Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

10.06.05, 21:27
witam
odwiedzilam dzis swoja wspolnote w sprawie ogrzewania mieszkan. poniewaz od
tygodnia temperatury bardzo spadly, jest zimno, poprosilam zeby zamowili
cieplo w elektrocieplowni. poinformowano mnie, ze to niemozliwebo:
- sezon grzewczy sie skonczyl, a poza tym juz 2 razy wlaczali cieplo poza
sezonem grzewczym
- wznowienie ogrzewania moze potrwac nawet 3 dni, zanim zaczna grzac grzejniki
- sa to duze koszty, a niebawem moze sie ociepli
- bylam jedyna osoba, ktora zglosila sie teraz w tej sprawie
moge przyjsc w poniedzialek jesli nadal bede utrzymywac sie niskie
temperatury. mieszkam na parterze, zimno jak na syberii!!! horror po prostu.
chodze ubrana jak eskimoska, a spie w polarze! czyz za to place czynsz. ja
chce ciepla, czy mam prawo sie o nie upominac????? prosze pomozcie!
kosztel
Obserwuj wątek
    • miro_mx Re: ogrzewanie 10.06.05, 22:29
      Witam Panią
      Moja odpowiedź z pewnością nie usatysfakcjonuje Panią.
      W każdej WM powinna być zawarta umowa cywilno prawna na dostawę ciepła do
      budynku, gdzie określa się sezon grzewczy. U mnie w umowie jest to okres od
      Września do Maja.
      I po tym terminie zamówienie ciepła graniczy z Cudem. W dalszej części umowy
      jest napisane; „na wniosek złożony w dniu roboczym rozpoczęcie dostarczania
      ciepła nastąpi nie później niż w ciągu 36 godzin od złożenia wniosku przez
      ODBIORCĘ, pod warunkiem, że suma mocy zamówionej dla C. O przez innych
      odbiorców posiadających odrębne umowy DOSTAWCĄ nie będzie mniejsza niż 75MW”
      (około 75 000m2). Faktem jest, że dodatkowe wznowienie i uruchomienie C.O.
      płaci się dodatkowe koszta. W tej sytuacji Zarząd ma związane ręce w tym
      zakresie.
      Innym tematem jest, za co Pani płaci? Za okres grzewczy, który jest rozłożony
      w „ratach” przez cały rok.
      Pozdr.
      Miro

• endosena Re: ogrzewanie 20.09.13, 12:48
      Może i to nie jest bezpośrednia wina wspólnoty, tylko dostawcy ciepła, ale to wspólnota decyduje, kto ciepło będzie dostarczał. Obecnie są na rynku również dostawcy, którzy oferują ciepło systemowe i nie trzeba w ogóle myśleć o czymś takim jak sezon grzewczy. My korzystamy z Dalkia i grzejemy wtedy kiedy jest taka potrzeba, a wyłączamy ogrzewanie jeśli jest ciepło. To jest bardziej komfortowe, ale też i bardziej ekonomiczne rozwiązanie
      • xxxll Re: ogrzewanie 21.09.13, 12:55
        endosena napisał(a):

> My korzystamy z Dalkia i grzejemy wtedy kiedy jest taka
        > potrzeba, a wyłączamy ogrzewanie jeśli jest ciepło.
        > To jest bardziej komfortowe
        > , ale też i bardziej ekonomiczne rozwiązanie

Jaki system rozprowadzenia po nieruchomości budyniowej u Was panuje ?
    • 3krokodyl Re: ogrzewanie 20.09.13, 13:03
      Teraz włączcie ogrzewanie a po rozliczeniu kosztów, pytania dlaczego tak dużo płacimy. To jest ciekawe zjawisko: osoby mające ogrzewanie indywidualne długo, długo mówią, że nie grzeją bo jeszcze ciepło, osoby z ogrzewaniem np C.O. chcą grzać przed sezonem grzewczym bo im zimno.
      • xxxll Re: ogrzewanie 21.09.13, 13:02
        > osoby z ogrzewaniem np C.O. chcą grzać
        > przed sezonem grzewczym bo im zimno.

Tzw. Sezon grzewczy we WM trwa cały rok
        zaczyna się w styczniu a kończy w grudniu

z przerwą na ewentualne remonty miedzy czerwcem a sierpniem ...
        i tak to się kreci wkoło ...
    • haneczka_wm Sezon grzewczy się skończył 20.09.13, 14:27
      kosztel napisała:
      > poinformowano mnie, ze to niemozliwebo:
      > - sezon grzewczy sie skonczyl, a poza tym juz 2 razy wlaczali cieplo poza
      > sezonem grzewczym

Jak to: sezon grzewczy się skończył?!
      Na mój nos i moją przenikalność właśnie się skrada, a nawet już się zakradł. Więc...? Jak to jest u Ciebie Kosztel...?

Tak na marginesie.
      Kosztele to wczesnojesienne jabłuszka - dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie września. Dojrzewanie to też rodzaj energii i... czasem można się nią nieźle ogrzać. :)
      • koziorozka Re: Sezon grzewczy się skończył 20.09.13, 20:31
        Haneczko - kosztel 8 lat temu pytał :)
        • haneczka_wm Re: Sezon grzewczy się skończył 21.09.13, 23:16
          koziorozka napisała:
          > Haneczko - kosztel 8 lat temu pytał :)

Aaaaaa... No, faktycznie.
          Gapcia ze mnie, ale zasugerowałam się aktualnymi wpisami, nie sprawdzając już zbyt dokładnie inauguracyjnego.
          Nieważne, bo problem i temat ciągle, cyklicznie aktualny, więc można go popieścić.
          Poza tym, kosztele dojrzewają też co roku, tak samo jak sprawa prawidłowego ogrzewania lokali we wspólnotach. :)
          • j666 Sezon grzewczy się zaczyna. 24.09.13, 18:07
            No właśnie, pomroczność wczesnojesienna mnie dopadła i potrzebuję linka do wymaganych temperatur centralnej ciepłej (gorącej) wody na wypływie z przyrządu (czytaj: z wylewki kranu) w mieszkaniu.
            • lesher Re: Sezon grzewczy się zaczyna. 26.09.13, 23:23
              ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

§ 120 ust. 2. Instalacja ciepłej wody powinna zapewniać uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C, przy czym instalacja ta powinna umożliwiać przeprowadzanie jej okresowej dezynfekcji termicznej przy temperaturze wody nie niższej niż 70°C.
    • gossart Re: ogrzewanie 24.09.13, 19:32
      kosztel napisała:
      > sezon grzewczy się skończył

To może rozpoczął się sezon ogrzewczy...
    • wyka-l-aczka Re: ogrzewanie 26.09.13, 23:06
      Ze swojej strony polecam zmiane zarzadcy wspolnoty mieszkaniowej (co moze okazac sie trudne), lub tez wymuszenie na zarzadcy zmiane dostawcy energii na np. Dalkie , z ktorej korzysta moje osiedle. Dalkia dostarcza energie na podstawie pomiarow temperatury powietrza na zewnatrz (taka pogodynka). Tym samym ogrzewanie masz zawsze wtedy gdy jest zimno, a gdy jest cieplo jest ono wylaczane. Moze sprobuj w ten sposob pogadac z administracja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka