02.09.13, 10:22
Jestem właścicielem mieszkania w której Wspólnota podjęła uchwałę,że uznaje się za skuteczne powiadomienie właścicieli o wszelkich sprawach związanych ze Wspólnotą (włącznie z powiadomieniami o zebraniach,podjętych uchwałach itd.)przez wrzucenie tych informacji do skrzynki pocztowej.Mam wątpliwości co do skuteczności prawnej tej uchwały...
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Uchwała 02.09.13, 11:38
      Nie dowiesz się, póki ktoś nie zaskarżysz w sądzie.
      U mnie wrzucanie do skrzynek działa dobrze od lat.
      • posesjonat Re: Uchwała 04.09.13, 21:52
        koziorozka napisała:

> U mnie wrzucanie do skrzynek działa dobrze od lat.

U nas zarząd opowiada, że wrzucił zawiadomienie o zebraniu do przegródki oddawczej właścicela lokalu, a ten właściciel twierdzi, że żadnego pisma nie było :)
    • lesher Re: Uchwała 02.09.13, 11:55
      Uowl nie precyzuje w jaki sposób mają być doręczane uchwały, a zatem właściciele mogą podjąć uchwałę w tym zakresie i doprecyzować zapisy ustawowe.

U mnie też funkcjonowało wrzucanie korespondencji do skrzynek, ale jeżeli właściciel sobie zażyczył przesyłania jej listem poleconym, to otrzymywał wszelką korespondencję pocztą.

Ostatnio podjęliśmy nową uchwałę i od kilku miesięcy możliwe jest doręczanie korespondencji na e-mail, ze skutkiem doręczenia w rozumieniu kc.
      Sprawdzaliśmy przed podjęciem uchwały czy jest to prawnie dopuszczalne (przede wszystkim czy nie zostanie zakwestionowane skuteczne doręczenie w przypadku skarżenia uchwał zebrania właścicieli przed sądem) i nie ma przeszkód w tym względzie.
      Tak zresztą działają też banki (skuteczne doręczenie zmian regulaminów bankowych następuje poprzez wysyłkę listem zwykłym, albo przez wysyłkę na email), czy operatorzy telefonii komórkowej.
      • posesjonat Re: Uchwała 04.09.13, 20:19
        lesher napisał:

> U mnie też funkcjonowało wrzucanie korespondencji do skrzynek,
        > możliwe jest doręczanie korespondencji na e-mail
        > Sprawdzaliśmy czy jest to prawnie dopuszczalne i nie ma przeszkód w tym względzie.

Proszę podać żródło, albo przepis prawa.
        • lesher Re: Uchwała 04.09.13, 20:36
          Kodeks cywilny
          Art. 60. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).
    • serafin666 Re: Uchwała 02.09.13, 15:14
      u mnie tak od wielu lat - ale nie w trybie uchwały, tylko poprzez pisemną zgodę właścicieli ( na liście )
      • serwelino Re: Uchwała 02.09.13, 17:59
        No właśnie.Czym innym jest podjęcie uchwały w tym zakresie a czym innym jest oświadczenie właściciela o sposobie dostarczania mu korespondencji.
        • xxxll Re: Uchwała 03.09.13, 12:09
          serwelino napisał:

> No właśnie.Czym innym jest podjęcie uchwały w tym zakresie a czym innym jest
          > oświadczenie właściciela o sposobie dostarczania mu korespondencji.

To złóż informację o adresie do korespondencji, i po sprawie.

Przegródki oddawcze, po nowelizacji ustawy Prawo pocztowe, są własnością poszczególnych właścicieli lokali i nie stanowią elementów części wspólnej.

Wspólnota, tak inni doręczyciele, może składować korespondencję do właściciela lokalu i nie narusza to praw właściciela lokalu.
          • serwelino Re: Uchwała 03.09.13, 12:46
            Pan chyba nie bardzo rozumie o co chodziło w moim poście...
    • posesjonat Re: Uchwała 04.09.13, 20:50
      serwelino napisał:

> Wspólnota podjęła uchwałę, że uznaje się za skuteczne powiadomienie właścicieli o
      wszelkich sprawach (włącznie z powiadomieniami o zebraniach) przez wrzucenie tych
      informacji do skrzynki pocztowej. Mam wątpliwości co do skuteczności prawnej tej
      uchwały...

