29.08.12, 17:53
ja mam takie pytanie czy wspólnota mieszkaniowa może zatrudnić kogos na umowę o dzieło np;
do sprzatania bloku lub koszenia trawy czy jest możliwośc rozliczenia tego i na jakiej podstawie
obecnie mamy zatrudniona sprzataczkę która ma własna działalnośc gospodarczą ale niestety jest nie żetelna bo ma duzo bloków i myślałam aby odrębnie zatrudnić osobe do sprzątania tylko naszej ws. ale napewno musi to byc umowa chyba śmieciowa lub zlecenie czy tak można???
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • wiseman1 Re: zlecenie 29.08.12, 18:43
      berta-1313 napisała:

> ja mam takie pytanie czy wspólnota mieszkaniowa może zatrudnić kogos na umowę o
      > dzieło np;
      > do sprzatania bloku lub koszenia trawy czy jest możliwośc rozliczenia tego i na
      > jakiej podstawie

Do tego rodzaju prac to raczej umowa zlecenie.
      Umowa o dzielo raczej do jednorazowych prac.
      • mire_k56 Re: zlecenie 30.08.12, 11:08
        WM ze swoimi pieniędzmi może robić wszystko, jeżeli ma na to zgodę członków.Mamy swobodę zawierania umów, w takim przypadku "najkorzystniejsza dla obu stron" jest oferta "gentelmens agreement". Przy podpisaniu umowy zlecenia z osobą fizyczną WM naraża się (np. przy donosie obywatelskim) na opłaty ponieważ staje się z mocy prawa płatnikiem skladek . Serdecznie odradzam kontakty z ZUS.
        • wiseman1 Re: zlecenie 30.08.12, 12:03
          mire_k56 napisał(a):

> WM ze swoimi pieniędzmi może robić wszystko, jeżeli ma na to zgodę członków.Mam
          > y swobodę zawierania umów, w takim przypadku "najkorzystniejsza dla obu stron"
          > jest oferta "gentelmens agreement".

Czyzbys sugerowal lamanie prawa?

> Przy podpisaniu umowy zlecenia z osobą fizyczną WM naraża się (np. przy donosie
          > obywatelskim) na opłaty ponieważ staje się
          > z mocy prawa płatnikiem skladek .

Jest oczywistym ze od umowy zlecenia trzeba odprowadzac skladki.

> Serdecznie odradzam kontakty z ZUS.

Masz jakis problem w kotaktowaniu sie z urzedami panstwowymi?
          • mire_k56 Re: zlecenie 30.08.12, 20:57
            Widzę ,że odezwal się obrońca prawa.
            Nie, nie namawiam do łamania prawa. namawiam do podpisania umowy na sprzątanie nieruchomości, z wyrażnych paragrafem, że treść umowy jest zastrzeżona do wiadomości osób trzecich.To jest dozwolona praktyka w naszym prawie.Ponadto informuję zainteresowanych ,że WM nie podlega żadnej kontroli organów administracji państwowej. Jedynym suwerenem jest zebranie ogółu wlascicieli, które może na drodze uchwaly zadecydować,że wystarczy im "slowo honoru" Zarządu i przysięga na święty krzyż. Wspólnota mieszkaniowa nigdy, nikogo nie "zatrudnia" bo nie jest przedsiębiorstwem. ZUS ma inne zdanie na ten temat, mam osobiste doświadczenia w tym temacie.
            • xxxll Re: zlecenie 31.08.12, 11:07
              mire_k56 napisał(a):
              > Namawiam do podpisania umowy na sprzątanie nieruchomości,
              > z wyrażnych paragrafem, że treść umowy jest zastrzeżona do
              > wiadomości osób trzecich.

czy do tych osób trzecich zaliczasz właścicieli lokali tworzących daną wspólnotę?
              ----------------------------------------------------------------
              Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
              www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
              • mire_k56 Re: zlecenie 31.08.12, 15:00
                Oczywiście ,że nie. Własciciele są stroną umowy.Reprezentuje odmienne od Twojego stanowisko, że jest to czynność zwyklego zarządu. Własciciele uchwalając koszty sprzątania "zarządzili" sprzątanie swojej posesji, a Zarząd to realizuje.
            • wiseman1 Re: zlecenie 31.08.12, 17:23
              mire_k56 napisał(a):

> Widzę ,że odezwal się obrońca prawa.

Czy mam to potraktowac jako zarzut? Toche sie zgubilem w Twoich pogladach na prawo.

> Nie, nie namawiam do łamania prawa. namawiam do podpisania umowy na sprzątanie
              > nieruchomości, z wyrażnych paragrafem, że treść umowy jest zastrzeżona do wiadomości
              > osób trzecich.

Czy Ty do tych osob trzecich zaliczasz Urzad Skarbowy?
              Musisz w tej sprawie napisac do US list bo oni o tym nie wiedza.

> Ponadto informuję zainteresowanych ,że WM nie podlega żadnej kontroli
              > organów administracji państwowej.

Czy Ty do organow administracji panstwowej zaliczasz Urzad Skarbowy?
              Juz Cie widze jak w odpowiedzi na list z US w sprawie niezaplaconego podatku od pozytkow odpisujesz im piszac zeby sie od waszej wspolnoty odczepili bo ona nie podlega kontroli organow administracji panstwowej.

> Wspólnota mieszkaniowa nigdy, nikogo nie "zatrudnia" bo nie jest przedsiębiorstwem.

A to trzeba byc przedsiebiorstwem zeby kogos zatrudnic?
              • bratek06 Re: zlecenie 31.08.12, 21:00

xxxll = berta-1313 = mire_k56.

• mire_k56 Re: zlecenie 01.09.12, 09:18
                  bratek - masz jakiś kompleks na punkcie xxxll?
                  wiesman - reprezentujemy calkowicie odmienne stanowiska na temat opodatkowania WM. WM nie jest platnikiem podatku dochodowego, bo takiego we WM nie ma. A nawet jakby byl to ustawowo jest to zwolnione z opodatkowania. US jest taką osobą trzecią, ktora nie ma uprawnień kontrolnych do grupy wlascicieli ,ktorzy nie są osobą prawną i nie prowadzą DG. Nie wiem o jakich pożytkach podlegających opodatkowaniu ty piszesz? Ale tematem tego wątku jest sprawa sprzątania wspólnoty. Wytlumacz innym jak to wg ciebie winno wyglądać z umową zleceniem z osobą nie prowadzącą DG? Podyskutujemy.
                  • lesher Re: zlecenie 01.09.12, 11:35
                    > WM nie jest platnikiem podatku dochodowego, bo takiego we WM nie ma. A nawe
                    > t jakby byl to ustawowo jest to zwolnione z opodatkowania.

Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych Art. 1.
                    1. Ustawa reguluje opodatkowanie podatkiem dochodowym dochodów osób prawnych i spółek kapitałowych w organizacji, zwanych dalej „podatnikami”.
                    2. Przepisy ustawy mają również zastosowanie do jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, z wyjątkiem spółek niemających osobowości prawnej, z zastrzeżeniem ust. 1 i 3.
                    3. Przepisy ustawy mają również zastosowanie do spółek niemających osobowości prawnej mających siedzibę lub zarząd w innym państwie, jeżeli zgodnie z przepisami prawa podatkowego tego państwa są traktowane jak osoby prawne i podlegają w tym państwie opodatkowaniu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce ich osiągania.

> US jest taką osobą t
                    > rzecią, ktora nie ma uprawnień kontrolnych do grupy wlascicieli ,ktorzy nie są
                    > osobą prawną i nie prowadzą DG.

Odważna teza :-D
                    Jest tylko jeden mały problem - nie wiem czy US podziela ten pogląd.

> Nie wiem o jakich pożytkach podlegających opoda
                    > tkowaniu ty piszesz?

Art 17 ust. 1. Wolne od podatku są:
                    44) dochody spółdzielni mieszkaniowych, wspólnot mieszkaniowych, towarzystw budownictwa społecznego oraz samorządowych jednostek organizacyjnych prowadzących działalność w zakresie gospodarki mieszkaniowej uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi – w części przeznaczonej na cele związane z utrzymaniem tych zasobów, z wyłączeniem dochodów uzyskanych z innej działalności gospodarczej niż gospodarka zasobami mieszkaniowymi;

Między innymi dochody z odsetek, a także dochody z najmu uznawane są przez US (zdaje się że interpretacja ministerstwa nawet była) za dochody z innej działalności gospodarczej.

> Ale tematem tego wątku jest sprawa sprzątania wspólnoty. W
                    > ytlumacz innym jak to wg ciebie winno wyglądać z umową zleceniem z osobą nie pr
                    > owadzącą DG? Podyskutujemy.

Ano normalnie - w mojej wspólnocie mamy wiele takich umów.
                    Wspólnota (jako płatnik) wpłaca zaliczki na PIT, a także płaci składki na ZUS.
                  • wiseman1 Re: zlecenie 01.09.12, 14:09
                    mire_k56 napisał(a):

> wiesman - reprezentujemy calkowicie odmienne stanowiska na temat opodatkowania
                    > WM. WM nie jest platnikiem podatku dochodowego, bo takiego we WM nie ma. A nawe
                    > t jakby byl to ustawowo jest to zwolnione z opodatkowania.

Ja Ci nie zabraniam miec swoje, odmienne od mojego, stanowisko ale tylko nie probuj z tym swoim stanowiskiem wchodzic w spor z US.
                    Skonczy to sie u Ciebie zapaleniem pluc od spania na betonowej podlodze w celi.

> US jest taką osobą trzecią, ktora nie ma uprawnień kontrolnych do grupy wlascicieli,
                    > ktorzy nie są osobą prawną i nie prowadzą DG.

Czyzby probujesz nam tu powiedziec ze podatek dochodowy placa tylko osoby prawne prowadzace DG?

> Nie wiem o jakich pożytkach podlegających opodatkowaniu ty piszesz?

Slyszales cos o dochodach wspolnoty z dzialanosci innej niz "gospodarka zasobami mieszkaniowymi" od ktorych WM ma obowiazek placic podatki?
                    Np. dochody pochodzace z wynajmu powierzchni sciany budynku na reklame albo dachu na BTS.

> Ale tematem tego wątku jest sprawa sprzątania wspólnoty. Wytlumacz innym
                    > jak to wg ciebie winno wyglądać z umową zleceniem z osobą nie prowadzącą DG?

Procedura jest bardzo prosta.
                    WM zatrudnia na umowe zlecenie osobe (nie firme) i WM staje sie platnikiem podatku i skladek na ZUS (jesli jest wymagana) i zdrowotnej (obowiazkowo).
                    • mire_k56 Re: zlecenie 01.09.12, 20:24
                      wiesman - TY reprezentujesz typowe podejście zarządcy licencjonowanego, który prowadząc DG jest podporządkowany wielu przepisom, i Ty podlegasz kontroli urzędów. Ale pracując we WM jako jej administrator nie podlegasz tym rygorom. Jesteś wykonawcą zlecenia WM w sprawach administracyjnych. Praktycznie WM a wlaściwie ich zarządy (z niewiedzy) udzielają pełnomocnictwa do różnych śmiesznych rzeczy, jak np. kontakty z US i ZUS. Wg mnie to bezprawie, nie mając pełnomocnictwa WSZYSTKICH czlonków WM nie możesz występować w ich imieniu, ponieważ nie ma zobowiązań WM, to są zobowiązania wszystkich jej członków. Ustawodawca zdaje sobie z tego sprawę i zaczął coś przy tym kombinować. WM jak tzw. "ułomna osoba prawna" to pojęcie "filozoficzne" i wymysł jakiegoś urzędnika. Oczywiście nauczyli was na kursach pewnych dogmatów i tego bronicie. Nie musisz mnie straszyć kontaktem z US czy ZUS. To są instytucje administracji państwowej i są dla ludzi. Ale głowny problem tkwi w tym ,że WM zarządzane przez licencjonowanych zarządców same sobie stwarzają problemy , np. prosząc o interpretacje podatkową albo zglaszając zatrudnienie pracownika np. do sprzątania.Jeżeli chcesz poznać moje stanowisko co do podatków WM zacznij nowy wątek. Natomiast co do meritum.
                      Jeżeli zatrudniacie np. sprzątaczkę nie prowadzącą DG na umowę zlecenie i odprowadzacie podatek (jestem bardzo ciekaw jaki?) i skladki ZUS - to dzialacie na szkodę wlaścicieli ale dla dobra Spoleczeństwa. Ten akurat problem jest mi szczególnie bliski, jestem w trakcie postępowania sądowego, bardzo pouczającego.
                  • bratek06 Re: zlecenie 01.09.12, 18:22
                    mire_k56 napisał(a):

> bratek - masz jakiś kompleks na punkcie xxxll?

w odniesieniu do xxxll-ka nie mam kompleksow
                    przede mna xxxll-ek nie ukryje sie pod zadnym innym nickiem

• xxxll Re: zlecenie 03.09.12, 14:31
                      bratek06 napisała:

> mire_k56 napisał(a):
                      >
                      > > bratek - masz jakiś kompleks na punkcie xxxll?
                      >
                      > w odniesieniu do xxxll-ka nie mam kompleksow
                      > przede mna xxxll-ek nie ukryje sie pod zadnym innym nickiem
                      >

UBEK to ubek niezależnie jak się pisze inwigilację userów tego forum ma opanowaną tylko mu się nicki mylą raz jest to bartek05 raz jest bartek06 to znowu Posesja
                      profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/371171_100003100996231_605445746_n.jpg
                      • xxxll Re: zlecenie 03.09.12, 14:38
                        bratek06 napisała:

> Zalozyłeś ten wątek pod nickiem Zachwajewska i teraz pod swoim wielkim nickiem Xxxll
                        > odpowiadasz Zachwajewskiej.
                        >
                        > Ostatnio zakłądałes watki używajac nicków:Zachwajewska, Arlenaa, Bratek05, Titatam4,
                        > Una_mujer, North67.

> Na pwno jest jeszcze wiecej twoich "madrości" na tym forum. Tworzysz fikcyjne tematy a
                        > inni z toba dyskutują - ale masz ubaw.
                        >
                        > Uderzyłem wczoraj w stol a nożyce się dzis odezwały.
                        > Widac nieczego nowego przez tyle lat sie nie nauczyłes. :):):);)
                        >
                        > Dla niewtajemniczonych - Xxxll-ek to wielki i znakomity licencjonowany zarzadca z
                        > Wrocławia a konkretnie z Św. Katarzyny.

posesja-az.blogspot.com/p/kontakt.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka