Dodaj do ulubionych

Problem z ściągnięciem długów.

07.01.13, 22:37
Witam mam mały problem z jednym mieszkańcem wspólnoty, który nie płaci za czynsz tylko od czasu do czasu.I nie wiem co powinnam zrobić ponieważ właściciel już nie żyje a jego córka napewno nie załatwiła jeszcze sprawy spadkowej. Lokatorka obecnie mieszkająca ma jeszcze czworo rodzeństwa ale nie wiem czy mogę wezwać do zapłaty resztę rodzeństwa. Bardzo proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • haneczka_wm Re: Problem z ściągnięciem długów. 07.01.13, 23:08
      lidka37x napisała:
      > Witam mam mały problem z jednym mieszkańcem wspólnoty, który nie płaci za czynsz
      > z tylko od czasu do czasu.I nie wiem co powinnam zrobić...

We wspólnocie nie płaci się czynszu, lecz zaliczki na poczet kosztów nieruchomości.
      Myślę, że najpierw powinnaś porozmawiać z osobą zamieszkującą ten lokal, poinformować o wysokości zadłużenia, a następnie zapytać, czy je spłaci i w jakim terminie.
      Nawet można od niej przyjąć zobowiązanie do uregulowania długu na piśmie, wraz z ustalonymi w nim warunkami. To warto zrobić.
      Następnie, o ile nie dojdzie do porozumienia, wystawić przedsądowe wezwanie do zapłaty.
      • highrise Re: Problem z ściągnięciem długów. 07.01.13, 23:35
        haneczka_wm napisała:

> lidka37x napisała:
        > > Witam mam mały problem z jednym mieszkańcem wspólnoty, który nie płaci za
        > czynsz
        > > z tylko od czasu do czasu.I nie wiem co powinnam zrobić...
        >
        > We wspólnocie nie płaci się czynszu, lecz zaliczki na poczet kosztów nieruchomo
        > ści.

To jest widocznie skrót myślowy ;)

> Myślę, że najpierw powinnaś porozmawiać z osobą zamieszkującą ten lokal, poinfo
        > rmować o wysokości zadłużenia, a następnie zapytać, czy je spłaci i w jakim ter
        > minie.
        > Nawet można od niej przyjąć zobowiązanie do uregulowania długu na piśmie, wraz
        > z ustalonymi w nim warunkami. To warto zrobić.

Poprosiłbym jeszcze dłużniczkę, aby pisemnie oświadczyła, że jest ustawowym spadkobiercą.

> Następnie, o ile nie dojdzie do porozumienia, wystawić przedsądowe wezwanie do
        > zapłaty.

Pod warunkiem złożenia oświadczenia, że jest ustawowym spadkobiercą.

Jeżeli takiego oświadczenia nie złoży, to wezwania do zapłaty nie ma sensu pisać.
        Pozdr SJ
        • haneczka_wm Re: Problem z ściągnięciem długów. 14.01.13, 20:29
          highrise napisał:
          > haneczka_wm napisała:
          > > We wspólnocie nie płaci się czynszu, lecz zaliczki na poczet kosztów nieruchomości.
          > To jest widocznie skrót myślowy ;)

A dlaczego taki wniosek wyciągnąłeś? :)

highrise napisał:
          > Poprosiłbym jeszcze dłużniczkę, aby pisemnie oświadczyła, że jest ustawowym
          > spadkobiercą.

Ja tam nie wiem, czy w pierwszym podejściu bym się na to zdecydowała.
          W sumie wystarczyłoby, iż uznaje dług poprzez pisemne zobowiązanie do jego uregulowania. Reszta niedopowiedziana, ale jednoznaczna - przecież nie uzna długu, bez konkretnego powodu - jest spadkobiercą, a jednocześnie dłużnikiem.
          Żądanie oświadczenia, o którym napisałeś może niepotrzebnie przestraszyć, wzbudzić czujność i brak pewności, co do klarowności całej sytuacji.

highrise napisał:
          > Pod warunkiem złożenia oświadczenia, że jest ustawowym spadkobiercą. [/b]
          > Jeżeli takiego oświadczenia nie złoży, to wezwania do zapłaty nie ma sensu p
          > isać.

No i... chyba nie masz tu jednak racji.
          Jeśli złoży pisemne zobowiązanie do uregulowania długu - to znaczy, że ma świadomość i uznaje, że jest dłużnikiem. Na tej podstawie spokojnie można wystawić (wspólnota) wezwanie do zapłaty i poczekać na reakcję.
          Czasem to pomoże i w zupełności wystarczy. A nam przecież chodzi o to, by należne pieniądze wpłynęły na konto wspólnoty. Tak czy nie? :)
    • 65dawid Re: Problem z ściągnięciem długów. 08.01.13, 06:47
      witam, niestety należy jak najwczesniej uruchomic procedure windykacyjna , nakaz komorniczy itd....jeszcze zanim jest za późno. W momencie gigantycznego długu i często niesciagalnego jedyną możliwoscia jest licytacja mieszkania co w chwili obecnej na rynku nieruchomosci jest bardzo trudne, prawie niewykonalne.
      Pozdrawiam
    • lesher Re: Problem z ściągnięciem długów. 08.01.13, 08:29
      Spróbuj podpisać z córką ugodę przewidującą rozłożenie długu na raty, co najważniejsze - w której jeden z punktów brzmiałby Dłużnik uznaje swoje zadłużenie w stosunku do Wspólnoty w wysokości określonej w § ... niniejszej Ugody..

W razie czego możesz wtedy egzekwować od córki zadłużenie, nawet jeżeli nie jest ona (jeszcze) faktycznym właścicielem mieszkania.

Po drugie, wspólnota może wystąpić do sądu o przeprowadzenie postępowania spadkowego i dokonanie działu spadku, uzasadniając to interesem prawnym w postaci wierzytelności z tytułu opłat za mieszkanie. Ale tutaj zdaje się wspólnota musiałaby opłacić koszty takiego postępowania, a poza tym trochę to pewnie potrwa.
    • j666 Re: Problem z ściągnięciem długów. 08.01.13, 09:22