nk45 28.10.05, 21:06 Czy ktoś z was ma zainstalowany monitoring klatek. Jeżeli tak - to jak się sprawuje i jakie mogą być koszty monitorowania i archiwizowania obrazów z np. 6 wejść do klatek ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: MONITORING KLATEK 28.10.05, 21:14 Tak, jeszcze mamy. Jakośc zdjeć marna (klatkifoto)koszt 3000 za punkt(klatke schodową). Po wstępnym zachwycie, chemy to zlikwidować bo koszty konserwacji są spore. Obsługa. Brak chetnych do wymiany taśm co 24 godz. Już raz ukradli kamery (700zł). Złodziei nie złapali . Jezeli nie ma dozoru fizycznego, ta instalacja zbędna. To jest zdanie z mojej wspónoty. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: MONITORING KLATEK 28.10.05, 22:43 Monitoring jest dobry w połączeniu z dozorem fizycznym choćby w postaci osoby, która sledzi co się dzieje na monitorach. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek.bacz Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 11:15 Witam. Z tą ceną za monitoring to xxxl przesadził. Planujemy wykonać cos takiego czyli monitoring sześciu klatek oraz znajdującego się przed budynkiem parkingu. Ogólny koszt wg naszych wyliczeń to ok 5000zł przy dobrej jakości odtwarzanego obrazu. Ze względu na to, że posiadamy w budynku sieć internetową istnieje możliwość podłączenia kamer do serwera komputerowego i archiwizacji danych. Ponadto będzie istniała możliwość podglądu obrazu z kamer przez mieszkańców podłączonych do sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
majkowa Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 11:48 Kamery na zewnątrz. Najlepiej jak jedna kamera widzi drugą i vice versa. Analogowy zapis na taśmach to muzeum. Obecnie stosuje się cyfrowe urządzenie rejestrujące zawierające 2 HDD po 120 GB co wystarcza na 30 dni zapisu z 4 kamer. Urządzenie ma wszelkie wyjścia. Począwszy od RS232, RJ45, BNC, SVGA, VGA cinch video itd. Ma własny adres IP, więc można wpiąć bezpośrednio w sieć LAN. Urządzenie po zaniku napięcia samoczynnie restartuje i przechodzi w tryb zapisu. Do podglądu na zwykłym PC wystarczy zainstalować załączony program. W Łodzi takie urządzenie + 4 kamery z montażem BEZPŁATNIE instaluje firma w pomieszczeniu wskazanym przez wspólnotę w zamian za podpisanie umowy na ubezpieczenie budynku na 7 lat (z gwarancją stałej stawki przez te lata). W umowie wartość ubezpieczanego 1 m2 = 2400 zł, Stawka ubezpieczenia płacona przez właściciela na 1 m2 = 0,12 zł/rok. Cała instalacja jest oczywiście ubezpieczona w ramach 12 groszy/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: MONITORING KLATEK 30.10.05, 15:47 a cóż to za firma i jaki jest zakres rzeczowy tego ubezpieczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
okemot Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 12:41 Jam mam monitoring, ale połączony z żywą ochroną - jeden zawodnik zawsze w pomieszczeniu z telewizorem ogląda, a jeden lub dwóch chodzi po terenie i jeśli ktoś podejrzany się kręci, to reagują. Monitoring założyła mi firma ochroniarska w ramach standardowej umowy, instalacja i urządzenia są jej własnością i to oni ponoszą koszty jej konserwacji i odpowiedzialność za prawidłowe działanie. Obraz jest nagrywany cyfrowo - dwa twarde dyski, zapis jest ciągły, tj. najstarsze pliki są nadpisywane najnowszymi. Monitorowane są zewnętrzne obrysy budynków. Klatki schodowe raz, że są zamykane, a dwa to konstrukcja klatek i korytarzy jest taka, że musiałbym mieć ogromną ilość tych kamer żeby wszystkie były kamerowane wewnątrz. Zresztą zapytaj też właścicieli czy chcą takiego BigBrothera. U mnie dla przykładu jest