nioma
09.01.15, 11:53
mam pytanie: czy jest możliwe wyegzekwowanie od wspólnoty pieniedzy na remont pokoju?
wskutek przecieku dachu, został zniszczony sufit w moim mieszkaniu (jeden pokój).
plama nie jest może wielka - średnica ok 60cm - ale wymaga skrobania, oczyszczania tynku, połóżenia nowego i malowania.
problem w tym, że cały pokój został pomalowany farbą w odcieniu. Nie mam możliwości pomalowania samego sufitu.
Pokój jest duzy, wysoki - mam wycenę robót z firmy malarskiej na kwotę 700zł netto.
Szkoda została zgłoszona do firmy UNIQA w której Wspólnota ma polisę ale UNIQA wydała decyzję odmowną, twierdząc, że nieszczelności w dachu były przy kominach (ptaki wydziobały spoiwo) a to nie wchodzi w zakres ubezpieczenia.
Kilka lat temu kiedy wspólnota nie miała jeszcze polisy a dach był stary, na własny koszt zrobiłam remont generalny po zalaniu - wtedy wola lała się po ścianach, lała z sufitu - wszystkie tynki do zbicia, podłoga....
Teraz nie mam już pieniędzy ani ochoty, żeby robić kolejne - nawet małe - remonty na swój koszt.
Mam protokół wykonany przez Zarządcę.
Odmowę z UNIQA.
Podanie do Zarządu Wspólnoty.
Ale na co się powołać? Jest jakiś przepis? Paragraf? Coś, co pozwoli mi otrzymać zwrot pieniędzy od Wspólnoty?