Dodaj do ulubionych

Ryczałt za wodę

03.06.13, 14:19
Nie mam założonych liczników na wodę od zawsze. Nigdy też nie otrzymywałem zwrotu za zużytą wodę- co oczywiste.
Proszę mi wytłumaczyć:
dlaczego okazało się że muszę zapłacić za zimną wodę i podgrzanie jej, około półtora tysiąca? Sąsiedzi którzy mają liczniki dostali również informację o dopłacie, oni jednak dostawali także zwroty za zużytą wodę a ja nie.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: zaliczki za wodę 03.06.13, 14:35
      To co płacisz za wodę, to są tylko zaliczki.
      Raz (lub dwa) w roku suma wpłat zaliczek właścicieli porównywana jest z tym, co rzeczywiście zapłaciła wspólnota dostawcy (faktury na podstawie licznika głównego w budynku). Różnica to nadpłata lub niedopłata. To się nazywa rozliczenie.
      Nie znam zasad obowiązujących w twojej wspólnocie, musisz sam zapytać o regulamin.
      Często jest tak, że lokale opomiarowane płacą według wskazań wodomierzy, a pozostali pokrywają resztę kwoty z faktur.
      Tak czy owak musisz się sam się tego dowiedzieć.
      • pkmkatowice Re: zaliczki za wodę 03.06.13, 15:10
        Chodzi i o to, że nie powinno mnie to dotyczyć, bez względu na to jaka to jest wspólnota. Płacę ryczałt, czyli z góry określoną stawkę, nie powinno mnie interesować że gdzieś tam coś wykazało, tak jak ich nie interesowało czy ja zużyję jakąkolwiek wodę. Ryczałt to ryczałt.
        • koziorozka Re: zaliczki za wodę 03.06.13, 15:41
          We wspólnocie mieszkaniowej płacisz zaliczki, a nie ryczałt
    • majkowa Re: Ryczałt za wodę 03.06.13, 15:44
      Nie rozumiem co Pana tak dziwi?

W budynkach wielorodzinnych od dawna funkcjonuje zbiorowa odpowiedzialność za zużytą wodę. Dostawcę wody interesuje tylko jeden odczyt - wodomierza głównego.
      Jeżeli za wodomierzem głównym, np. w jednym z lokali stale do sedesu leci woda, (bo lokator nie ma pieniędzy na naprawę lub mu to nie przeszkadza), to za tę wodę zapłaci również Pan.
      To co Pan płaci co miesiąc to nie ryczałt, ale zaliczka ryczałtowa, którą administrator odejmie od Pana należności obliczonej na podstawie odczytu wodomierza głównego.

W państwie Tuska odpowiedzialność zbiorowa ulega rozkwitowi - stale pojawiają się nowe pomysły:
      1/. 1 marca 2013 Ministerstwo Finansów przedstawiło do konsultacji projekt „solidarnej" odpowiedzialności podatkowej.
      W skrócie ma być tak:
      „Podatnik (...), na rzecz którego dokonano dostawy towarów (...) jest solidarnie odpowiedzialny wraz z podmiotem dokonującym tej dostawy za zaległości podatkowe wynikające z niewpłacenia na rachunek urzędu skarbowego w terminie podatku".

Przykładowo: jak taki podatnik będzie tankował paliwo 
na jakiejś stacji benzynowej, stanie się solidarnie odpowiedzialny za nieodprowadzenie podatku VAT przez jej właściciela. Niech go ręka Boska broni zatrzymać się 
na stacji, na której paliwo jest tańsze niż na sąsiedniej – bo to może być przesłanka uznania jego odpowiedzialności.
      Jeżeli podatnik działa w branży budowlanej, to już nie będzie mógł szukać tańszych prętów. 
Teraz, jak kupi pręt za tani, to zapłaci VAT, 
za sprzedawcę.

2/. Od lipca 2013 pracownicy firm wywożących śmieci będą sprawdzać, czy są one posegregowane, czy nie. Każda kontrola ma być udokumentowana fotograficznie. Jeśli okaże się, że stan faktyczny odbiega od złożonych wcześniej deklaracji, właściciel nieruchomości będzie obciążany wyższą opłatą.
      W przypadku domków jednorodzinnych nie będzie problemu. A co z kamienicami czy blokami? Nawet jeśli wszyscy lokatorzy zadeklarują, że będą śmieci segregować, ale część nie będzie tego robić, nie da się ustalić, kto konkretnie. Urzędnicy zapowiadają tam odpowiedzialność zbiorową. Ukarani wyższymi opłatami zostaną wszyscy mieszkańcy budynku.

Ale ktoś wybrał tę partię, i to dwa razy...
      • pkmkatowice Re: Ryczałt za wodę 03.06.13, 18:33
        majkowa, dziękuję za dopowiedzenie- być może i tak jest. Jutro się dowiem czy Twoje uzasadnienie jest tym samym, jakie przedstawi mi "ten od wody".
        Abstrahując... To co napisałaś po drugim odstępie międzyakapitowym, to już demagogia :)
    • agatahnidziuk Re: Ryczałt za wodę 20.04.17, 09:37
      otrzymałam właśnie rozliczenie za wode za zeszły rok do zapłaty 9300 zł. Dowiedziałam się dziś w swojej spółdzielni, że ponieważ nie mam wymienionych na nowe liczników w łazience z powodów technicznych będę płacić ryczałtem od osoby za zimną i ciepłą wodę po 8m3 czyli w sumie wychodzi 16 m3 na osobę a jest nas czworo szok!!!. Jeżeli jest taka możliwość to wytłumaczcie mi proszę na jakiej zasadzie jest wyliczany ryczałt bo nie wydaje mi się żeby brali sobie takie obliczenia z głowy.
      • 08-fukiel Re: Ryczałt za wodę 02.05.17, 20:23
        Ryczałt w/g ustawy wynosi 3m3 na osobę w miesiącu i tego się trzymaj .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka