abcwiktor
13.08.15, 15:51
Witam.
Od wielu lat mieszkańcy mojej wioski zmagają się z takim problemem jak Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna -Przerób Drewna tzw. "tartak". Firma ta znajduje się w samym centrum naszej miejscowości, m.in. po przeciwnej stronie mojego domu. Wielokrotnie prosiliśmy o postawienie ekranów akustycznych, niestety z marnym skutkiem. Cały czas zmagamy się z hałasem pił, silników z wyciągów, pyłem z trocin i wieloma innymi niedogodnościami. Po drugiej stronie naszego domu stała od wielu lat nieużywana hala. Przez połowę tego budynku przechodzi granica, która dzieli go na dwie części.Pierwsza część należy do agencji rolnej, natomiast druga należy do gminy i dwóch prywatnych właścicieli (czyli nasza "wspólnota". ta część jest połączona z naszymi domami). Dwa tygodnie temu dowiedzieliśmy się z "pogłosek", iż ta hala jest odnawiana przez tą samą firmę("tartak") i prawdopodobnie powstanie tam jakaś hala produkcyjna, zapewne posiadająca równie głośne sprzęty. Reasumując moje pytanie jest następujące: Czy nie zawiadamiając nas o swoich planach i bez Naszej zgody, jako wspólnoty gruntów mogą rozpocząć tam jakąkolwiek działalność ?