patio otoczone budynkami gdzie jest plac zabaw, ławki i trochę zieleni, i naród nie chciał kamery na patio, bo stwierdzili, że to już będzie przegięcie. Kabel na wszelki wypadek kazałem poprowadzić w razie gdyby się koncepcja zmieniła, ale kamery nie ma. A teraz ocena: bez żywej ochrony bym tego nie chciał instalować, bo to nie ma sensu. Fakt że nagrasz jakiegoś złodzieja czy wandala i zobaczysz go post factum nic Ci nie daje. Wystarczy, że delikwent nasunie na łeb jakiś kaptur i nici z rozpoznania. A nawet jeśli jakimś cudem gnoja rozpoznasz, to zapis z kamery nie zawsze jest uznawany za dowód. Miego dnia Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
a.boll Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 12:46 A ile taka przyjemnośc-luksus kosztuje? Koszt jednorazowy (złożenie, montaż) i koszt bieżący(ochrona z monitoringiem)? Odpowiedz Link Zgłoś
okemot Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 13:06 Tak jak napisałem, nie wiem ile kosztuje założenie i konserwacja samego systemu, bo firma to zrobiła w ramach umowy. Wybierając firmę ochroniarską dostałem dwie oferty uwzględniające to w cenie, w ramach wpuszczenia na obiekt, więc pewnie nie jest to jakieś zjawisko super nadzwyczajne na rynku. Taką rzecz trzeba sobie załatwić na etapie wyboru firmy i negocjacji umowy, wtedy jest najłatwiej. Koszty ochrony niestety są duże – około 110 K PLN rocznie za 5 ochroniarzy na dobę, plus utrzymanie pomieszczenia socjalnego – toaleta, bieżąca woda, ogrzewanie. Lokalizacja Wawa. Tomek Ps. To nie luksus, to kosztowna i smutna konieczność... Odpowiedz Link Zgłoś
okemot Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 15:54 Kurczę, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Koszt ochrony jest dokładnie dwa razy wyższy, bo 50% pokrywa sąsiednia wspólnota. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 16:00 "okemot" możesz to rozszyfrować "około 110 K PLN "? Odpowiedz Link Zgłoś
okemot Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 16:07 110 000 PLN, co stanowi 50% kosztów bezpośrednich, bo drugie tyle dokłada sąsiednia wspólnota. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 16:21 K - to kilo ( tysiąc ), nie wymagaj takiej wiedzy od przodujących palantów ; reasumujac : około 220000 PLN rocznie - to około 18000 PLN miesięcznie na dwie wspólnoty; no cóż - sporo; pamiętam z roku 2000 (pomagałem im się zorganizować): ogrodzone osiedle , 3 budynki wspólntowe plus 33 domki szeregowe - kosztowało to w Łodzi około 7000 PLN miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
okemot Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 16:38 Czynników wpływających na cenę może być kilka, ale główna składowa wynagrodzenia firmy, to koszty osobowe, więc podstawowe pytanie, to ilu ludzi wspólnota ma do dyspozycji. Można też się spodziewać jakichś różnic w cenie ze względu na koszt robocizny w regionie. Dla przykładu mój znajomy jest właścicielem firmy ochroniarskiej w Częstochowie i wiem, że on płacić swoim ludziom niej nich dostają nasze chłopaki od swojej firmy. Kwestia rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 23:09 Kur......a ! Te Twoje idiotyczne uwagi są naprawdę denerwujace ! Jakoś nikt nie uzywa przedrostka kilo w odniesieniu do waluty, tylko tysiąc. No ale Ty zawsze musisz być mądrzejszy !!!! Palant jesteś, a nie poważny gosć............... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: MONITORING KLATEK 29.10.05, 16:29 My żyjemy dużo skromniej i chronimy się sami. Wolimy inwestować w nieruchomość niż w bieżące opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś