,że mnie nie posłuchasz
                    ale może zamiast ślęczęć z uporem maniaka nad wyszukiwaniem
                    materiałów,żeby udowodnić jaki to Wellenberg jest paskudny
                    i że w gettach ludzie sie bawili odpusśc sobie i ze szli na ugode z
                    Niemcami
                    dostaniesz pomieszania zmysłów już zaczynasz dostawać
                    nie wiem co chcesz udowodnić
                    pogoda co prawda paskudna,ale tyle rzeczy mozna robić
                  • hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 14:30
                    No tak dotyczy waskiej grupy pracujacej w sonnderkomando - i co
                    Twoim zdaniem z niego wynika?
                    • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 14:40
                      hansgrubber napisał:

> No tak dotyczy waskiej grupy pracujacej w sonnderkomando - i co
                      > Twoim zdaniem z niego wynika?

Cytuj prosze bo ja nie wiem o czym Ty piszesz, watek jest juz dosc
                      dlugi , blagam zmiluj sie, kliknij w odpowiedz, cytujac i bedzie
                      duzo latwiej.
                      • hansgrubber :) 10.11.09, 14:45
                        O to: "więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do
                        gazu,
                        chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach."
                      • gini Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to chodzi 10.11.09, 14:46
                        więźniowie chodzili w garniturach ofiar przywiezionych do gazu,
                        chociaż był moment, że mogli po prostu wyjść przez wyrwę w drutach.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

To Willenberg napisal "wiezniowie" czyli praktycznie wszyscy, i
                        wtedy ktos moze odniesc wrazenie , ze Treblinka to byly wczasy, a
                        juz gdy mowi ten pan, ktory przezyl.
                        Ja sie z tym nie zgadzam!!
                        Nawet sondrcomando, bylo troche powtarzam troche lepiej odzywiane, i
                        mieli jakies bardzij ludzkie warunki bytowania by miec sile do
                        pracy .
                        JKak bylo inaczej to udowodnij.

.Pozdrawiam
                        • hansgrubber Re: Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to ch 10.11.09, 21:23
                          Dasz mi linka do tej jego wypowiedzi?
                          • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro jezeli o to ch 10.11.09, 21:29
                            hansgrubber napisał:

> Dasz mi linka do tej jego wypowiedzi?
                            Alez naturalnie on caly czas tu jest jest w pierwszych materialach,
                            ktore Ci podrzucilam z GW, zaraz podrzuce.
                            Ale z drugiej strony ganiac chora kobiete, kliknac w google jedno
                            zdanie i sie znajdzie.
                            • gini Re: Link 10.11.09, 21:33
                              wyborcza.pl/1,76842,4811664.html
                              Tu sa jeszcze insze bzdury na temat brylantow co to sie walaly po
                              calej Treblince, ale jak ja znam pedantycznych Niemcow to to jest
                              wierutna bzdura.Tego juz w ogole nie komentowalam .
                              • hansgrubber Link 10.11.09, 21:58
                                1. Dzieki. Nie przeczytalem tego - dosyc duzo sie zadzialo na forum
                                i przestalem wszystko ogarniac. Tekst jest wstrzasajacy, choc wydaje
                                mi sie ze mnie wstrzasa cos innego.
                                2. Mam poczucie graniczace z pewnoscia ze sie mylisz - Willenberg
                                pisze o specjalnej grupie więzniow:
                                "Vernichtungslager Treblinka II oficjalnie nie istniał, choć to
                                właśnie tu skończyła się gwałtownie 500-letnia historia Żydów
                                Warszawy. Przez cały czas specjalne komando zajmowało się
                                zasłanianiem fabryki śmierci sztucznym lasem; wycięte opodal drzewa
                                były ustawiane jedno przy drugim, w druty ogrodzenia wplatano trzy
                                razy w miesiącu świeże gałęzie, by zamaskować wszystko od strony
                                drogi i linii kolejowej.
                                Przy eksterminacji pracowało ok. 800 Żydów podzielonych na komanda:
                                witające ludzi na rampie, odbierające ofiarom bagaże i ubrania,
                                wyciągające ciała z komory gazowej, przeszukujące trupy, zakopujące,
                                a od 1943 roku palące zwłoki. Wreszcie komando sortujące odzież i
                                ostatnie: segregujące kosztowności.
                                Wszystkich razem nadzorowało około stu wachmanów, w większości
                                byłych żołnierzy Armii Czerwonej, teraz na usługach Rzeszy.
                                Wachmanów nadzorowała dwudziestka esesmanów: Niemców i Austriaków.
                                - W Treblince nie było pasiaków ani zupy z brukwi - mówi kierownik,
                                gdy wychodzimy przed jego przylegający do obozu domek-biuro.

Ocalony Samuel Willenberg wspomina, że więźniowie chodzili w
                                garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili
                                drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych. Może
                                dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie."

Chodzi o personel sonderkommando a nie o wszystkich wiezniow.
                                • gini Re: Link 10.11.09, 23:17
                                  Hans nie oszukujmu sie wiezniowie to wiezniowie a tym bardziej dla
                                  przecietnego czytelnika GW, ktory czyta info i sie nie zastanawia
                                  nad nim jak Ty czy ja.
                                  Dla takiego kogos to sa wlasnie wczasy w Treblince.

Tu bardzo dokladnie to widac.Przedtem specjalnie nie wkleilam
                                  autora, ale gdybym ja wyciela to, i napisala , ze tak mowi gini
                                  zlinczowaliby mnie .
                                  A jezeli nawet to jest prawda i chodzi tylko o sonderkomando, to pan
                                  samuel miel wczasy, podczas gdy jego rodacy konali.
                                  To jest nie do pomyslenia Hansie .
                                  Albo on klamie , albo to jest prawda i wtedy wychodzi z niego
                                  jeszcze gorsza kanalia.
                                  Kanalia ludzka.

Ocalony Samuel Willenberg wspomina, że więźniowie chodzili w
                                  > garniturach ofiar przywiezionych do gazu, palili papierosy, pili
                                  > drogie alkohole, jedli sardynki wyjęte z walizek zamordowanych.
                                  Może
                                  > dlatego mieli siłę, by zorganizować powstanie."
                                  >
                                  • ariadna-enta Re: Link 10.11.09, 23:28
                                    gini ręce opadają
                                    kanalią jesteś Ty
                                    soory próbuje się powstrzymac,ale nie mogę
                                    tobie brakuje jakies wyobrazni
                                    nie chciałabys chodzić w tych garniturach i zajadać te sardynki w
                                    puszce w taki miejscu
                                    masz za złe ,ze przeżył
                                    co ciebie za człowiek,wypominasz mu puszkę sardynek,
                                    na wymioty mnie bierze jak to czytam
                                    • hansgrubber Ariadna ma racje 10.11.09, 23:35
                                      1. jesli idzie o tresc, nie o styl. :)
                                      2. Gini Twoje uogolnienia sa okropne.
                                      • 1zorro-bis Re: Ariadna ma racje 11.11.09, 07:04
                                        jej po prostu juz - mowiac ordynarnie - na mozg wali! to goraczka chyba....
                                    • ariadna-enta Re: Link 10.11.09, 23:59
                                      no faktycznie sardynki ,nawet wino,cuda wszelakie po takiej pracy
                                      widząc
                                      codziennie stosy trupów
                                      samo szcęście po prostu
                                      trzeba nie mieć wyobrazni,żeby wypominac cos takiego
                                      może gini mu zazdrości tych sardynek
                                      miał zginąć z innymi wtedy byoby dobrz dla giniusi
                                  • 1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:03
                                    mial wczasy??! Kobieto, ty musisz miec naprawde goraczke.! I to duza...
                              • 1zorro-bis Re: Link 10.11.09, 23:04
                                wierutne bzdury? No, to Katyn - to byla dopiero wierutna bzdura! Wszystko
                                scenografia teatralna. Przyjemnie teraz?
                                • hansgrubber Re: Link 10.11.09, 23:12
                                  Nie wiem po co "dorzucasz do pieca"?
                                  • 1zorro-bis Re: Link 10.11.09, 23:14
                                    bo juz nie trawie tych jej pierdul....
                                    • gini Re: Link 10.11.09, 23:25
                                      1zorro-bis napisał:

> bo juz nie trawie tych jej pierdul....

No pewnie nie chce sie dokladnie przeczytac o zrozumieniu mowy, nie
                                      ma a ja cala noc jak glupia siedzialam i szukalam.
                                      Na co mi sie pisze jedno zdanie, to pisz se pan na Berdyczow panie
                                      Zorro.
                                      Ja cierpliwa kobieta jestem i na goscinnych wystepach, normalnie to
                                      bym w ogole panu nie odpowiadala.
                                      I chyba przestane jak pan nie przestanie mnie traktowac per noga.
                                      • 1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:06
                                        no ale jak cie mam inaczej traktowac? Kobieta z goraczka to do lozka a nie do kompa!
                                  • gini Re: Link 10.11.09, 23:21
                                    hansgrubber napisał:

> Nie wiem po co "dorzucasz do pieca"?
                                    No i znowu nie wiem do kogo piszesz, czy tak trudno wcisnac
                                    odpowiedz cytujac.albo przynajmniej tytulujcie posty.
                                    • 1zorro-bis Re: Link 11.11.09, 07:06
                                      przeciez to proste. Tym "piecem" jestes ty. Z goraczka....
                                • gini Re: Link zorro, 10.11.09, 23:19
                                  1zorro-bis napisał:

> wierutne bzdury? No, to Katyn - to byla dopiero wierutna bzdura!
                                  Wszystko
                                  > scenografia teatralna. Przyjemnie teraz?
                                  To ty sie zgadzasz na te wczasy w Treblince?Z kim ty w ogole
                                  dyskutujesz.
                                  Caly czas pisze, ze obozy to byly koszmar, ze ludzie z glodu konali.
                                  Czytaj troche potem odpowiadaj nikt cie nie goni do cholery jasnej.
                                  • 1zorro-bis Re: Link zorro, 11.11.09, 07:08
                                    to nie pisz bzdur o jakichs wczasach. Jesli tak na to patrzac to facet, ktory
                                    wkladal ciala do pieca tez byl na wczasach, co?
            • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:13
              hansgrubber napisał:

> A jakies dokladniejsze namiary na cytat?

O nie tak prosto opinia o cytacie, namiary beda pozniej.
              • ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:16
                szukaj ,szukaj
                zaraz znajdziesz,ze w tej Treblince to prawie wczasy były
                bo sobie ktos puszkę sardynek zjadł
                idiotka
                • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:22
                  ariadna-enta napisała:

> szukaj ,szukaj
                  > zaraz znajdziesz,ze w tej Treblince to prawie wczasy były
                  > bo sobie ktos puszkę sardynek zjadł
                  > idiotka

Widzisz, ja podalam najpierw info z wikipedi, nastrpnie czyjas
                  relacje, czekam na opinie o tej relacji.
                  Ja nigdzie nie napisalam, ze wierze w te relacje.
                  Aqua usycha bezz ciebie ariadno.
                  • ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:37
                    ale na aqa nie ma ciebie.)
                    • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:40
                      ariadna-enta napisała:

> ale na aqa nie ma ciebie.)

Jestes niekonsekwentna ariadno, przeciez chcialas zebym no to sobie
                      poszlam.Aqua kreci sie beze mnie, masz tam dane, i wielu wielu
                      innych przyjaciol.
                      Po co Ci jakas gini idiotka.
                      • ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:05
                        ja chciałam,zebys poszła??
                        no nie przesadzaj,forum to nie moje podwórko
                        ty m mnie rozzłościłaś,,ale nie dyktuje nikomu czy ma pisać czy nie
                        i na jakim forum
                        • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 23:13
                          ariadna-enta napisała:

> ja chciałam,zebys poszła??
                          > no nie przesadzaj,forum to nie moje podwórko
                          > ty m mnie rozzłościłaś,,ale nie dyktuje nikomu czy ma pisać czy nie
                          > i na jakim forum

Nie ma sprawy ariadno , podrzucilam link do piwnicy , pisalas, ze
                          czujesz poezje tam jest cala masa poezji,nie mozna sie klocic bez
                          konca.
                          Podrzucalam tu linkli z aktualnosci , dyskutowalismy sprzeczalismy
                          sie ale bez obrzucania sie blotem.Nie zgadzalam sie w wielu sprawach
                          z institorisem, ale nigdy ani ja go nie obrazilam ani on
                          mnie.Szanuje Go bo jest madrym przyzwoitym czlowiekiem wszystko
                          Ariadno.Z Lady zydowka z Lodzi, tez sie nie zgadzalam, ale lubie ja
                          do dzis.
                          Z cepem klocilam sie o jezyk kaszubski ,nie zgadzam sie z Nim do
                          dzis, ale lubimy sie nigdy sie nie obrazalismy mimo odmiennych zdan.
          • ariadna-enta Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 09.11.09, 22:06
            jesteś walnięta na mozgu
            idż się przewietrz,albo ksiązke poczytaj
            od tych trupów dostajesz obłędu
          • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 06:58
            co mysle? A co ty myslisz? To bylo pewnie sanatorium....
            • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 07:06
              1zorro-bis napisał:

> co mysle? A co ty myslisz? To bylo pewnie sanatorium....

Czy zorro umie czytac?Wyraznie napisalam , ze nie zgadazam sie z tym co napisal
              Willenberg, bo to byla jego relacja.
              Ktos z moich bliskich byl w Auchwitz,wziety z powstania, miala lat 19 , wrocila
              do domu prawie jak szkielet.
              • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:09
                no widzisz...A z mojej rodziny az trzech z Auschwitz nigdy nie wrocilo. Taka
                roznica....
                • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:34
                  1zorro-bis napisał:

> no widzisz...A z mojej rodziny az trzech z Auschwitz nigdy nie
                  wrocilo. Taka
                  > roznica....

Nie bedziemy sie przeciez licytowac, ciotka zginela w Buchenwaldzie
                  za udzial w konspiracji w Grecji, kto jej kazal konspirowac z
                  Szajnowiczem?Mogla sobie spokojnie w tej Helladzie przezyc.
                  • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:39
                    no wlasnie. Ale to ty "licytacje" zaczelas....
                    • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:42
                      1zorro-bis napisał:

> no wlasnie. Ale to ty "licytacje" zaczelas....

Ja a gdzie??
                      • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 08:57
                        dwa posty wyzej....
                        • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 09:05
                          1zorro-bis napisał:

> dwa posty wyzej....

Dalej nie widze, mozesz zacytowac?
                          • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 09:56
                            19-letnia dziewczyna....
                            • gini Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 10:06
                              1zorro-bis napisał:

> 19-letnia dziewczyna....

Zle odebrales, to nie bylo rozpoczecie licytacji to byl przyklad na
                              to, ze nie wierze w relacje z wczasow w Treblince.
                              • 1zorro-bis Re: Relacja z Treblinki dla Zorro 10.11.09, 10:10
                                z "wczasow"? A kto pisze ze to byly wczasy?
        • 1zorro-bis Re: Treblinka 10.11.09, 06:57
          no bo co ci mozna na taki post odpisac? Nastepny twoj post pewnie bedzie
          "Auschwitz" i pare linkow do Wikipedia...
          • 1zorro-bis gini..... 10.11.09, 07:02
            a tak w ogole to o co ci biega? Bo juz nie lapie...Co ty chcesz udowodnic?
            Mozesz nam wyjasnic? Bo mysli masz tak rozgrzane....
            • gini Re: gini..... 10.11.09, 07:15
              1zorro-bis napisał:

> a tak w ogole to o co ci biega? Bo juz nie lapie...Co ty chcesz udowodnic?
              > Mozesz nam wyjasnic? Bo mysli masz tak rozgrzane....

Widzisz chcialam tylko udowodnic, ze ten czlowiek pan Willenberg klamie, gdyby
              to co napisal on napisal jakis Polak bylby z miejsca okrzykniety antysemita i
              moze po sadach ciagany.
              • 1zorro-bis Re: gini..... 10.11.09, 08:10
                a w ktorym miejscu klamal, bo juz sie pogubilem...
                • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:38
                  Wywiady, inne wersje dotyczace ucieczki i pomocy jaka uzyskal,klamal
                  co do AK i klamal w sprawie Treblinki, chyba, ze uznasz jego wersje
                  za prawdziwa.
                  Odrzuc narodowosc ocen czlowieka .
                  • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:40
                    nie mam dowodow, wiec nie osadzam.
                    • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:42
                      1zorro-bis napisał:

> nie mam dowodow, wiec nie osadzam.
                      Jak to nie masz podalam na tacy.
                      • gini Re: hej zorro 10.11.09, 08:48
                        Nie zadawaj mi pytan na aqua, ja tam nie pisze.
                        Jezeli pytasz o procenty, to ja juz pisalam, wiekszosc ogromna
                        wiekszosc zginela, ale pisalam tez, tak jak Arendt, Ringenblum i
                        inni, ze elity wspolpracowaly, postaraj sie czytac ze zrozumieniem .
                        • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 09:00
                          a czy ty zadalas sobie kiedykolwiek pytanie w twojej wyobrazni. jesli ja masz -
                          jak TY bys sie zachowala w obliczu nadchodzacej nieuchronnie zaglady? Bo ja,
                          tak. I nie wiem czy bylbym bohaterem....Nie wiem, po prostu nie wiem.
                          • gini Re: hej zorro 10.11.09, 09:10
                            1zorro-bis napisał:

> a czy ty zadalas sobie kiedykolwiek pytanie w twojej wyobrazni.
                            jesli ja masz -
                            > jak TY bys sie zachowala w obliczu nadchodzacej nieuchronnie
                            zaglady? Bo ja,
                            > tak. I nie wiem czy bylbym bohaterem....Nie wiem, po prostu nie
                            wiem.

Pisalam wielokrotnie, ze nie wiem.
                            Tyle, ze ja moge rowniez na rozne sposoby tlumaczyc szmalcownikow i
                            kolaborantow polskich, sprawa druga, ja tu duzo pisalam o tym, ze to
                            Polacy byli pierwszym obiektem ataku Niemcow, o zagladzie Zydow nie
                            bylo jeszcze mowy zorro.
                            • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 10:04
                              o zagladzie Zydow nie bylo mowy?! A "prawa norymberskie", a "noc krysztalow" to
                              co? To bylo zaproszenie do tanca? Polacy byli pierwszymi ofiarami, powiadasz?
                              No, Niemiecki Wehrmacht najechal faktycznie najpierw na Polske...A gdzie mial
                              uderzyc? Na Izrael, ktorego nie bylo? Naiwne masze te twoje "stwierdzenia"....
                              • gini Re: hej zorro 10.11.09, 10:14
                                1zorro-bis napisał:

> o zagladzie Zydow nie bylo mowy?! A "prawa norymberskie", a "noc
                                krysztalow" to
                                > co? To bylo zaproszenie do tanca? Polacy byli pierwszymi
                                ofiarami, powiadasz?
                                > No, Niemiecki Wehrmacht najechal faktycznie najpierw na Polske...A
                                gdzie mial
                                > uderzyc? Na Izrael, ktorego nie bylo? Naiwne masze te
                                twoje "stwierdzenia"....

No wlasnie, swietnie, ze zauwazyles, ze wermacht najechal na Polske
                                i wybudowal Auschwitz dla Polakow , pozniej dopiero cos sie zmienilo.
                                Nie powiesz , ze wszedzie gdzie byla okupacja np w Belgii chodzilo
                                Hitlerowi tylko o eksterminacje Zydow.
                                Twoje stwierdzenia sa naiwne .
                                • gini Re:Jedno wyjasnienie 10.11.09, 10:20
                                  Ja wywiad Willenberga w RZEPIE czytalam troche wczesniej, machnelam
                                  reka, nie w glowie mi bylo zakladac watek i dyskutowac.
                                  Zareagowalam dopiero na idiotyzmy scana , a pozniej zainteresowalam
                                  sie samym Willenbergiem.
                                  • 1zorro-bis Re:Jedno wyjasnienie 10.11.09, 10:46
                                    stanowczo wole tematy o sztuce....
                                • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 10:46
                                  a gdzie mieli najechac? Juz ci pisalem ale nie czytasz....Auschwitz dla Polakow?
                                  Pewnie tez. Tylko, zobacz ilu zginelo tam Zydow z calej Europy i Polakow. no
                                  chyba ze Zydow z polskim obywatelstwem i urodzonych w Polsce traktujesz jako
                                  Polakow. To wtedy rachunek ci sie bedzie zgadzal....
                                  • gini Re: hej zorro 10.11.09, 11:07
                                    1zorro-bis napisał:

> a gdzie mieli najechac?
                                    No wiec raz jeszcze rozpoczeli wojne tylko po to by eksterminowac
                                    Zydow?Chyba sam w to nie wierzysz, a jak tak to uzasadnij,ja jestem
                                    ciekawa jak .

Juz ci pisalem ale nie czytasz....Auschwitz dla Polakow
                                    > ?
                                    > Pewnie tez.
                                    "Konzentrationslager Auschwitz, KL Auschwitz (Stammlager), w tym KL
                                    Birkenau (Auschwitz II) – zespół niemieckich obozów koncentracyjnych
                                    i obozów zagłady na terenie Oświęcimia i pobliskich miejscowości
                                    istniejący w latach 1940-1945, symbol Holocaustu. Nazwy Auschwitz i
                                    Birkenau są niemieckimi odpowiednikami polskich nazw Oświęcim i
                                    Brzezinka, stosowanymi po agresji Niemiec na Polskę w 1939 i aneksji
                                    tych ziem przez III Rzeszę[1], gdy Oświęcim znalazł się
                                    administracyjnie w rejencji katowickiej (Regierungsbezirk Kattowitz)
                                    prowincji Górnego Śląska (Provinz Oberschlesien). W 1940 na tych
                                    terenach władze niemieckie utworzyły obóz przeznaczony początkowo do
                                    osadzania więźniów politycznych i opozycji, głównie Polaków. "

Od nowa raz jeszcze, poczatkowo byl przeznaczony dla
                                    Polakow ,pierwszymi wiezniami byli Polacy, dopiero pozniej sie
                                    odmienilo Hitlerowi i zaczal eksterminowac Zydow.
                                    Trzeba by spytac Hitlera, moze to jego doradcy wrozbici , Hitler wg
                                    mnie byl psychopata , i w ogole pokrecona osobowaoscia, jak i cale
                                    jego otoczenie.

Tylko, zobacz ilu zginelo tam Zydow z calej Europy i Polakow. no
                                    > chyba ze Zydow z polskim obywatelstwem i urodzonych w Polsce
                                    traktujesz jako
                                    > Polakow. To wtedy rachunek ci sie bedzie zgadzal....

Zgoda, z tym, ze bylo to pozniej, rachunek sie nie zgadza, II wojna
                                    swiatowa pochlonela duzo wiecej ofiar , nie mozesz liczyc jedynie
                                    Zydow i Polakow.
                                    A gdyby nawet Polakow bylo duzo duzo wiecej, jak mial wszystkich
                                    eksterminowac, zajety w dodatku prowadzeniem wojny.
                                    • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 11:18
                                      gini....pisz lepiej o sztuce. Tam sie przynajmniej nie osmieszasz! Plany wojenne
                                      Hitlera to jedno a zaglada Zydow to drugie. I plany zaglady byly robione
                                      wczesniej zanim Niemcy na Polske najechaly. Historia sie klania....
                                      • gini Re: hej zorro 10.11.09, 11:22
                                        1zorro-bis napisał:

> gini....pisz lepiej o sztuce. Tam sie przynajmniej nie osmieszasz!
                                        Plany wojenn
                                        > e
                                        > Hitlera to jedno a zaglada Zydow to drugie.

Bardzo trafne spostrzezenie.
                                        I plany zaglady byly robione
                                        > wczesniej zanim Niemcy na Polske najechaly. Historia sie klania....

Ja nie twierdze, ze nie, twierdze , ze Zydzi nie byli jedynym celem
                                        Hitlera.
                                        • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 14:25
                                          nie byli? To byla z gory zaplanowana i perfekcyjnie przeprowadzana akcja
                                          likwidacji JEDNEGO narodu. Wiec, sorry, ale nie pisz bzdur! Pisz o sztuce....
                                          • gini Re: hej zorro 10.11.09, 14:30
                                            1zorro-bis napisał:

> nie byli? To byla z gory zaplanowana i perfekcyjnie przeprowadzana
                                            akcja
                                            > likwidacji JEDNEGO narodu. Wiec, sorry, ale nie pisz bzdur! Pisz o
                                            sztuce....
                                            No tak reszta narodow zginela przez pomylke , kto tu pisze bzdury ,
                                            nie bede Ci wyszukiwac liczb ile ofiar ludzkich pochlonela II wojna
                                            swiatowa oprocz zydowskich naturalnie.Sam sobie poszukaj i porownaj
                                            Ty tez pisz o sztuce, dzieki za Beksinskiego, przyznaje , ze nie
                                            znalam.
                                            • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 16:21
                                              byl tylko JEDEN narod do ktorego totalnej likwidacji przygotowywali sie Niemcy.
                                              Inne narody - jak to piszesz nie ginely, owszem ginelo mase ludzi w wyniku
                                              brutalnych dzialan wojennych. Rowniez Niemcy i Japonczycy...
                                              • gini Re: hej zorro 10.11.09, 17:24
                                                1zorro-bis napisał:

> byl tylko JEDEN narod do ktorego totalnej likwidacji
                                                przygotowywali sie Niemcy.
                                                > Inne narody - jak to piszesz nie ginely, owszem ginelo mase ludzi
                                                w wyniku
                                                > brutalnych dzialan wojennych. Rowniez Niemcy i Japonczycy...

No tak zorro, ja juz pisalam, ze adolf byl psychol ale on mial
                                                jeszcze sztaby ludzi od planowania wiec to wszyscy debile jakies
                                                chyba zeby wyeksterminowac, tylko Zydow zaatakowali cala Europe z
                                                ilu tam milionami mieszkancow?
                                                No i po to byly naturalnie naloty na Anglie by zabic tylko Zydow .
                                                Pakt Ribentrop Molotow to kogo dotyczyl?
                                                Dlaczego wkroczyli do nas Rosjanie 17.09.39?tez po Zydow?
                                                Ale wal smialo nie zaluj sobie sa pomylki sadowe moga byc i
                                                wojenne ,Zydzi gineli bo byli celem a inni tak jak
                                                Polacy .............................., w miejsce kropek prosze
                                                wstawic inne narodowosci , przez pomylke.
                                                Brutalne dzialania wojenne, a wojna byla tylko przeciwko Zydom w
                                                calej Europie?
                                                Wyluzuj troszke bo cosik Ci sie zajaczkuje.
                                                • 1zorro-bis Re: hej zorro 10.11.09, 17:27
                                                  dobra kobieto....Polecam ci Historia III Rzeszy - 1933-1945. to moj konik, wiec
                                                  prosze cie nie osmieszaj sie...Lepiej na temat sztuki, O.K?
                                                  • gini Wojna 10.11.09, 17:36
                                                    1zorro-bis napisał:

> dobra kobieto....Polecam ci Historia III Rzeszy - 1933-1945. to
                                                    moj konik, wiec
                                                    > prosze cie nie osmieszaj sie...Lepiej na temat sztuki, O.K?

Ja sie osmieszam dobry czlowieku?Skoro wojna byla tylko i wylacznie
                                                    przeciw Zydom to macie dobrze, cala Europa walczyla z Niemcami w
                                                    obronie Zydow

A oni te dzieciaki, nie lepiej im w domu siedziec bylo jak tylko o
                                                    Zydow chodzilo?

www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
                                                  • 1zorro-bis Re: Wojna 10.11.09, 17:50
                                                    nie mozesz prostej rzeczy zrozumiec? Wojna to jedno a eksterminacja Zydow to
                                                    drugie? Przeciez gotujesz tez w kuchni, prawda? Schabowy to jedno a kapucha to
                                                    drugie, a jedno z drugim w parze idzie....
                                                  • gini Re: Wojna 10.11.09, 18:12

1zorro-bis napisał:

> nie mozesz prostej rzeczy zrozumiec? Wojna to jedno a
                                                    eksterminacja Zydow to
                                                    > drugie? Przeciez gotujesz tez w kuchni, prawda? Schabowy to jedno
                                                    a kapucha to
                                                    > drugie, a jedno z drugim w parze idzie....

Tyle, ze twierdziles, ze przede wszystkim o Zydow chodzilo,caly czas
                                                    przegrywasz Zoroo .
                                                    µChodzilo Hitlerowi o Was o nas o Ludzi, ktorzy mieszkali w Europie
                                                    zabic jak najwiecej, z reszte uczynic niewolnikow rasy panow.
                                                    Calej Europy nie mogl wsadzic w wagony i zamordowac to sie zdaje sie
                                                    nazywa logistyka nie bylo mozliwosci
                                                    W ogole mamy szczescie, ze bomba atomowa to pod koniec wojny, ze to
                                                    Amerykanie a nie Niemcy byli pierwsi ale probowali,
                                                    Penneminde,swinooujscie pociski V1 V2
                                                    W Antwerpii w Brukseli trafili(nie wiem czym) w kino zginelo zdaje
                                                    sie 600 osob ale mi nie wmawiaj,; ze celowali w Zydow.
                                                    Ochlon troche,ja rozumiem tragedie Zydow, tylko nie cierpie egoizmu,
                                                    tylko my bylismy ofiarami reszta to maly pikus.Ludzie sie licza
                                                    przede wszystkim.
                                                  • 1zorro-bis Re: Wojna 10.11.09, 18:30
                                                    wiesz co gini? Zmien fale, przejdz na sztuke. Tam ci to lepiej wychodzi. Game over.
                                                  • gini Re: Wojna 10.11.09, 18:43
                                                    1zorro-bis napisał:

> wiesz co gini? Zmien fale, przejdz na sztuke. Tam ci to lepiej
                                                    wychodzi. Game o
                                                    > ver.
                                                    Zgadza sie wygralam.
                                                  • 1zorro-bis Re: Wojna 10.11.09, 20:27
                                                    game over....Game over...
                                                  • ariadna-enta Re: Wojna 10.11.09, 21:21
                                                    gini niebożątko
                                                    ja zdązyłam być w pracy,zrobic kilka rzeczy,a ty siedzisz jak
                                                    maniaczka na forum do póżnej nocy i od wczesnego rana i dostajesz
                                                    obłędu od tego Wellenberga
                                                    a coż on ci uczynił
                                                    myślisz,że go rozgryzłaś?
                                                    że napiszesz od nowa hisstorię,że wszystko rozumiesz
                                                    gówno rozumiesz i to jest najgorsze,
                                                    no pleć dalej i wyobrażaj sobie,że mozesz oceniac tamtch ludzi i
                                                    tamte czasy
                                                    widać nie masz nic innego do roboty i nie masz co robic z czasem
                                                  • gini Re:ariadno 10.11.09, 21:27
                                                    Ja chora jestem, dlatego wykorzystuje i sobie siedze przy
                                                    kompie.Dobra nowina Vicky wrocila , i mam prosbe ja chora i na
                                                    aquanet nie chodze, moze spytasz przy okazji offnickowej jak sie
                                                    caly obrazy wkleja bez linkowania
                                                    .Bo my tu sobie troche o obrazach dyskutujemy i chcialam powklejac
                                                    takie ladne jak offnickowa.
                                                    Dziekuje z gory.
                                                  • ariadna-enta Re:ariadno 10.11.09, 21:35
                                                    zobaczę co da sie zrobić
                                                  • ariadna-enta Re:ariadno 10.11.09, 21:43
                                                    zrobione ale nie na aqanecie
                                                    mimo wszystko zycze zdrowia.
                                                  • gini Re:ariadno 10.11.09, 21:50
                                                    ariadna-enta napisała:

> zrobione ale nie na aqanecie
                                                    > mimo wszystko zycze zdrowia.

Dzieki Ariadno , a czytalas jakie ladne posty Dawida napisala o
                                                    przyjazni?Bardzo sympatyczna osoba, taka ciepla .
                      • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 08:58
                        no, nie wiem czy to sa dowody. Podobne mieli Rosjanie co do Katynia....
                        • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 09:07
                          1zorro-bis napisał:

> no, nie wiem czy to sa dowody. Podobne mieli Rosjanie co do
                          Katynia....

Jak to nie ma?Jezeli ktos co i raz podaje inna wersje to klamie.
                          Jezeli bierzesz jego wersje Treblinki za prawdziwa to ja nie mam
                          pytan idz na aqua i to oglos poczekaj na reakcje.
                          • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 10:05
                            mojej matce opo 60 latach tez sie pieprzy i trudno mi nazywac ze klamie....
                            • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 10:11
                              1zorro-bis napisał:

> mojej matce opo 60 latach tez sie pieprzy i trudno mi nazywac ze
                              klamie....

Nie on klamie swiadomie ,nic mùu sie nie pieprzy, a juz Treblinka
                              pieprzyc mu sie nie ma prawa.
                              • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 10:47
                                no ale skad to wiesz?
                                • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 11:08
                                  1zorro-bis napisał:

> no ale skad to wiesz?

Co wiem skad?
                                  • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 11:18
                                    ze klamie.
                                    • gini Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 11:27
                                      1zorro-bis napisał:

> ze klamie.
                                      No wiec zgadzasz sie z jego relacja o Treblince, czyli klamia
                                      wszyscy inni, ktorzy przezyli, jak tak to w porzadku.
                                      Tylko idz i napisz o tym obojetnie na jakim forum i potem bron tego
                                      co napisales.Najlepiej przed scanem , napisz to danie,
                                      • 1zorro-bis Re: Klam w wielu miejscach 10.11.09, 14:27
                                        ja nie twierdze, ze on klamie lub nie klamie. Uwazam, ze prawda w takich
                                        wypadkach jest zawsze posrodku. A rozliczac i rozgrzeszac jego to nie moje
                                        zadanie....
              • ariadna-enta Re: gini..... 10.11.09, 12:20
                a skąd wiesz,że kłamie
                jesteś stukneita i tyle
                prawda jest bardziej złożona ,nie prościuyka jak budowa cepa i twój
                mózg nie umiejący czytac ze zrozumieniem
                • ariadna-enta Re: gini..... 10.11.09, 12:21
                  przpraszam literówka
                  miało być prościutka.
                  • gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 12:30
                    A juz myslalam, ze o mnie zapomnialas, a jednak przytuptalas.
                    tup tup tup ariadna tupta za gini.
                    • gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 12:40
                      Ariadno ja sie boje o twoje nogi ty zylakow sie nabawisz, wroci
                      vicky i co bedzie?Bedziesz tak tuptac od gini do vicky, to sie moze
                      zle skonczyc.Uprzedzam, dbaj o zdrowie.
                      • 1zorro-bis Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 14:28
                        a jekies konkrety?
                        • gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 14:34
                          1zorro-bis napisał:

> a jekies konkrety?

A o konkrety to trzeba spytac ariadny, bo ona sobie tak tupta za mna
                          i dyskutuje sama ze soba,ukwiecajac swoje zlote mysli epitetami pod
                          moim adresem .
                          Przytuptala tu za mna z aqua , na aqua tez bylo tup tup tup, zero
                          konkretow, duzo epitetow.
                          • 1zorro-bis Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 16:22
                            musi miec jakis powod, zastanowilas sie?
                            • gini Re:Czesc tuptusiowa 10.11.09, 17:26
                              1zorro-bis napisał:

> musi miec jakis powod, zastanowilas sie?

A ja nad czym mam sie zastanawiac?Widec lubi sobie potuptac, vicky
                              zdaje sie wrocila natupta sie kobitka, ale moze dla zdrowia, skad ja
                              moge wiedziec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka