agnieszka13_1 25.06.10, 16:01 Mam pytanie,czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej nieruchomosci,mogą być liczone z metra powierzchni mojego m i eszkania,np.utrzymanie czystości 0,06złrazy metraż mojego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziorozka Re: porada 25.06.10, 17:16 najczęściej liczone są udziałami, ale czasem od powierzchni mieszkania - sumy zwykle wychodzą takie same Odpowiedz Link Zgłoś
collinsowa Re: porada 25.06.10, 17:39 Przepis jest jednoznaczny - partycypacja w kosztach zarządu nieruchomością wspólną musi odbywać się według udziałów w tejże nieruchomości. Jest to przepis bezwzględnie obowiązujący (norma prawna), która w sporej ilości wspólnot nie jest przestrzegana z różnych względów. Udziały rzadko kiedy pokrywają się z metrażem mieszkań ponieważ do udziałów dochodzą jeszcze piwnice i inne przynależne pomieszczenia. "...Art. 12. 2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach..." Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: porada 25.06.10, 18:08 agnieszka13_1 napisała: > czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej > nieruchomosci,mogą być liczone z metra powierzchni mojego > mieszkania,np.utrzymanie czystości 0,06 złrazy metraż mojego > mieszkania. TAK. Takie rozwiązanie stosuje się zazwyczaj, gdy suma udział nie daje jedności (100%) Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: porada 25.06.10, 22:41 agnieszka13_1 napisała: > Mam pytanie,czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej > nieruchomosci,mogą być liczone z metra powierzchni mojego m > i > eszkania,np.utrzymanie czystości 0,06złrazy metraż mojego mieszkania. W zasadzie można tak liczyć gdy suma udziałów w nieruchomości wspólnej równa się jeden. SJ Odpowiedz Link Zgłoś
collinsowa Re: porada 25.06.10, 23:29 Bardzo proszę "fachowców" z borzej łaski nie robić wrogiej roboty na forum, bo tutaj właściciele poszukują informacji i wyjaśnienia swoich wątpliwości. W zasadzie - to można liczyć że dwie licencję razem wzięte to może być jedna licencja. Proszę podać podstawę prawną takiego bzdurnego twierdzenia - (uwaga - to zdanie dla gramotnych). W prawodawstwie obowiązują inne zasady. UoWL tylko w jednym miejscu mowi o udziałach nierównych = 1. "...Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1..." - jest wymieniona tylko w art. 23 ust. 2a i dotyczy zupełnie innej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: porada 26.06.10, 08:27 collinsowa napisała: > Bardzo proszę "fachowców" z borzej łaski nie robić wrogiej roboty na > forum, bo tutaj właściciele poszukują informacji i wyjaśnienia > swoich wątpliwości. Pani krypto-obelgi mnie nie poruszają, bo pani wypowiedzi mają niewiele wspólnego z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania nieruchomościami. Prawdopodobnie pani zadaniem jest skłócenie uczestników tego forum , bo wszystko wskazuje na to, że pisze pod innym nickiem na forum wspólnota net.pl. (...) > Proszę podać podstawę prawną takiego bzdurnego twierdzenia - (uwaga - > to zdanie dla gramotnych). Gdyby pani znała podstawy matematyki z zakresu I-III klasy szkoły podstawowej, to nie prosiłaby pani mnie o podanie podstawy prawnej. Proszę nie wymagać ode mnie podania podstawy prawnej na działanie zaliczane do podstawowych działań matematycznych, np. 2+2=4. Dobrego dnia życzę SJ Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: porada 26.06.10, 08:33 cossolinowa napisał: > uwaga - to zdanie dla gramotnych. > z borzej łaski Hm... niby proste, jak drut zbrojeniowy. Kastracji chemicznej mówimy zdecydowane NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: porada 25.06.10, 23:09 agnieszka13_1 napisała: > czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej > nieruchomosci, mogą być liczone z metra powierzchni mojego > mieszkania, Opłaty czyli koszty dotyczące NW rozliczane powinny być zgodnie z posiadanym w niej udziałem współwaściciela. Jeśli Twoją odrębną własnością jest tylko mieszkanie, czyli nie posiadasz żadnego pomieszczenia przynależnego - to Twoje opłaty (koszty) mogą być rozliczane od powierzchni Twojego mieszkania. Jeśli masz jednak na myśli zaliczki, pisząc o opłatach - to również zgodnie z art.12.2. uowl powinnaś je wnosić zgodnie z posiadanym udziałem. Odpowiedz Link Zgłoś