Przepis art. 32 ustawy o własności lokali jest normą technicznoprawną. Wymaga on by o zwołaniu zebrania właściciele lokali byli powiadomieni na piśmie, czyli potwierdzili podpisami przyjęcie porządku obrad do wiadomości.
      • wspolnota.net.twa Re: Uchwała 04.09.13, 21:43
        posesjonat napisał(a):

> Przepis art. 32 ustawy o własności lokali jest normą technicznoprawną.
        > Wymaga on by o zwołaniu zebrania właściciele lokali byli powiadomieni
        > na piśmie, czyli potwierdzili podpisami przyjęcie porządku obrad do wiadomości.

co za brednie ... od kiedy to właściciel lokalu musi cokolwiek potwierdzać zwłaszcza że chciało mus ie z czymś zapoznać :)

Art. 32.
        1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
        wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego
        właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.

2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W
        wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli
        lokali należy wskazać treść tej zmiany.

.
        • posesjonat Re: Uchwała 04.09.13, 22:46
          wspolnota.net.twa napisał:

> ... od kiedy to właściciel lokalu musi cokolwiek potwierdzać
          zwłaszcza że chciało mu sie z czymś zapoznać

Od dnia 1 stycznia 1995 r. Mówi o tym art. 27 ustawy o wlasności lokali :)

• wspolnota.net.twa Re: Uchwała 05.09.13, 06:24
            posesjonat napisał(a):

> wspolnota.net.twa napisał:
            >
            > > ... od kiedy to właściciel lokalu musi cokolwiek potwierdzać
            > > zwłaszcza że chciało mu się z czymś zapoznać

>
            > Od dnia 1 stycznia 1995 r. Mówi o tym art. 27 ustawy o własności lokali :)
            >

Co ty kombinujesz ?

Art. 27.
            Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością
            wspólną. Nie uchybia to jednak przepisom art. 21 ust. 1 i art. 22 ust. 1.

gdzie tu jest napisane, że właściciel loklau musi potwierdzać otrzymanie korespondencji od wspólnoty?

Juź Sądy "zmądrzały" że jak korespondencja jest wysyłana na prawidłowy adres, a nie jest odbierana, to uznaje się ją jako właściwie doręczoną ... adresat szkodzi sobie ...

Czego to ludziska sobie nie wymyśla ...

:)
            • serwelino Re: Uchwała 05.09.13, 08:28
              > Juź Sądy "zmądrzały" że jak korespondencja jest wysyłana na prawidłowy adres, a
              > nie jest odbierana, to uznaje się ją jako właściwie doręczoną ... adre
              > sat szkodzi sobie ...

W jaki sposób udowodnić,że korespondencja została wysłana na prawidłowy adres?!!!!
              Tylko poprzez przedstawienie potwierdzenia nadania listu poleconego!
              • lesher Re: Uchwała 05.09.13, 08:45
                Można udowodnić poprzez sporządzenie protokołu wrzucenia korespondencji do skrzynek. Jest to w zupełności wystarczające dla celów dowodowych.

• xxxll Re: Uchwała 05.09.13, 15:04
                serwelino napisał:

> W jaki sposób udowodnić,że korespondencja została wysłana na prawidłowy adres?!
                > !!!
                > Tylko poprzez przedstawienie potwierdzenia nadania listu poleconego!

A co ma polecony do adresu ? :|

Skąd wiesz, że adres na poleconym to właściwy ....że korespondencja wróci ? a może nie chciał jej odebrać?

Adresy do korespondencji są wpisywane w atakach notarialnych lub właściciele może złożyć oświadczenie o adresie do korespondencji. ( najczęściej praktykowane)

Jak wiadomo ze zamieszkuje w lokalu ( nie mylić z najmem) to wystarczy wrzucić do przegródki oddawczej dla danego lokalu ...
                • serwelino Re: Uchwała 09.09.13, 12:48
                  Jeżeli wysyłam listem poleconym to tylko na adres wskazany w akcie bądź w postaci oświadczenia właściciela.To jest oczywiste!!!!!!!!
                  Wrzucenie do "przegródki"niczego nie załatwi.Nie masz dowodu na to,że korespondencja rzeczywiście tam wylądowała a nie w koszu za rogiem!!!
                  • xxxll Re: Uchwała 09.09.13, 13:18
                    serwelino napisał:

> Wrzucenie do "przegródki"niczego nie załatwi.Nie masz dowodu na to,
                    > że korespondencja rzeczywiście tam wylądowała a nie w koszu za rogiem!

To już problem właściciela przegródki oddawczej, Tylko On posiada klucz do niej.

A jeżeli chodzi o to czy ja ją tam wrzuciłem ? to nie ma problemu można to zrobić komisyjnie lub wykonać dokumentacje fotograficzną.
                    • serwelino Re: Uchwała 09.09.13, 13:41
                      xxxll napisał:

A jeżeli chodzi o to czy ja ją tam wrzuciłem ? to nie ma problemu można to zrob
                      ić komisyjnie lub wykonać dokumentacje fotograficzną.

Co za absurd:)))))))))))

• xxxll Re: Uchwała 10.09.13, 11:31
                        serwelino napisał:

> xxxll napisał:
                        >
                        >
                        > A jeżeli chodzi o to czy ja ją tam wrzuciłem ? to nie ma problemu można
                        > to zrobić komisyjnie lub wykonać dokumentacje fotograficzną.

>
                        >
                        > Co za absurd:)))))))))))
                        >

A twoje rozwiązanie czyż nie jest absurdem ...

> serwelino napisał:
                        > Jeżeli wysyłam listem poleconym to tylko na adres wskazany w akcie bądź w postaci
                        > oświadczenia właściciela.To jest oczywiste!!!!!!!!

Czym się rożni kartka z poczty (polecony) od dokumentacji w sprawie wrzucenia korespondencji do przegródki ? Wg mnie niczym ... jedno i drugie jest twardym dokumentem w Sądzie.

Narażasz wspólnotę na wydatki , a efekt też jest problematyczny , bo tak do końca cel nie został osiągnięty .

> serwelino napisał:
                        > W jaki sposób udowodnić,że korespondencja została wysłana na prawidłowy adres?!!!!
                        > Tylko poprzez przedstawienie potwierdzenia nadania listu poleconego!

:) ;/
                        • serwelino Re: Uchwała 10.09.13, 13:48
                          W którym miejscu napisałem,że Wspólnota płaci za listy polecone?
                          Według jakich zasad funkcjonowałby tak komisja?
                          Jak sobie to wyobrażę,to nasuwa mi się jeden adres: ALTERNATYWY 4:))))))))))))
                          • xxxll Re: Uchwała 10.09.13, 17:36
                            serwelino napisał:

> W którym miejscu napisałem,że Wspólnota płaci za listy polecone?

a co masz sponsora, który za to zapłaci ?

pewnie Zarządca czy Administrator ma to pokrywać? ,
                            dobre ...:)
                            • serwelino Re: Uchwała 11.09.13, 08:56
                              No to słuchaj-tak,za polecone płaci u nas zarządca i wyobraź sobie,że jakoś jego firma prosperuje(i to całkiem dobrze).
                              Głupio ci czy wstyd?
                              • xxxll Re: Uchwała 11.09.13, 17:40
                                serwelino napisał:

> No to słuchaj-tak,za polecone płaci u nas zarządca i wyobraź sobie,że jakoś jeg
                                > o firma prosperuje(i to całkiem dobrze).
                                > Głupio ci czy wstyd?

Mnie nie , gdzieście takiego głupka znaleźli, który koszty korespondencji ( chyba, że jest ona znikoma) bierze na siebie ...:)
                                • lesher Re: Uchwała 11.09.13, 18:18
                                  Skąd wiesz, że głupek?
                                  Może w stawce za zarządzanie z nawiązką sobie odbija...
                                  • xxxll Re: Uchwała 11.09.13, 20:08
                                    lesher napisał:

> Skąd wiesz, że głupek?
                                    > Może w stawce za zarządzanie z nawiązką sobie odbija...

To głupek poleca gubka ?

Kto kogo oszukuje ...

Czy ty wiesz na co idzie stawka za zarządzanie u Zarządcy/Administratora ? Jak ci się wydaje ?
                                    Tylko mi nie dziel stawki 0,40 zł/m2 ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka