Dodaj do ulubionych

przegląd kominiarski w bloku- ile wcześniej zawiad

17.06.13, 19:51
Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. 2 dni przed planowanym przeglądem kominiarski wywieszono ogłoszenie, że będzie się odbywał. Niestety, wyjechaliśmy na dłuższy weekend w związku z tym nie wiedzieliśmy, że będzie się on odbywał. W poniedziałek koło 12. pan kominiarz (bez wcześniejszego umówienia), puka do drzwi, że chce robić przegląd. Poinformowałam go, że akurat w danym momencie nie jest to możliwe (spieszyłam się do wyjścia). Minutę później pojawiła się pani sprzątaczka, grożąc mi konsekwencjami finansowymi, jeśli kominiarza nie wpuszczę. Ostatecznie (podobno) spisali protokół, że odmówiłam udostępniania lokalu.
Co w tej sytuacji? Czy jest jakieś prawo regulujące ile wcześniej takie przeglądy powinny być ogłaszane i jak powinien wyglądać ponowne umówienie terminu?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: przegląd kominiarski w bloku- ile wcześniej z 18.06.13, 10:10
      mo_mo_133 napisała:
      > Czy jest jakieś prawo regulujące ile wcześniej takie przeglą
      > dy powinny być ogłaszane i jak powinien wyglądać ponowne umówienie terminu?

Nie ma prawa to regulującego, zdrowy rozsądek i wzajemna życzliwość wystarczą. Zadzwoń do administracji i się umów
    • haneczka_wm Ostatecznie (podobno) spisali protokół 18.06.13, 11:25
      mo_mo_133 napisała:
      > Ostatecznie (podobno) spisali protokół, że odmówiłam udostępniania lokalu.

Zakwestionuj ten protokół pismami do administratora oraz zarządu (za potwierdzeniem odbioru) informując, iż pan kominiarz nie wyraził chęci umówienia się z Tobą w najbliższym terminie dla Ciebie dogodnym.
      Podkreśl, że nie widzisz żadnych przeszkód ze swojej strony w wykonaniu obowiązkowego przeglądu, jednak sama informacja o jego wykonaniu pojawiła się zbyt późno, a Ty zostałaś zaskoczona narzuconym terminem. W związku z tym, w momencie, w którym pojawił się pan kominiarz nie był on możliwy do przeprowadzenia.
      Poinformuj również o napastliwym zachowaniu pani sprzątaczki, która de facto powinna pilnować miotły, a nie być stroną do spisywania protokołu z kominiarzem do spółki i wywierania na Tobie agresywnej presji w postaci gróźb.
      Wyraź swoje oburzenie i zażądaj przeprowadzenia przeglądu kominiarskiego w Twoim mieszkaniu. :)
      • mire_k56 Re: Ostatecznie (podobno) spisali protokół 18.06.13, 14:44
        Wazelinę czuć aż w Szczecinie.
        haneczka - to co robisz to jest podburzanie i konfliktowanie ludzi.
        Przegląd kominiarski w mieszkaniu trwa 2-3 minuty, utrudnianie tego przeglądu winno być karane. Ja wysłał bym do tej Pani całą komisję kominiarską, a następnie obciążyłbym ją kosztami. Oburzenie mogłaby wyrażać w sądzie i tłumaczyć się ,że nie miała czasu na jakieś duperele bo szła po chleb do sklepu. Namawiajmy ludzi do odpowiedzialności i aktywnego współudziału w zarządzaniu a nie epatujmy ich prawami i przywilejami wolności obywatelskich.
        • haneczka_wm A stamtąd 18.06.13, 15:02
          mire_k56 napisał(a):
          > Wazelinę czuć aż w Szczecinie.

A stamtąd, do mnie, jad Twój płynie.

mire_k56 napisał(a):
          > haneczka - to co robisz to jest podburzanie i konfliktowanie ludzi.

Miruś, Ty Mój Bracie Kacie,
          czemu tak szybko opuszczasz gacie?
          • bratek06 dno kwiatowe 18.06.13, 16:58
            haneczka_wm napisała:

> Miruś, Ty Mój Bracie Kacie,
            > czemu tak szybko opuszczasz gacie?

dno kwiatowe
            z precikami
            • haneczka_wm Re: dno kwiatowe 18.06.13, 17:27
              bratek06 napisała:
              > haneczka_wm napisała:
              >
              >
              > > Miruś, Ty Mój Bracie Kacie,
              > > czemu tak szybko opuszczasz gacie?
              >
              > dno kwiatowe
              > z precikami

Gwoli swawoli wytłumaczę...
              Ty jesteś moim Mistrzem i Przewodnikiem po dnie
              Lecz.... nie prącikiem - O! Nie, nie...

• balanger4 Arcymistrzyni! 18.06.13, 22:44
                Obydwu "mistrzów" - hehe - zatkało.
                No i ten bratek - taki nick przybierać? fe - nie godzi się obrażać kwiatka.
                Brawo Haneczka!
                To było super!
                • haneczka_wm Palili mnie 18.06.13, 23:00
                  balanger4 napisał:
                  > Obydwu "mistrzów" - hehe - zatkało.

Palili mnie już nie raz na stosie
                  Nie wiedząc, że mam to w nosie
                  Odradzam się kolejnym wcieleniem
                  By cieniem męczyć ich sumienie
                  :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się