Dodaj do ulubionych

Plac zabaw - potrzebne referendum?

05.08.05, 13:56
Mam gorącą prośbe o wyjaśnienie następującej sytuacji.Mieszkam w bloku
własnościowym zamieszkanym przez 8 rodzin.W owym bloku mieszka 2 dzieci.Jest
to nowy blok, osadzowny krzewami itp."Zapomniano" jedynie w projekcie o placu
zabaw.W tym roku złożyłyśmy do spółdzielni podanie o zorganizowanie placu zabaw.
I tutaj się zaczęło...Protest pozostałych mieszkańców- plac zabaw
niepotrzebny!!!Muszę przyznać im rację - jak ma się 50 czy 60 lat to
faktycznie obiekt zbyteczny.
Mam pytanie czy do wybudowania palcu zaba potrzebna jest zgoda mieszkańców(dla
mnie jest to przejaw dyskryminacj dzieci), czy SPOŁDZIELNIA MA OBOWIĄZEK
ZORGANIZOWANIA PLACU ZABAW?
Obserwuj wątek
    • dobud Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 05.08.05, 23:35
      Do podejmowania decyzji w spółdzielniach są odpowiednie organy: zarząd rada
      osiedla, rada nadzorcza: zobacz czy coś pisze na ten temat w statucie albo
      regulaminie Twojej spółdzielni.
      Z punktu widzenia technicznego, skoro budynek nowy:
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.
      w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
      usytuowanie. (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi
      zamianami)( tekst jednolity )
      Dział II
      Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej
      Rozdział 8
      Zieleń i urządzenia rekreacyjne
      § 40. 1. W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na
      budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć placyki zabaw dla
      dzieci najmłodszych i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób starszych i
      niepełnosprawnych, przy czym co najmniej 30% tej powierzchni powinno znajdować
      się na terenie biologicznie czynnym, jeżeli nie jest to ustalone inaczej w
      decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowaniu terenu.
      2. Nasłonecznienie placyku zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4
      godziny, liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 10oo-
      16oo. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2
      godziny.
      3. Odległość placyków i urządzeń, wymienionych w ust. 1, od linii
      rozgraniczających ulicę oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co
      najmniej 10 m.
      Zadowolony ??:-)

• titi2 Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 11.08.05, 15:43
        Dziękuje za odpowiedź. Z ostatniej chwili: zarząd, rada osiedla są za tym aby
        plac zabaw tam powstał.Złożono do starostwa wniosek o zmiane zagospodarowania
        terenu wokół bloku:)
    • mrozik.jarek Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 06.08.05, 22:09
      titi2 napisała:

> Mam gorącą prośbe o wyjaśnienie następującej sytuacji.Mieszkam w bloku
      > własnościowym zamieszkanym przez 8 rodzin.W owym bloku mieszka 2 dzieci.Jest
      > to nowy blok, osadzowny krzewami itp."Zapomniano" jedynie w projekcie o placu
      > zabaw.W tym roku złożyłyśmy do spółdzielni podanie o zorganizowanie placu
      zabaw
      > .
      Jestem przeciwnikiem tworzenia przy każdym budynku wielorodzinnym placu zabaw
      dla dzieci, wybiegu dla psów i innych poronionych pomysłów. Utrzymanie takich
      mini placyków zabaw kosztuje. Na osiedlach wielomieszkaniowych piwinny byc
      tereny rekreacyjne i tereny zabaw dla dzieci. I pewnie takie sa. Wiekszość
      jednak matek woli usiąść zaraz obok swojego budynku, zapalic klubowca, puścic
      dziecko do piaskownicy,w której przedtm bawił się czworonozny przyjaciel i
      pogadać ze znajomą o starych karabinach. Do takiego dużego placu zabaw jest
      kawałek drogi i zwierząt domowych też nie wolno tam wpuszczać. Same kłopoty.
      Następny post będzie od starszej Pani, która uważa, że przed każdym budynkiem
      nalezy postawić np. dwie ławki. Kosze też należałoby umieścic, aby dziecko
      mogło gdzie wrzucić papierek po cukierku. Dla młodzieży należałoby postawic
      przed każdym budynkim stół do gry w tenisa. Wieczorem taki stół mógłby spełniać
      rolę stołu biesiadnego. No to "wypijmy za zdrowie bab".

Mrozik

Mrozik

> I tutaj się zaczęło...Protest pozostałych mieszkańców- plac zabaw
      > niepotrzebny!!!Muszę przyznać im rację - jak ma się 50 czy 60 lat to
      > faktycznie obiekt zbyteczny.
      > Mam pytanie czy do wybudowania palcu zaba potrzebna jest zgoda mieszkańców(dla
      > mnie jest to przejaw dyskryminacj dzieci), czy SPOŁDZIELNIA MA OBOWIĄZEK
      > ZORGANIZOWANIA PLACU ZABAW?
      • titi2 Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 11.08.05, 15:41
        A czy jesteś rodzicem dziecka w takim wieku, które większość czasu chce spędzać
        w piaskownicy albo na huśtawce? Bo jeżeli nie to pragnę cie poinformować, iż
        każda wyprawa do piaskownicy to stos zabawek, które są tam taszczone.Dodam, iz
        spółdzielnia o której piszę ma monopol w naszym mieście i uważa, iż nie trzeba
        unowocześniać placów zabaw i coś takiego jak DUŻY PLAC ZABAW DOBRZE WYPOSAŻONY
        A PRZEDE WSZYSTKIM BEZPIECZNY tam nie istnieje.
      • titi2 Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 11.08.05, 15:45
        Jestem atynikotynowcem:)
        • kaja99 Re: Plac zabaw - potrzebne referendum? 11.08.05, 16:04
          Titi2 - syty głodnego nie zrozumie.
          Widać, że jarek.mrozik nie doświadczył tej przyjemności rozmowy o karabinach
          podczas wypraw tramwajowo-autobusowych w poszukiwaniu placu zabaw, objuczony
          stosem niezbędników dla dzieci np kilkorga ...
          A wyobraźnia? Płci męskiej nie zawsze chyba działa w tym temacie.

Nie zmienia to faktu, że często fizycznie nie ma gdzie takich placyków urządzić
          tak, aby i wilk i owca ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka