Dodaj do ulubionych

Jak zaskarżyć uchwałę WM

27.09.05, 09:34
Jaki jest tryb postępowania przy zaskarżaniu uchwały WM, czy jest to w miarę
prosta sprawa i można próbować samemu czy trzeba korzystać z pomocy prawnika,
czy ktoś z forum ma jakieś doświadczenia w postępowaniu sądowym???. Sprawa
dotyczy uchwał podejmowanych poprzez indywidualne zbieranie głosów (w czasie
zebrania WM nigdy nie ma większości) i nigdy Zarządca nie przedstawił żadnej
informacji o wynikach głosowania (od trzech lat), chciałbym jako powód
zaskarżenia podąć brak informacji Zarządcy i zwrócić uwagę mieszkańcom (o ile
sąd unieważni uchwały np. z 2005 r.) na to, że Zarządca wcale nie jest taki
rzetelny jak sam o sobie uważa.
Czy można zaskarżyć uchwałę ze względów formalnych jw
Obserwuj wątek
    • slawgaj Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 10:15
      musisz napisac cos wiecej, potrzebne są szczegóły. pamietaj czas na zaskarżenie
      masz 6 tygodni od czasu powiadomienia o przegłosowanej uchwale /list polecony/.
      zaskarżyc można z dwóch powodów: uchwała jest niezgodna z prawem /ustawa o
      własności lokali/ lub narusza twoje mienie /doprowadza ciebie do
      niekorzystenego rozporządzania mieniem/. uchybienia formalne są ważne nawet
      bardzo ważne ale one do końca nie przesądzają o uchyleniu wyroku. najwazniejsze
      są przesłanki merytoryczne- te które wymieniłem.
      proponuję abyś opisał w miarę szczegółowo problem a potem bedziemy radzili.
      W sądzie musisz uzbroic sie w cierpliwość. U mnie sąd rozpatrywał pozew przez 5
      lat /druga strona bardzo chorowała w czasie rozpraw/. trzeba też złozyc wniosek
      o wstrzymanie wykonania uchwały.
      • alladyn-solar-batt Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 10:37
        ,,masz 6 tygodni od czasu powiadomienia o przegłosowanej uchwale /list
        polecony/" - mała korekta: od czasu powiadomienia o tresci uchwały. Przepis
        dotyka nie czynności powiadamiania, a daty w którek własciciel poznał treść
        uchwały- niezależnie od tego jaką drogą treść tą pozyskał.
        • goscdw Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 28.09.05, 20:06
          alladyn-solar-batt napisał:

> ,,masz 6 tygodni od czasu powiadomienia o przegłosowanej uchwale /list
          > polecony/" - mała korekta: od czasu powiadomienia o tresci uchwały. Przepis
          > dotyka nie czynności powiadamiania, a daty w którek własciciel poznał treść
          > uchwały- niezależnie od tego jaką drogą treść tą pozyskał.

Nie treści, bo treść zna , a nie zna wyniku głosowania dlatego powiadomienie
          dotyczy wyników głosowania, a nie treści.

Jeżeli podjęta lub odrzucona uchwała się właścicilowi "nie podoba" to może ja
          zaskarżyć
    • alladyn-solar-batt Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 10:34
      >Jaki jest tryb postępowania przy zaskarżaniu uchwały WM, czy jest to w miarę
      prosta sprawa i można próbować samemu czy trzeba korzystać z pomocy prawnika,
      czy ktoś z forum ma jakieś doświadczenia w postępowaniu sądowym???.<
      Trybów jest kilka, w zalezności od sprawy, sposobu ujawnienia treści uchwały
      jaka ma ulec zaskarżeniu, w zależności od sposobu w jaki sporządzono druki do
      głosowania i inne dokumenty jakie powinny towarzyszyć głosowaniu. Korzystanie z
      pomocy prawnika (rozumiem, że chodzi o adwokata) nie jest niezbędne. Trudno z
      resztą o prawnika (adwokata)specjalizującego się w sprawach charakterystycznych
      dla nieprawidłowości wewnątrz Wspólnot Mieszkaniowych. Co do doświadczeń- tak (
      mówię za siebie) mam doswiadczenie.
      >Sprawa dotyczy uchwał podejmowanych poprzez indywidualne zbieranie głosów (w
      czasie zebrania WM nigdy nie ma większości) i nigdy Zarządca nie przedstawił
      żadnej informacji o wynikach głosowania (od trzech lat), chciałbym jako powód
      zaskarżenia podąć brak informacji Zarządcy i zwrócić uwagę mieszkańcom <
      Pomysł dobry (co do przyczyny zaskarżenia), ale należy go rozszerzyć o szereg
      innych zarzutów formalnych i faktycznych, które konkretnie mozna sprecyzować
      wiedząc o jakie uchwały (w jakiej sprawie) chodzi. Ponadto trzeba niezaleznie
      od samego powództwa wystosować kilka pism do zarządu (w okreslonej formie, a o
      ile były wysłane- nalezy je ponowić), które bedą potrzebne dla skutecznego
      przeprowadzenia sprawy poprzez Sąd. To jest ważne, ponieważ zazwyczj sędziowie
      nie mają doświadczenia w ocenianiu problematyki wspólnotowej. Trzeba czasem im
      pomóc- najlepiej poprzez własciwe napisanie pozwu (czasami dwóch pozwów) i
      wczesniejsze przewidywanie jakie dowody bedą potrzebne w późniejszych etapach
      sprawy
      >(o ile sąd unieważni uchwały np. z 2005 r.)<
      pamietaj, że częstokroć aby uzyskać efekt końcowy jakiego pożądamy - nie zawsze
      wnosi się do sądu powództwo ,,o uniewaznienie Uchwały''- sa tez inne powództwa,
      których wniesienie doprowadzi do pożadanego skutku
      >na to, że Zarządca wcale nie jest taki rzetelny jak sam o sobie uważa.
      Czy można zaskarżyć uchwałę ze względów formalnych jw<
      mozna i najczęściej tak własnie trzeba- to znaczy, ze zarzuty formalne sa
      naistotniejsze w sprawie, ale nie jedyne i nie należy przeceniać ich wagi.
      Pamiętaj, że Sąd ocenia również skutki wydanej przez siebie decyzji i bedzie
      starał się nie wydawać wyroku korzystnego tylko dla Ciebie w przypadku, kiedy
      przypadkiem wyrokiem takim pokrzywdzeni byliby pozostali własciciele. Trzeba
      więc przewidzieć z góry, czy w sprawie taka ewentualnośc zachodzi i zmienić
      odpowiednio argumentację dla wykazania, że szkoda taka nie powstanie.

• rix55 Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 11:18
      Może niedokładnie napisałem, ale jako przyczynę pozwu chcę podać właśnie brak
      jakiegokolwiek zawiadomienia o uchwale - treść uchwały była podana na zebraniu
      WM, zebrano kilkanaście procent głosów, a dalej nic nie wiadomo. Myślę, że po
      indywidualnym głosowaniu powinna być informacja do każdego mieszkańca o wyniku
      głosowania i czasie na ewentualne zaskażenie uchwały. Nie wiem jednak czy takie
      powód zaskarżenia ma sens, czy może dać sobie spokój.
    • xxxll Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 12:01
      Oczywiście!!!! masz na to 6 tygodni od zawiadomienia na piśmie o wynikach tak
      podjetej uchwały. Jeżel do chwili obecnej nie otrzymałeś takiego powiadomienia
      to czas pracuje na niekorzyść Zarządu (Zarządcy NW). Termin liczy sie od cwili
      otrzynania jkaj wyżej.

To jest prosta sprawa bieze druk sądowy i go wypełniasz , płacisz opłate której
      żądasz zwrotu przy wygranej.Proste.
      • alladyn-solar-batt Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 12:43
        xxxll napisał:

> Oczywiście!!!! masz na to 6 tygodni od zawiadomienia na piśmie o wynikach tak
        > podjetej uchwały. Jeżel do chwili obecnej nie otrzymałeś takiego
        powiadomienia
        > to czas pracuje na niekorzyść Zarządu (Zarządcy NW). Termin liczy sie od
        cwili
        > otrzynania jkaj wyżej.
        >
        Racja xxxll- rix55 ma swoje prawa i serdecznie namawiam go do korzystania z
        nich. Sprawa jest oczywista (do wygrania) a po jej zakończeniu Ty i Twoi
        sasiedzi bedziecie lepiej traktowani, nie jak dotychczas kiedy widzianow Was
        miękki materiał do ,,urobienia''.
        >zebrano kilkanaście procent głosów, a dalej nic nie wiadomo. Myślę, że po
        indywidualnym głosowaniu powinna być informacja do każdego mieszkańca o wyniku
        głosowania i czasie na ewentualne zaskażenie uchwały. Nie wiem jednak czy takie
        powód zaskarżenia ma sens, czy może dać sobie spokój.<

Tak, obowiazkowo powinna byc informacja o tym czy i z jakim wynikiem podjęto
        uchwałę, z jaka datą (przypominam, że w trybie indywidualnego zbierania głosów
        data zebrania nie jest datą podjęcia uchwały, a jedynie data rozpoczęcia
        zbierania głosów) oraz co wazniejsze informacja winna zawierać tekst podjetej
        uchwały, który (o zgrozo) moze być inny niż to przedstawiono na zebraniu !!
        (mam tak w jednej ze wspólnot !!). W odniesieniu do terminu- tej informacji być
        nie musi, ponieważ wprost mówi o tym Ustawa. Oczywiści uprzejmy wobec Własciela
        Zarząd- nie omieszka mimo wszystko zamiescić takiej informacji, ale nie jest to
        obowiązek.

• gosiakz Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 17:26
      Rzuć okiem do swojej skrzynki w GW, posłałam Ci coś na wzór.
    • lodziak75 Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:24
      Czy można zaskarżyć uchwałę ze względów formalnych jw

Nie można jej zaskarżyć, bo nie jesteś o niej formalnie powiadomiona.

• lodziak75 Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:27
        Wszyscy forumowicze bardzo dobrze ci radzą i mówią jak powinno być, ale żaden
        nie zwrócił uwagi na ten "drobny" ale zasadniczy szczegół, że nie jesteś
        formalnie powiadomiona o uchwale.
      • xxxll Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:32
        A czy to znaczy, że uchwała nie powinna obowiązywać?
        • lodziak75 Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:52
          Sąd ci odrzuci każde zaskarżenie uchwały złożone po terminie 6 tygodni od jej
          podjęcia.

Uchwała została podjęta i powinna obowiązywać. To, że ty nie byłaś powiadomiona
          to dla sądu drobny, nieistotny szczegół, nie mający wpływu na ważność uchwały.

Nie powinnaś skarżyć uchwał, ale wspólnotę o pozbawienie cię prawa do
          zaskarżania uchwał, przez brak powiadomienia o ich podejmowaniu, na podstawie:

Art. 77. Konstytucji RP
          ..............
          2. Ustawa nie może nikomu zamykać drogi sądowej dochodzenia naruszonych wolności
          lub praw.
        • babczyk Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:52
          xxxll napisał:

> A czy to znaczy, że uchwała nie powinna obowiązywać?

U mnie zrobiono to samo. Był zastosowany tylko tryb indiwidualnego zbierania
          głosów, w dodatku głosy w mym budynku zbierała żona członka zarządu. Odmówiłem
          podpisania owej uchwały informując ją czyim obowiązkiem jest zbieranie głosów.

Gdy po kilku tygodniach dostarczono mi pismo ( nie uchwałę )do domu z którego
          wynikało że mam od nowego miesiąca płacić 10 zł na podtrzymywanie urządzeń do
          przesyłu CW.
          Walnąłem więc pismo do zarządu w którym poinformowałem go, kogo jest
          obowiązkiem zbierania podpisów pod uchwałami i kiedy owa uchwała obowiązuje
          oraz jaki jest tryb zastosowany w powiadamianiu właścicieli gdy zastosowano
          Art. 23.
          Podałem im dosłownie na tacy Art. 23. 1 i 3. Ale te orły, nie mogą tego pojąć
          do dnia dzisiejszego. Sami wiedzą lepiej.

Gwoli ścisłości dodam że z tą opłatą wpełni się zgadzam. Tylko arogancji i
          bucie zarządu trzeba pokazać ich niewiedzę.

A chcę nadmienić, że do dzisiaj nie otrzymałem ja i nikt z mieszkańców, owej
          uchwały w sprawie tych opłat.
          I z tego co wiem to znakomita większość mieszkańców płaci ale część niestety
          nie.

• lodziak75 Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 19:02
          Sąd ci jeszcze doda, że:

Art. 27. Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie
          nieruchomością wspólną.

i właściwie to twoja wina, bo się nie interesujesz swoją własnością, a potem
          masz pretensje.

I tyle.
          • babczyk Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 20:13
            lodziak75 napisał:

> Sąd ci jeszcze doda, że:

Nie słuchaj go. Plecie głupoty. Jest faktem że jedne sądy odrabiają lekcję,
            inne nie.

A regułą jest zawszeże w rejonowym prowadzą sprawy ci nie chcą się przemęczać
            czytaniem dostarczonych akt.
            Bo za niedouczonych orłów rejonowych, załatwiają prawie zawsze, sądy okręgowe.

>to twoja wina, bo się nie interesujesz swoją własnością, a potem masz
            pretensje.

A takiego lub podobnego zdania napewno nie usłyszysz.
    • babczyk Re: Jak zaskarżyć uchwałę WM 27.09.05, 18:32

rix55 napisał:

> Jaki jest tryb postępowania przy zaskarżaniu uchwały WM

Tu masz wszystko.

www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Wspolnota/spis_tresci.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka