Dodaj do ulubionych

Opłata za monitoring

25.02.13, 11:14
Witam serdecznie,

będę bardzo wdzięczna za porady i pomoc :-)

Nasza wspólnota jest niewielka, bo liczy tylko 19 lokali. Ostatnią inwestycją jest monitoring bloku. Obejmuje on budynek oraz garaż. I teraz mamy problem gdyż nie bardzo wiadomo jak powinien być on rozliczany, czy każdy lokal powinien płacić tą samą opłatę stałą ( to mi się wydaje dość logiczne) czy też oplata powinna być uzależniona od wielkości mieszkania?

Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Opłata za monitoring 25.02.13, 19:06
      m_dymka napisał(a):

> Nasza wspólnota jest niewielka, bo liczy tylko 19 lokali. Ostatnią inwestycją
      > jest monitoring bloku. Obejmuje on budynek oraz garaż. I teraz mamy problem gdyż
      > nie bardzo wiadomo jak powinien być on rozliczany,
      > czy każdy lokal powinien płacić tą samą opłatę stałą ( to mi się wydaje dość logiczne)
      > czy też oplata powinna być uzależniona od wielkości mieszkania?

Zawsze udzuałami ...

Instalacja monitopringu stała sie częscią wspólną, bo słuzy wiecej niż jednemu właścicielowi .
      Koszty utrzymania NW pokrywa sie zgodnie z posiadanym udziałem w NW.(nieruchomości wspólnej)
      • bratek06 Re: Opłata za monitoring 25.02.13, 21:51
        xxxll napisał:

> Koszty utrzymania NW pokrywa sie zgodnie z posiadanym udziałem w NW.(nieruchomo
        > ści wspólnej)

zgadzam się z tym zarzadca
        pięknie to przedstawił
        zaczynam go lubic
      • elmaz Re: Opłata za monitoring 27.02.13, 02:13
        Jest wszakże tutaj jedno ale.

Co w przypadku, gdy garaż jest samodzielnym lokalem (posiadającym własną księgę KW i będącym współwłasnością w rozumieniu KC właścicieli miejsc postojowych), a jednocześnie część monitoringu obejmuje lokal garażowy? Wtedy zacznie się niezły kanał, bo wyjdzie na to, że wspólnota sfinansowała (do czego nie miała prawa) inwestycję w prywatnym lokalu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka