Dodaj do ulubionych

Korekta udziałów

27.06.05, 19:55
Witam serdecznie!
Czy ktoś może nam pomóc w sprawie korekty udziałów w częściach wspólnych
budynku oraz w sprawie korekty powierzchni lokali?
Po inwentaryzacji okazało się ,że powierzchnia naszych mieszkań jest mniejsza
od powierzchni w dniu zakupu i akcie notarialnym.Czy mamy zgodzić się na
zmianę aktów a tym samym na zmniejszenie powierzchni naszych lokali?Wydaje mi
się to niesprawiedliwe i że ktoś popełnił tu wiele błędów a teraz cichaczem
próbuje się to wszystko odkręcać kosztem niestety naszej niewiedzy.
Druga sprawa to korekta udziałów części wspólnych.Dwa pierwsze wykupione
mieszkania mają dość spore udziały w części wspólnej choć matrażem są
mniejsze od pozostałych.Gminie było chyba tak wygodnie bo ponosiliśmy większe
koszty związane z remontami.Teraz chcą to również skorygować,bo będzie
sprzedawana część strychu i będzie wykup kolejnych mieszkań,ale podobno nie
ma dla nich częśi wspólnych.Na prawdę nie wiem co mamy z tym zrobić , a
sprawa jest pilna bo właśnie zwołano zebranie w tej sprawie.Wiem że potrzebna
jest zgoda wszystkich właścicieli tylko nie wiem czy my na tym nie stracimy a
przydały by sie jakieś środki na generalny remont kamienicy.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedż w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Korekta udziałów 27.06.05, 20:07
      jeżeli gmina sprzedała metraż większy niż rzeczywisty - to powinna zwrócić
      nabywcom nadpłatę ; musza żądać indywidualnie i na piśmie
    • dobud Re: Korekta udziałów 27.06.05, 20:08
      To sie nie da tak na odległość, trzeba analizy wszystkich dokumentów.
    • dobud Re: Korekta udziałów 27.06.05, 20:12
      Jak kupują kilogram ziemniaków, to się droczą o każdt dekagram, ale jak
      mieszkanie za 200 000 to kupuję kota w worku. N można było sprawdzic
      powierzchni przed podpisem? W akcie zapewne jest oswiadczenie kupującego, ze
      zapoznał się z przedmiotem umowy, a to się okazuje nie prawdą :(. Jeszce jest
      też kwestia wg jakich norm liczono powierzchnię, bo są rózne rózwnorzedne
      sposoby, wszytkie dopuszczalne - kwestia umowna.
      • kaja99 Re: Korekta udziałów 27.06.05, 20:36
        dobud napisał:
        > też kwestia wg jakich norm liczono powierzchnię, bo są rózne rózwnorzedne
        > sposoby, wszytkie dopuszczalne - kwestia umowna.

A przy okazji - taki paradoks: kupujący mieszkanie u developera rezygnuje ze
        ścianki działowej. Oczywistym, że koszty developera zmniejszają się, bo
        zaoszczędza na budowie ściany, zarówno pod względem materiału, jak i
        wynagrodzenia za pracę. Ale jakby tego było mało - kupujący musi jeszcze
        dopłacić do interesu, bo ... zwiększyła mu się powierzchnia mieszkania :(
        • dobud Re: Korekta udziałów 27.06.05, 21:46
          To wcale nie jest takie pewne. Jeśli miał z wykonawcą umowę ryczałtową, to
          mogli się nie rozliczać powykonawczo, więc raczej zarobił wykonawca. A dopłacać
          bym nie dopłacal, bo w umowie z devoleperem była kwota za lokal i za taką
          należałoby zaplacić bez względu na niewielkie korekty (ile mogła ta ścianka
          mieć 0,5 m2 ?). Natomiast powierzchnia w umowie sprzedaży - wyodrebnienia
          lokalu powinna być podana już powykonawczo, aby nie pomieszać w udziałach.
      • maosia1 Re: Korekta udziałów 28.06.05, 10:21
        Dziękuję za odzew!Drogi Serafinie,a jakże zażądałam rekompensaty finansowej za
        zmniejszony metraż mieszkania i dostałam prztyczka w nos od gminy,bo Prezydent
        Miasta i jego świta wydali uchwałę,że nie chcą kasy za sprzedany nadmetraż i
        tym samym nie zwrócą kasy za powstały niedometraż.Reszta wspólnoty nie chce się
        kłócić, bo są to starzy ludzie lub korekta jest niewielka .
        Dobud w papierach i w starym akcie notarialnym było wszystko o.k.(budynek jest
        z 1949r pierwszy wykup z 1990r)Po inwentaryzacji okazało się,że jakiś magik nie
        odliczył u mnie kominów tylko policzył jako proste mury(za trudne matematycznie
        chyba dla niego było).Więc różnica wynosi teraz 1,1m może nie dużo ale chodzi o
        zasady no i poniosłam zawsze jakieś tam koszty,które by się przydały choćby do
        wymiany okien.Gmina przez 30 lat nie zrobiła nic w tym budynku tylko bałagan
        więc potrzeb jest wiele.
        Nie wiem co z korektą udziałów? Chcą mi je pomniejszyć o jakieś 7-8%.Nie wiem
        czy dobrze myślę ? Do partycypowania w kosztach remontu dachu mamy płacić
        więcej ,ale szykuje się sprzedaż części strychu więc nas "skorygują"?
        No i jeszcze jedno pytanie : Co wlicza się do powierzchni budynku ogółem? Tylko
        mieszkania czy strych ,klatkę ,pomieszczenia gospodarcze itp również?
        • serafin666 Re: Korekta udziałów 28.06.05, 10:46
          nie ma czegoś takiego jak " powierzchnia budynku ogółem " ; powierzchnia
          rozliczeniowa to powierzchnia nopisana w art. 3 ustawy o.w.l. ;
          Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 lutego 1996 r. / sygnatura : III CZP 199/95 /
          " Powierzchnię użytkową budynku stanowi suma powierzchni wszystkich lokali
          mieszkalnych i użytkowych znajdujących się w tym budynku " ( komentarz : tak
          ustalamy powierzchnię , która stanowi mianownik przy obliczaniu udziałów
          poszczególnych właścicieli , licznikiem jest oczywiście powierzchnia danego
          lokalu ) .
          • maosia1 Re: Korekta udziałów 28.06.05, 21:27
            Dziękuję Serafinie za oświecenie.Mam teraz nikłe pojęcie o co chodzi.Mam
            kolejny "kwiatek"w naszej nieruchomości.A mianowicie ADM podaje nam
            powierzchnię budynku ogółem:478,51m(poprzednio podawał:482,12m)lokali
            wykupionych w budynku w sumie jest:235,7m co daje 64,4%,lokali gminnych do
            wykupu ogółem jest:248,94m co stanowi 35,6% i za diabła nic mi się nie zgadza
            matematycznie ani logicznie.Suma wszystkich lokali i tak przewyższa
            powierzchnię budynku(nie mówiąc już o lokalach użytkowych)i zastanawiam się czy
            może powinnam uwzględnić jakiś współczynnik kurczliwości budynku :)
            • rwujek Re: Korekta udziałów 29.06.05, 21:56
              W jaki sposób dokonać pomia-ru powierzchni użytkowej oraz ja-kie uregulowania
              prawne obowią-zują w tej dziedzinie pisze Włady-sław Korzeniewski w książce „Ob-
              liczanie powierzchni i kubatury budynków" wydanej w 2001 r. przez Centralny
              Ośrodek Informa-cji i Budownictwa. Dobrze, że uka-zała się ta bardzo potrzebna
              pozycja. Autor podaje sposób obliczenia po-wierzchni kondygnacji i całkowitej
              powierzchni użytkowej budynku, pre-zentuje też sposób przedstawiania wyników
              obliczenia Pu (powierzchni użytkowej) w dokumentacji technicz-nej. Projektanci
              znajdą w tej książce komentarze do punktów nowej normy dotyczących obliczania
              kubatury bu-dynków. Publikacja jest przeznaczo-na dla szerokiego grona
              odbiorców. Mogą z niej korzystać m.in. inwesto-rzy, projektanci i wykonawcy
              robót budowlanych, jak również zarządcy nieruchomości i właściciele mieszkań
              oraz lokali użytkowych. (Stan prawny na 1 stycznia 2001 r.)
              Rozporządzenie MSWiA z 4 mar-ca 1999 r. (DzU nr 22, poz. 209) oraz z 31 maja
              2000 r. (DzU nr 51, poz. 617) wprowadziło obowiązek stosowania nowej normy PN-
              ISO 9836:1997 Właściwości użytko-we w budownictwie. Określanie i obliczanie
              wskaźników po-wierzchniowych kubaturowych. Zastąpiła ona poprzednio obowiązu-
              jące normy PN-69/B-02360 Kuba-tura budynków. Podział, określenia i zasady
              obmiaru oraz PN-70/B-02365 Powierzchnia budynków. Podział, określenia i zasady
              obmiaru.
              Nowa norma jest tłumaczeniem angielskiej wersji normy międzyna-rodowej ISO-
              9836:1992. Jej stoso-wanie utrudniają: niejednoznaczność sformułowań, błędy
              tłumaczenia, brak objaśnień rysunkowych i sym-boli literowych używanych we
              wcze-śniejszych polskich normach.
              Zasady obliczania powierzchni użytkowej ustalone w normie PN -ISO 9836:1997
              powinny być stoso-wane w projektach nowych budyn-ków. Wszystkie obliczenia po-
              wierzchni budynku dokonane w okresie obowiązywania poprzedniej normy PN-70/B-
              02365 zachowują ważność. Są nadal uznawane za podstawę pomiaru i obliczania
              po-wierzchni, uwzględnianą w aktach prawnych (w księgach wieczystych) oraz we
              wszelkich rozliczeniach fi-nansowych opartych na tych pomia-rach. Jeśli więc w
              nieruchomości dokonano wyodrębnienia pierwsze-go lokalu i wpisu do księgi
              wieczy-stej w oparciu o ustalenia normy PN-70/B-02365, to następne wykupywane
              lokale muszą być rejestrowane (w księgach wieczystych) według tych samych
              zasad. Wprowadzenie nowej normy w starym domu wymaga wykonania inwenta-ryzacji
              technicznej całego budynku i nowego obmiaru wszystkich pomieszczeń i lokali
              oraz powierzchni wspólnych według zasad określo-nych w tej normie. Zasady
              obliczania powierzchni pomieszczeń i mieszkań różnią się bowiem w obu normach
              tak dalece, że nie da się ich skorygować żadnym współczynnikiem
              przeliczeniowym.
              W domu wielorodzinnym po-wierzchnię użytkową tworzą: suma Pp mieszkań i lokali
              użyt-kowych, suma Pd mieszkań i lo-kali użytkowych oraz powierzch-nia usługowa
              (Pg), czyli po-wierzchnia pralni, suszarni, wóz-karni, rowerkowni, komórek loka-
              torskich, pomieszczeń magazyno-wych lokali użytkowych, kotłow-ni lub węzła
              cieplnego, wentyla-torni, komór zsypowych, garaży wbudowanych, itp..
              Zasady obliczania powierzchni użytkowej określa ustawa z 12 stycznia 1991 r.
              o podatkach i opła-tach lokalnych(DzU nr 9, poz 31 z późn. zm.) która stanowi:
              Za po-wierzchnię użytkową budynku, w rozumieniu ustawy, uważa się po-
              wierzchnię pomierzoną po we-wnętrznej długości ścian na wszystkich
              kondygnacjach, z wy-jątkiem powierzchni klatek scho-dowych oraz szybów
              dźwigów. Powierzchnię pomieszczeń lub ich części oraz część kondygnacji o
              wysokości w świetle od 1,40 m do 2,20 m zalicza się do powierzchni użytkowej
              budynku w 50 proc., a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 m, powierzchnie
              te pomija się (art.4.2.3).
              Powierzchnia użytkowa stanowi podstawę ustalenia podatku od nie-ruchomości.
              Norma PN - ISO 9836:1997 tak definiuje powierzchnię użytkową: 5.1.7.1.
              Powierzchnia użytkowa
              jest to część powierzchni kondygnacji netto, która odpowiada celom i
              przeznaczeniu budynku...

Wiem że nie wszystko wyjaśniłem ale szczegóły zawarte są w przywołanych normach
              i rozporządzeniach.
              I jeszcze jedno
              Jeżeli w wyniku ustalenia nowych udziałów zmniejszy sie twój udział to będziesz
              ponosić niższe koszty a le twój głos będzie też mniej "ważył".
              W mojej opinii powiniście skorygować udziały wg inwentaryzacji co wykluczy na
              przyszłość szereg nieporozumień, oczywiście o ile inwentaryzacja została
              wykonana wg obowiązującej nowej normy PN-ISO 9836:1997.
              • maosia1 Re: Korekta udziałów 04.07.05, 13:35
                Dziękuję serdecznie za szeroką odpowiedź rwujek.Bardzo mi pomogła.Jutro będę na
                zebraniu prosiła o wyjaśnienie zaniżonej powierzchni budynku oraz wyjaśnienie
                wszystkich niejasności.
                Dziękuję wszystkim pozostałym fajnie,że tu jesteście na pewno będe miała
                jeszcze wiele pytań i do Was się zwrócę jeszcze nie raz po pomoc.
        • horacy100 Re: Korekta udziałów 30.06.05, 18:14
          No i jeszcze jedno pytanie : Co wlicza się do powierzchni budynku ogółem? Tylko
          > mieszkania czy strych ,klatkę ,pomieszczenia gospodarcze itp również?

Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o pomieszczeniach przynależnych, w uowl
          wymieniony jest garaż, czy stanowisko garażowe w podziemiu wpisane do aktu
          notarialnego ma wpływ na udział części wspólnych .Czy wszelkiego rodzaju
          naprawy w garażu pokrywać powinni wszyscy czy tylko właściciele stanowisk
          garazowych ( oczywiście bez ścian nośnych, słupów itp)chodzi mi o posadzkę.
          • sw1111 Re: Korekta udziałów 30.06.05, 23:53

stanowisko parkingowe nie jest pomieszczeniem przynależnym,ponieważ nie jest
            pomieszczeniem wydzielonym trwłymi ścianami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka