Dodaj do ulubionych

Podanie Wspolnoty do Sadu

11.04.11, 17:13

Witam
Mam pytanie-w jaki sposob moge podwazyc decyzje Wspolnoty odnosnie wykonanego juz remontu.
Mieszkam w budynku 7 rodzinnym i mamy Wspolnote mieszkaniowa.Z tego co wiem,zeby byla podjeta uchwala musi byc zgoda 100 % mieszkancow.
W zeszlym roku na zebraniu podpisalismy uchwale o remoncie rynien i o potrzebie wykonania ekspertyzy,dlaczego sciany w budynku sa bardzo wilgotne.Podkreslalam,ze potrzebne jest okopanie i zrobienie dobrego drenazu,bo coraz trudniej mi sie zyje w zawilgoconym mieszkaniu.Mieszkam na niskim parterze i mam strasznego grzyba,a ze scian woda prawie kapie.
W tym roku,w czasie gdy nie bylo mnie w domu przyszla firma i zrobila nowe rynny i wylala wokol budynku metrowej szerokosci i paru cm glebokosci pas betonu.
Zezloscilam sie starsznie,bo nie bylo uchwaly odnosnie tych prac i teraz Wspolnota nie bedzie chciala zrobic wlasciwego osuszenia budynku,bo pieniadze raz juz zostaly wydane.
Czy moge zaskarzyc te decyzje i wykonane prace do Sadu?Jezeli tak to do jakiego i ile to kosztuje.Wykonany zakres prac nic nie da.Woda bedzie wlewala sie pod beton i sciany beda dalej nasiakac.
W naszej Wspolnocie wszystko robi sie bez uchwal.Na zebraniu podkreslalam,ze chce byc powiadamiana o wszystkich wykonywanych remontach,ale jak widac nic to nie dalo.
Bede wdzieczna za kazda rade czy podpowiedz.

Obserwuj wątek
    • nieser Re: Podanie Wspolnoty do Sadu 12.04.11, 11:02
      Podać możesz jednak, powinnaś mieć wiedzę, że remont nie został wykonany prawidłowo. Jeśli brak izolacji poziomej lub przerwana pionowa jest powodem wilgoci to wykonanie opaski betonowej pozwoli tylko zmniejszyc napływ wody deszczowej ale nie wyeliminuje podsączania. Może najpierw porozmawiaj z 7 właścicielami zanim pobiegniesz do sądu. W małych wspólnotach chyba łatwiej złapać włascicieli i pogadać. Jeśli nadal bedziesz miała grzyb to istnieje możliwość zwrócenie się na piśmie do WM o usuniecie przyczyny, jak nie to na własny koszt i zwrot kosztów. To juz proces cywilny.
      Skarżenie wspólnoty o wykonaie bez zgody nie jest tak ewidentne, bo mogą powołać się na wyższą konieczność w związku z zabezpieczeniem mienia przed dalszą destrukcją. Poza tym koszty obciążą i tak was wszystkich.
      Sprawa idywidualna już prostsza ale i tak masz ok.1/7 udziału w kosztach sądowych zapewnioną jako czlonek wspólnoty. Ja mam podobne dylematy, wolę porozumienia.
      Powodzenia
      • haneczka-1 Re: Podanie Wspolnoty do Sadu 12.04.11, 12:40
        Bylam dzis u Zarzadcy Wspolnoty dowiedzialam sie,ze nie moge nic zrobic,bo w podpisanej uchwale jest punkt-"Znalezienie przyczyny podmakania scian oraz usuniecie wady."
        Ustnie bylo ustalone,ze za jakis czas wykona sie okopanie budynku,ale w uchwale znalazl sie zapis pod ktory mozna wszystko podciagnac.
        Dowiedzialam sie rowniez,ze nie moge narzekac na wilgoc w mieszakniu,bo jedyne co moge uslyszec od Sadu to to,ze jak nie odpowiadaja mi warunki mieszkaniowe to moge sprzedac mieszkanie i kupic w innym,suchym budynku.
        Ekspertyza budynku nie bedzie wykonana bo jest za droga i inni wspolmieszkancy nie wyrazaja na nia zgody.
        Chyba w tej sytuacji nic nie bede mogla zrobic,a woda sciekajaca ze scian musi byc ozdoba mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka